2014. január 20., hétfő

Egy gálaebéd előétele - "Év Bortermelője 2013" díjátadó Gálné Dignisz Éva tiszteletére

Azt hiszem, aki tavaly az Év Bortermelője 2012 díjátadó gálaebéden végighallgatta az akkori díjazott, Áts Károly borász beszédét, és meg is értette üzenetét, történetesen, hogy mindenki céllal érkezik a földre, és hogy a bornak értékül örömet és boldogságot kell hoznia, az valóban rendre ezt az értéket és célt keresi a (bor)világban. - Azt kívánom mindenkinek, hogy a saját életében egyszer érje el ezt a szakmájában, hogy a legnagyobb elismerést, mint én is, megkapja, ezt az élményt átélje - kívánta akkor a friss díjazott - mindenkinek...

"A bornak értékül örömet és boldogságot kell hoznia" -
A tavalyi gálaebéden Áts Károly borai csordultak a poharakba
Fotók: Wawrzsák László

De visszagondolhatunk az Év Bortermelője díj kapcsán a 2011-es gálaebédre is, ahol Szigethy Gábor író, rendező, baráti köszöntőjében ezekkel a szavakkal fordult az akkori díjazotthoz, Vida Péterhez: - Taníts meg mindenkit beszélgetni a borról. Nem beszélni, hanem beszélgetni, hiszen talán sokkal harmonikusabbak lennének az emberi kapcsolatok, és vele együtt az egész világ, ha többet beszélgetnénk teljes nyitottsággal, és kevesebbet beszélnénk - szinte csak magunkban, magunknak - a másik megismerésének teljes igénye nélkül. 

A tavalyi gálaebéd séfjei

Az idei díjazott, Gálné Dignisz Éva borairól, boraival is beszélgetni kell. Fontos megismerni őket, akárcsak a mögöttük álló családot, történetet, gondolatokat, de magát a vidéket is, ahol terem a szőlő, és készül a bor. Enélkül csak céltalan beszéd marad a beszélgetésből, pedig a tiszta, csillámló, friss ízek is örömöt és boldogságot hordoznak értékül.       

Feburár 2-án tehát ismét ünnepélyes keretek között kerül átadásra az Év Bortermelője díj, idén Gálné Dignisz Éva borász részére, aki így vall munkájáról: - A Kiskunságon talán nehezebb körülmények között lehet szőlészkedni, borászkodni. Akár mondhatjuk úgy is, hogy ami más borvidéken adottság, nálunk kőkemény munkát és odafigyelést igényel.

Fontos hozzátennünk, hogy azon a vidéken nemcsak a szőlészkedés és borászkodás nehéz, hanem a kőkemény munkának, és eredményének, a boroknak az elismertetése is, sőt, magának az elismerésnek az elismertetése is. Pedig a lényegre figyelve talán kiderül (kiderülne), hogy valóban mindenki céllal érkezik a földre, ezért metszi meg a szőlőjét, és zárja palackba borait, és ezért kívánja azt a másiknak, hogy élje át azt az örömöt, amit maga is megtapasztalhatott már...      

A 2013-as Év Bortermelője - Gálné Dignisz Éva

Pár nap tehát, és alkalom nyílik arra, hogy megismerjük a borokat, "mögöttes" tartalmukat, hogy örüljünk a másik örömének, hogy kicsit ünnepeljünk, és persze beszélgessünk. A gálaebéd keretében, akárcsak a korábbi években, idén is a díjazott boraihoz hangolt ételsorral készülnek a hazai gasztronómia remek séfjei, az idei rendezvény díszvendége pedig - ahogy tavaly is - ismét Dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke lesz.

Azonban nemcsak az Év Bortermelője, hanem az idén e díjra jelöltek borai is kóstolhatók lesznek majd, így egy állófogadás keretében, apró koktélfalatkák kíséretében a további négy jelölt - Bolyki János, Borbély Tamás, Dúzsi Tamás és Heimann Zoltán borait is kortyolhatják a vendégek. Miután pedig átadták az Év Bortermelője díjat jelenlegi tulajdonosának, kezdetét veszi a Gál Szőlőbirtok és Pincészet boraihoz hangolt gálaebéd. A hideg előételt a Szigetújfalui Olaszrizling 2013 kísérőjének álmodta meg Györffy Árpád, az Aranykaviár Étterem séfje, a levest pedig a Szent Márton Rosé 2013-as évjáratához komponálja Horváth Szilveszter, a győri La Mareda Étterem séfje.

Egy tavalyi kedves fogás: Tönköly rizottó kamillás velőhabbal és tintás ropogóssal
(Sárközi Ákos - Borkonyha)

A Balaton-felvidéki Chardonnay barrique 2011-es tétele mellé Pesti István séf alkot meleg előételt, a főételt pedig Ádám Csaba tulajdonos-séf (Olimpia Étterem), és Rácz Ferenc séf (Budavári Fortuna Étterem) hangolja majd a 2011-es Szigetújfalui Kékfrankoshoz. Az ételsort követően desszerteket és sajtokat, valamint a korábbi években "Év Bortermelője" címet kiérdemelt borászok borait kínálják majd a Bálteremben a vendégeknek. 

Fellép a gálán Orosz Zoltán harmonikaművész, közreműködik Geiger György Liszt Ferenc-díjas Érdemes művész, és Kossuth-díjas trombitaművész, valamint Maros Éva Liszt Ferenc-díjas hárfaművész.

A Gálaebédre jegyek korlátozott számban legkésőbb 2014. január 27-ig ide kattintva rendelhetők.

  

2014. január 17., péntek

Olaszrizling szerintünk is - Avagy tél, Csopak, ízek, borok...

Mivel szeretjük a Balatont, szeretjük az Olaszrizlinget, no meg szeretjük a borokat ételekkel is párosítani, így remek alkalom kínálkozik jövő hét végén arra, hogy egyszerre szeressük mindannyiukat. Jön ugyanis a csopaki "Olaszrizling szerintünk" második évadja, főszerepben természetesen a sokarcú Olaszrizlinggel, háttérben és a pohárban a csillámló Balatonnal, és az idei ráadással, vagyis a tányéron az Olaszrizlinghez társított ételekkel, falatkákkal.



Amellett, hogy a legelterjedtebb fajta, sokan a Nagy Magyar Fehérbor egyik lehetséges archetípusának tartják az Olaszrizlinget, sorsa valahol a magyar bor sorsa is. Hasonló a vélemény sok komoly borászat berkein belül is, így február első hétvégéjén a fajta jövőjében hívő borászok összegyűlnek Csopakon. Minden borász elhozza Olaszrizlingjét a legfrissebb és a legkedvesebb évjáratából, melyet egy nyílt sétálókóstoló keretében a nagyközönségnek is megmutat. Ezen felül idén a középpontban a fajta és a gasztronómia kapcsolata áll majd. De kóstolgassuk csak végig a két nap eseményeit!

Szombat - Az Olaszrizling és a gasztronómia kapcsolata

Február 1-jén, szombaton két helyszínen, a Jásdi és a Szent Donát Pincészeteknél 34 borász részvételével zajlik majd az a sétáló kóstoló, ahol lehetőség nyílik a borászokkal történő személyes eszmecserére is. Ezen kívül csemegézhetünk is, méghozzá az Olaszrizlingekhez illő falatokból Az Olaszrizling és a gasztronómia kapcsolata előadás keretében. Meghívott előadók: Csapody Balázs (Kistücsök Étterem, Balatonszemes), és Harmath Csaba (WSET gasztronómus szakértő). Az előadás alatt Olaszrizlingek és hozzájuk illő falatok kóstolhatók, "előételnek" pedig addig is néhány gondolat Csapody Balázstól a téma kapcsán:

Szent Donát Olaszrizlingek - Fotó: Wawrzsák László

"Az Olaszrizlingből készült bor hihetetlenül változatos és sokrétű. Szeretem a tiszta ízű, de nem túl bonyolult verzióját is, amihez nagyon kedvelem a könnyed főzelékeket, vagy akár a friss spenótot posírozott tojással. Az igazi arcát azonban dűlőszelektálva, kimunkálva mutatja meg, amikor is apró kortyokat fogyasztva élvezhetjük a friss balatoni levegőt!"

Szombat este "Túl a rizlingen" - "After" Balatonfüred borbárjaiban

A szombat estét is érdemes a Balatonnál tölteni, mivel Olaszrizling szerintünk "after" veszi kezdetét Balatonfüred borbárjaiban. Ameddig van bor és kedv, addig Füred "submediterrán borozójában", a Kredenc Borbisztróban időzhetünk a környék boraival, vagány borkorcsolyákkal, egyszerű, de nagyszerű ételekkel, remek kávéval, pálinkákkal, szörpökkel, lekvárokkal, meg ilyenekkel... Fellép a Csopak Demizson Allstars Orchestra latin-soul-funky-reggae-blues-folk elemekkel fűszerezett zenéjével.

Február 1-jére a Kredenc ajánlata a következő:
- Borsos sütőtök parasztsonkával és kéksajttal
- Főleg zellerkrémleves kolbászchips-szel
- Panini Deluxe
- Kredences Raclette sárgarépa-alma cimesszel
- Sült Debreceni páros házi tormával és tökmagolajos téli salátával
- Házi diós sütemény

A Horváth Ház pincéjében is várják a rizlingezésben még kellően meg nem fáradt vendégeket a csopaki kóstoló után szűkített, "Túl a rizlingen" étlappal, és a rendezvényen résztvevő borászok boraival. Lesz keszeg roston kovászos uborkapürével, konfitált burgonyával, fácán erőleves házi raviolival, házi túrótorta, pisztácia fagylalt, és még rengeteg finomság.

Vasárnap - Olaszrizling borebéd

Február 2-án, vasárnap Olaszrizling gasztroélmény felsőfokon! A program négyfogásos Olaszrizling borebéd vendégséfekkel és vendégborászokkal két helyszínen, a Jásdi Borteraszon, valamint a Szent Donát Birtokon. A Szent Donát Birtokon Csapody Balázs (Kistücsök Étterem, Balatonszemes) lesz a vendégséf, a vendégborász pedig Nagy László (Villa Tolnay és Sabar Borház, Badacsony), míg a Jásdi Borterasz konyhájában Takács Lajos (Laci Pecsenye, Budapest) sürgölődik majd, vendégborász "párja" pedig egyelőre még nem publikus.

Érdemes valamennyi fenti programra regisztrálni és helyet foglalni, hiszen az előadások és a borebédek befogadóképessége korlátozott. Jegyinformációkért, részletes programokért, a borjáratok (mert az is lesz!) részletes menetrendjéért érdemes egyet kattintani, mondjuk ide, vagy az alábbi képre.

Mi pedig addig is a nagy kedvenc, Karafiáth Orsi versrészletével búcsúzunk: "S.O.S. könnyekkel azért egereket ne itass / kösd össze a hasznossal a kellemest: / lestoppolsz Csopakra, mert előre küldted / magadnak ezt a verset, mint egy SMS-t". (Csopaki ezüsthíd - részlet).   




2014. január 8., szerda

Kiszínezett kontúrok – A soproni Vylyan 3.3 kóstoló története

Hol, vagy leginkább hová tartunk, mit tudunk most, mit őrzünk, rejtünk a múltból, vagy mit tartogatunk még a jövőre nézve magunkban? Ezeket a kérdéseket időnként mindenki felteszi magának - magáról. A válaszokból pedig sok mindenre lehet következtetni. Például arra, mivel is töltöttük (meg) eddigi életünket. Vagy ha úgy tetszik, mennyire, és milyenre színeztük ki azokat a kontúrokat, amelyeket felskicceltek számunkra életünk legelején.

Wawrzsák László (Vylyan) és Molnár Balázs (Natura Vinotéka)
(Fotók: Natura Vinotéka)
Ahogy autózunk át a sötétedő, vastag ködpaplan alá éppen bebújni készülődő Alpokalján Sopron felé, eszembe jutnak a macskabaglyok. Pedig még nem is ittam semmit. Mégis… Volt egyszer ugyanis egy 24 órás Kékfrankos bortúra Sopronban, és azóta törölhetetlen a memóriámból az a Quimby-dudorászós, éjszakai erdőben cikázó elemlámpa fényben macskabaglyok után kutatós, időnként menetelve alvós, monstre Kékfrankosozás.

Most azonban más ok miatt utazunk Sopronba. Bár a házigazda ugyanaz a Molnár Balázs, aki azon az éjszakán átvezetett a szőlősorokkal szabályosan csíkozott borvidéken, most nem az erdőn vágunk át vele madarak után kutatva, hanem saját vinotékájában, a Várkerület ódon falai közé simuló Naturában gyürkőzünk neki egy 3.3-as kóstolónak Wawrzsák László, a Vylyan Pincészet szakmai képviselőjének vezetésével. Mondhatni, éppen csak a csilláron nem lógunk, így a vinotéka hangulatos kis pincehelyiségét pillanatok alatt belakjuk.


Három évjárat három bora csordul a pohárba ezen az estén. No meg két újdonság is, történetesen minden év novemberének sztárjai, az aktuális évjárat első hírvivői, a Vylyan Kakas Rosé és a Vylyan Bogyólé. A 3.3 cím azonban a nagyító alá kerülő három főszereplő bort, és annak három-három évjáratát takarja, történetesen a Vylyan Montenuovo-t (2007, 2008, 2009), a Vylyan Pinot Noir-t (2005, 2006, 2008), valamint a Vylyan Mandolás Cabernet Franc-t (2006, 2007, 2009). Ahogy időnként magunkban, most a borokban keressük tehát azt, hogy hol, vagy leginkább hová tartanak, mit tudnak most, mit őriznek, rejtenek a múltból, vagy mit tartogatnak még a jövőre nézve.


Miután a 2013-as Kakas Rosé friss és kedves, roppanós eprei és szamócái kitáncolták magukat a pohárban, és a minden évben ruhát váltó laza, kirobbanóan meggyes, sajnos túlságosan is jó ivású (értsd: pillanatok alatt elfogy egy palack) Bogyólé csavarzárját is megtekergettük, rátérünk arra, amiért valójában jöttünk, az úgynevezett tematikus részre, vagyis a 3.3 sorra.

A Prémium család tagjával, a Montenuovo-val kezdjük a sort, méghozzá a 2009-es évjárattal, amely nemrégiben cserélte le a piacon 2008-as testvérét. Öt fajta (Cabernet franc, Merlot, Syrah, Kékfrankos és Zweigelt) násza, benne 2009 hosszan elnyújtózó, napos, melengetve ölelő őszével. Nincsenek benne túlrafinált illatok: „egyszerű” friss málna és érett cseresznye a maga nagyszerűségében. A szájban zabolátlanul hancúroznak még az összetevők, a sav picit élénkebb, kikacsint a pohárból és izgatottan integet. Hosszú és szép élet vár rá, és már most szépen rendezgeti sorait, sokat fog még komolyodni.

A 2008-as Montenuovo-t kortyolgatva aztán beköszön a gyerekkor. Igen, valahogy bekúszik a képbe az emlék, ahogy nem bírom kivárni, míg teljesen megérik a cseresznye, így már kora nyáron lógok a fán az alig érett, rózsaszín, friss „vizes” gyümölcsöt majszolva, és így megy ez egész nyáron át, míg be nem köszönt a feketére érett, szétrepedő héjú cseresznyék időszaka. Nos, a 2008-as Montenuovo-t valahol félúton - azaz leginkább az arany középúton érzem. 2009-es évjárata zabolátlanabb, a 2008-as tételben viszont felbukkan a tökéletesre érett cseresznye mellett némi csokoládé, erdei gyümölcs, áfonya, miközben cirógat a kerekség, a lágyság, a barátságosság, és a kedvesség. Nem túloz és nem is szerénykedik. Szóval egyszerűen jó vele...


A nehezebb, forró és aszályos 2007-es évjárat Montenuovo-ja illatában sült szilvalekvár, apró fűszerboltocska minden kis édes illata, érett, fekete cseresznye fahéjjal szórva, tehát szagolgatva sokat ígér, de kóstolva a bor összességében talán picit már „csupaszabb” és kevésbé telt, mint 2008-as testvére. Kétségtelenül őrzi még névadója, Montenuovo Nándor hercegi tartását, de időnként azért már meg-megáll és elgondolkodik.      

Aztán három Prémium Pinot Noir érkezik a pohárba, bár eleinte nehezen dől el a kóstolási sorrend.
- Nüansznyi a különbség - mondja némi villámkóstolás után Balázs, majd a 2005-2008-2006 évjáratsorrend mellett dönt, bizonyítva a tényt, hogy nem mindig szükséges a „legfiatalabb évjárattól a legidősebb felé haladva”-elvet követni a kóstolásban. Szeszélyességét és kiszámíthatatlanságát tekintve nem meglepő, hogy pont a Pinot-nál lép életbe e szabálytalanság, és az sem, hogy talán ezzel a fajtával szemben lamentál legtöbbet a szakma, kell-e hazánkban „erőltetni” Burgundia hercegnőjét, és ha igen, feltétlenül ragaszkodnunk kell-e a déli termőterületekhez. Nem véletlenül osztja meg a borkedvelők táborát sem.


A válaszokat a pohárban érdemes keresni, mindenesetre talán pont azért érdemes figyelni kis hazánkban a fajta megmutatkozásait, mert csak értő kezek és körültekintő telepítési körülmények között hajlandó kifinomult, elegáns, gyümölcsös oldalát megmutatni, ellenkező esetben csúnyán besértődik. „Vylyanban” is hangsúlyozzák a megfelelő Pinot-dűlők kiválasztásának jelentőségét, ez egyébként Villányban a hűvösebb, észak-keleti, észak-nyugati kitettségű dűlőket jelenti. Ráadásul nem szabad megfeledkezni a Pinot „ciklikusságáról”, amely ugyanúgy ott van a fajtában és annak boraiban, akárcsak a nőkben. De erről talán a férfiak többet tudnak (vagyis többet éreznek belőle)…  

És ha már szóba került a Pinot Noir kapcsán Burgundia, időnként a Vylyan-nál Kisharsányban is felhangzik a „Bonjour!”, hiszen 1998-ban csatlakozott a csapathoz Jean-Pierre Confuron borász-szaktanácsadó, de erősítette már - 2004-ben - Marie Laroze francia borászlány is a csapatot. A Pinot Noir-ra azonban nemcsak a Prémium borcsaládban érdemes odafigyelni, hanem a Válogatás sorozatban is. A Vylyan Gombás válogatás Pinot Noir ugyanis – túl azon, hogy kifejezetten a Pinot Noir kedvenc „lakhelyének”, vagyis a Gombás dűlőnek alapanyagából készül – hordóválogatás is, tehát a legszebb hordók Pinot-i kerülnek a Gombás válogatás palackokba. 


A Prémiumok kóstolását tehát a 2005-ös Pinot Noir-ral kezdjük. A kezdeti palackfülledtség kis pohártekergetés után szépen tisztul, majd illatban finoman szálló füst, élénk avar, ízben némi vadság jelentkezik, csipkebogyóval, teafüves karakterrel, hosszú utóízzel. Átugrunk 2008-ba is, frissebb, gyümölcsösebb karakterű illatok fogadnak, teltebb, teljesebb a kép, szépen betölti a szájat a korty, a tanninok pedig nagyon finoman tapicskolják a nyelvet. A sor végén pedig a Caroline Gilby angol Master of Wine által 2010. februárjában „Magyarország eddigi legjobb Pinot-ja”-ként említett 2006-os Vylyan Pinot Noir. Benne az érlelés nyújtotta összetett tercier aromák, szépen rendeződve, elegáns savakkal, könnyednek tűnő, de közel sem vékonyka, inkább légiesebb felépítéssel.

Az utolsó hármas forduló a Mandolás Cabernet Franc soré. Akárcsak a Gombás dűlő válogatás Pinot Noir-ja, a Mandolás dűlő Cabernet Franc-ja is terület- és hordó alapú válogatás egyben, tehát minden szempontból szelektált tétel, a dűlő különböző ültetvényeiről származó alapanyagait külön is dolgozzák fel, de csak kiemelkedő évjáratokban palackozzák. Érdemes a Válogatás család címkéiről is szót ejteni, ugyanis ami például „vinotékás” szemmel zavaró lehet, történetesen, hogy a frontcímkén nincs évjárat feltüntetve, az a borkedvelőknek különös üzenettel bír, legalábbis ez a szándék. Ami nagybetűkkel és kiemelten szerepel ugyanis a címkén, kizárólag a dűlő neve. A termelő neve is „háttérbe szorul” szinte, és ezzel pontosan a dűlő, a termőhely kiemelt fontosságát és egyediségét kívánják kihangsúlyozni.


A Mandolás sor első tétele a 2009-es. Masszív, érett, karakteres, markáns bor, dúskálhatunk a fekete bogyós gyümölcsökben, a már-már aszalt gyümölcsös jegyekben. A sav szépen kíséri a buja gyümölcsösséget, és támasztja a telt testet, a tanninok határozottabban húznak, de a bor felépítése szinkronban van a cserességgel. Az alkohol a 2009-es meleg évjáratra jellemzően erőteljesebb. A 2007-es Mandolás fűszeres, édeskés, gyümölcsös, masszív, remek tartással. Illatában visszaköszön a Montenuovo 2007-es (sült szilvalekvár, apró fűszerboltocska minden kis édes illata, érett, fekete cseresznye fahéjjal szórva), kortya telt, kerek, báj és kellő öntudat egyben. Mint aki tudja, mit akar, berobban az ajtón, majd kedvesen, finoman harapdálja a fülcimpádat, és megnyugszik, aztán leélsz vele egy életet. Forró évjárat szülötte, ennek megfelelő temperamentummal.


A 3.3 kóstolástól a létező legidősebb Mandolás Cabernet Franc-nal, vagyis első évjáratával, a 2006-ossal búcsúzunk. Ereje teljében lévő bor, olyan misztikusan hömpölyög a pohárban, ahogy kint a kacskaringós kis utcákon végigosonva a soproni köd körbedorombolja a Tűztornyot. Remek, érett, nehézbombázó gyümölcsös zamatok étcsokival és pörkölt kakaóbabbal, valamint izgalmas fűszerek kavalkádja a pohárban. Elnehezedésnek, robusztusságnak nyoma sincs, mégis sűrű, komplex, telt a bor, erőteljes, de nagyon finom tanninokkal, éber savakkal. Még tartogat magában fejlődést és meglepetéseket, sokáig érdemes rá figyelni. Ahogy magunkra is…

Mert hát mit is érnének a magunkban, magunkról feltett hol, vagy leginkább hová tartunk, mit tudunk most, mit őrzünk, rejtünk a múltból, vagy mit tartogatunk még a jövőre nézve magunkban – kérdések, válaszok nélkül. A válaszok pedig mindig szubjektívek. Akárcsak a borkóstolás – állapítjuk meg az est végén. - És az is, amiért élünk – teszi hozzá Balázs a visszakóstolások töltögetése közben csak úgy, szinte a pohárban hömpölygő vöröseknek címezve a megállapítást. Vagy talán a macskabaglyoknak…

Kabátok alá makacsul bepimaszkodó ködben sétálunk a szálloda felé. Sopron alszik, későre jár, vagy túl korán van, mindegy is. Ami biztos, hogy érdemes néha ellátogatni a Várkerület Natura Vinotékájába. Legközelebb például január 18-án, amikor is „Bor, Brúnó, Boldogság” címmel Luka Enikő tart majd borkóstolót, és mesél élete egyik legszebb időszakáról.

Mi pedig azzal a tudattal térünk nyugovóra, hogy ismét kiszíneztünk néhány részt életünk anno lazán felskiccelt kontúrjai között. Néha nem is kell hozzá sok... Néhány bor néhány évjárata, néhány ráérős óra és történet, és néhány lelkes és nyitott ember. Ettől (is) színes a világ.

Nagy Zita
Fotók: Natura Vinotéka - Molnár Balázs

2013. december 5., csütörtök

Útra kelnek a parafa kreációk

Végigkövettük a Zsirai Pincészet „Keltsd életre a parafadugót!” pályázatát a kezdetektől, nemrég mini interjúsorozatot készítettünk a TOP 9 alkotókkal (a top tízből egy versenyző visszalépett), most pedig arról számolunk be, hogy sajtótájékoztatóval egybekötött díjátadó ünnepségen kihirdették a nyertest.


A nyertesek: Hetes Réka és Bacchus hordója
Izgalmas verseny volt, egytől egyig különleges, egyedi remekművekkel. A pincészet és két együttműködő partneréből (Tokaji Borbarátnők Társasága és Az Ihatóbb Magyarországért) álló Zsűrinek azonban döntenie kellett. A legjobbnak Hetes Réka „Bacchus hordója” munkáját tartották, aki megnyerte a 100 ezer Ft-os fődíjat és egy 6 fő részére szóló borkóstolót a pincészetnél. A Tokaji Borbarátnők Társasága által felajánlott különdíjat pedig Nyáry Erika a SzőlőZsir-ai kitalálója kapta.

A pályázat ugyan lezárult, de a legjobb parafa alkotások útra kelnek. A műveket az elkövetkező másfél hétben a pincészet kereskedelmi partnereinek üzletében állítják ki (lásd: facebook.com/zsiraipinceszet), így aki kíváncsi, akár közelről is megcsodálhatja őket egy pohár borral a kezében.

A különdíjat elnyert pályamű: SzőlőZsir-ai

A különdíj Nyáry Erikáé és a SzőlőZsir-aié

A kiállítás ideje alatt, december 5-15. között, licitálni lehet 8 db remekműre a Licitaljunk.hu oldalon, a győztes művet pedig a pályázat kiírója tartja meg és állítja ki mádi pincészetének borházában. Az árverezésből befolyt összeget a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet „Fajtagyűjtemény létesítése” projektjének ajánlják fel, amelynek keretében őshonos szőlőfajták megmentésén, gyűjteménybe rendezésén dolgoznak.


Az alkotóknak juttatott közel 30 000 db parafadugót a Procork Kft., a HP-Cork Kft., a Hungarokork-Amorim Zrt., és a Naturo-Kork Kft. ajánlotta fel.


Ezúton gratulálunk mi is a nyertes Hetes Rékának, illetve a különdíjban részesülő Nyáry Erikának!

Hetes Rékával készült interjúnk itt, Nyáry Erikával készült interjúnk pedig itt olvasható.

A sajtótájékoztatóval egybekötött díjátadó ünnepség további képei a facebookon


2013. december 3., kedd

Krampampuli nyakék és Fröccstorony - Életre keltett parafadugók

Aminek eleje van, annak bizony így, vagy úgy egyszer vége is lesz, illetve máshol és máshogy folytatódik, vagy létezik tovább. Így van ez a Zsirai Pincészet „Keltsd életre a parafadugót!” pályázatával, és annak pályaműveivel is. Megszülettek az alkotások, életre keltek a parafadugók, most pedig megpihennek az alkotók, a munka dandárja a zsűrire vár. Dönteni kell, ami nem is lesz olyan egyszerű, hiszen egytől egyig rendkívül izgalmas alkotások érkeztek, ráadásul az is kiderült itt a Borgőzben az alkotókkal készített interjúsorozatból, hogy a pályaművek mögött nagyon lelkes, kreatív és kedves tervezők-kivitelezők állnak.

A korábbi részekben már megismerkedhettünk hét pályaművel és készítőivel is, a mostani, befejező részben még két alkotót, és parafa-munkáikat mutatjuk be. Varga András egy Krampampuli nyakékkel ékesíti a hölgyeket, Sipos Máté pedig egy praktikus Fröccstornyot épített. Az alkotókkal beszélgettünk.    


Varga András: „Krampampuli” nyakék



Mű leírása: A nyakék címe „krampampuli”, amely tréfásan a bort is tartalmazó, meleg italra utal. Metszett, hajlított, és borral színezett parafadugó elemekből álló nyakék.
Felhasználandó parafadugó mennyiség: kb. 50 db 


- Talán az első kérdés, amely sokakban felmerül a cím és a pályamű láttán az, hogy miért éppen Krampampuli?

- Az elnevezésnek nincs köze semmiféle mondanivalóhoz, nem kívánok belemagyarázni semmit a tárgyba. Egyszerűen nevet kellett adni a műnek, és az első dolog, ami eszembe jutott róla ez volt, mert a formája déligyümölcsökre emlékeztet, és a borral való színezéskor úgy úszkáltak abban, mint a krampampuliban a gyümölcscikkek.



- Mitől válik egy egyszerű parafadugó igazi ékszerré?

- Amikor találkoztam a pályázattal, arra gondoltam, hogy a parafadugó léptéke megfelelő lehet ékszer készítéséhez, és mivel szeretem a borkultúra igényességét, úgy gondoltam, megpróbálom a dolgot. A tervezés végkimenetelét az anyaggal való kísérletezés határozta meg. Megvizsgáltam, hogy a különböző méretű és anyagfinomságú parafadugók milyen tulajdonságokkal bírnak. Így jutottam el a gőzöléses hajlításhoz, amelyhez mikro-agglomerált parafadugóra volt szükségem.

- Ez pontosan mit jelent?

- Ez a legnagyobb anyagfinomságú parafa, amely finomságot a készítésnél polírozással fokoztam tovább. Az elemek formáját a technika határozza meg. Olyan formát kerestem, melyet a hajlítás még előnyösebbé tesz, elég könnyed ahhoz, hogy kibírja azt, és az elemek sorolhatóvá váljanak általa. A megszületett formát vágással, metszésekkel, és persze csiszolással képzem.

- A színek játéka még izgalmasabbá teszi a nyakéket...

- Így van, az elemeket borral színezem. Ez az ötlet a vörösboros palackok dugóinak elszíneződött végeitől ered. A "dugókat" egy vékony acélsodrony zsinórra fűzöm fel. A végeredmény egy olyan tárgy, amit csakis parafadugóból lehet elkészíteni, de elhagyja a "parafadugósságát", és ékszerré válik. Igyekeztem minél inkább olyanná tenni a dugót, hogy a nyakék ne egyből azt a gondolatot keltse, hogy "felfűzött borosdugók", hanem azt, hogy ez egy ékszer.

- Kicsit mesélnél magadról is?

- Miskolcon születtem, jelenleg Budapesten élek, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fémműves hallgatója vagyok. A tavaszi szemeszterben fogok diplomázni alapképzésen, ezt követően folytatni szeretném tanulmányaimat a mesterképzésen.

- Ha már parafadugó, a borokkal is jó viszonyban vagy? Van-e esetleg számodra kedves borvidék, vagy borász?

- A kedvenc borászatom a nagypapám pincéje. Egyébként nincs kifejezetten kedvenc borászatom, a jó bort szeretem.  


Sipos Máté: Fröccstorony



Mű leírása: Parafadugó borítással és LED világítással készülő „fröccstorony”. 
Felhasználandó parafadugó mennyiség: kb. 1.000 db

-  Izgalmasan hangzik a LED világítással és parafaborítással készülő „fröccstorony”. Honnan jött az ötlet?

- Dolgoztam szabadtéri boros fesztiválokon, és többször felmerült a probléma, hogy a 25 literes szódásballont hogyan tartsuk hidegen. Főleg nyáron kellemes egy pohár hideg szóda, illetve borkóstoláskor is jó, ha van egy csepp vizünk, hogy kiöblítsük két különböző bor között a poharunkat. A probléma tehát adott volt, én pedig próbáltam rá megoldást találni. Ez talán nem is a végleges terv, mert a leadás óta tovább formálódott a gondolat bennem, és a barátnőmtől, barátoktól is kaptam még klassz ötleteket hozzá.

- Mióta vonzódsz az építéshez, az építészethez?

- Pécsett születtem, és ott is élek 25 éve. Jelenleg végzős építészhallgató vagyok a pécsi Pollackon. Mint nagyon sokan, gyerekként én is nagyon szerettem LEGO-zni, és valamiért mindig kis házakat készítettem. A másik komoly inspiráció a környékünkön folyó építkezések voltak. Nagyon szerettem figyelni, hogyan épül fel valami a semmiből. Minden egyes ilyen háznál, amely elkészült, pozitív érzés fogott el. Nagyjából tehát mindig is ezt szerettem volna csinálni.

- Kedveled a borokat is?

- Nagyon kedvelem a száraz vörösborokat. Főleg egy fűszeres vacsora után esik legjobban pár pohárral. A borral egyébként mindig szoros kapcsolatot ápoltam, 2000-ben a családunk is majdnem borászkodásra adta a fejét. Édesapám agrármérnök, nagymamám pedig kertészmérnök volt, úgyhogy a mezőgazdaság és a borászat közel állt hozzánk. A vállalkozásunk mégsem indult el, de az építészet mellett a borászat vonzott még igazán. Nem is inkább a szakma, hanem az életérzés fogott meg bennük. Valamilyen szinten szabad, kreatív életformát élhet, aki ebben az irányban képzeli el a jövőjét, ugyanakkor nagyon komoly felelősséget és lemondást igényel időszakonként.

A pályázat tehát lezárult, a győztest - aki 100 ezer Ft-ot és 6 főre szóló borkóstolót nyer a Zsirai Pincészetnél - majd csak a díjátadón nevezi meg a zsűri. A művek egy részét elárverezik, a befolyt összeget pedig jótékony célra ajánlják fel. Kíváncsian várjuk a végeredményt, melyet itt, a Borgőzben is hamarosan közzéteszünk!

2013. november 27., szerda

Egy szívügy – 100 Hungarikum Bormustra Keszthelyen

Mindenkinek van szívügye. Nekünk is. Keszthely városának, és az egyetemnek is. Pampetrics György borkereskedőnek, és az egyre nagyobb létszámban visszatérő borszerető embereknek is. Így már mondhatjuk: van egy közös ügyünk.

Keszthely a találkozások városa. Itt találkozik a múlt a jelennel, régi, elfeledett, vagy épp még ismeretlen szőlőfajták a mai borfogyasztókkal. De itt találkozhatunk Bakonyi Karcsi bácsi munkásságával, és az ő szívügyével is. Vallom, minden korszak egyik leghitelesebb mércéje, hogy miként bánik a múlt értékeivel. Idén negyedik alkalommal foglalja össze Keszthely városa a múlt és jelen boros értékeit.

Az előző évben kijelentettük, hogy mindannyian visszatérők vagyunk. Anno a legelső bormustrával vált számunkra szívüggyé a rendezvény. 2010-ben a látogatói létszám alapján mérlegeltem, hogy annyira vagyunk/voltunk egyedülállóak mi, a bormustra látogatói (kb. 100 ember) a világban, akárcsak a hungarikum fajták. Aztán a 2011-es esemény már létszámemelkedést hozott, és elindított egy hullámot. A hungarikumok utaztak. Székesfehérvár, Győr, Budapest. Gyönyörű helyszíneken mutatkoztak be a tételek. Rendben is van ez így, mert fontos, hogy minden magyar borkedvelő előtt megnyíljék a lehetőség, hogy kóstoljon. Mi idén is felhúzzuk a hétmérföldes csizmánkat, elautózunk a Hungarikum Bormustra szülőföldjére, és a keszthelyi Balaton színházban találkozunk…


Mi lesz idén? - Pampetrics György válaszol 
Egy héttel az esemény előtt azonban "felderítésen" jártunk, és a bormustra egyik mozgatórugójával, Pampetrics Györggyel beszélgettünk a negyedik alkalomról. Az örökké fáradhatatlannak tűnő Gyuri közvetlen kapcsolatot ápol a borászokkal, így egész éven át gyűjti, és féltve őrzi a ritkaságokat. Elmondása szerint előfordult, hogy bátorította arra a borászt, hogy az előzőleg beházasított hungarikum tétele inkább éljen külön életet… A „Gyurikám, mi lesz idén?” kérdés válasza pedig már azt a képet vetítette elém, hogy érdemes lesz nyitásra, vagyis 13 órára érkezni. Sok újdonság, vagy épp a pincészetből már elfogyott tétel vár a találkozásra.

Gere Attilától a Fekete Járdovány két szép évjáratból (2009 és 2011) lesz jelen, de itt debütál dr. Kocsis László keszthelyi hibridje, az Albacab, amely teljes egészében a saját munkája. A 2000-ben elkezdődött munka meghozta gyümölcsét, így a Rajnai Rizling-Cabernet Sauvignon keresztezése tavaly fordult termőre. A szűztermésből fogható volt 15 palack, amely a rendezőket megerősítette abban (történetesen megitták - a szerk.), hogy a 2013-as hordós tétel kerüljön a nagyközönség elé. Nagyon finom, szép, telt ízű bora van, zamatgazdag, illatával ízében is harmonizáló, testesebb fehérbor. A fehérszőlő Albacab testvére, a kékszőlő Cabrio szintén premier tétel lesz. A megjelenést válogatás előzte meg: a dr. Kocsis Lászlóval közösen lekóstolt bor a fekete ribizli jegyeit hordozza magában, szép sötét színnel.

Új fajta is érkezik, a Jázmin, amely hivatalosan is forgalomba került. Frittmann János fehérbora, a Generosa idén is itt lesz, amely Ezerjó és Piros Tramini keresztezése Bíró Károlytól, 1951-ből. A Mézes Fehér is bemutatkozik Maurer Oszkártól.

A szombati esemény a Csóka szőlőre lesz kihegyezve. Ráspi, Bussay doktor, Szentesi József, Török Csaba, és Vylyan. Más-más borvidékek, különböző stílusok, így egy fajta segítségével virtuális utazáson vehetünk részt időben és térben. Egy jó Csókához nehéz hozzáférni… Egyre többen dolgoznak a fajtával, de nagyon kis mennyiségben. A Vylyan birtok Csókája bizonyos évjáratokban 400-500 palackkal készül, így az igazán éber borfogyasztók általában lecsapnak már a megjelenés előtt erre a különlegességre.


Ők már biztosan ott lesznek a IV. Hungarikum Bormustrán: Szentesi József új borai

Szentesi József hírnökeként már találkozhattunk új boraival, amelyek a 2012-es évjárat termései. Nadapi Csóka, Tihanyi Kék, Kék Bajor, Fekete Fájú Bajor, Fekete Muskotály. Örök kérdés, hogy a régi fajták mai értelmezésben hogyan állják meg a helyüket. Reális kérdés, amelyet a megváltozott technológia, megváltozott borfogyasztási szokások, és a változó klíma táplál. Szentesi József szombaton, 17 órától ennek keretében tart előadást.


Visszavárjuk - Cezar nyers pezsgő 1996
Ha pezsgőben és Zala megyében gondolkodunk, akkor egy név juthat eszünkbe. A Cezar pezsgők újra jelen lesznek. Bízunk benne, hogy az előző évben még szép formát mutató 1996-os nyers pezsgő újra ott lesz. Érdemes fogadó italért, és a későbbiekben úgynevezett elvágó pezsgőkért meglátogatni a Cezar pultot.

A hungarikum bormustra természetes velejárója a Furmint, a Hárslevelű, vagy az Olaszrizling. Szép, izgalmas kortyokat lehet átélni a borvidékek, stílusok, és évjáratok között. Badacsonyból kihagyhatatlan hibridek is gazdagítják a választékot. Rózsakő, Vulcanus, Kéknyelű, Budai Zöld, Bakator. A hazai föld termései is kóstolhatók lesznek természetesen, de ismertebb borokkal is találkozhatunk. Pátria Bezericséktől, Rozália, Valentin, Nektár, Cserszegi Fűszeres, Korona, Corvinus, Kövidinka, Arany Sárfehér, Kadarka - vagy épp a Kadarka Aszú Balla Gézától -, Zengő, Zenit, Zeus. A Somló is kóstolhatóvá válik, de nemcsak a Juhfark által, hiszen az előző évekhez hasonlóan a Ság hegy terroir-ját kitűnően közvetítő borász, Dénes Tibor borai is a poharakba csordulhatnak.



A szakmai hitelességet előadások biztosítják, öt előadó különböző témakörökben szólal meg. Biztosan kijelenthetjük, hogy hungarikumokról hallgatni hungarikum borral töltött pohárral az igazi. A rendezőség az előző évben kis „útjelző” táblával mutatta a helyes kóstolási sorrendet, azonban borítékolható, hogy érdemes tematika alapján kóstolni. Alapja lehet a borvidék, a fajta, de a ritkaság, a kispalackos tétel is. 

Sajttal, pogácsával, előadásokkal, és koncerttel lesz színes Keszthelyen a szombati nap, amely a bor ünnepe, dr. Bakonyi Karcsi bácsi tisztelete, és a találkozások szívügye. Mert hát mindannyian visszatérők vagyunk. Valamit mindig hagyunk magunk mögött, amihez időnként vissza-visszatérünk. Egy város, egy szerelem első pillanata, egy ölelés, egy régi présház, egy történet, egy emlék. Nekünk kell vigyázni rájuk. Találkozzunk újra!

Szöveg és fotók: Wawrzsák László

További információk, részletek a IV. 100 Hungarikum Bormustráról itt. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...