Már tényleg csak
pár nap, és - remélhetőleg - megint azon kapom majd magam, hogy - szintén
remélhetőleg - homlokgyöngyöztető indiánnyárban kaptatok fel a Budai Várba.
Hiszen amikor csak tehetem, inkább gyalog, a Logodi utca felől közelítek, mert
itt lakott Babits a 31-ben, Márai pedig a Mikó utca sarkán, és Kosztolányi is,
aki a Hajnali részegségben
leírta az elhagyott, éjszakai Logodit. Remélhetőleg ugyanúgy számolom majd a
lépcsőket, ahogy gyerekkorom óta mindig teszem, ha arra járok. 26 fok, szünet,
megint sokszor 26, és a végén 21...
Igen, pár nap,
és megnyílnak ismét a Borfesztivál kapui. A kecses - és kevésbé kecses -
csuklókra is színes karszalagok kunkorodnak, a csilingelő kristálypoharakba
először csak bátorságot és lendületet adó friss fehérek, majd kacarászó pezsgők
vagy pironkodva flörtölgető rozék kerülnek, a nap végén pedig ott hömpölyögnek
a várfalak között a vörösek, az aranylón áradó aszúk, és még valami más is... A
női energiák. Idén ugyanis mindenhová bekúszik majd az az érzékenység,
kifinomultság, óvó és gyengéd szeretet, amely a nőket, a női borászokat
jellemzi. A Bor és Nő jegyében telik ugyanis az idei Borfesztivál. Na meg
persze lesz megint a csodás borokon túl rengeteg zene, tánc, és ami még
számomra a borokon kívül szívcsücsök, rendkívül sokszínű gasztronómia.
Egy nagy
örömömet is szeretném megosztani az olvasókkal: már most lapozgatható –
egyelőre virtuálisan, de a fesztiválon majd „élőben” is a Budavári Borfesztivál Borünnep Funzine különszáma,
amelyben a Borgőz is helyet kapott egy írás erejéig. Magyar és angol nyelven is
olvasható a VinAgora Nemzetközi Borversenyről szóló írásom a 48-50. oldalon, és
persze még rengeteg érdekesség és információ a fesztivállal kapcsolatosan.
Szóval Cherchez la femme - mondja a francia, vagyis Keresd a nőt... Mindenhol. Mert
bizony mindenhol ott van, és mindig másért szép. Sőt, ha már borok és
borfesztivál, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az elmúlt pár év során már az
Év Bortermelője jelöltek között is
állt egy hölgy, Gálné Dignisz Éva
személyében. Többek között vele is találkozhatunk majd a fesztiválon, de kiemelt
figyelmet kap valamennyi olyan kiállító, ahol egy-egy hölgy munkája a
meghatározó, legyen szó borászról, birtokigazgatóról, tulajdonosról, vagy
marketing vezetőről. Érdemes lesz tehát a pavilonokon elhelyezett külön kis
jelölést figyelni, illetve bekukkantani az Oroszlános udvarba is, ahol a
hölgyek „gyülekezőhelye”, a Bor és Nő stand, illetve kisszínpad található
majd.
Boregyetem - Mondjuk Portugál…
A magam részéről
már az eddigi években is rengeteget tanultam a Borfesztivál „mínuszos”
napjainak eseményén, a Boregyetemen,
legyen szó a szarvasgombáról,
Franciaország,
vagy Horvátország borairól, illetve a fiatal magyar borászokról.
Idén első nap olyan hölgyek előadásait - és
munkájuknak gyümölcseit, vagyis boraikat - élvezhetjük, akiknek a bor az élete.
Az is kiderül majd, hogyan szépít a bor, vagyis, hogy hogyan, és miért lett a
Tokaji Aszú a hazai szépségipar egyik kiemelkedő termékének alapköve. A második
napon a Borfesztivál díszvendége, Portugália mutatkozik be. Két előadást is élvezhetünk majd, először Romsics
László mutatja be Portugália sokszínű borászatát, majd vezetett borkóstoló
következik portugál előadók prezentálásában. Egy fontos információ azoknak,
akik rendszeres Boregyetem „hallgatók”: idén már ne a Várban, hanem a MOM Kulturális Központ Kupolatermében
keressék a rendezvény helyszínét.
Gasztronómia - A gödölyecombtól a kapros
rezgőkén át a Nemzetek Sajtversenyéig
És ami a
Borfesztivál gasztronómiai részét illeti, nem tudom, lesz-e itt elegendő hely a
különlegességek és az ígéretes élmények felsorolására, mint ahogy azon is
aggódom, lesz-e elegendő idő a felfedezésükre.
Nos, mivel az
idei Borfesztivál díszvendége Portugália,
jön az Arte e Cozinha (művészet és
konyha), vagyis portugál konyhaművészet a Borfesztiválon. A hozzávalók:
sertéslapocka, disznóköröm, pacal, szív-, szőnyeg-, feketekagyló, gödölyecomb,
friss szardínia, durbincs, cápa, ördöghal, szépia, bacalhau (tőkehal),
olívaolaj, rizs, hagyma, fokhagyma, koriander, Vinho Verde, és Grelhador
(nevezzük sütőberendezésnek). Továbbá szükség lesz még Takács Lajosra, a Laci!Pecsenye és az Olimpia séfjére, Fülepi Kálmánra, a nU bisztró séfjére, Ádám Csabára, az Olimpia séfjére, és Molnár B. Tamásra a Bűvös Szakácstól.
Portugálián
kívül természetesen a hazai vonal is erős lesz. Ott illatozik majd a
fesztiválon az Országhonyha vásári
és szüreti étlappal, rajta a kapros rezgőke, az oldalas koszorú fóliás burgonya
és füstölt tejföl kíséretében, a galuskás lecsó és a füstölt oldalas párosa, a
szőlőcsősz pecsenyéje, a vargányás mangalica ragu, vagy a szilvás-mákos lepény.
Ha pedig valaki nem éhes, inkább csak egy kis sós borkorcsolyára vágyik, akkor
a Pogácsa és Perec Háznál a helye.
Házi recept alapján, helyben sütve, frissen kínálva érkezik majd hozzánk a
tepertős, sajtos, túrós pogácsa, a magvas, leveles stangli, a palacsinta és a
sós perec.
A Villányi
korzón a Villányi Fogadónál a
regionális ízekből csemegézhetünk, például a fesztivál legzamatosabb
kolbászaiból. Aztán… Szarvasgombás sajtok, szarvasgombás vajak, szarvasgombás
kézi bonbonok, és idén először meleg szarvasgombás ínyencségek is a Szarvasgombás Gravitációs Gourmet Ponton,
nehézbombázó csülkös ételek az Ízek
Ösvényén, fahéjas, belga csokoládés, mandulás kürtőskalácsok Molnár László sütésében, kemencés
kenyérlángosozó (a kínálatban a libatepertős lilahagymával!), a La
Fiesta kínálatában pedig például szilvalekvár és házi
kolbász egy izgalmas falatkában.
Árpás László Sonkamesternél az őseink
régi receptjei alapján, hosszan érlelt, tengeri sóban pácolt, rövid hideg
füstön füstölt, csontos és csont nélküli sonkákat kóstolhatjuk. Különlegesség a
marha hártyába tekert, majd kézzel készített hálóban érlelt sonka és nyakkaraj,
de nem érdemes a fokhagymás, enyhén sózott, majd főtt sonkát sem kihagyni.
Sonka után jöhet a szalámi is, amelyek a Sonkamesternél édes köménnyel,
zöldborssal, sóval, és Etyeki borokkal történő ízesítéssel készülnek.
Zárásképpen kihagyhatatlan a magyar disznóvágásokból jól ismert finom, tejben
sült tepertő, amelyet érdemes egy pohár remek borral kísérni.
A SZEGA Foods jóvoltából tavaly a sonkák
álltak a reflektorfényben, idén a sajtoké lesz a főszerep. A Borfesztivál
teljes ideje alatt zajlik majd a Nemzetek Sajtversenye,
ahol a horvátországi pagi juhsajttól kezdve a francia La Valencay kecskesajton át
a magyar tanyasi Lajtáig bezárólag 20 ország egy-egy sajtremekére lehet
kóstolva szavazni a SZEGA standján.
És ami még
nagyon fontos! Imázs, Fuji, Rosé, Peppers!, Magyar Ízek Magyar Háza, Paris-Budapest, Budapest Bisztro, Chess, Riso, Negro, Chagall, Chez Daniel – vagyis a Budavári
Borfesztivál éttermei. A közös együttműködés keretében a fenti éttermek öt
fogásból álló menüsorokat készítenek, melyeket kedvezményes áron (8.000,-
Ft/fő) kínálnak. Minden fogás az azt megálmodó főszakács stílusát tükrözi, és
minden fogást tökéletesen kiegészít egy gondosan kiválasztott bor. Menüsorok és
asztalfoglalás (mely erősen ajánlott!) a TableFree oldalán.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése