Azt mondják a bölcsek, hogy ha nem akarjuk, hogy az életünk végeláthatatlan,
kétségbeesett kapkodássá váljék, legjobb időközönként egy csinos kis feladatlistát szerkeszteni.
Nos, én bele is fogtam, így az éppen aktuális feladat ugyanaz, mint tavaly
ilyenkor, de megsúgom, idén sem könnyebb. Vagyis el kell dönteni, melyik nap és
milyen mesterkurzusokon, workshopokon vegyünk részt a VinCE Budapest 2013-as
eseményén, na meg, hogy mindemellett mikor kóstoljuk meg a kiállító borászatok
1000-féle borát. Három napig – március 8. és 10. között – lesz lehetőség arra,
hogy a fenti lehetetlen küldetést teljesítsük. A helyszín újra a főváros
szívében pompázó, ötcsillagos Corinthia Hotel Budapest lesz, süppedős
szőnyegei, kristályfényű csillárjai, grandiózus termei nem először várják a
tanulni, kóstolni, szórakozni vágyó borkedvelőket.
VinCE hangulat - Fotók: Wawrzsák László |
Szóval itt a Tasting Ticket-ek, a Masterclass- és
workshopjegyek erdejében elkelne egy iránytű. “Először is tudnod kell, hogy TE
mit akarsz” – mondaná nagypapám, mivel mindennemű magánügyi dilemmázást ezzel a rövid kis
“iránymutatással” intézett el. Tavaly tudtam is, akkor Caro Maurer és Peter McCombie
mesterkurzusát, valamint Steven Spurrier Cabernet-kurzusát választottam. De idén? Egy biztos: ha valaki csak a
borászok standjai között szeretne sétálni, beszélgetni, és kóstolni, és a
világért sem töltené el drága idejét mesterkurzusokon koncentrálva, annak
mindenképpen alap kóstolójegyet - fogalmazzunk úgy, napijegyet - érdemes váltani
(8.000,- Ft/nap). A jegy birtokosa egész nap kóstolhatja az összes (!)
kiállított bort és párlatot.
Ha valakit a korlátlan kóstoláson túl a tanulás is vonz,
tehát részt szeretne venni egy-két színvonalas mesterkurzuson, vagy kisebb
létszámú workshopon, akkor nincs más dolga, mint kiválasztani a kiszemelt
programot, és az alapjegyen túl megvásárolni rá helyjegyét. Aki
szakmabeli, netán elfoglalt sommelier, és csak egy kurta délutánja van az
összes bor végigkóstolására, annak érdemes kedvezményes Szakmai Kóstolójegyet
váltani péntek délutánra (15:00-19:00), mindössze 4.000,- Ft-ért. Azoknak
pedig, akik annyira imádják a bort, és a tanulást, hogy mindhárom napot a
VinCÉ-nek szentelnék, érdemes All in bérletet váltani, így székük három napra
az összes programra biztosítva lesz.
Nos, ami biztos, hogy ha már ott van az ember borrajongó lánya vagy fia a VinCÉ-n, érdemes egy-két mesterkurzusra vagy workshopra benézni. Itt azonban már a nagyapai bölcsesség se sokat segít, mert hát bármelyik ujjunkat harapjuk, tényleg mindegyik fáj, ugyebár… Az alábbiakban gyorsan és lényegre törően végigszemezgetjük tehát a VinCE hatalmas fürtjét, és mindenki döntse el maga, számára melyik program ígérkezik a "legízletesebbnek".
Péntek – Pezsgünk és fejest ugrunk a vízbe
Pezsgővel nyit a VinCE, vagyis Márkus György workshopján
megtudjuk, hogy Champagne-ban valóban csak a nagy, sztárolt pezsgőházak tételei
olyan jók-e? (Secret Champagne worksop) (a workshop pezsgői itt).
Aztán... Fontos a hidratálás – belsőleg is. De tényleg létezik “víz-sommelier”?
