Borgőz a konyhában

Párosan szép az élet, avagy kalandozásaink a konyhában pohárral a kézben, jól működő (garantáltan kipróbált) bor- és étel párosításaink, borvacsora tapasztalataink, vagy éppen saját ötleteink, összehangolt párosaink gyűjteménye, a Borgőzös leíráshoz kapcsolódó linkkel.


ÜDVÖZLŐ FOGÁSOK, 
KANAPÉK, KENCÉK, FALATKÁK ÉS KIS TÁRSAIK





Borbély Családi Pincészet - Badacsonyi Kéknyelű 2009
Szarvasgombás villantás majonéz köntösben, jégsaláta ágyon
(séf: Antal Zoltán)

Chateau Gayon, Cuvée Prestige Supérieur 2007 (Bordeaux)
Csirkemáj, bacon, szilva nyársra tűzve
Marinált marhahús fűszeresen, frissen reszelt tormával
(séf: Daniel Labrosse - Chez Daniel étterem, Budapest)

Chateau Minuty, Minuty Rosé 2010 (Cotes de Provence) 
Bresaola sonka dinnyével és mentával nyársra tűzve
Tapenade fürjtojással
(séf: Daniel Labrosse - Chez Daniel étterem, Budapest)

Disznókő Pincészet (Mezőzombor) - Szamorodni (édes) 2003
Kacsamáj pástétom-hab friss házi kenyérrel
(Sárga Borház - Mezőzombor)

Domaine Bott Fréres, Alsace Sylvaner 2008 (Elzász)
Hal aszpik pohárkában szervírozva
Lazac rillette
(séf: Daniel Labrosse - Chez Daniel étterem, Budapest)

Domaine Poiron Dabin Muscadet Sévre&Maine Sur Lie 2008 (Loire-völgy)
Feketekagyló uborkába töltve
Friss kecsketúró toast-on, lazaccal
(séf: Daniel Labrosse - Chez Daniel étterem, Budapest)

Dula Pincészet Egri Nyáridő Pinot Noir Rosé 2010
Fürjtojás natúr, fürjtojás finesz szarvasgomba illatrablással
(séf: Antal Zoltán)

Duval&Blanchet, Les Notes Fruitées 100% Merlot 2009 (Bordeaux)
Csirke ballotine
Füstölt kacsamell szederrel
(séf: Daniel Labrosse - Chez Daniel étterem, Budapest)

Kertész Családi Pincészet, Etyek - Pinot Noir Rosé nyerspezsgő
Gorbusa lazackaviár mini blinivel
(séf: Pereznyák Zoltán - Fürdő étterem, Bükfürdő)

Kertész Családi Pincészet, Etyek - Carla 2010
Préselt borjúfej vecsési káposztával töltve, kimchivel és chili pasztával, Kertész Chardonnay-ban áztatott mazsolával
(séf: Nánási Lajos)

Kertész Családi Pincészet, Etyek - Zöldveltelini 2011
Mangalicából készült kocsonya almavinaigrette-tel
(séf: Litauszki Zsolt)

Kreinbacher Pincészet - Nagy-Somlói Furmint 2011
Zöldalma chutney tárkonyöntetes bivalymozzarellával
(séf: Németh Dániel - Móló étterem, Szombathely)

Kreinbacher Pincészet (Somló) - Öreg Tőkék Bora 2009
Hideg hátszín "Stroganoff"
(séf: Varju Viktor - Bock Bisztró, Budapest)

Kreinbacher Pincészet (Somló) - Öreg Tőkék Bora 2011
Rillette szarvasgombás öntettel és miniatürizált salátával
(séf: Németh Dániel - Móló étterem, Szombathely)

Laposa Badacsonyi Furmint 2012
Kaprigyümölcs és olívaválogatás datolyás padlizsánvelővel és céklachips-szel
(séf: Németh Dániel - Móló étterem, Szombathely)

Louis Francois & Co. Brut Nature 2007 Nyerspezsgő
Frissen köpült szarvasgombás vaj étvágygerjesztő Guérande sóvirággal
(séf: Antal Zoltán)

Luka Enikő Pinot Noir 2010
Cambozola sajt eperlekvárral
(Luka Pincészet, Fertőrákos)

Mészáros Pincészet Szekszárdi Merlot Válogatás 2007
Szarvasgomba Camembert álom
(séf: Antal Zoltán)

Oremus Mandolás Furmint (Tokaj-hegyalja) 2011
Rillette szarvasgombás öntettel és miniatürizált salátával
(séf: Németh Dániel - Móló étterem, Szombathely)

Sauska Tokaj Furmint 2012
Kaprigyümölcs és olívaválogatás datolyás padlizsánvelővel és céklachips-szel
(séf: Németh Dániel - Móló étterem, Szombathely)

Szatmári Pincészet, Szigliget - Vulcanus 2011
Kapribogyós sertésrillette
(séf: Tornyos Balázs - Olíva étterem, Veszprém)

Szent Donát Pince Csopak - Kishegy Olaszrizling 2012
Marinált harcsa padlizsánkrémmel - Kecskesajttal töltött batyu paprikakrémmel - Libamáj zsírjában lilahagyma chutney-val 
(Szent Donát Birtok - Csopak)

Tamás Pince Syrah-Cabernet Rosé
Aszaltparadicsomos kenyérkence
(séf: Tornyos Balázs - Olíva étterem, Veszprém)

Tokaj Kereskedőház Zrt. Premium Selection 5 puttonyos Tokaji Aszú 2002
A fehér szarvasgomba és a fekete szarvasgomba játéka az érlelt libamájjal
(séf: Antal Zoltán)

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, Kisharsány - Boszorkány Rizling 2013





Szalonnaköntösbe bújtatott vadpástétom tökmagolajos zöldsalátával és pirított tökmaggal
(séf: Dianiska Dániel - Bistrorante84, Rábapaty)

Kertész Családi Pincészet, Etyek - Sauvignon Blanc 2012
Fogas tatár paradicsomsalátával, sült paprika dresszinggel
(séf: Pereznyák Zoltán - Fürdő étterem, Bükfürdő)

Royal Tokaji Furmint 2007
Cheddar felfújt szezámos körtével
(Airport Hotel Budapest Avion étterem, Vecsés)

Royal Tokaji Kékcímkés 5 puttonyos aszú 2008
Füstillatú leső-harcsa aranykaviár koronával és "paprikás krumplival" 
(séf: Takács Lajos és Ádám Csaba)

Szepsy István (Mád) - Birtok Furmint 2009
Glasszírozott kacsazúza hónapos retekkel, görög joghurttal
(Mádi Udvarház (Gusteau) - Mád)

Takler Pincészet (Szekszárd) - Cabernet Franc 2007
Vadhúskocsonya balzsamos borsóval, pirított rozskenyérrel
(Airport Hotel Budapest Avion étterem, Vecsés)

Vida Péter Szekszárdi Öreg Tőkék Kadarkája 2008
Dunai halkocsonya saláta
(séf: Bernát Dániel András - U26 étterem, Budapest)

Villa Tolnay, Badacsony - Bandérium 2007
Libamájtorta borzselével, diós kenyérrel
(séf: Tornyos Balázs - Olíva étterem, Veszprém)


Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, Kisharsány - Boszorkány Rizling 2013
Mediterrán garnéla, citrusos mangó, fűszeres sajt és polenta
(séf: Németh Dániel - Móló étterem, Szombathely)

Zsirai Pincészet - Tokaji Furmint 2011
Korianderes nyúl terrine, körte chutney
(executive chef: Bacsa Gábor - Almárium Bisztró, Budapest)



LEVESEK 










Zöldséges risotto fogasfilével

Royal Tokaji Áts Cuvée 2007
Libamáj capuccino grillezett libamájjal, kalács krutonnal

Royal Tokaji Mézesmály Furmint 2009
Tönköly rizottó kamillás velőhabbal és tintás ropogóssal

Szeremley Birtok, Badacsony - Rizling 2010
Füstölt vajhal rák-raviolival, citromos borhabbal

Takler Pincészet (Szekszárd) - Merlot 2007
Füstölt libamellbe göngyölt kecskesajt grillezve, almasalátával

Vida Péter (Szekszárd) - Hidaspetre Kékfrankos 2007
Kacsa "székelykáposztával" - currys kacsacombbal töltött mellehúsa, ananászos savanyúkáposzta mazsolásan, pirított algalapban, pattogtatott gerslivel


Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, Kisharsány - Kecske Zweigelt 2012
Borjúnyelvvel töltött paradicsomos ravioli, kacsamáj, fekete szezámmag, bazsalikom
(séf: Németh Dániel - Móló étterem, Szombathely) 



"ELVÁGÓLAG"







Rozéra sütött sertésszűz zöldfűszeres morzsában, brokkolipürével, vajban forgatott zöldségekkel

Kertész Családi Pincészet, Etyek - Pinot Noir 2011
Grillezett borjúkaraj burgonyapürével, fekete ribizli borsos meggyraguval

Lisicza Ravasz fehér 2007
Barackos-szegfűborsos csirke hófehér rizzsel

Royal Tokaji Furmint 2008
Sáfrányos rizzsel töltött paprika, furmintban érlelt párolt fogasfilével, citrusmártással

Royal Tokaji Szent Tamás Furmint 2010
Porhanyós marhahátszín diós csicsókapürén, vargányás kolbásszal

Royal Tokaji Kék 5 puttonyos aszú 2006
Narancsos fügével töltött fürj diófelfújttal és kamillás fenyőmézzel

Szepsy István (Mád) - Urbán Furmint 2008
Tiszai fogas spárgás rizottóval, vargányás vajjal meglocsolva

Takler Pincészet (Szekszárd) - Bikavér Reserve 2006
Ötfűszeres kacsamell zöldséges rizsfelfújttal

Takler Pincészet (Szekszárd) - Bartina Cuvée 2006
Borjú medalion Colbert módon, Róbert mártással

Vida Péter (Szekszárd) - La Vida Merlot 2007
Omlós szarvaslábszár vargányás pitével, bacon-ben sütött mandulás datolyával, ringló szilvalekvárral, paszternák pürével, Merlot mártás ölelésében


Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, Kisharsány - Cabernet Franc 2009
Marhabélszín, "Cafe de Paris" krém, sütőtök, füstölt szalonna, zöldbab
(séf: Németh Dániel - Móló étterem, Szombathely)

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, Kisharsány - Kecske 2008 (Zweigelt)
Éji marhapofa kerti zöldségekkel és vargányás dödölle tallérokkal









SAJT, SONKA, CSOKI, OLÍVAOLAJ, STB. -
EGYÉB BORRAL PÁROSÍTOTT FINOMSÁGOK


SAJTOK




Kertész Családi Pincészet, Etyek - Pinot Gris 2011
Sajtválogatás

Zsirai Pincészet - Tokaji Sárgamuskotály Holdvölgy 2012
Sajtválogatás


SONKÁK




Balassa Nyulászó Furmint (Tokaj-hegyalja) 2012
Pármai sonka sárgadinnye- és tökmagkrémmel, frissen sült hajdinás kenyérrel

Bock cuvée 2008
Jamón Iberico de Bellota (ibériai sonka)

Frittmann Cserszegi Fűszeres 2012
Prosciutto di San Daniele (olasz sonka)

Mészáros Pince Szekszárdi Kadarka 2011
Jambon de Bayonne (francia sonka)

Szőke Mátyás Paskomi barrique Chardonnay 2010
Scharzwälder Schinken (német Fekete-erdei sonka)

Szőke Mátyás Paskomi barrique Chardonnay 2010
Serrano sonka (spanyol sonka)

Tornai Pincészet (Somló) Apátsági Furmint 2009
Prosciutto Di Parma (olasz sonka)

Tornai Pincészet (Somló) Apátsági Furmint 2009
Jambon di Savoie (francia sonka)


KOLBÁSZOK, SZALÁMIK




Villa Tolnay, Badacsony - Pinot Noir 2008
Tornyos Balázs: A mi kolbászunk-tál



BORKAVIÁR



Málnás bonbon Carla borkaviárral


CSOKOLÁDÉK




Borbély Pincészet, Badacsony - Késői szüretelésű Olasz rizling 2011
Harrer Csokoládéműhely - Big Shot Caramel

Demeter Zoltán Birtokbor 2009
Rózsavölgyi Csokoládéműhely Earl Grey bonbon

Demeter Zoltán Tokaji Birtokbor (édes) 2009
Rózsavölgyi Csokoládéműhely Passió-barack bonbon

Dula Pincészet Egri Menoir 2006
"A fekete Párducok" - Szarvasgombás kézműves csokoládébonbonok

Fekete Borpince, Szekszárd - Mókamester Cuvée 2008 (Cabernet Sauvignon, Syrah)
KakasBonbon Tengeri sós karamell krémmel töltött étcsokoládé bonbon

Fekete Borpince, Szekszárd - Patikárius Cuvée 2006
KakasBonbon Keleti fűszeres krémmel töltött étcsokoládé bonbon

Fekete Borpince, Szekszárd - Tramini-Cserszegi Fűszeres Cuvée (félédes) 2008
KakasBonbon Citrusos-sárgadinnyés krémmel töltött étcsokoládé bonbon

Fekete Borpince, Szekszárd - Cabernet Sauvignon törkölypálinka 2011
KakasBonbon Pálinkás csavar - Cabernet Sauvignon törkölypálinkával és aranymazsolával töltött étcsokoládé bonbon

Geografico Le Mire Rosso 2009
Rózsavölgyi Csokoládéműhely Porcelana truffle



Heumann Lagona 2011
Fabric Csokoládé - Arriba tejcsokoládé aszalt meggyel és mákkal

Heumann Merlot 2007
Rózsavölgyi Csokoládéműhely Carenero tábla

Kovács Nimród Winery Rhapsody 2006
Rózsavölgyi Csokoládéműhely Trincheras tábla

Monarchia Bazilika 2005
Rózsavölgyi Csokoládéműhely Porcelana tábla

Monarchia Selection Irsai Olivér 2009
Rózsavölgyi Csokoládéműhely Kínai Zöld tea bonbon

Pastor Pince, Szekszárd - Cabernet Sauvignon 2011
Szántó Tibor - Vörösáfonyás, konfitált meggyes Afrikai étcsokoládé

Ruppert Ákos, Villány - Cabernet Franc 2011
Fabric Csokoládé - Santo Domingo étcsokoládé kardamommal és datolyával

Starry Night Lodi Zinfandel 2006
Rózsavölgyi Csokoládéműhely Szilvapálinka bonbon












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...