Szerintem a legjobb dolog, ami történhetett velünk
Szombathelyen: egy borbár és vinotéka. Pontosabban annak meglátogatása.
Korábban már kicsit
sóvárogtam az után, hogy legyen ennek a városnak végre egy tisztességes
borszaküzlete, és egy hónapja tádáá, meg is nyitott, na de nem ám csak úgy
önmagában, hanem egy takaros, trendi, otthonos kis borbárral kerek egésszé
összesimulva. Szóval szombat is volt, poharazgatásra is vágytunk, mellé némi
igényes "csipegetős-kenegetős" bendőbe valóra, és egy hangulatos
helyre, lazulós háttérzenével, meg szép poharakkal, meg ahogy kell, úgyhogy a Cuvée Borszaküzlet & Bár felé vettük az irányt Szombathely
belvárosába.
|
Tapasok poharazgatáshoz
Fotók: Wawrzsák László |
Belépve azonnal elfogott minket az a fajta bárhangulat, amikor
semmi másra nem vágyunk, mint egy jól behűtött, csontszáraz Champagne-ra, aztán
egy lendületes fehérborra, aztán egy hömpölygő vörösre, aztán meg a végén jól
összetejhabozni huncutul a szánk szélét egy Latte Macchiato-val. Mindeközben
meg sonkákat, sajtokat, caprigyümölcsöt, olívákat majszolgatni, vagy frissen
sült kenyérrel tökmag-, szőlő- vagy extraszűz olajakat tunkolgatni. És csak úgy
lenni. Élni. Megélni.
No, hát ezt mind lehet a Cuvée-ben. Meg lehet pohárral
mászkálni, vinotékában nézelődni, aztán kérni egy pohár Champagne-t is akár,
szóval csak úgy spontán, természetesen ismerkedni a borokkal, pezsgőkkel.
Kipróbáltuk. Jól működik. Már csak azért is, mert az enteriőrt – ahogy azt
később megtudtuk - az a
Varga
Zita belsőépítész tervezete, aki már több vendéglátó teret is megálmodott (például a budapesti Momo
Kávézó, vagy a szintén budapesti Sunny Lounge). A szombathelyi
Cuvée is nagyon "Zitás": fiatalos,
vagány, egyszerre letisztult, és mégis olyan apró részletekkel teli hely, ahol
egyfolytában jár a szem, és valahogy egyre csak azt érezzük, hogy na, még akkor
maradjunk csak egy kicsit, mert jó. Maradtunk is...
|
Laki Balázs üzletvezetővel "szakmáztunk" |
Miközben felfedezgettük a helyet, szóba elegyedtünk Laki Balázs üzletvezetővel, akivel
nagyon gyorsan a borok körül találja magát az ember, és akiről az is kiderült,
hogy figyelemmel kíséri egy ideje a blog történéseit. Úgyhogy az estét már
közösen, borokról és tervekről beszélgetve folytattuk tovább, szóval nem maradt
el a „szakmázás” sem.
Persze azonnal a nyitott palackok, és poharazgatható borok
kínálatát kezdtük tanulmányozni, amely egyébként havonta változik majd. A
borlap igazodik az évszakokhoz is, így hamarosan - hiszen a kertek alatt
szaladgál már a tavasz és a nyár - bekacagnak majd nagyobb választékban a jól
behűtött "bubis" tételek is, a habzó- és gyöngyözőborok, valamint a
pezsgők.
|
A "bubis" szekció |
De most még február van, és ha február, akkor furmint! A
Cuvée is csatlakozott ugyanis a
Vinoportos mozgalomhoz, a
Furmint
Februárhoz, így ebben a hónapban egy külön "Furmintos" borlapról
is választhatunk poharazgatni valót. Mi is ezt tettük, így Somló és Tokaj
Furmint-arcaival ismerkedtünk, benne olyan remek tételekkel, mint a
Kreinbacher Öreg Tőkék Bora, az
Oremus Mandolás, a
Gizella Medve Furmint, vagy a
Balassa Nyulászó. Egy Furmint
pezsgő is szerepel a sorban Garamváriéktól, érdemes tehát végigmazsolázni
pohárral a kézben a februári "különkiadású" választékot is.
|
Oremus Furmint és libarillette - Remek páros! |
Az éppen aktuális borlap egyébként kellőképpen
"utaztatós", azaz szépen körbejárja a borvidékeket. Somló, Badacsony,
Eger, Tokaj, Villány, Szekszárd, Pannonhalma, és még sorolhatnám, benne egy
helyi "erővel", a vaskeresztesi
Mittl
Merlot-val, vagy olyan tételekkel is, mint például a
Bollinger Special Cuvée Champagne.
Ez utóbbit is kérhetjük pohárral, hiszen a
borbár mindenre felkészült: a
Tower Le Verre de Vin névre hallgató rendszerrel simán
visszazárják mind a pezsgős, mind a boros palackokat úgy, hogy nem vesznek el
sem a bubik, sem a zamatok a megnyitott tételeknél.
Persze ha borozgatás, poharazgatás, akkor előbb-utóbb
vágyik az ember lánya valami étekre is. Jómagam hatalmas rillette-rajongó lévén
már akkor szemet csillantottam, amikor megláttam az üzletben a "libarillette" felirítú táblácskát. Hát még amikor meg is kaptam egy csavaros tetejű üvegecskében,
picinyke savanyú uborkák, és frissen sült, ropogós héjú kenyér kíséretében.
|
Érkezik a Furmint... |
És ha liba, legyen kövér - gondoltuk, így bevállaltunk egy
kétszemélyes Cuvée-tálat is, rajta a borbár falnivaló kínálatával: pármai,
serrano, és mangalica sonkával, füstölt karajjal, chorizo kolbásszal, olasz
sajtokkal, úgymint az édeskés és sókristályos Grana Padano-val, vagy a krémes,
pikáns Taleggio-val. És akkor a tapasokról még szó sem esett: olívaválogatás,
szárított paradicsom, caprigyümölcs, balzsamecetes hagyma vigyorog a
kínálatban, és frissen sült magvas, vagy akár hajdinás kenyérrel is
tunkolhatjuk a különböző olajakat.
Mivel egyszerűen más nem fért belém, a kínálat többi
részével már csak szemezgettem, illetve elraktároztam memóriában későbbre.
Nyári "beugrósnak", gyerkőcöknek, vagy jogsi kímélő fogyasztásra a
házi fűszeres szörpöket, úgymint a bazsalikomos bodzát, a gyömbéres málnát,
vagy a mentás szamócát, pénteki munka utáni lazításnak,
hétlezárásnak-hétvégekezdésnek a Prosecco-bodzaszirup-szóda-mentalevél-lime
kombó koktélt, és persze a gyönyörű Champagne-okat.
|
... és a rillette! |
Egyébként, ha valakinek mégsem sikerülne a borlapról
választani poharazgatni valót, megteheti a vinotéka polcain található tételekből
is. Az innen választott borok helyben való fogyasztása is lehetséges ugyanis,
úgynevezett dugódíj felszámítása ellenében.
|
Fal, Laposából |
És ha már szóba került a vinotéka, természetesen oda is
bekukkantottunk. A jópofa, most divatos raklap-polcos, krétatáblás,
degorzsáló állványos dizájnú helyiségben elég gazdag merítést kaphatunk a hazai
borvidékekből, de akkor sem jönnek zavarba, ha portóit, vagy egy jó kis olasz
Chiantit, francia Pouilly Fumé-t, vagy Chablis-t szeretnénk kóstolni/vásárolni,
és a Champagne-ok között is szemezgethetünk.
Ja, és tavasszal már terasz is lesz, úgyhogy egy jól
behűtött prosecco mellett lehet majd gyűjteni a D vitamint, fogni a kedves
kezét, nézegetni a tavasz előre haladtával egyre rövidülő szoknyájú lányokat,
és/vagy a laza napszemüveges fiúkat (a megfelelő rész aláhúzandó). Érdemes tehát
figyelemmel kísérni a Cuvée pezsgő(s és boros) életét. Mi is ezt tesszük majd.
Hol? - Cuvée Borszaküzlet & Bár, Szombathely, Fő tér 24. Uránia Üzletház
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése