Egy
téli bortúra élményeit áprilisban „papírra vetni” akár elítélendő cselekedet
(is) lehetne. Kontrasztos tevékenység, az tény, de életünk mindennapjaiban mindig
találkozhatunk kontrasztokkal, amelyek csodás, vagy épp kevésbé szerethető
színt visznek életünkbe. Az egyik legegyetemesebb „vágást” az évszakok okozzák,
bár egyre ritkábban találkozhatunk a nagybetűs tavasszal és ősszel, kitolódik,
és egyre melegebb a nyári időszak, a mostani napjainkat pedig épp a hosszúra
nyúlt tél teszi emlékezetessé. A szőlőfajták érési ideje közötti különbség is
kezd elhalványulni. Az utóbbi évjáratokban szinte minden egyszerre kívánkozott
le a tőkékről, így néhány fürt teljes érettsége átcsúszhatott a túlérettségbe,
amely megváltoztathatta a gazda eredeti szándékait.
Fotók: Wawrzsák László |
Természetellenes
reakciót válthat ki belőlünk a természet, pedig a természethez jó, illetve jó
lenne igazodni. Valójában hozzá kellene igazodni. Hófúvás, havazás, olvadás, áradás...
Településeket is elzárt a külvilágtól az idei hamisítatlan tél. Csepreg városát
és szőlőskertjeit is többször bevette a hó, a település neve az utóbbi időben
többször szerepelt a médiában, mert bizonyos irányokból megközelíthetetlenné
vált. Megközelíthetetlen? Valahogy ez vált bennem akkor is kérdéssé, amikor az
előszilveszteri forralt boros túrán túrabakancsban, bögrével és kóstolópohárral
a kézben, fényképezőgéppel a nyakamban „caplattunk” át a lankákon.
Bár
azóta túl vagyunk a szilveszteren, az újévi fogadalmakon, a farsangi időszakon,
és a húsvéton is, én már akkor megfogadtam, hogy leírom földi (Vas megyei)
élményeimet. Egy szó, vagyis a kérdésre magamban akkor adott válasz hozta ki
belőlem ezt a fogadalmat, ugyanis: megközelíthető! Tudjuk, hogy van. Itt van, a
lábunk előtt fekszik. De mit teszünk mi? Jövünk-megyünk, utazunk, bort
keresünk, történeteket hajszolunk. Aztán borokkal és emberekkel találkozunk,
érzéseket élünk meg, és hallgatunk. Majd továbbállunk, de egyszer biztosan
megérkezünk valahová… Sokan megközelítenék tehát, de ismeretlen számukra.
Ismeretlen, vagy csak külsőleg megítélt, mint egy sokat megélt, messziről jött
vándor. S mi is a valóság? Hát érdemes megnézni, ki is ez a vándor itt, egy
nagy borvidék kevésbé híres szegletén.
Dűlőtérkép |
A
karácsonyi családlátogatás és a kiadós evés-ivás után a csepregi hangulat „vitt
ki” a dombokra. Baráti társaságommal – hetedmagammal - épp az első sátornál „fogyasztottunk”
(zsír alapú csirkemájas kenegetőst), amikor Baráth
Sándorral találkoztam. Ő Szombathelyen él, többször jár(t) a csepregi hegyen,
figyelemmel kíséri annak boros életét. Ideális, szép időben a Somlóról talán még
Csepreg is látható. Főleg, ha tudjuk, hogy merre is szükséges fordítani fejünket.
Váltottunk néhány szót a metsző hidegben, majd Sanyi kérdésére („Beszámoltok róla?”) adott válaszom
megszilárdult bennem, de ebben közreműködhetett Tóth Kálmán Rizlingszilvánija is. Életemben az adott szónak súlya
van, és hiányérzetem volt addig, amíg a billentyűzet érintetlen maradt a csepregi
élményekkel kapcsolatban. A bennem élénken élő tél emléke most kikívánkozik,
mint az első tavaszi hóvirág a hó borította földből.
János
napi bortúrának indult, majd előszilveszteri bortúrává vált. 2012. december 30-án
már harmadik alkalommal indultunk neki a kalandnak. „Idén” végre elmondhatjuk,
hogy bejártuk a hegyet. A három alkalom elegendő volt ahhoz, hogy abszolváljuk
a téli túra teljes útvonalát. Térkép, bögre. E kettő induláskor járt a
túrázónak, minimális bankó fejében. Jó szóból, mosolyból, és igazi
vendégszeretetből sem volt hiány. Felszerelésemet kiegészítettem egy otthonról
hozott fesztiváli ereklyével, így a gazdák igazi borait (vagy, ahogy többször
kérdezték: szűz bort is tölthetek?)
is megízlelhettem.
2011-ben
– ugyan véletlenül - de jártunk már Horváth
Antalnál. Idén tervezett út vezetett hozzá. Tóni bácsinak volt tokaji
kötődése, így a kis pincében még gönci hordóból is kóstoltunk fiával, Csabával,
de a Zöldveltelininek valahogy szűk volt az a ruha. Mert, ha úgy nézzük, a bor
átmeneti ruhája a hordó. A következő lépés már biztosabb volt. Nagyobb hordóban
még megőrizte ropogósságát, de a bor inkább a zárt tartály biztonságát kereste.
Hamisítatlan őszinteséggel ecsetelte nekem Csaba a pincetitkokat. Jó úton
járnak, ezt már „tavaly” konstatáltam. A 2012-es borverseny díjazottjai között is
szerepelt egy tétel Tóni bácsiéktól,
mégpedig a Szürcse, amely Szürkebarát
és Cserszegi Fűszeres egymásra találásából házasított tétel. Sok elismerést őriznek
a falon, de a legjobb visszajelzés a gazdának a borait kortyolók szavakba
öntött érzése. Hetedmagammal bíztam abban, hogy a hegyi forgatag visszahoz
minket még aznap…
A
„szokásos” irányt vettük célba: fel a hegyre. Éreztük a hely szellemét, a
természet varázsát, az utat pedig a sok-sok szőlőtőke, és az ösvény mutatta. Az
az ösvény, amely, ha mesélni tudna… Mesélhetne a sok testi örömről, amely lelki
felvidulásba csapott át, amelytől mindenki elhagyta a… fejét. A fán, a bokron
izgalmasan ringatózó női fehérneműt ugyanis biztosan nem a szél hozta ide - így
kevésbé tekinthető egyszerű urbánus legendának -, ennek az ösvénynek lelke van,
amelyet merészen felvállalnak a helyiek. A Tanga ösvény autentikusan hirdeti
magát.
Tanga ösvény - Lelke van... |
Az
ösvény kapujából érkeztünk a Rámók-dűlőbe
Horváth Józsefhez, aki volt csepregi hegybíróként is ismeri a dűlők
szőlősorait. A Horváth Kert varázslatos, tele tervekkel, kandallóval,
emlékekkel, a pince falán dűlőtérképpel, a kertben hintával, összességében
erdőszéli nyugalommal. Horváth úr már a tavalyi évben is kitett magért, de
érzésem szerint inkább a borvidék csepregi szegletéért. Figyelmességét mutatta,
hogy minden vendég érkezésekor kürtölt egyet, karakterét pedig dicsőíti, hogy
Pinot Noir tőkéket is gondoz. De figyelt ő az ételre, a forralt borra, a szűz
borra, az üres pohárra, és az érkező lovasokra is. Tökéletes harmóniában él
együtt kedves feleségével, a heggyel, a vendégekkel. Aztán újra útnak indultunk.
A kandalló melegétől egyre távolodtunk, végtelennek tűnő léptekkel hagytuk el a
valódi bejáratot.
Belátható
távolságba került, hogy visszatérhetünk a 2009-ben is meghódított dűlőkre. Az
első évben három pincészetben jártunk, akkor szippantott be minket a hegyi
varázs. Emlékszem, az első helyen egy bácsika kínálta borát, amely az egy
mindenkiért, mindenki egyért elvet követte, benne volt a gazda szőlőjének
összes leve. Első illatra kikacsintott belőle a legkisebb mennyiségben
bedolgozott direkttermő is, amivel hazánkban kereskedelmi forgalmú tételként
lehetetlen találkozni, mivel tiltja a bortörvény. Azonban a hazánk nyugati felén
található Vas-hegyen átfutó határvonal másik oldalán szép számmal kóstoltunk belőle a Bortavaszon, ott ugyanis Izabellából, Othello-ból Uhudler-eket
készítenek, amit borként, és habzóborként is forgalmaznak. A csepregi gazdák közül
sokan kizárólag önmaguk és családjuk részére készítenek bort, vagy épp a koma,
barát jószándékú terelgetésére, amolyan kvaterkázó célzattal.
A
fiatal generáció is egyre gyakrabban nyitogatja az egyelőre csendes pincék ajtóit.
Minden évben a tavaszi hegyen búcsúzhatunk végleg a téltől a nyitott pince
napok alkalmával. Ilyenkor a táj csak nyomokban hasonlít előző évszaki arcára.
Ahhoz, hogy tudjuk értékelni a tavaszt, áldozatul kell esnünk. A tél áldozatává
váltunk mi is, amikor hangos harmonikaszó törte meg az erdő fagyos csendjét. A
szunnyadó napsugár ereje az árnyékban már kevésnek bizonyult, így
felkanyarodtunk egy újabb pincéhez. Univerzálisra vizsgázott előttünk Tóth Marcell, aki a fiatal generáció
képviseletében a hagyományokhoz hű vidámsággal játszott a harmonikán, miközben Kékfrankosát kínálta. Először
a szűz bort kóstoltam, de sajnos a hideg inkább már a tepertőkrémes kenyér, és a
forralt bor irányába invitált. Népes csoportot hagytunk magunk mögött, amikor a
„kertek alatt” elindultunk szomszédolni.
Molnár Gyula pincészetéhez érkeztünk,
ahol újra a fiatal generáció képviselte magát. Ausztriából hozott
tapasztalattal, Hamburgi muskotállyal, és néhány régebbi tétellel találkoztunk.
Szürkebarát héjon tartva. A gyümölcsnek bőven hagytak időt az áztatás
munkafázisában, így a bor rozéra emlékeztető színt mutatott. Az évekkel
ezelőtti első látogatás emlékképe villant fel, amikor néhány tétel utolsó
előtti palackját töltötték poharunkba. A felső szintről gitár, szájharmonika,
és csörgő hangja hallatszott, de trió helyett egyetlen virtuóz zenész
szórakoztatta a gyermekközpontú közönséget. Igazi családbarát rendezvény a
csepregi szőlőjárás, ahol a legtöbb borosgazda az öröm ünnepeként éli meg az
ilyen délutánokat. Előző alkalommal Iliás
Istvánnál a citera került elő „véletlenül”, míg első túránk zárásaként a
csepregi asszonykórus mutatta be néhány éneken keresztül a hosszú évek kitartó
munkájának eredményét.
A
történelem ismétli önmagát. Közhelyes kifejezésként csenghet, de a realitás azt
mutatja, hogy az idei túra záró etapja is a János áldással kezdődött a csepregi
asszonykórus gyűrűjében, majd lehetetlen volt visszautasítani a gyümölcsökkel
elkészített ellenállhatatlan forraltbort. Az évekkel ezelőtti első túránk utolsó
állomása volt ez a kert.
Forrástól
forrásig... Forrástól forrásig elkészül(het) egy újabb adag forraltbor, de
bejárhatjuk a hegyet is néhány óra alatt. A délutánt a Bene kúttól indítottuk, és
egy Tangás kitérővel, majd a Sajbók forrás érintésével itt zártuk csepregi
borkalandunkat. Tábortűz, melegre fűtött sátor és vadpörkölt, amely minden
„megfáradt” túrázónak járt az ötórai forralt bor mellé.
Mi
már harmadik alkalommal közelítettünk az egyre nagyobb látogatottságnak örvendő
csepregi szőlőskertek felé. A szóbeszéd szerint az idei túrára tervezett bögremennyiség
kevésnek bizonyult, és ez a tény megerősített választ adhat kérdésemre, vagyis a
valós megközelíthetőségre. Győr, Sopron, Szombathely, Paks, Bük, Sárvár… Ezen
városokba szóbeszéd útján biztosan eljuthatott Csepreg programjának híre.
Tudjuk, hogy utazni érdekes és érdemes, mert ilyenkor beszívjuk egy másik táj illatát,
érezzük annak ritmusát. Majd továbbállunk, de egyszer biztosan megérkezünk
valahová, és talán átültetjük életünkbe az addig megtett út minden
tapasztalatát.
Fotók és szöveg: Wawrzsák László
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése