2016. augusztus 28., vasárnap

Ha csak egyetlen fajtát akarsz közelebbről megismerni szeptemberben, ez legyen az! - Jön a Somlói Juhfark Ünnep

Bevallom őszintén, én leginkább a termőhelyen/pincénél, a bor készítőjével és ha lehet, a szőlésszel együtt kóstolás híve vagyok. Persze, meg toronyóra aranylánccal, mi nem kéne még, mondanák erre sokan, de tény ami tény, hogy ha igazán el szeretnénk mélyülni a borok világában, akkor ez a legideálisabb együttállás. Vagy egy sétáló kóstoló. Mondjuk a Somlón. Mondjuk kizárólag Juhfark borokkal. Mondjuk a Somlói Juhfark Ünnepen, szeptember 24-én.

Szeptember 24-én irány a Somló! - Fotó: Nagy Zita

A sétáló kóstoló a borkedvelők egyik legkedveltebb műfaja. Nagy előnye, hogy egyszerre, egy helyen érhető el sok pince több érdekes bora, ami egyrészt különleges élmény, másrészt praktikus is. Könnyű összehasonlítani a kóstolt tételeket, nagyon sok hiteles borkészítővel ismerkedhetünk meg egyszerre, kérdezhetünk, beszélgethetünk, újrakóstolhatunk, és még a szervezést és az utazgatást is megspórolhatjuk magunknak.

Sokfajta sétáló kóstoló létezik, de a legérdekesebb az, amelyiket ott rendezik, ahol a bemutatott borok megszülettek. No, ez az én egyik nagy kedvencem, hiszen ilyenkor nemcsak a borokkal és készítőikkel, hanem a tájjal, a közeggel is kapcsolatban kerülhetünk, főleg, ha információkban gazdag mesterkurzusok is színesítik a rendezvényt, köztük olyanok, amelyek keretében a termőhelyre is kimehetünk. Márpedig a Somlón ilyen (is) lesz!

Sokfajta sétáló kóstoló létezik a kínált borok szempontjából is. A Somlói Juhfark Ünnep - ahogy a nevéből is sejthető - kizárólag a Juhfarkról szól. Egy ilyen, egyetlen fajtára koncentráló bemutatónak persze csak akkor van értelme, ha ez a fajta sok mindent tud. Nemcsak a borvidék jellemzőit, a borász felfogását, keze munkáját érezhetjük ki a kóstolt tételekből, hanem egészen különböző típusú és karakterű borokat kapunk, mert a fókuszba állított fajta eleve sokarcú. A Juhfark ilyen.

Mi is megnézzük, milyen is a Juhfark... és meg is kóstoljuk.

Lehet reduktív, lehet maradékcukros, sőt, édes, és lehet több évig hordóban érlelt, hatalmas testű bor, a széles repertoáron túl pedig még a közös, vulkanikus ízvilág is ott van minden egyes somlói Juhfarkban. Minden borvidéknek van sajátos talaja, mikroklímája, fekvése - összefoglaló néven terroir -, és egy-egy borvidéken általában sokfajta bor készül, amelyeknek "jól áll" a terroir, de a Juhfark egy olyan kivételes fajta, amely az ottani viszonyokat szinte 100%-ban visszaadja. Ez az a fajta, amely a vulkanikus, enyhén sós, vibráló savú ízvilágot a legjobban érthetővé teszi. Lehet komoly, hordós, olajos textúrájú, érlelt tétel, de lehet vibráló, feszes savú, alacsonyabb alkoholtartalmú, kimondottan izgalmas bor is, ami közös bennük, hogy a Somló utánozhatatlan karaktere ott van mindegyikben.

A Somló kicsi, de annál jelentősebb borvidéke az országnak. Hagyományai, erősségei, évszázados hírneve, és legújabb nemzetközi eredményei mind-mind arra késztetik az itteni borászokat, hogy egy ilyen reprezentatív bemutatón megmutassák az érdeklődőknek legnagyobb büszkeségüket.

A Somlói Juhfark Ünnep helyszíne: Tornai Pincészet

A legutóbbi, éppen a Juhfarkhoz köthető komoly sikert az esemény szervezője, a Tornai Pincészet érte el idén tavasszal: 2013-as Grófi Juhfarkjuk a világ egyik legjelentősebb borversenyén, a londoni International Wine Challenge-en a legmagasabb szintű elismerést, Trófea díjat kapott. A rendezvényen természetesen - sok más elismert tétel mellett - ez a bor is kóstolható lesz.

A Somlói Juhfark Ünnepen mesterkurzusokra is sor kerül, a témák:
- Vulkanikus Somló (vezetett túra a hegyen, kóstolóval)
- Vertikális Tornai Juhfark (a fajta legérdekesebb arcai, kóstolóval)
- A Somló talaja (fajta és terroir egymásra találása).

Különleges, sőt, kivételes alkalom lesz tehát a szeptember 24-i Juhfark Ünnep, 16 somlói borászat legjobb Juhfarkjainak  - szám szerint 30 - részvételével. Aki pedig olyan szerencsés, hogy a hegyen, vagy a hegy környékén talált magának szállást, a megadott szálláshelyekről oda-vissza transzfert is biztosítanak részükre a szervezők (a jegyár tartalmazza a transzfer díját).


A legfontosabb infók tehát egy fürtben: 


   

Nagy sétáló kóstoló a Somlón 16 somlói borászat legjobb Juhfarkjainak részvételével

2016. szeptember 24., szombat 13:00-19:00 óra

Helyszín: 
Tornai Pincészet, 9478 Somlójenő, HRSZ 1248 
(leágazás a 8-as útról a 99-es km-nél Somlószőlős felé)


Árak: 
A sétálókóstoló részvételi díja 6.900,- Ft/fő (tartalmazza a transzfert is a megadott szállásokról). 
A workshopok részvételi díja: 1.500,- Ft/fő/workshop (csak kóstolójeggyel együtt érvényes).

A résztvevő pincészetek: 
Barcza Bálint
Bogdán Birtok
Csordás-Fodor Borház
Fekete Pince
Géró Péter
Hegedűs-Szabó Pincészet
Jász László
Kolonics Károly
Kreinbacher Birtok
Marton Pincészet
Somlói Apátsági Pince
Somlói Vándor
Szabó Pincészet
Tornai Pincészet
Tóth és Fiai Családi Pince
Várkapitány Pincészet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...