Éppen pezsgőket kóstolgattam – mit kóstolgattam,
élvezkedtem rajtuk! – az elmúlt hétvégén, amikor az jutott eszembe, hogy
nagyszerű lenne még jobban, még közelebbről, még alaposabban megismerni a hazai
palackos erjesztésű pezsgők, a könnyű prosecco-k, a finom cava-k, a légies
crémant-ok és champagne-ok világát, hiszen némelyikük olyannyira kifinomult,
rafinált, vagy éppen természetes egyszerűségével és nagyszerűségével hódító,
hogy nem lehet őket szó nélkül hagyni. Ráadásul, ahogy a borok, úgy a pezsgők
is képesek akár egy egész étkezést – mit étkezést, napot! - végigkísérni, így
még izgalmasabb ez a pezsgő világ.
Pezsgő popcornnal? Miért ne? |
Mintha csak néhány parányi buborékban szállt volna
el valahová akkori kívánságom, máris érkezett egy meghívó, és nem tudom nem
megosztani az olvasókkal, hiszen annyira izgalmas. Mert legyen az ételünk akár
reggeli tojásrántotta, borkorcsolyaként kínált pattogatott kukorica, vagy
chips, a pezsgőhöz jól bevált osztriga, vagy egy rendhagyó előétel, a
robbanócukorkába forgatott kecskesajt, a pezsgő igazi jolly-joker a legtöbb
étel mellett. Ehhez persze nem árt ismerni a pezsgőstílusokat, így nagyszerű
lehetőségnek ígérkezik a III. Pezsgő és Champagne Kóstoló Fesztivál a Buddha-Bárban.
Csizmazia
László séf szerint a pezsgő-étel párosítások esetében az a legjobb, ha
jócskán szánunk időt a kísérletezésre, és sokat-sokat kóstolunk. Amikor
pezsgővacsorákat kreál, ő maga is szívesebben támaszkodik tapasztalataira,
érzékszervi benyomásaira, mint az elméletekre, vagy a molekuláris gasztronómia
elveire. A pezsgő kiválasztásakor egyetlen kőbe vésett szabály létezik: adjunk
a minőségre! És ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy óriási vagyonokat kellene
költenünk egy-egy palackra, hiszen egy könnyed prosecco, vagy egy hazai,
palackos erjesztésű (méthode traditionelle) pezsgőt jóval egy Champagne ára
alatt beszerezhetünk.
Csizmazia László séf, a Pezsgővilág nagykövete |
Nézzünk is néhány pezsdítően kreatív megoldást! Ráérős napokon egy „párizsi
reggelihez”, vagyis vajas, narancslekváros croissant-hoz, de akár sima
tojásrántottához is töltsünk bátran egy pohár pezsgőt, remekül indul majd a
nap! Ne habozzunk, inkább pezsegjünk akkor is, ha csak egy hatalmas tál sós
chips-szel, vagy pattogatott kukoricával ölelkezve akarjuk eltölteni a
délutánt-estét. Ahogy azt Csizmazia László is megerősíti, a pezsgő élesztős
jegyei néha épp a pattogatott kukorica aromáit idézik, így garantáltan teljes
lehet a harmónia. A bátrabbak epres-joghurtos ízesítést is adhatnak a
popcorn-nak, de akkor már rosé pezsgőt bontsunk hozzá. Aki még ennél is
bevállalósabb, az forgasson némi robbanócukorkába kecskesajtot, a cukor a
buborékokkal egymást berobbantva izgalmas felfedezést ígér. Mivel pedig lassan,
de biztosan jönnek a ködös, szürke nappalok, idézzünk nyári hangulatot egy
gyümölcsös jégnyalókával, amit pezsgő mellé, de akár kehelyben tálalva,
pezsgővel felöntve is kipróbálhatunk.
Pezsgő falatkák |
Aki pedig inkább a klasszikus párosítások híve, annak természetesen jöhet az
osztriga citrom, vagy lime levével, hogy még jobban passzoljon a tenger világa
a pezsgő savtartalmához. Ha nemcsak ízben, hanem színben is a harmóniára
törekszünk, akkor készítsünk lazactatárt, és kísérjük rozépezsgővel. Ha
nehezebb előételt választunk, például libamájat, akkor hosszabban érlelt, brut,
vagy még inkább magasabb cukortartalmú tétel kerüljön a pohárba. Főételek
esetében szinte majdnem mindenhez tölthetünk pezsgőt, kivételek ez alól a
túlzottan hagymás-fokhagymás fogások, vagy a masszívan zsíros és füstös
grillételek, de ezek ugyebár a borok ellenségei is.
A kecses pezsgőkhöz inkább a kifinomultabb ételek illenek, például halak, tenger gyümölcsei, fehér húsok, de egy komolyabb méthode traditionelle pezsgőhöz már nemesebb vadhúsokat, vagy marhahúst is választhatunk. A pezsgőt Osama Kutaini – aki a fesztiválon az aranyló Buddha szobor alatti falatozáshoz izgalmas pán-ázsiai menüsorral készül -, rizottókkal és homárral is nagyon szereti, a japán konyha ételei közül pedig a sushit ajánlja hozzá legszívesebben. Apropó sushi! Ehhez az ételhez leginkább a Blanc de Blanc, vagyis a csak Chardonnay szőlőfajtából készült Champagne dukál.
A kecses pezsgőkhöz inkább a kifinomultabb ételek illenek, például halak, tenger gyümölcsei, fehér húsok, de egy komolyabb méthode traditionelle pezsgőhöz már nemesebb vadhúsokat, vagy marhahúst is választhatunk. A pezsgőt Osama Kutaini – aki a fesztiválon az aranyló Buddha szobor alatti falatozáshoz izgalmas pán-ázsiai menüsorral készül -, rizottókkal és homárral is nagyon szereti, a japán konyha ételei közül pedig a sushit ajánlja hozzá legszívesebben. Apropó sushi! Ehhez az ételhez leginkább a Blanc de Blanc, vagyis a csak Chardonnay szőlőfajtából készült Champagne dukál.
Szóval itt a lehetőség, hogy szeptember 4-én és 5-én elmerüljünk a pezsgőfürdőben. A több mint
ötven pezsgőn kívül lesznek pezsgő- és champagne kurzusok is, például Márkus
György prezentálásában a különleges rosé champagne-okkal
ismerkedhetünk, de bemutatkoznak majd a Sieur d’Arques és az Antech
márkák is, valamint a Taittinger házat is megismerhetjük. No
meg persze jönnek az ikonikus márkák is – mint például a Dom Pérignon, vagy a
Roederer. Buborékokra fel!
Mi? – Pezsgő Világ – III. Pezsgő és Champagne
Kóstoló Fesztivál
Hol? – Buddha-Bar, Klotild Palace, 1052 Budapest,
Váci utca 34.
Mikor? – 2013. szeptember 4-5.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése