Márai Sándor szerint viszonyunk a szülővároshoz az évek
múlásával mind bensőségesebb lesz, és még nagyon sokszor szeretném ezzel a
mondattal kezdeni az írásaimat. Vagyis remélem, hogy a szülői ház látogatásán kívül egyre
több borhoz kapcsolódó esemény miatt is vissza kell majd térnem szülővárosomba,
Székesfehérvárra.
Érzelmileg még
egy nagyon fontos tény visz majd szeptember 28-án a gyönyörű, belvárosi
Hiemer-házba. A Borgőz már 2010-ben, azaz két évvel ezelőtt hírt adott az első keszthelyi 100 Hungarikum Bormustráról,
majd egy évvel később folytatásáról is.
Már akkor szívügyemmé vált a hungarikum fajták sorsa, maga a rendezvény is,
egyrészt azért, mert valóban egyedülálló, és olyan fajtákat mutat be,
amelyekkel talán még a legdörzsöltebb borértő sem találkozott soha, másrészt
azért, mert hiteles szakmai elhivatottságról tett tanúbizonyságot. Nem egyszerű
küldetés ugyanis néhány olyan fajta beszerzése, amelyet elvétve, csekélyke
területen termesztenek csak hazánkban. Pampetrics György keszthelyi
borkereskedő kitartó munkájának köszönhető, hogy egy napon, egy helyen közel
100 hungarikum szőlőfajta bora kóstolható egész napos szakmai előadások
kíséretében, és persze az esti szórakozás sem marad el.
Ezt a hagyományt folytatva szeretnénk Székesfehérváron elindítani egy exkluzív eseménysorozatot, melynek első állomása lesz a szeptember végi seregszemle” – nyilatkozta Kertész Zoltán, a Kertész Családi Pincészet vezetője, a bormustra egyik főszervezője. 75 magyar fajta szerepel a bormustra listáján, mindezt 80 borászat 200 borán keresztül ismerhetjük meg. Rozália, Bakator, Csomorika, Pátria, Valentin, és még nagyon sok őshonos magyar, illetve magyar kutatók által nemesített szőlőfajta, és az ezekből készített borok állnak a program középpontjában, amely a sétáló kóstolón túl itt is kiegészül szakmai beszélgetésekkel, borászok előadásaival. A bemutatkozó 80 borászat nem csak boraival lesz jelen, de több borász is fontosnak érezte, hogy személyesen is részt vegyen a mustrán, így is népszerűsítve kedvenc fajtáit.
A szakmai
előadásokon hallhatunk majd Dr. Brazsil
József egyetemi adjunktustól a Badacsonyi
magyar fajtákról, a Magyar
szőlőfajták című előadást Szentesi
József borász prezentálja, Miklós
Csaba borász pedig a Tradíció és a
marketing a borászatban kérdéskörét fejtegeti majd. Mindeközben a
Lovagteremben a Mangalica Húspatika
ételkülönlegességeit kóstolhatjuk, az udvaron pedig a Kádármesterség hagyományai kiállítást, a Törley pezsgőkülönlegességek bemutatóját, illetve az Agárdi pálinkák kóstolóját látogathatjuk
szorgosan.
A belépőjegy ára (3.500,-
Ft/fő) tartalmaz egy pálinka kóstolót, korlátlan borfogyasztást, egy pohár
Törley pezsgőt, mangalica termékeket tartalmazó ételkóstolót, és az előadásokon
való részvételt. A rendezvény fővédnöke dr.
Cser-Palkovics András, Székesfehérvár MJV polgármestere, a szakmai
fővédnökséget pedig id. Kamocsay Ákos
borász vállalta. Az esemény házigazdája Váczi
Gergely.
I.
Székesfehérvári Bormustra
Székesfehérvár, Hiemer-ház
2012. szeptember 28. 17 óra
Székesfehérvár, Hiemer-ház
2012. szeptember 28. 17 óra
Bővebb
információ: www.fehervari-bormustra.hu,
www.facebook.com/FehervariBormustra
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése