Mindenkinek
van szívügye. Nekünk is. Keszthely városának, és az egyetemnek is. Pampetrics
György borkereskedőnek, és az egyre nagyobb létszámban visszatérő borszerető
embereknek is. Így már mondhatjuk: van egy közös ügyünk.
Keszthely
a találkozások városa. Itt találkozik a múlt a jelennel, régi, elfeledett, vagy
épp még ismeretlen szőlőfajták a mai borfogyasztókkal. De itt találkozhatunk
Bakonyi Karcsi bácsi munkásságával, és az ő szívügyével is. Vallom, minden
korszak egyik leghitelesebb mércéje, hogy miként bánik a múlt értékeivel. Idén
negyedik alkalommal foglalja össze Keszthely városa a múlt és jelen boros
értékeit.
Az
előző évben kijelentettük, hogy mindannyian visszatérők
vagyunk. Anno a legelső bormustrával vált számunkra szívüggyé a rendezvény. 2010-ben
a látogatói létszám alapján mérlegeltem, hogy annyira vagyunk/voltunk
egyedülállóak mi, a bormustra látogatói (kb. 100 ember) a világban, akárcsak a
hungarikum fajták. Aztán a 2011-es esemény már létszámemelkedést hozott, és
elindított egy hullámot. A hungarikumok utaztak. Székesfehérvár, Győr, Budapest.
Gyönyörű helyszíneken mutatkoztak be a tételek. Rendben is van ez így, mert fontos, hogy minden magyar borkedvelő előtt megnyíljék a lehetőség, hogy kóstoljon. Mi idén is felhúzzuk a hétmérföldes csizmánkat, elautózunk a Hungarikum Bormustra szülőföldjére, és a keszthelyi Balaton
színházban találkozunk…
Egy
héttel az esemény előtt azonban "felderítésen" jártunk, és a bormustra egyik mozgatórugójával,
Pampetrics Györggyel beszélgettünk a negyedik alkalomról. Az örökké
fáradhatatlannak tűnő Gyuri közvetlen kapcsolatot ápol a borászokkal, így egész
éven át gyűjti, és féltve őrzi a ritkaságokat. Elmondása szerint előfordult,
hogy bátorította arra a borászt, hogy az előzőleg beházasított hungarikum tétele
inkább éljen külön életet… A „Gyurikám, mi lesz idén?” kérdés válasza pedig már
azt a képet vetítette elém, hogy érdemes lesz nyitásra, vagyis 13 órára
érkezni. Sok újdonság, vagy épp a pincészetből már elfogyott tétel vár a
találkozásra.
Mi lesz idén? - Pampetrics György válaszol |
Gere
Attilától a Fekete Járdovány két szép évjáratból (2009 és 2011) lesz jelen, de
itt debütál dr. Kocsis László keszthelyi hibridje, az Albacab, amely teljes egészében
a saját munkája. A 2000-ben elkezdődött munka meghozta gyümölcsét, így a Rajnai
Rizling-Cabernet Sauvignon keresztezése tavaly fordult termőre. A
szűztermésből fogható volt 15 palack, amely a rendezőket megerősítette abban (történetesen
megitták - a szerk.), hogy a 2013-as hordós tétel kerüljön a nagyközönség elé. Nagyon
finom, szép, telt ízű bora van, zamatgazdag, illatával ízében is harmonizáló,
testesebb fehérbor. A fehérszőlő Albacab testvére, a kékszőlő Cabrio szintén
premier tétel lesz. A megjelenést válogatás előzte meg: a dr. Kocsis Lászlóval
közösen lekóstolt bor a fekete ribizli jegyeit hordozza magában, szép sötét
színnel.
Új
fajta is érkezik, a Jázmin, amely hivatalosan is forgalomba került. Frittmann
János fehérbora, a Generosa idén is itt lesz, amely Ezerjó és Piros Tramini
keresztezése Bíró Károlytól, 1951-ből. A Mézes Fehér is bemutatkozik Maurer
Oszkártól.
A
szombati esemény a Csóka szőlőre lesz kihegyezve. Ráspi, Bussay doktor, Szentesi
József, Török Csaba, és Vylyan. Más-más borvidékek, különböző stílusok, így egy
fajta segítségével virtuális utazáson vehetünk részt időben és térben. Egy jó
Csókához nehéz hozzáférni… Egyre többen dolgoznak a fajtával, de nagyon kis
mennyiségben. A Vylyan birtok Csókája bizonyos évjáratokban 400-500 palackkal
készül, így az igazán éber borfogyasztók általában lecsapnak már a megjelenés
előtt erre a különlegességre.
Szentesi József hírnökeként már találkozhattunk új boraival, amelyek a 2012-es évjárat termései. Nadapi Csóka, Tihanyi Kék, Kék Bajor, Fekete Fájú Bajor, Fekete Muskotály. Örök kérdés, hogy a régi fajták mai értelmezésben hogyan állják meg a helyüket. Reális kérdés, amelyet a megváltozott technológia, megváltozott borfogyasztási szokások, és a változó klíma táplál. Szentesi József szombaton, 17 órától ennek keretében tart előadást.
Ők már biztosan ott lesznek a IV. Hungarikum Bormustrán: Szentesi József új borai |
Szentesi József hírnökeként már találkozhattunk új boraival, amelyek a 2012-es évjárat termései. Nadapi Csóka, Tihanyi Kék, Kék Bajor, Fekete Fájú Bajor, Fekete Muskotály. Örök kérdés, hogy a régi fajták mai értelmezésben hogyan állják meg a helyüket. Reális kérdés, amelyet a megváltozott technológia, megváltozott borfogyasztási szokások, és a változó klíma táplál. Szentesi József szombaton, 17 órától ennek keretében tart előadást.
Visszavárjuk - Cezar nyers pezsgő 1996 |
A
hungarikum bormustra természetes velejárója a Furmint, a Hárslevelű, vagy az Olaszrizling.
Szép, izgalmas kortyokat lehet átélni a borvidékek, stílusok, és évjáratok
között. Badacsonyból kihagyhatatlan hibridek is gazdagítják a választékot.
Rózsakő, Vulcanus, Kéknyelű, Budai Zöld, Bakator. A hazai föld termései is
kóstolhatók lesznek természetesen, de ismertebb borokkal is találkozhatunk.
Pátria Bezericséktől, Rozália, Valentin, Nektár, Cserszegi Fűszeres, Korona,
Corvinus, Kövidinka, Arany Sárfehér, Kadarka - vagy épp a Kadarka Aszú Balla
Gézától -, Zengő, Zenit, Zeus. A Somló is kóstolhatóvá válik, de nemcsak a Juhfark
által, hiszen az előző évekhez hasonlóan a Ság hegy terroir-ját kitűnően
közvetítő borász, Dénes Tibor borai is a poharakba csordulhatnak.
A
szakmai hitelességet előadások biztosítják, öt előadó különböző témakörökben
szólal meg. Biztosan kijelenthetjük, hogy hungarikumokról hallgatni hungarikum
borral töltött pohárral az igazi. A
rendezőség az előző évben kis „útjelző” táblával mutatta a helyes kóstolási
sorrendet, azonban borítékolható, hogy érdemes tematika alapján kóstolni.
Alapja lehet a borvidék, a fajta, de a ritkaság, a kispalackos tétel is.
Sajttal,
pogácsával, előadásokkal, és koncerttel lesz színes Keszthelyen a szombati nap,
amely a bor ünnepe, dr. Bakonyi Karcsi bácsi tisztelete, és a találkozások
szívügye. Mert hát mindannyian visszatérők vagyunk. Valamit mindig hagyunk magunk mögött, amihez időnként vissza-visszatérünk. Egy város, egy szerelem első pillanata, egy ölelés, egy régi présház, egy történet, egy emlék. Nekünk kell vigyázni rájuk. Találkozzunk újra!
Szöveg és fotók: Wawrzsák László
További információk, részletek a IV. 100 Hungarikum Bormustráról itt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése