2013. november 20., szerda

Életre keltett parafadugók – Bacchus hordója és a Bor bemutató palack

Mindig nagy az öröm picinyke "szerkesztőségünkben", ha borokhoz kapcsolódó művészetekkel, vagy kreatív alkotásokkal hoz össze minket a sors, így szerepelt már a blogban interjú például a villányi borvidék fotósával, Halek Mirával, vagy a kádár szakmáról szenvedéllyel mesélő Vida Péter AndrássalSzeptember végén pedig arról az ötletes és kreatív pályázatról adhattunk hírt, amelyben parafadugók felhasználásával készített borhoz, borászathoz kapcsolódó alkotások terveit várta a Zsirai Pincészet és két együttműködő szervezete, a Tokaji Borbarátnők Társasága és Az Ihatóbb Magyarországért.

Azóta beérkeztek a pályaművek, többek között például állólámpa, fotel, női ruha, ékszer - és mind parafadugóból. A Zsűri, valamint a facebook szavazók döntése alapján végül kialakult az a top10 mezőny, amelynek alkotói összesen 30 ezer darab parafadugó felhasználásával teljes életnagyságban elkészíthetik kreációjukat. 

Mivel a Borgőz a „Keltsd életre a parafadugót!” pályázat médiapartnere, valamint érdeklődésünk a borok és a gasztronómia világán picit túlnyújtózva összefonódik a borokhoz kapcsolódó művészetekkel, kreatív alkotásokkal és kulturális eseményekkel, mi magunk is kíváncsian vártuk a pályaműveket. Az alkotások természetesen nem jöhettek volna létre az alkotók nélkül, így most induló mini interjú-sorozatunkban bemutatjuk a pályaművek készítőit - vagyis a lehetséges győztest -, valamint magukat a pályaműveket is. Elsőként Hetes Rékát, Bacchus hordójának tervezőjét, valamint Szabó-Darida Ágit, a Bor bemutató palack megálmodóját kérdeztük.

Hetes Réka: Bacchus hordója



Mű leírása: Az alkotás nemcsak az összejött társaság számára lehet kényelmes pult, de a benne elhelyezett borok számára is megtartja a megfelelő környezetet. Emellett a palackok láthatóak és könnyen elérhetőek.
Felhasználandó parafadugó mennyiség: kb. 1.300 db

- Réka, mi ihlette Bacchus hordóját?

- A pályázat kiírásában szerepelt, hogy borfogyasztással kapcsolatos alkotásokat várnak. Ezen a vonalon indultam el én is. Ami igazán megfogott a pályázatkiírásban, hogy használati design tárgyak tervezésére is lehetőséget adott. A háztartásunkban számos parafadugó halmozódott fel több éves, szorgalmas gyűjtőmunkának köszönhetően. Hosszú időn keresztül nem volt szabad a dugókat kidobni, sokat kerülgettem azokat takarítás közben. Többször eszembe is jutott, hogy valamilyen formában újra kellene hasznosítani ezeket. Tanulmányaim során egy dolgozatban egyszer környezetbarát virágcserepeket terveztem parafadugókból. A Bacchus hordója tervezésekor is egyik legfőbb célomat tartottam szem előtt, számomra ugyanis nagyon fontos, hogy a tárgy funkcionális legyen. Minden eddigi munkámra jellemző, hogy használati cikk. Persze a funkció mellett fontos a külső is, Bacchus hordója pedig parafadugókból csak esztétikus lehet.

- Eddigi munkáidról meséltél… Ezek szerint nem ez az első tervezésed.

- Ipari termék- és formatervező mérnökként végeztem idén az Óbudai Egyetem – korábbi műszaki főiskola – Rejtő Sándor könnyűipari karán. Budapesten élek, jelenleg nem a szakmámban dolgozom, de remélem, lesz arra is alkalmam. Már gyermekkorom óta érdekel a használati tárgyak tervezése, ezért választottam ezt a szakmát.

Hetes Réka

- Bacchus hordójának tervezője biztosan kötődik valahogyan a borok világához…

- Véleményem szerint a szüret nem csak munka, hanem remek alkalom egy családi összejövetelre. A közös munka és annak remek gyümölcse, a jó bor büszkeséggel tölti el a gazdát és minden résztvevőt. Gyerekként többször jártam a hajósi pincefaluban, Orbán-napon. Ugyan a borkóstoláshoz még fiatal voltam, de a mustból minden évben kortyoltam. Szerintem a szőlőhöz, borhoz remek, megőrizendő hagyományaink tartoznak.

- Van esetleg kedvenc borod?

- A fehér száraz, félszáraz borokat kedvelem. Ezek között is nagy kedvencem a Furmint.

- Fűződik esetleg valamilyen történet Bacchus hordójához?

- Különösebb története nincs. De a prototípus biztosan jó szolgálatot tesz majd a családi, baráti összejöveteleken. A következő nyáron már biztos lesznek történetek, amelyek, ha nem is Bacchus hordójához fűződnek, de mindenképpen annak használata közben hangzanak el.


Szabó-Darida Ági: Bor bemutató palack


Mű leírása: Parafadugókból készült nagyméretű borosüveg formájú bor bemutató állvány. Mérete: 200 cm magas és 50 cm széles, 3-5 üveg bor bemutatására alkalmas.
Felhasználandó parafadugó mennyiség: kb. 3.000 db

- Ági, mesélj egy kicsit magadról, hol élsz, mivel foglalkozol?

- Sopronban élek, tanító a végzettségem, de nem dolgozom, mert a kisebbik gyermekemmel, Pannával itthon tölthető idő végét használom ki éppen. Jövő szeptemberben várnak vissza az iskolába, ahol Bendegúz fiam születése előtt munkálkodtam.

- Milyen formában van jelen az életedben az alkotás folyamata és öröme?

- Gyermekkorom óta érdekel mindenféle kézműves tevékenység, és lelkesen alkotok bármit, amikor erre lehetőségem adódik. Nagyon szeretek fotózni, és egyre jobban izgatja a fantáziámat a hulladék itthoni, használati tárgyakban, vagy műalkotásokban történő újrahasznosítása is. A jövőben mindezekkel többet szeretnék foglalkozni, de most időm és energiám nagy részét a csemetékre, a családra fordítom.

Darida Ági és Darida Ferenc János
- Van-e segítséged a pályaműved elkészítésében?

- Igen, és szeretném is bemutatni két segítőmet: Darida Ferenc János, az öcsém, aki jelenleg a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskolában tanul, és jövőre a MOMÉ-n szeretné folytatni tanulmányait média design szakon, valamint az édesapám, Darida Ferenc, aki végzettsége szerint gépészmérnök, de valójában ügyes kezű ezermester, aki bármilyen problémát megold, és bármit megjavít, vagy elkészít.

- A „Bor bemutató palack” alkotással indultál a pályázaton. Mi ihlette a művedet, honnan jött az ötlet?

- A facebookon egy ismerősöm osztotta meg a pályázati felhívást, és elolvasása után úgy gondoltam, hogy ez egy igazán jó lehetőség. Elég gyorsan meg is született a fejemben a borok tárolására alkalmas nagyméretű palack ötlete, de érdemben csak a határidő előtt néhány nappal kezdtem vele foglalkozni. Mivel egy igazán jó és látványos illusztrációra vágytam, felhívtam öcsémet, aki igen jártas ebben a témakörben, viszont neki az iskolai elfoglaltságai mellett csak az utolsó napon volt ideje nekiállni a szerkesztésnek. Így aztán egy rendkívül izgalmas hajrát követően éjfél után egy perccel sikerült elküldeni az anyagot a Zsirai Pincészetnek. Izgultam is miatta, hogy elfogadják-e, de amikor közzétették a határidő hosszabbítást, megnyugodtam.

- Érdemes volt hajrázni, hiszen alkotásotok bekerült a legjobb tizenöt közé…

- Nagy öröm volt, amikor beválasztották művünket a top15-be, és teljes erőbedobással álltunk neki a szavazatgyűjtésnek. Hozzátenném, hogy nem szeretem a szavazós pályázatokat, mert egyáltalán nem tartom reálisnak a végeredményt, de jelen esetben tetszett, hogy nem az összes művet bocsátották szavazásra, hanem kiválogatták a valóban legjobb pályaműveket. Édesapám pedig rendkívül lelkesen és több ötlettel felszerelkezve állt be segíteni, amikor kiderült, hogy a palack megvalósítására is lehetőséget kapunk.

- Hogyan viszonyulsz a borok világához?

- A borok világába a férjemtől kaptam a „belépőt”. Ő vendéglátós végzettséggel rendelkezik, és jó pár évig dolgozott a szakmájában. Ő ismertetett meg a különböző borfajtákkal, és neki köszönhetem, hogy ma már egy pohár minőségi bor elkortyolgatásával tudom emelni egy finom étel élvezeti értékét, vagy értékelem, ha egy jó társaság mellé jó bor is dukál.

A folytatásban a pályázat további alkotásait és alkotóit mutatjuk be.

A győztest - aki 100 ezer Ft-ot és 6 főre szóló borkóstolót nyer a Zsirai Pincészetnél - majd csak a díjátadón nevezi meg a zsűri. A művek egy részét elárverezik, a befolyt összeget pedig jótékony célra ajánlják fel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...