Azt hiszem, aki tavaly az Év Bortermelője 2012 díjátadó gálaebéden végighallgatta az akkori díjazott, Áts Károly borász beszédét, és meg is értette üzenetét, történetesen, hogy mindenki céllal érkezik a földre, és hogy a bornak értékül örömet és boldogságot kell hoznia, az valóban rendre ezt az értéket és célt keresi a (bor)világban. - Azt kívánom mindenkinek, hogy a saját életében egyszer érje el ezt a szakmájában, hogy a legnagyobb elismerést, mint én is, megkapja, ezt az élményt átélje - kívánta akkor a friss díjazott - mindenkinek...
"A bornak értékül örömet és boldogságot kell hoznia" - A tavalyi gálaebéden Áts Károly borai csordultak a poharakba Fotók: Wawrzsák László |
De visszagondolhatunk az Év Bortermelője díj kapcsán a 2011-es gálaebédre is, ahol Szigethy Gábor író, rendező, baráti köszöntőjében ezekkel a szavakkal fordult az akkori díjazotthoz, Vida Péterhez: - Taníts meg mindenkit beszélgetni a borról. Nem beszélni, hanem beszélgetni, hiszen talán sokkal harmonikusabbak lennének az emberi kapcsolatok, és vele együtt az egész világ, ha többet beszélgetnénk teljes nyitottsággal, és kevesebbet beszélnénk - szinte csak magunkban, magunknak - a másik megismerésének teljes igénye nélkül.
A tavalyi gálaebéd séfjei |
Az idei díjazott, Gálné Dignisz Éva borairól, boraival is beszélgetni kell. Fontos megismerni őket, akárcsak a mögöttük álló családot, történetet, gondolatokat, de magát a vidéket is, ahol terem a szőlő, és készül a bor. Enélkül csak céltalan beszéd marad a beszélgetésből, pedig a tiszta, csillámló, friss ízek is örömöt és boldogságot hordoznak értékül.
Feburár 2-án tehát ismét ünnepélyes keretek között kerül átadásra az Év Bortermelője díj, idén Gálné Dignisz Éva borász részére, aki így vall munkájáról: - A Kiskunságon talán nehezebb körülmények között lehet szőlészkedni, borászkodni. Akár mondhatjuk úgy is, hogy ami más borvidéken adottság, nálunk kőkemény munkát és odafigyelést igényel.
Fontos hozzátennünk, hogy azon a vidéken nemcsak a szőlészkedés és borászkodás nehéz, hanem a kőkemény munkának, és eredményének, a boroknak az elismertetése is, sőt, magának az elismerésnek az elismertetése is. Pedig a lényegre figyelve talán kiderül (kiderülne), hogy valóban mindenki céllal érkezik a földre, ezért metszi meg a szőlőjét, és zárja palackba borait, és ezért kívánja azt a másiknak, hogy élje át azt az örömöt, amit maga is megtapasztalhatott már...
Feburár 2-án tehát ismét ünnepélyes keretek között kerül átadásra az Év Bortermelője díj, idén Gálné Dignisz Éva borász részére, aki így vall munkájáról: - A Kiskunságon talán nehezebb körülmények között lehet szőlészkedni, borászkodni. Akár mondhatjuk úgy is, hogy ami más borvidéken adottság, nálunk kőkemény munkát és odafigyelést igényel.
Fontos hozzátennünk, hogy azon a vidéken nemcsak a szőlészkedés és borászkodás nehéz, hanem a kőkemény munkának, és eredményének, a boroknak az elismertetése is, sőt, magának az elismerésnek az elismertetése is. Pedig a lényegre figyelve talán kiderül (kiderülne), hogy valóban mindenki céllal érkezik a földre, ezért metszi meg a szőlőjét, és zárja palackba borait, és ezért kívánja azt a másiknak, hogy élje át azt az örömöt, amit maga is megtapasztalhatott már...
A 2013-as Év Bortermelője - Gálné Dignisz Éva |
Pár nap tehát, és alkalom nyílik arra, hogy megismerjük a borokat, "mögöttes" tartalmukat, hogy örüljünk a másik örömének, hogy kicsit ünnepeljünk, és persze beszélgessünk. A gálaebéd keretében, akárcsak a korábbi években, idén is a díjazott boraihoz hangolt ételsorral készülnek a hazai gasztronómia remek séfjei, az idei rendezvény díszvendége pedig - ahogy tavaly is - ismét Dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke lesz.
Azonban nemcsak az Év Bortermelője, hanem az idén e díjra jelöltek borai is kóstolhatók lesznek majd, így egy állófogadás keretében, apró koktélfalatkák kíséretében a további négy jelölt - Bolyki János, Borbély Tamás, Dúzsi Tamás és Heimann Zoltán borait is kortyolhatják a vendégek. Miután pedig átadták az Év Bortermelője díjat jelenlegi tulajdonosának, kezdetét veszi a Gál Szőlőbirtok és Pincészet boraihoz hangolt gálaebéd. A hideg előételt a Szigetújfalui Olaszrizling 2013 kísérőjének álmodta meg Györffy Árpád, az Aranykaviár Étterem séfje, a levest pedig a Szent Márton Rosé 2013-as évjáratához komponálja Horváth Szilveszter, a győri La Mareda Étterem séfje.
Azonban nemcsak az Év Bortermelője, hanem az idén e díjra jelöltek borai is kóstolhatók lesznek majd, így egy állófogadás keretében, apró koktélfalatkák kíséretében a további négy jelölt - Bolyki János, Borbély Tamás, Dúzsi Tamás és Heimann Zoltán borait is kortyolhatják a vendégek. Miután pedig átadták az Év Bortermelője díjat jelenlegi tulajdonosának, kezdetét veszi a Gál Szőlőbirtok és Pincészet boraihoz hangolt gálaebéd. A hideg előételt a Szigetújfalui Olaszrizling 2013 kísérőjének álmodta meg Györffy Árpád, az Aranykaviár Étterem séfje, a levest pedig a Szent Márton Rosé 2013-as évjáratához komponálja Horváth Szilveszter, a győri La Mareda Étterem séfje.
Egy tavalyi kedves fogás: Tönköly rizottó kamillás velőhabbal és tintás ropogóssal (Sárközi Ákos - Borkonyha) |
A Balaton-felvidéki Chardonnay barrique 2011-es tétele mellé Pesti István séf alkot meleg előételt, a főételt pedig Ádám Csaba tulajdonos-séf (Olimpia Étterem), és Rácz Ferenc séf (Budavári Fortuna Étterem) hangolja majd a 2011-es Szigetújfalui Kékfrankoshoz. Az ételsort követően desszerteket és sajtokat, valamint a korábbi években "Év Bortermelője" címet kiérdemelt borászok borait kínálják majd a Bálteremben a vendégeknek.
Fellép a gálán Orosz Zoltán harmonikaművész, közreműködik Geiger György Liszt Ferenc-díjas Érdemes művész, és Kossuth-díjas trombitaművész, valamint Maros Éva Liszt Ferenc-díjas hárfaművész.
A Gálaebédre jegyek korlátozott számban legkésőbb 2014. január 27-ig ide kattintva rendelhetők.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése