2014. január 20., hétfő

Egy gálaebéd előétele - "Év Bortermelője 2013" díjátadó Gálné Dignisz Éva tiszteletére

Azt hiszem, aki tavaly az Év Bortermelője 2012 díjátadó gálaebéden végighallgatta az akkori díjazott, Áts Károly borász beszédét, és meg is értette üzenetét, történetesen, hogy mindenki céllal érkezik a földre, és hogy a bornak értékül örömet és boldogságot kell hoznia, az valóban rendre ezt az értéket és célt keresi a (bor)világban. - Azt kívánom mindenkinek, hogy a saját életében egyszer érje el ezt a szakmájában, hogy a legnagyobb elismerést, mint én is, megkapja, ezt az élményt átélje - kívánta akkor a friss díjazott - mindenkinek...

"A bornak értékül örömet és boldogságot kell hoznia" -
A tavalyi gálaebéden Áts Károly borai csordultak a poharakba
Fotók: Wawrzsák László

De visszagondolhatunk az Év Bortermelője díj kapcsán a 2011-es gálaebédre is, ahol Szigethy Gábor író, rendező, baráti köszöntőjében ezekkel a szavakkal fordult az akkori díjazotthoz, Vida Péterhez: - Taníts meg mindenkit beszélgetni a borról. Nem beszélni, hanem beszélgetni, hiszen talán sokkal harmonikusabbak lennének az emberi kapcsolatok, és vele együtt az egész világ, ha többet beszélgetnénk teljes nyitottsággal, és kevesebbet beszélnénk - szinte csak magunkban, magunknak - a másik megismerésének teljes igénye nélkül. 

A tavalyi gálaebéd séfjei

Az idei díjazott, Gálné Dignisz Éva borairól, boraival is beszélgetni kell. Fontos megismerni őket, akárcsak a mögöttük álló családot, történetet, gondolatokat, de magát a vidéket is, ahol terem a szőlő, és készül a bor. Enélkül csak céltalan beszéd marad a beszélgetésből, pedig a tiszta, csillámló, friss ízek is örömöt és boldogságot hordoznak értékül.       

Feburár 2-án tehát ismét ünnepélyes keretek között kerül átadásra az Év Bortermelője díj, idén Gálné Dignisz Éva borász részére, aki így vall munkájáról: - A Kiskunságon talán nehezebb körülmények között lehet szőlészkedni, borászkodni. Akár mondhatjuk úgy is, hogy ami más borvidéken adottság, nálunk kőkemény munkát és odafigyelést igényel.

Fontos hozzátennünk, hogy azon a vidéken nemcsak a szőlészkedés és borászkodás nehéz, hanem a kőkemény munkának, és eredményének, a boroknak az elismertetése is, sőt, magának az elismerésnek az elismertetése is. Pedig a lényegre figyelve talán kiderül (kiderülne), hogy valóban mindenki céllal érkezik a földre, ezért metszi meg a szőlőjét, és zárja palackba borait, és ezért kívánja azt a másiknak, hogy élje át azt az örömöt, amit maga is megtapasztalhatott már...      

A 2013-as Év Bortermelője - Gálné Dignisz Éva

Pár nap tehát, és alkalom nyílik arra, hogy megismerjük a borokat, "mögöttes" tartalmukat, hogy örüljünk a másik örömének, hogy kicsit ünnepeljünk, és persze beszélgessünk. A gálaebéd keretében, akárcsak a korábbi években, idén is a díjazott boraihoz hangolt ételsorral készülnek a hazai gasztronómia remek séfjei, az idei rendezvény díszvendége pedig - ahogy tavaly is - ismét Dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke lesz.

Azonban nemcsak az Év Bortermelője, hanem az idén e díjra jelöltek borai is kóstolhatók lesznek majd, így egy állófogadás keretében, apró koktélfalatkák kíséretében a további négy jelölt - Bolyki János, Borbély Tamás, Dúzsi Tamás és Heimann Zoltán borait is kortyolhatják a vendégek. Miután pedig átadták az Év Bortermelője díjat jelenlegi tulajdonosának, kezdetét veszi a Gál Szőlőbirtok és Pincészet boraihoz hangolt gálaebéd. A hideg előételt a Szigetújfalui Olaszrizling 2013 kísérőjének álmodta meg Györffy Árpád, az Aranykaviár Étterem séfje, a levest pedig a Szent Márton Rosé 2013-as évjáratához komponálja Horváth Szilveszter, a győri La Mareda Étterem séfje.

Egy tavalyi kedves fogás: Tönköly rizottó kamillás velőhabbal és tintás ropogóssal
(Sárközi Ákos - Borkonyha)

A Balaton-felvidéki Chardonnay barrique 2011-es tétele mellé Pesti István séf alkot meleg előételt, a főételt pedig Ádám Csaba tulajdonos-séf (Olimpia Étterem), és Rácz Ferenc séf (Budavári Fortuna Étterem) hangolja majd a 2011-es Szigetújfalui Kékfrankoshoz. Az ételsort követően desszerteket és sajtokat, valamint a korábbi években "Év Bortermelője" címet kiérdemelt borászok borait kínálják majd a Bálteremben a vendégeknek. 

Fellép a gálán Orosz Zoltán harmonikaművész, közreműködik Geiger György Liszt Ferenc-díjas Érdemes művész, és Kossuth-díjas trombitaművész, valamint Maros Éva Liszt Ferenc-díjas hárfaművész.

A Gálaebédre jegyek korlátozott számban legkésőbb 2014. január 27-ig ide kattintva rendelhetők.

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...