Rólunk írták | Megjelenéseink | Szervezéseink

2019. április
Boristavasz 2019 - II. sétáló borkóstoló

A sárvári NEO étteremben szerveztük meg a Boristavasz 2019 - II. sétáló borkóstolót (jövőre folytatása következik!), ahol több, mint 20 borászat közel 100 tétele volt kóstolható (Vas megyétől Tokajon át Franciaországig), amelyeket a résztvevő borászatok, képviselőik kínáltak. A rendezvény sikerét bizonyítja, hogy az este folyamán kikerült a megtelt tábla. 

Jövőre, azaz 2020-ban következik a harmadik felvonás, vagyis a III. Boristavasz!

Megnézem a teljes képgalériát...

A fotókat köszönjük Tóth Zoltánnak (www.sarvarikum.hu)


2018. augusztus
Sárvár 50!
A sárvári Nádasdy-vár szervezésében ünnepelhette együtt a város Sárvár modernkori várossá avatásának 50. évforulóját. A négynapos fesztiválon koncertek, utcabálok, retro partik, táncegyüttesek léptek fel több helyszínen is. Hivatalos és könnyed programok várták a vendégeket a Posta téren, a Hild Parkban, a Nádasdy-várban, az SFC pályán. Mi is együtt ünnepelhettünk a várossal, hiszen 4 napra a Borista is "kitelepült" a Posta térre. Köszönjük, hogy sokan koccintottatok nálunk/velünk! Boldog születésnapot, Sárvár!


2018. július
Jubileumi Pezsgőbár a X. Nádasdy Történelmi Fesztivál Borbazárjában
X. Nádasdy Történelmi Fesztiválon 3 napon át "háziasszonya" lehettem a Borista "Jubileumi Pezsgőbárjának". Minden percét, minden cseppjét élveztem ezeknek az úttörő lépéseknek a Nádasdy Vár csodálatos helyszínén. Fantasztikusan nyitott közönséggel találkoztunk, így a tradicionális pezsgőkészítés remekeiből válogattunk jelentősebben a szomszédos borvidéktől, Nagy-Somlótól egészen Champagne-ig, köztük néhány évjáratos tétellel is. A X. Nádasdy Történelmi Fesztivált és Sárvár (újra) várossá nyilvánításának 50. évfordulóját tiszteltük meg ezzel a pezsgős hétvégével. Szuper volt. Köszönjük!


2018. július
A 2018-as jubileumi fesztiválon 7 boros és 1 jubileumi pezsgős faház várta a borok és pezsgők szerelmeseit. Lehetett pezsgőzni kezdetkor, befejezéskor, bor előtt, bor után, és persze lehetett jó, könnyed fröccsöt is fogyasztani egy vörös előtt, majd egy tokaji édes borral lezárni az estét. A vb döntőn pedig lehetett champagne-nyal ünnepelni a győztes diadalt. 


2018. június
Pohárral a kézben fedeztük fel a Nádasdy Várat Sárváron


Fotó: Vágó László (Bor és Vállalkozás)
Bor és Vállalkozás - Vágó László írása

"Az elmúlt időszakban úgy gondolom kicsit egyoldalúan ismerkedtem és kóstoltam Magyarország borvidékeivel és boraival. Visszatekintve úgy érzem a boros életemben túlságosan hangsúlyt kaptak a jól ismert, nagy hagyományokkal rendelkező, már sikeres borvidékek és boraik. Ezért úgy döntöttem, hogy számomra új, ismeretlen területeken, borvidékeken is folytatom az ismerkedést a helyi borászatokkal, borászokkal és borokkal. Az érdeklődésem igyekszem fókuszálni Nyugat-Magyarországra a Soproni Borvidékre, a Neszmélyi Borvidékre, a Zalai Borvidékre és a Dél-Balatoni Borvidékre. (...) Ezen az úton egy újabb mérföldkőnek a Borünnep a Nádasdy Múzeumban eseményt választottam Sárváron és még a gyűjteményemet is gyarapítottam a Nádasdy Történelmi Fesztivál hivatalos poharával.

Köszönet Wawrzsák Lászlónak a meghívásért."2018. június
Borünnep a Nádasdy-vár Múzeumban"A Nádasdy Történelmi Fesztivál borának megválasztása után "TOP30+ Borünnep" címmel tartottak 6 borvidék 17 pincészetének boraiból kóstolót a Nádasdy Múzeumban." 
Fotók: Benkő Sándor2018. május
151 mintát neveztek a Nádasdy Történelmi Fesztivál Bora 2018 nemzetközi borversenyre
151 mintát neveztek a Nádasdy Történelmi Fesztivál Bora 2018 nemzetközi borversenyre
(Vaskarika Életmód/Gasztronómia rovat)

"Öt év alatt közel ötszörösére emelkedett a minták száma, és nemzetközi megmérettetéssé nőtt a sárvári Nádasdy Történelmi Fesztivál borversenye, ahol elsősorban a fesztivál borát keresik a szervezők. A borversenyre május 26-án került sor a sárvári Spirit Hotel*****superior-ban."2018. május
Nádasdy Történelmi Fesztivál Bora 2018 Nemzetközi Borverseny

Nádasdy Történelmi Fesztivál Bora 2018. Nemzetközi Borverseny
(Vaskarika Kultúra rovat)

"Nemzetközi megmérettetéssé nőtt a sárvári Nádasdy Történelmi Fesztivál Bora borverseny. A szervezők által 2014-ben életre keltett szűkebb régiós borverseny az évek alatt lépésről-lépésre folyamatosan bővült. 2017-ben a terveknek megfelelően elindult a határon átívelő együttműködés, amely 2018-ban szélesebb körűvé vált."
2018. április
I. Boristavasz a Neo étteremben
A sárvári NEO étteremben szerveztük meg az I. Boristavaszt (idén folytatása következik!), ahol több, mint 20 borászat közel 80 tétele volt kóstolható (Vas megyétől Tokajon át Franciaországig), amelyeket a résztvevő borászatok, képviselőik kínáltak. 

Volt gasztronómia, és egy 1 órás "636 workshop" is, melynek tematikája 6 bor, 3 fajta, 6 fogás volt. Bemutattunk egy-egy könnyebb, vagy épp dűlőválogatott tételt is, de a kissé fajsúlyosabb, válogatott alapanyagokból készített borok is az apró fogások mellé kerültek. Az előadók Dénes Tibor borász (Dénes Hegybirtok), Toldi József kreatív chef (Neo Étterem és Kávézó), valamint Wawrzsák László borbíráló (Borista kóstolóműhely és delikát) voltak.

Idén, azaz 2019-ben pedig következik a második felvonás, vagyis a II. Boristavasz!

A fotókat köszönjük Tóth Zoltánnak (www.sarvarikum.hu)


2017. november
A Boristában járt Borbás Marcsi és a Gasztroangyal stábja
2017. őszén náluk, azaz Sárváron, azon belül is a Boristában járt Borbás Marcsi, és a Gasztroangyal stábja. A Gasztroangyal "időutazása" során a sárvári vár falai közt idézték fel a Nádasdyak történetét, szokásait, és kedvenc ételeiket. Fácánsült készült kukoricakásával, egy marha egytálétel répával, lencsével, sáfrányos-gyömbéres fűszerezéssel, és Marcsi egy isteni édességet, vagyis Nádasdy gombócot is készített. Mi a helyi borkultúráról, annak fellendítéséről, terveinkről, elképzeléseinkről beszélgettünk Marcsival, és borokat válogattunk/ajánlottunk a közös esti lakomához is. Szuper nap volt, a világ egyik legjobb stábjával. Köszönjük a látogatást!

   
2017. június
Szezonnyitó Múzeumi Borünnep
Esti-éjszakai sétáló borkóstoló több mint 30 kóstolható tétellel - köztük a "Nádasdy Fesztivál Bora 2017" címet elnyert borral -, fehér és vörös "kortúra" a múzeumban, óriáslampion, sejtelmes árnyékok, élő jazz-zene és borterasz az egyes bástyán, fotókiállítás a vártoronyban, wine-glass-music, további borpontok, vendégborászok vulkanikus tematikus "szakmázási" lehetőséggel és egy kis vasi borkalanddal, közönségdíjra szavazás, kézműves foglalkozások, "mozgó" programok, állandó és időszaki kiállítások megtekintése borospohárral a kézben, szóval egy romantikus, "egyéjszakás", borozgatós időutazás a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeumban.
2017. március
Borvidékeket bemutató rovatom befejező, 6. része a BBC GoodFood magazinban - Hajós-Bajai borvidék

A BBC GoodFood magazinban 2016. októberi lapszámtól kezdve indult el borvidékeket bemutató rovatom Borvidéki sanzon címmel. A 2017. máciusi számban a Hajós-Bajai borvidéket jártam körbe, benne a Vintegro Pinceszövetséggel, a Sziegl Pincével, az Oszvald Pincékkel, a Huber Pincével, az Umenhoffer Pincével, valamint Koch Csabával, és ahogy a korábbi részekben is, ismét Wawrzsák László szépséges fotóival illusztrálva.

Megrendelem...


2017. február
Borvidékeket bemutató rovatom 5. része a BBC GoodFood magazinban - Zalai borvidék
A BBC GoodFood magazinban 2016. októberi lapszámtól kezdve indult el borvidékeket bemutató rovatom Borvidéki sanzon címmel. A 2017. februári számban a Zalai borvidéket jártam körbe, benne Korosa Andrással, vagyis a Korosajt Műhellyel és a "Lányokkal", Bodzával, Borókával, Bíborkával, és az egész kis jersey tehén csapattal, a Bezerics Borházzal, Dr. Bakonyi Karcsi bácsival, a Cserszegi fűszeressel, a keszthelyi Burgonyakutatási Központtal és fajtáival, a László Pincével és a Valentinnel, a Bussay Pincészettel, valamint a Bonne Chance étteremmel és hotellel. Márciusi előzetes: Hajós-Baja.2017. január
Borvidékeket bemutató rovatom 4. része a BBC GoodFood magazinban - Neszmélyi borvidék
A BBC GoodFood magazinban 2016. októberi lapszámtól kezdve indult el borvidékeket bemutató rovatom, Borvidéki sanzon címmel. A januári számban a Neszmélyi borvidéket jártam körbe, benne a dunaszentmiklósi Kősziklás Borászattal, a neszmélyi Szöllősi Pincészettel, a tatai Platán étteremmel és Pesti István séffel, az egykori Esterházy Pezsgőgyárral, és a borvidék legfiatalabb borászával, az ászári Bősze Csabával. Februári előzetes: Zalai borvidék.

Megrendelem...


2016. december
Borvidékeket bemutató rovatom 3. része a BBC GoodFood magazinban - Pannonhalmi borvidék
A BBC GoodFood magazinban 2016. októberi lapszámtól kezdve indult el borvidékeket bemutató rovatom, Borvidéki sanzon címmel. A decemberi, karácsonyi számban a Pannonhalmi borvidéket jártam körbe, benne a Cseri Pincészet Cseri Norbival, a Hangyál Pincészet Hangyál Balázzsal, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet, valamint Várszegi Asztrik főapát úr gondolatai Ezer év bor címmel. Januári előzetes: Neszmélyi borvidék.2016. november
Borvidékeket bemutató rovatom 2. része a BBC GoodFood magazinban - Nagy-Somlói borvidék
A BBC GoodFood magazinban 2016. októberi lapszámtól kezdve indult el borvidékeket bemutató rovatom, Borvidéki sanzon címmel. A novemberi számban a Nagy-Somlói borvidéket - vagyis a Somlót a "kistesókkal", a Sággal, és a Kis-Somlyóval együtt - jártam körbe, benne Balogh Zoli és a Somlói Apátsági Pince, az első Somlói Juhfark Ünnep, Cartwright Éva és a Somlói Borok Boltja, Géró Péter, Barcza Bálint, Kis Tamás és a Somlói Vándor, Dénes Tibor, Erdélyi János, és Ambrus Lajos. Decemberi lapszám előzetes: Pannonhalmi borvidék. 

  

2016. október
Borvidékeket bemutató rovatom indult a BBC GoodFood magazinban
A BBC GoodFood magazinban 2016. októberi lapszámtól kezdve indult el borvidékeket bemutató rovatom, Borvidéki sanzon címmel. Az októberi számban a Soproni borvidéket jártam körbe, benne Lukács Szabolccsal és a Tastevino-val, a vaskeresztesi Garmer Imrével, a Traktorbulival, az Erhardt étteremmel, Molnár Balázzsal, és a kőszegi borászokkal. Novemberi előzetes: Nagy-Somlói borvidék.2016. szeptember


"Egy finom vacsorához, baráti beszélgetéshez szinte elengedhetetlen a szőlőből készült nedű, de laikusként nem egyszerű kiigazodni a hatalmas választékon. 

Szerencsére rátaláltunk Nagy Zita blogjára, aki közérthetően, ugyanakkor magas szakmai  színvonalon ír a borokról és a hozzájuk kapcsolódó életérzésről is."

A JOY magazin 2016. szeptemberi számában a hónap bloggereként szerepelhettem. Az interjú a magazin 7. oldalán olvasható.2016. augusztus 4.


Villányi vörösbor lett a Karnevál bora
(Vaskarika Kultúra rovat)

"15. alkalommal ismét a szakma kiválóságai - okleveles borbírák, borszakértők, sommelier-k - értékelték az ország legjobb nedűit. A szakmai zsűri elnöke Márkus Béla volt, a nevezett tételeket okleveles borbírák értékelték: Baráth Sándor, Beke Ramon, Faragó Dorottya, Kálsecz Marietta, Láng József, Lukács Szabolcs, Nagy Zita, Palotás József, Schützenhoffer Gergely és Wawrzsák László."

Tovább olvasom...
Megnézem a kapcsolódó képgalériát...


2016. júliusA nyolcadik Nádasdy Történelmi Fesztivál alkalmával idén harmadszor hirdettünk borversenyt, illetve második alkalommal rendeztünk Nádasdy TOP30+ sétáló kóstolót fotókiállítással, és másodszor lesz "uradalmi" boros élet a várban. A borverseny alapgondolata a Nádasdy uradalom egykori területein működő mai borvidékekre koncentrál, míg a Történelmi Fesztivál boros "felülete", a Nádasdy Borbazár 6 meghívott pincészettel a "vendégpincészetnek" köszönhetően átlépi a régió határait. Célunk, hogy a fesztiválra kilátogató borfogyasztók a pezsgőtől, gyöngyözőbortól egy jó fehérboron, szép balatoni Olaszrizlingen át egy hideg rosé érintésével az érett, déli karakterű vörös tételeken keresztül a természetes édes borig tudjanak kóstolni.  


2016. június 4.

A nyolcadik Nádasdy Történelmi Fesztivál alkalmával harmadszor hirdettek a fesztiválhoz kapcsolódó borversenyt Sárváron. A borverseny alapgondolata a Nádasdy uradalom egykori területein működő mai borvidékekre koncentrál. A Vadkert Majorban tartott zártkörű szakmai bírálaton zsűriztünk, illetve a borverseny és a bizottság elnökeként vettünk részt.2016. április 15.Kőszegen jártunk a Vas Megyei Borversenyen, ahol kiválasztottuk a gasztronómiai szempontból legjobbnak ítélt borokat, sőt, menüsort is terveztünk a tételekhez.

Fotó: Ohr Tibor

Részletek a Vas Népe Online-on. Elolvasom...

További fotók az eseményről Kőszeg város facebook oldalán. Megnézem...


2015. július


A hetedik Nádasdy Történelmi Fesztivál alkalmával idén másodszor hirdettünk borversenyt, illetve első alkalommal rendeztünk Nádasdy TOP30+ sétáló kóstolót fotókiállítással, és először lesz "uradalmi" boros élet a Várban. A Nádasdy Történelmi Fesztivál boros "felülete" a Nádasdy Borbazár 6 faházban 8 pincészettel a "vendégpincészetnek" köszönhetően átlépi a régió határait. A pezsgőtől egy jó fehérboron, majd a hűs rozén át a szép vörös tételeken keresztül a természetes édes borig tart az "uradalmi" választék.


2015. június 14.


A hetedik Nádasdy Történelmi Fesztivál alkalmával másodszor hirdettek a fesztiválhoz kapcsolódó borversenyt Sárváron. A borverseny alapgondolata a Nádasdy uradalom egykori területein működő mai borvidékekre koncentrál. A Nádasdy-várban tartott zártkörű szakmai bírálaton zsűriztünk, illetve a borverseny és a bizottság elnökeként vettünk részt.

Tovább olvasom...
Megnézem a kapcsolódó képgalériát...


2014. december
Vendégszerzőként az Ők 23-an könyvben


Megjelent Dlusztus Imre: Ők 23-an című könyve, amelyben az Év  Bortermelője díj történetének valamennyi borászát bemutatja. A könyvben az Ők mondták című részekben borszakértők, borászok nyilatkoznak tömören, ám velősen az adott díjazottról. Az én "dolgozatom" Takler Ferencről szól, A Szenta-völgy csókja címmel.

"Vidáman kacagtak még a gömbölyű kis gyöngyhagymák is a vadhúskocsonya finoman rezgő kupolája alatt, amikor a rubinszínű 2007-es Takler Cabernet Franc-t - András javaslatára - az éppen pár órája megválasztott Év Bortermelője, vagyis Lőrincz György egészségére emeltük. Csodás gesztus, lám, még most is itt szaladgál vidáman az emléke. Történt mindez 2009-ben..."
Folytatás a könyvben...


2014. augusztus 8.


"Idén is a szakma kiválóságai - okleveles borbírák, borszakértők, sommelier-k - értékelték az országos borverseny legjobb nedűit a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal által javasolt 100 pontos rendszerben."2014. június


A Bor&Párlat magazin 2014. nyári számának 43. oldalán olvashatjátok Az otthon itt van - Egy nap Villányban a Cabernet Franc-nal című írásunkat.

Elolvasom...    2014. május 29.

A szombathelyi Cuvée Borszaküzlet&Bár májusi tematikus estjén ellátogattunk a Balatonhoz, majd felsétáltunk a Mátra "csúcsára" is.


Mindezt Olaszrizlingekkel teli pohárral a kézben tettük, a borokhoz pedig a tavaszi kertből falatoztunk friss fogásokat.

Jómagam a Káli Kövek, a Villa Tolnay, a Borbély Picészet, valamint Németh Attila Gábor borait mutattam be, az est másik vendége, Laposa Bence pedig a Laposa Borbirtok borait.

A borok párjait, vagyis a tavasz ízeit Németh Dániel séf komponálta, olyan friss és egészséges alapanyagokból készült ételek kísérték a borokat, mint az élettel teli spárga, a roppanós zöldborsó, a zamatos zeller, a vitaminbomba spenót, a kedves-játékos csombor, vagy a lédús eper. Képgaléria az estről a facebookon. 
Megnézem...


2014. április 24.

A szombathelyi Cuvée Borszaküzlet&Bár áprilisi estjén belekóstoltunk a rozék világába kilenc tételen keresztül.


Az est a virgonc gyöngyöző-, az üde, friss rozé-, és a "legtartalmasabb rozé, vagy leglazább vörösbor"-nak is nevezett sillerborok jegyében telt.

Természetesen nem maradhattak el a borok párjai, vagyis a könnyed tavaszi-nyári falatkák sem, amelyek akár kerti partikhoz, vagy teraszon ücsörgéshez-beszélgetéshez is elkészíthetők.

A borokat Szövényi Áron (Anonym Pince, Etyek), Wawrzsák László (Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, Kisharsány), valamint jómagam mutattuk be. Képgaléria az estről a facebookon.
Megnézem...


2014. március 27. 

A szombathelyi Cuvée Borszaküzlet&Bár márciusi tematikus estjén a Merlot-val ismerkedtünk, méghozzá a borokhoz hangolt falatkák kíséretében.


Egy rozé- és öt vörösboron keresztül ismerhettük meg, mit mutat a Merlot, ha Soproni, ha Szekszárdi, vagy ha Villányi.

A borokat (Iváncsics, Szemes, Szeleshát Pincészet, Kiss Gábor) jómagam mutattam be, a Vylyan Pincészet Merlot-ját pedig Wawrzsák László. Képgaléria az estről a facebookon.


2014. március 3.

A nyugat.hu cikke, amelyben a Cuvée borbár bemutatásán kívül a "Borgőzös" Furmint Február est képei is láthatók.


A szombathelyi Cuvée borbár Borgőzös bemutatását követően a nyugat.hu is megjelentetett egy, a bárt és a vinotékát bemutató cikket, amelyben többek között saját élményeinket is viszont-olvashattuk, hiszen szó esett a február 27-én megrendezett Furmint Február estről is, ahol a Furmintokon, és a hozzájuk hangolt falatokon kívül Ripka Gergely Tokaj Kalauz könyvét is bemutattam.


2014. február 27.

A szombathelyi Cuvée Borszaküzlet&Bár is csatlakozott a februárban a Furmint fogyasztására bátorító Furmint Február kezdeményezéshez, ennek keretében a tematikus esten hét tételt mutattunk be.


Egy Furmint pezsgővel (Vincent Pezsgőpince) és hat remek borral (Sauska, Laposa, Kreinbacher, Oremus, Balassa) ismerkedtünk meg a Tokaji, a Nagy-Somlói, valamint a Badacsonyi borvidékről, a Németh Dániel séf által komponált ételek kíséretében.

Képgaléria az estről a facebookon.


2014. február 6.

A nagy Furmint Február kóstolón debütált az a hiánypótló, igényes, és nagyon alapos könyv, amely Ripka Gergely munkája. 
Borgőzös részlet a könyvből - Nagyítás a képre kattintással
Benne az 50 legizgalmasabb borászattal, gasztronómiai műhelyekkel, étterem- és szállástippekkel, no meg elgondolkodtató mondatokkal Gergő, valamint "Nekem Tokaj..." kezdettel vendégszerzők tollából. Megtiszteltetés számomra, hogy magam is helyet kaptam ebben a nagyszerű könyvben.
Megnézem a könyvet...


2013. december 1.

Interjú a Vas Népe Online Hírek rovatában - Szerző: Rózsa Melinda


"- Egy idő után mindenki szakosodik arra a területre, ami a leginkább megfogja. Nekem nagyon megtetszett a bor-étel párosítás szegmens. Ennek a szépsége, az ízek, illatok végtelen variációja rengeteget nyújt számomra. Nagy élmény volt, amikor első alkalommal jutottam be egy konyhába egy profi séf mellé, és közösen raktunk össze ételsort, borsort, főztünk, kóstoltunk. Ma már sok helyen kikérik a véleményünket. A többes szám oka, hogy már a párommal együtt visszük a blogot, aki szintén szakmabeli, és nagy tapasztalata van mind a borok, mind a bor-étel párosítások terén."


2013. szeptember

Angol és magyar nyelven a VinAgora Nemzetközi Borversenyről szóló írásom a Budavári Borfesztivál Borünnep Funzine különszámában (48-50. oldal)


"Why is it such an honour to be a judge and what happens at a wine competition? VinAgora, founded in 1992 is one of the world's ten most respected wine competitions, it is curated by highly respected international societies, and it's Hungary's only wine competition with a broad, international panel of judges."

"Miért is ekkora megtiszteltetés a zsűriben részt venni, és mi történik ilyenkor a borversenyen? Az 1992-es alapítású VinAgora a világ tíz szakmailag legelismertebb versenye közé tartozik, meghatározó nemzetközi szakmai szervezetek védnöksége alatt áll, és Magyarország egyetlen olyan borversenye, ahol széles nemzetköziséget képvisel a zsűri."
Tovább olvasom...


2013. augusztus 7.

Vaskarika Kultúra rovat - A 2013-as Savaria Történelmi Karnevál (Szombathely) borversenyén bíráltunk. - Szerző és fotók: Büki László "Harlequin"


"Az eredményhirdetés előtt Wawrzsák László okleveles borbírálót kérdeztük. (...) - Ha az egyensúlyt nézem, kerülhetett volna be több vörösbor is a legjobb tízbe. Ami személyes kedvencem volt, az mindenképpen az olaszrizling, ami kiemelkedett a sorból. (...) A döntőbe került borok tekintetében a domináns borvidék a Balaton-felvidéki volt, onnan került ki a legtöbb bor, javarészt olaszrizling, ami gyakorlatilag "arra a tájra termett."
Tovább olvasom...
Megnézem a kapcsolódó képgalériát...


2013. augusztus 6.

Alpokalja-Online - A 2013-as Savaria Történelmi Karnevál (Szombathely) borversenyén bíráltunk. - Szerző: Kánya Dóra


"44 fehér, 11 rosé, és 23 vörösbort, ezen kívül 4 gyöngyöző bort neveztek a pincészetek. 10 bor került végül a legjobbak közé. Az ítészek délutántól kezdve kóstoltak, míg kedd estére döntés született."
Tovább olvasom...


2013. május


Ismét vendégszerzőként szerepelhettem egy borútikönyv sorozatban. A Pannon Borrégiót, vagyis a Villányi, Szekszárdi, Pécsi és Tolnai borvidéket bemutató darabban nagy örömömre újra megjelent egy dolgozatom, Szerelem Villányban címmel. Ezúttal olyan vendégszerzők szerepeltek a könyvben, mint Ercsey Dániel borászati író, a Borigo szerkesztője, Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztője, Tompa Imre, borászati újságíró, szerkesztő, és jómagam.

Megnézem a könyvet...


2013. május 27.
Algamon beszámolója egy általunk vezetett és összehangolt gourmet vacsoráról


"Pénteken - némi logisztikát követően - sikerült kiszabadulnunk a hétköznapokból, gourmet vacsorán vettünk részt a Régimozi Étteremben. Az étterem csapata az elmúlt évben több szakácsversenyen megmérettetett, az itt minősített ételekből készült el a vacsora menüsora. (...) A vacsorán részt vett Nagy Zita, aki a Borgőz borblog tulajdonosa, és aki ott volt a gourmet vacsora előtti próbafőzésen is. Az Ő tolmácsolásában kaptunk ízelítőt az ételekhez szánt borokról. A harmónia - étel és ital között - szakértők által biztosított volt."


2013. február 4.


Váratlan felfedezésekkel, és hasznos tapasztalatszerzésekkel lettem gazdagabb a BorShow csapatának Hárslevelű tesztjén, amelyről film is készült.

Megnézem a filmet... 
Megnézem a kapcsolódó képgalériát...


2012. december


Egy nagyon kedves invitálásnak tehettem eleget, amikor is vendégszerzőként szerepelhettem egy borútikönyv sorozatban. Az Eger Borrégiót bemutató részben Megérkezni címmel publikáltam, olyan szerzők társaságában, mint Kőrizs Imre költő, klasszika-filológus, borszakíró, Árvay János az Év bortermelője 2003-ban, Ercsey Dániel, a Borigo főszerkesztője, valamint Tompa Imre borászati újságíró, a Borigo főmunkatársa.

Megnézem a könyvet...  


2012. december

Egy praktikus kis borszótár Németh Ágnes (VinCE Magazin) szerkesztésében, amelyben a Borgőz borblog is helyet kapott, méghozzá a "z" betűnél (www.zitaborblogja.blogspot.hu). Szőlőfajták, borvidékek, borstílusok, szakkifejezések, ikonikus pincészetek, borguruk, véleményvezérek, boresemények, borbárok, boréttermek, borkereskedések, boriskolák..."Minden, amit a borról tudni illik. - Borszótár A-tól Z-ig. Volt már úgy, hogy egy vacsora során röpködtek a "chateau", "tannin" és más kifejezések, ön pedig inkább csendben várt, míg másra terelődik a szó, mert csupán halvány sejtése volt az említett kifejezés jelentéséről? Velünk is megesett, ezért - a VinCE Magazin olvasók igényeire reflektálva - szedtük össze egy praktikus kézikönyvbe mindazokat a szavakat, neveket, kifejezéseket, amelyeket bor kapcsán illik, vagy éppen hasznos tudni."

Tovább olvasom/megnézem a könyvet... 
2012. szeptember 17.

A Budai Gesztenyés Étterem és Kávézóban Őszköszöntő étel- (és bor-)tesztelésen vettünk részt.


"Csütörtök este igazi szakértő csapat érkezett, hogy letesztelje első őszi szezonális ajánlatunkat, melyben az évszaknak megfelelően már megjelent egy a sokat keresett vadételekből. Három hétig érvényes ajánlatunkban ezúttal szarvasgerincet kínálunk, de nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy hamarosan elkészül az őszi-téli étlap, ahol bőségesen akadnak majd vadak és halak.
Borszakértő tesztelőink Zita és László, szakács-cukrász sommelier Zsófia Eszter, az ételkritikusi pályára készülő Mónika és férje, György, valamint a gasztromán filmes-szakács páros E.Balázs és G.Balázs előtt kemény próbatétel elé néztek a tesztelésre váró ételeink."
Tovább olvasom...
Megnézem a kapcsolódó képgalériát...


2012. augusztus 11.

Vaskarika Kultúra rovat - A 2012-es Savaria Történelmi Karnevál (Szombathely) borversenyén bíráltam. - Szerző és fotók: Dart


"Idén 11. alkalommal ismét a szakma kiválóságai - okleveles borbírák, borszakértők, sommelier-k - értékelték az ország legjobb nedűit. A szakmai bíráló bizottság tagjai: elnök - Baráth Sándor, bírák: Beke Ramon, Zabó Péter, Lukács Szabolcs, Schützenhoffer Gergely, Nagy Zita, Szommer Ildikó"
Tovább olvasom...
Megnézem a kapcsolódó képgalériát...


2012. augusztus 10.

Nyugat.hu - A 2012-es Savaria Történelmi Karnevál (Szombathely) borversenyén bíráltam. - Szerző: Farkas Balázs, Fotó: Mészáros Zsolt


"Olyanok voltunk, mint gyerek a cukorkaboltban. Élvezettel szagoltuk, ízleltük a szőlőnedűt - Megválasztottuk a 2012-es Savaria Karnevál legjobb borát."
Tovább olvasom...
Megnézem a kapcsolódó képgalériát...2012. augusztus 8.
Ausztriában borkalandoztunk a Vas Népe újságírójával - Vas Népe Online Címlapon rovat - Szerző: Kozma Gábor, Fotók: Borgőz


"Felkerestük a kedvelt turistaútvonalakat, közte az eisenbergi pincékhez vezetőt. Fantasztikus látványt nyújtanak, legtöbbjüket szépen felújították. A buschenschankokban (borospince-fogadókban) minden van, ami a szemnek és a szájnak ingere. A gazdák házi túróval, sajttal és sertésalkatrészekkel kínálják a betérőket. A vékony sonka lila hagymával, majd egy korty vörösborral öblítetten gasztronómiai élmény. A koccintás után mérleget vontunk kísérőnkkel, Nagy Zita borszakértővel, borbloggerrel. A Vashegy speciális adottságú hely a maga ásványi talajával. Kis helyen sokféle stílusú bor, ez a lényege." 
Tovább olvasom...


2012. július 3.

Borászportál, Pohárral a kézben rovat - A VinAgora médiazsűrijében bíráltam


"A médiazsűri tagjai voltak:
Cseh Márton sommelier,
Dr. Freund Tamás agykutató, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének igazgatója,
Gyimesi Zsuzsa, a HVG Kiadó gasztronómiai szakértője,
Fehér Zsombor, a Kerekes Band alapítója,
Kovács Lázár, a TV Paprika házigazda séfje,
László Ágnes, a Budavári Borfesztivál sajtófőnöke,
Mátyók József, a TV2 Borkultusz-borkultúra magazinjának producere,
Nagy Zita, a Borgőz borblog bloggere,
Ördögh Bálint, a GoodFood Világkonyha magazin vezető szerkesztője,
Varga Gábor, a desszert.eu kreatív cukrásza.
A borszakírókból, a média és a tudomány képviselőiből összeállt médiazsűri Zilai Zoltán, a Vinagora Nemzetközi Borverseny igazgatójának szakmai irányításával egy bemelegítő minta után három kategóriában választotta ki a közönségdíjas borokat."
Tovább olvasom...
Megnézem a kapcsolódó képgalériát...


2012. június

A Chateau Visz adott otthont annak a VinCE magazin bortesztnek, amelyen magam is részt vehettem, és amelynek eredménye a VinCE magazin 2012. júniusi számában olvasható.


"Tesztelőink:
Kreil Vilmos, a Balatoni Borok Háza tulajdonosa, okleveles nemzetközi borbíráló,
Darrel Joseph, Bécsben élő amerikai borszakértő,
Istvándy Gergely, borász,
Rocskár László, a balatonszemesi Kistücsök étterem sommelier-je,
Toronyi Zsuzsa, a Zwack Izabella borkereskedés szakértője és a CEWI oktatója,
Romsics László, nemzetközi borakadémikus, a György-Villa főborásza, a VinCE magazin állandó tanácsadója, 
Nagy Zita, borblogger, Borgőz borblog
Csapody Balázs, a Kistücsök étterem tulajdonos-üzletvezetője,
Kardos Gábor, a Szeremley Birtok értékesítési vezetője."
Megnézem a 2012. júniusi magazin beharangozóját...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...