Tényleg, és úgy hívják: Arno Steguweit. A workshopon megmutatja, hogy a
különböző vizek milyen hatással vannak a velük együtt kóstolt borokra. (Water
Sommelier workshop)
Szombat – Nevek, arcok, helyek
A szombat a VinCE várhatóan legkelendőbb mesterkurzusával
indul, vagyis jön a világ egyik legnépszerűbb pezsgője, a brit pezsgőrajongók
által Bollynak becézett Bollinger. James Bond nagy favoritja is! (Champagne
Bollinger masterclass) (a mesterkurzus pezsgői itt). Közben a workshop teremben:
osztrák borok a házban! Ropogós zöldveltelinik, hosszú rajnai rizlingek, feszes
és gyümölcsös Kékfrankosok. Nyolc varázslatos bor egyenesen Ausztriából. (Wines
of Ausztria workshop)
Borász, szaktanácsadó, borszakíró, norvég étteremtulajdonos,
londoni luxusáruház főbeszerzője, finn borkereskedés-tulajdonos, sommelier.
Közös bennük, hogy valamennyien teljesítették a Master of Wine vizsgát, na meg
persze hogy itt lesznek a VinCE mesterkurzusán, és egy-egy boron keresztül mutatják
be, szakemberként mit is adtak a világnak. (10 wines, 10 lives, 10 MW
masterclass). Ezzel egy időben: egy biológus professzor – Jamie Goodie – akinek
borblogja van? Igen! Pro és kontra érvek felsorakoztatásával avat be minket a biodinamikus
szőlőművelésbe, természetesen zseniális biodinamikus borok társaságában. Figyelem,
csak 70 jegy kapható! (Jamie Goodie Biodynamic workshop).
Na és mi az az Amarone? Az olasz Veneto tartomány
leghíresebb, szárított szőlőből készült bora. És a Masi? A vidék első birtoka.
A kettő együtt adja ezt a mesterkurzust, melyet a birtokot vezető Bosciani
család feje, “Mister Amarone”, vagyis Sandro Boscaini tart majd, páratlan
borokkal. (Masi masterclass) (a mesterkurzus borai itt). A workshop terem eközben
átalakul “csatatérré”. Csavarzár, parafa dugó, üvegdugó? Vakkóstolóval döntjük
el, csúcsborok esetén ki nyeri a lezárók harcát! (Closure Impact workshop).
Utána jönnek a buborékok, vagyis a világ, ezen belül Olaszország legnépszerűbb buborékos bora, a Prosecco! A Villa Sandi
főborászával kóstolhatunk majd zamatos prosecco-kat. (Prosecco Villa Sandi
masterclass). Eközben fiatal borászok a workshop-teremben! Litkai Gergely, Bakó
Ambrus, Kis Tamás és Csetvei Kriszti. Borkóstolás és egy kis stand up comedy. (Wine
Kids workshop és stand up comedy).
Parancsol egy Gaja bort? Nagyon ritkán hallható kérdés, hiszen a
Gaja ma státuszszimbólum, akár egy Krug pezsgő, vagy egy Château
Lafite-Rothschild bor. A mesterkurzuson Gaia Gaja mutatja be az olasz
Piemont régióban található kultikus pincészet borait. Kultuszborok a piemonti
ikonborászatból, vagyis 17:30-tól Gaja masterclass. Eközben a kis teremben
Villány legendás dűlőit járjuk be a Kopártól az Ördögárokig, természetesen
borospohárral a kézben! (Villány prémium terroirjai workshop).
Vasárnap – A különlegességek napja
Vajon a háború sújtotta országokban leállnak a munkával a
borászatok? A válasz: nem, bár ezekkel a borokkal sem borszaküzletekben, sem
kóstolókon nem találkozhatunk. Angela Muir MW ilyen országok borait mutatja
majd be ezen a mesterkurzuson. Borok háború sújtotta országokból, vagyis Make
wine not war masterclass (a mesterkurzus borai itt). A workshop teremben kötetlen
beszélgetés, tanácsadás, kérdés-felelet, kóstolás, címkemustra Mai Tjemsland MW
oslói étteremtulajdonos és gasztrotanácsadó segítségével – minden, ami segíthet
azoknak, akik szeretnének borukkal bekerülni híres éttermekbe. Add el nekem a
borod!, avagy 9:30-tól Sell your wine to me! workshop
Utána sosem kóstolt szőlőfajták boraival érkezik Julian
Harding MW. A világ összes szőlőfajtáját nem, de az eddig számunkra
ismeretlenekből nyolc fajta borát biztosan megkóstolhatjuk majd a
mesterkurzuson. (Julia Harding masterclass). Majd egy workshop Laurent Gotti
előadásában a burgundiai árverésekről, természetesen burgundy borokkal kísérve.
Az árverések izgalmas világa, avagy Burgundy Auction workshop (a workshop borai itt).
Nagyszerű hazai birtokok és külföldi testvér- vagy
anyapincészeteik egy mesterkurzuson. Allegra Antinori, Tűzkő Birtok, Cos d’Estournel,
Tokaj Hétszőlő, Gere Attila és Franz Weninger. A sikeres közös vállalkozások
gyümölcseit kóstolhatjuk majd. Hazai nagyok és külföldi “ikonpárjuk”, vagyis David,
Goliat masterclass. “Kihalás előtti” példányok sajnos borokból is léteznek. Az
utolsó fellelhető palackokat bontják ki ezen a workshopon, Horkay András
vezetésével. Egyszervolt borok – kóstolás az utolsó pillanatban, avagy
11:30-tól One time wines workshop.
A fetească regală magyarul királyleányka, hungarikum, amely
Erdélyből származik. A fetească neagră Románia fő kékszőlő-fajtája. Egzotikus
kiruccanás a szomszédos, ám annál ismeretlenebb borvidékekre. Leányka fehérben
és feketében, avagy Feteasca and friends workshop. Aztán az ázsiai tigris
borban is élre tör. A legnagyobb borversenyeken valóságos éremeső zúdul rájuk.
Vajon jogos ez a sok díj? Valóban ennyire zseniálisak a kínai borok? Herczeg
Ágnes mesterkurzusán megtudjuk. (China masterclass)
És a végén jönnek a serpenyők jóképű zsonglőrjei, vagyis a Flying
Culinary Circus mesterkurzus. Fiatal séfek tűzzel, jéggel és akrobatikával, na
meg persze komoly szakmai múlttal. Természetesen a végeredményből kóstolás is
lesz! A serpenyők zsonglőrjei, avagy 17:30-tól Flying Culinary Circus
masterclass.
És ami még várható
Kapcsolatépítés, ismerkedés, beszélgetések, koccintás? Legjobb
ott tenni ezt, ahol a VinCE hazai és külföldi vendégei, kiállítói, előadói,
borvásárlói, újságírói koncentráltan megjelennek. Tehát nyitófogadás, vagyis Grand
Opening Party a bálteremben március 8-án 20 órától.
Tematikus ingyenes kóstolók a VinCÉ-n? Igen, méghozzá a VinCE
Borbárban, ahol a chilei temperamentum, a krétai őshonos fajták, a német
élcsapat, az indiai ízek és a magyar virtus találkozik. Mivel a bor a gasztronómia
elengedhetetlen része is, így a VinCE a rész mellett az egésszel is kíván
foglalkozni. Jönnek tehát a gasztronómiai kiállítók is, például a Zara hotel
finom falatokkal, az etyeki kézműves sonkákat készítő Árpás László, lesz olívás
kiállító, vagy a sajtokat és kézműves lekvárokat kínáló Stelázsi.
A választás tehát nem könnyű, de van még néhány röpke nap a
döntésre. Addig is érdemes megnézni a VinCE 2013 beharangozó videóját, nemcsak
azért, hogy kedvet kapjunk a további szemezgetéshez, hanem, mert a Borgőz is
szerepel benne.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése