2019. április 14., vasárnap

Hova tűnt Damon Hill, vagyis merre száll(t) a Borgőz?

Még múlt év végén, vagyis 2018 decemberében kopogtatott nálam Messengeren ezzel a kérdéssel éjjel 3-kor és telefonnémítás nélkül ofkorsz Palik László egy kedves ismerősöm személyes blogom, vagyis a Borgőz sorsáról érdeklődve, mert hogy olvasná, csak hát (akkor) az uccsó bejegyzés június, köszi... Viszlát alvás, de nem érdekes, megbocsátom neki, egyrészt, mert tudom, hogy köztünk "picit" eltolódott az idő, másrészt igaza van (el sem hiszem, hogy ezt kimondtam, hová fejlődök még ebben az évben?). 

Bár azóta picit éledezett már a blog, de mivel ez a kérdés már nem először, és nem csak tőle hangzik el az elmúlt időszakban, itt az ideje, hogy rendesen megválaszoljam. Tartozom is ezzel régóta azok felé, akik, annak ellenére, hogy hosszabb ideje csak ritkán libben némi Borgőz a levegőbe, még mindig itt vannak a blogon velem/velünk, vagy a facebookon, vagy az Instagramon. Nahh, most, hogy ez a cseppet sem burkolt reklám is megvolt, tényleg nagy-nagy köszönet, hogy kitartottatok!

Szögre akasztottam a tollat, papírt és a borospoharat. Ja, nem!

Az „eltűnésem” okával kapcsolatban nem jönnek itt most vérfagyasztó sztorik, autós üldözésekkel tarkított krimijelenetek, nem lettem Columbo felesége (sem), sőt még a szakmát sem hagytam el, és nem lettem hegesztőlány, aki titokban táncosnő karrierre vágyik, és rengeteg gyakorlás után végül sikerül valóra váltani tervét (ez egy kis Flashdance spoilerezés volt, ha még létezik egyáltalán valaki, aki látta ezt a filmet).

Szóval velem annyi történt „csupán”, hogy az életem és a munkám tavaly új fordulatot vett, történetesen Wawrzsák Lászlóval, aki mind e blogban, mind a szakmai életben is társam, belevetettük magunkat egy - fogalmazzunk úgy - nagy álomba, ami aztán szép lassan valóság is lett.

Ez pedig nem más, mint a Borista kóstolóműhely és delikát üzlet felépítése, létrehozása, méghozzá Sárváron. 

Hogy tulajdonképpen miről is szól ez a hely? Mivel mindketten régóta aktívan a borok világában mozgunk, úgy éreztük, hogy itt az ideje szakmai tapasztalatainkkal és tudásunkkal belevágni ebbe a "küldetésbe". Történetesen szeretnénk sok-sok mindenkinek átadni mindazt az élményt, érzést, a borok, és a hozzá kapcsolódó izgalmas dolgok világának szeretetét, de legalábbis annak lehetőségét, amit mi is napról napra tapasztalunk, átélünk. Mindezt pontosan ekkorában képzeltük el, amekkorák vagyunk, vagyis kicsiben, és ami a fő szempont: mindenképpen közvetlen hangulatban, sokat beszélgetve, ismerkedve, nyitottan mindenre és mindenkire.

Bár "Boristásodásunk" mozzanatai és napjaink történései szépen végigkövethetők a Borista facebook profilján is, azért úgy gondoltam, egy kis fotósorozattal szaladjunk végig a sztorin, mintegy végképp  megnyugtatandó háborgó lelkiismeretemet a Borgőz "hanyagolása" miatt (ide képzeljetek el egy intenzív, lapítós "vigyélhaza" kutyanézést), és egy kicsit bekukkantva a kulisszák mögé is.

Szóval, lássuk csak...

Minden így kezdődött 

Vagyis bontási/rombolási munkákkal, ahogy kell... Jeeeaahh!  



Egyre szépülünk! 

Egyre több minden alakulgatott a helyiségben, lett csempe is a falon, meg kiépültek a mindenféle fontos vezetékek...



Alakulunk I.

Bár itt még mindig narancssárgák voltunk, de legalább boroztunk.


Alakulunk II.

Viszlát narancssárga, helló Borista-színek!  



Kis lépés az emberiségnek...

... de hatalmas lépés nekünk! Megérkezett, és helyére került a pult...


... érkezett egy mosolygós hűtőszekrény is...



Megjelent a zöld szemű szörny!

Soha nem gondoltam volna, de simán lehet féltékeny az ember lánya az alábbi cuccokra, ha a párja hosszú hónapokra „eltűnik”, és csak velük tölti az időt (meg velük pózol a fotókon). Szóval ilyen például

a vízmérték (már ha ez a neve):


a különböző festékes izébizék, amit én leginkább nokedliszaggatónak néztem (l. 3. kép):






meg a fúrógép és a hozzá tartozó színes akármik (ha egyedül maradnék velük egy lakatlan szigeten, én fülbevalónak használnám őket):




Na de aztán jöttek a részletek...

... felkerültek a lámpák (na nem maguktól, persze, és sokkal több, mint a képen):



... meg a Boristás tapéta:


... meg a mattfekete apróságok:


... meg a külső megjelenés:



És eljött a nagy pillanat: megérkezett az első fecske a polcra!



... amit egyre több követett ...



... berendezkedtünk (tesztüzemmód az elmaradhatatlan létrával):



... még egy kis létra (néha kivittük sétálni) ...



... aztán december végén kinyitottunk. Az első év végi nagy évértékelő csapatbuli a Boristában:



Beindult az élet

Aztán elindultak a kóstolók és "műhelymunkák", velük párhuzamosan pedig a ZK-k is, amelyek arról szólnak, hogy a hozzánk érkező új tételeket, esetlegesen a Borista polcaira bekerülő borokat, mintákat egy érdeklődő csapattal (szakmai és "csupán" borkedvelő érintettekkel) lekóstoljuk. Ilyenkor csakis a "bor beszél" magáért, vagyis kizárólag kóstolás után beszéljük meg a tapasztalatokat, véleményeket. Közel 250 bor "ment át" már így a "zékások" poharán és ízlelőbimbóin, és nagyon sok közülük azóta fel is került a polcainkra.







Meglátogatott minket Borbás Marcsi is a legszuperebb Gasztroangyal-stábjával:



Utána pedig "kitelepültünk", vagyis rengeteg élmény várt minket a Borista falain kívül is  

A sárvári NEO étteremben szerveztük meg tavaly az I., majd idén a II. Boristavasz sétálókóstolót (jövőre folytatása következik!), ahol több, mint 20 borászat közel 100 tétele volt kóstolható (Vas megyétől Tokajon át Franciaországig), amelyeket a résztvevő borászatok, képviselőik kínáltak. A második rendezvény sikerét bizonyítja, hogy az este folyamán kikerült a megtelt tábla. (A fotókat köszi Tóth Zoltánnak (www.sarvarikum.hu):










Ismét volt, idén pedig újra lesz TOP30+ sétálókóstoló a Nádasdy-vár, azon belül is a Nádasdy Ferenc Múzeum falai között:





Amit pedig személy szerint a legjobban imádtam a sok külsős programunk közül: egy csodás helyszínen, a Nádasdy Vár udvarán 3 napra létrehoztuk a Nádasdy Történelmi Fesztivál Jubileumi Pezsgőbárját, sok-sok pezsgővel, champagne-nyal és rengeteg kedves pezsgőimádó érdeklődővel...



... amit aztán "át is költöztettünk" a Boristába, vagyis azóta is egyre bővülő pezsgő- és champagne-választékkal várunk benneteket:



Ott voltunk a város 50. születésnapján is, ahol szintén nagyon sokan látogattatok meg minket, kösziii, és boldog születésnapot, Sárvár!:




Közben a Borista falain belül egyre nőtt a választékunk, két nagy szerelem is betoppant az üzletünkbe, vagyis a champagne és az olíva, de egy csomó izgi delikát termékkel is bővültünk, jöttek az olaszok (tészták, szószok, napsütötte paradicsomok), a csodás csokoládék, a kőszegi sörök, és még sorolhatnám, de inkább gyertek el, és nézzétek/kóstoljátok meg:










2018 második felében pedig elindult "élesben" számomra is az új időszámítás, vagyis állandó "szereplője" lettem a Boristának: 



Azóta pedig épülünk, szépülünk, haladunk tovább, rengeteg ötlettel és tervvel, na és ami a legfontosabb, veletek együtt! Köszönjük az eddigi látogatásokat, támogatásokat, bizalmat, segítséget, türelmet, pozitív hozzáállást, odafigyelést, törődést és drukkolást mindenkinek, aki bárhogyan, bármilyen formában részese volt eddig a Borista életének, fejlődésének! Nélkületek nem lenne olyan ez a hely, amilyennek mi szerettük volna, amilyennek mi szeretjük!

Szeretettel várunk benneteket a jövőben is, akár a Borista falai között (akik még nem jártak nálunk: Sárvár, Batthyány u. 33. kapualj, jobbra a 4. üzlet), akár bármelyik programunkon a "külsős" helyszíneken is.

"Borgőzileg" pedig nem merek olyan ígéretekbe bocsátkozni, hogy a jövőben heti 4 posztot felteszek, de mindenesetre nagyon szeretném, ha a 2009-ben indult (tehát idén decemberben 10 éves, hűtöm is a champagne-t) blogom picit újra megtelne élettel. Rajta leszek ezen az ügyön is, köszönöm, ha velem maradtok!

Borbaráti üdv:

Zita&Laci

U.i.: Itt tudjátok követni napi Boristás történéseinket. Köszönjük, és várunk benneteket szeretettel!





2019. március 30., szombat

Boristavaszodik Sárváron, avagy II. sétáló borkóstoló április 6-án

A közelmúltban egy sajtótájékoztató keretében is hírt adtunk róla, de természetesen innen sem maradhat ki, hogy idén is megszervezzük a régió és Vas megye talán legszínesebb grandiózus borkóstolóját, a BORISTAVASZ 2019 - II. sétáló borkóstolót Sárváron. 2019. április 6-án 25 pincészet 100 bora ismerhető meg, de pezsgőt/champagne-t is kortyolgathatunk, sőt, idén már pálinka-, sör-, valamint olíva- és némi delikátkóstolóval is kiegészül a kínálat.

25 pincészet 100 bora ismerhető meg a sétálókóstolón

A kóstoló különlegessége, hogy először képviselteti majd magát egy helyen, egy időben valamennyi Vas megye területére eső termőterület, amely 3 borvidékhez köthető. Az esemény sokszínű lehetőség a kóstolásra, hiszen egy belépőjegy megváltásával korlátlanul végigkóstolható valamennyi tétel, méghozzá a résztvevő borászok, kiállítók szakmai jelenlétével.


Dénes Tibor (Dénes Hegybirtok, Nagy-Somlói borvidék / Ság-hegy) is itt lesz a Boristavaszon

A sajtótájékoztatón vendégünk volt a Boristavasz egyik résztvevője, Dénes Tibor (Dénes Hegybirtok, Nagy-Somlói borvidék / Ság-hegy) is, aki megosztott velünk néhány, a Nagy-Somlói borvidékhez köthető hírt is. A legfontosabb talán közülük, hogy új kezdeményezés vette kezdetét a borvidéken, történetesen egy talán Európában is egyedülálló történet, vagyis hogy a teljes borvidék 100%-ban bioművelésre áll át. Kezdetét is vette az a 4 éves átképzési, felkészülési időszak, amely során tréningeken, belföldi és külföldi tanulmányutakon vesznek majd részt a borászok. Aki többet szeretne tudni a fejleményekről, bátran kérdezze Tibit a Boristavaszon!


Bor a pohárban, Vas megyei gasztrotérkép készülőben

A sajtótájékoztatónak még egy fontos, régiónkat érintő híre is volt, amelyet Dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Turizmus Szövetség elnöke tett közzé. Az országos "trendre" rácsatlakozva a Szövetség saját forrásból elkészíti ugyanis Vas megye gasztrotérképét, amelynek célja természetesen nem más, mint Vas megye gasztronómiai értékeinek megjelenítése, összefoglalása és bemutatása. A térképen - egy objektív "minősítést" követően - nem csak vendéglátóhelyek, éttermek kaphatnak helyet, hanem Vas megyei borászatok is. Mivel a hozzánk látogató turistáknak egyfajta iránytűként szeretnék a kezükbe adni ezt a kiadványt - ami egyébként online verzióban is elérhető lesz - az idei, nyári szezonra már nagy valószínűséggel kézzel foghatóvá is válik. 

A sárvári Neo Étterem és Kávézó három szintjén kóstolhatnak a Boristavasz vendégei

Ami pedig a Boristavaszt illeti: tavaly tavasszal egy régóta tervezett eseményt valósítottunk meg, történetesen a megye első ekkora volumenű és választékú beltéri boros sétálókóstolóját szervezte meg Sárváron a Borista kóstolóműhely és delikát, valamint a helyszínt biztosító Neo Étterem és Kávézó

A Vas megyei boroktól kezdve Tokajon át egészen Franciaországig kóstolhatunk majd

A 2018-ban indult kezdeményezésünk idén folytatódik, így 2019. április 6-án, szombaton 18:00 órától 24:00 óráig egy sétálókóstoló keretében a sárvári Neo Étterem és Kávézó három szintjén ismerhető meg 25 pincészet 100 bora, de pezsgőt/champagne-t is kortyolgathatunk, sőt, idén már pálinka-, sör-, valamint olíva- és némi delikátkóstolóval is kiegészül a kínálat. A sétálókóstolón tehát a Vas megyei boroktól kezdve Balatonon, Zalán, Ászár-Neszmélyen, Pannonhalmán, Szekszárdon, Egeren át Tokajig, és onnan egészen Franciaországig kóstolhatunk majd.

A Balaton, Zala, Ászár-Neszmély, Pannonhalma, Szekszárd és Eger sem maradhat ki! 

Az idei kóstoló különlegessége, hogy először képviselteti majd magát egy helyen, egy időben valamennyi Vas megye területére eső termőterület, amely 3 borvidékhez köthető. Így Bérbaltavár (Zalai borvidék), Kőszeg, Cák, Bozsok, Gyöngyösfalu, Csepreg, Vaskeresztes (Soproni borvidék) és Ság-hegy, Kis-Somlyó (Nagy-Somlói borvidék) borai együtt kóstolhatók majd a jelen lévő borászokkal. A hazai kínálat mellett természetesen poharakba kerülnek külföldi borok, valamint akár a tradicionális francia pezsgő, a champagne is, de a kóstolható tételek között szerepel a pálinka, a sör, valamint olíva- és delikát finomság is.

A Boristavasz a szakmáról szól, de nem csupán a szakmának

Az esemény a szakmáról szól, de egyáltalán nem csupán a szakmának, hiszen a Borista kóstolóműhely és delikát célja, hogy a jelen lévő borászok, kiállítók szakmai oldalról a nagyközönségnek is bemutassák a résztvevő borászok, termelők, összefogások és közösségek borait, pezsgőit, pálinkáit, vagy éppen söreit. Az esemény sokszínű lehetőség tehát a kóstolásra, hiszen egy belépőjegy megváltásával korlátlanul végigkóstolható valamennyi tétel, méghozzá a résztvevő borászok, kiállítók szakmai jelenlétével.

A résztvevő pincészetek, kiállítók teljes listája:

- 1Csepp Pálinka / Soproni borvidék, Hegykő
- 7ed7 Pincészet / Soproni borvidék, Gyöngyösfalu
- Babarczi Szőlőbirtok / Pannonhalmi borvidék, Győrújbarát
- Bor és Más / Champagne, pezsgők, külföldi borok
- Borista Kóstolóműhely és delikát / Olíva, delikát
- Bősze Pincészet / Ászár-Neszmélyi borvidék, Ászár
- Büttner Borászat / Badacsonyi borvidék, Tóti-hegy
- Cseri Pincészet / Pannonhalmi borvidék, Nyúl
- Dénes Hegybirtok / Somlói borvidék, Ság-hegy
- Dóka Éva Pincészete / Zalai borvidék, Zalaszentgrót
- Garger Pince / Soproni borvidék, Vaskeresztes
- Gróf Degenfeld Borászat / Tokaj-hegyaljai borvidék, Tarcal
- Herold Pince / Pannonhalmi borvidék, Pannonhalma
- Holdvölgy Birtok / Tokaj-hegyaljai borvidék, Mád
- Jagodics Pince / Soproni borvidék, Kőszeg
- Kristinus Borbirtok / Balatonboglári borvidék, Kéthely
- Kőszegi Sör / Soproni borvidék, Kőszeg
- Malomporta Pincészet / Soproni borvidék, Bozsok
- Mándli Borház / Soproni borvidék, Cák és Zalai borvidék, Bérbaltavár
- N3 Borműhely / Ászár-Neszmélyi borvidék, Neszmély
- Pannonhalmi Apátsági Pincészet / Pannonhalmi borvidék, Pannonhalma
- Pántlika Pincészet / Balatonfüred-Csopaki borvidék, Dörgicse
- Petrény Pincészet / Egri borvidék, Verpelét
- Pósta Borház / Szekszárdi borvidék, Szekszárd
- Sabar Borház / Badacsonyi borvidék, Káptalantóti
- Vida Borbirtok / Szekszárdi borvidék, Szekszárd
- Zelna Borászat / Balatonfüred-Csopaki borvidék, Balatonfüred



IDŐPONT – HELYSZÍN:
2019. április 6., szombat 18:00-24:00 óráig (kapunyitás 17:55)

ÁR - INFORMÁCIÓ:
Ár - BORISTAVASZ 2019 elővétel*: 6.000 Ft/fő* - 2019. április 5-ig.
Ár - BORISTAVASZ 2019 helyszín**: 7.000 Ft/fő** - 2019. április 6-án, a rendezvény napján.

Az ár tartalmazza a borok korlátlan kóstolását, és az eseményen kóstolóra beváltható kuponokat, de nem foglalja magában az esetleges más jellegű termékek fogyasztását, bizonyos esetekben esetleges kóstolását.

* / **: A rendezvényre korlátozott számban vásárolhatók belépők.
**: Amennyiben elővételben elfogynak a jegyek, úgy a rendezvény napján nincs lehetőség belépőjegy vásárlására.

JEGYELŐVÉTEL - 2019. április 5-ig, az alábbi helyszíneken:
- Telefon: +36 30 98 26 26 5
- Lehetőség van előzetes egyeztetés és regisztráció után átutalásos fizetésre is, így a helyszínen átvehető a jegy. (Átutalásos fizetés esetén regisztráció és további információk a boristaposta@gmail.com e-mail címen, vagy a +36 95 311 555 telefonszámon)
- Neo Étterem és Kávézó, Sárvár, Sylvester J. u. 11., Posta tér
- Telefon: +36 95 311 555

INFO / látogatói és szakmai információ - regisztráció: Wawrzsák László - 30/98-26-26-5 / Borista kóstolóműhely és delikát - tulajdonos / Email: boristaposta@gmail.com / @boristasarvar

2019. március 11., hétfő

Amiért én szeretem - A megújult Pécsi Borozó margójára

Most egy kis személyessel indítanék, aztán jön a többi is! 

Még 2012. októberében kaptam egy meghívást Győrffy Zoltántól a Pécsi Borozó főszerkesztőjétől és stábjától, miszerint egy kis rendhagyó szekszárdi borbemutatóra invitálnak az Iván-völgybe a Németh János Pincészet Serius 2009 csúcsborának megjelenése apropóján, illetve egyúttal felkérnek a még palackozás előtt álló tételek megkóstolására is, afféle hordótesztelés jelleggel, plusz akkor már avassuk fel a pince elé nemrég telepített kemencét is. Ráadásul jó borok mellett beszélgethetünk borokról, médiáról, bormédiáról, gasztronómiáról, borokról, Szekszárdról, a kemencéről, borokról, az ivánvölgyiekről, jelenről, jövőről és akár még a borokról is... Igen, nem tévedés, ez pontosan így, ezekkel a szavakkal állt a meghívóban.

Szerintem már ez sokat elárul a "Pécsi Borozósok" közvetlen stílusáról, életigenléséről, közönség- és közösségszeretetéről, ami számomra rendszerint vissza is köszön a lapban, és többek között ami miatt imádom lapozgatni (na jó, olvasni is!). Itt is van a bizonyíték, gyűjtjük a számokat, és a régebbiek is folyton “használatban" vannak nálunk:

Fotó: Borgőz borblog

Fotó: Borgőz borblog

Sajnos az említett szekszárdi eseményre végül nem tudtam elmenni, de a Pécsi Borozót előtte is, és azóta is előszeretettel lapozgatom (olvasom is), hiszen az összes cikk értéket közvetít, mindig ad egyfajta pluszt, és mindig találok benne legalább egy "ma is tanultam valamit" cikket, vagy témát, no meg nem utolsósorban a Pannon Borrégió borvidékeinek (Pécs, Szekszárd, Tolna, Villány), valamint a déli szomszédos országok borvidékeinek életéről is ott olvashatok részletesen, méghozzá személyes gondolatokkal, élményekkel és impulzusokkal megtűzdelve.

Pécsi borok Kőszegen, háttérben a Pécsi Borozó - Fotó: Nagy Zita

Még talán az is idekívánkozik részemről, hogy nemrégiben Kőszegen szervezhettünk egy, a Pécsi borvidéket és borait, pincészeteit bemutató estet, ahová természetesen vittük a Pécsi Borozót is. Megmutatni, hogy annak a régiónak bizony van egy saját, most már országosan elérhető színvonalas magazinja, és ez bizony nem kis dolog! Gondoltam, ha már a magazint bemutathatom, kicsit "fel is készülök" az életéből, így találtam is egy szuper interjút Győrffy Zolival, amiből szerintem ismét csak az derül ki, hogy amit tesznek, azt abszolút szívvel-lélekkel teszik.

A Pécsi Borozó tavaszi száma - Olvasnivaló 132 oldalon! - Fotó: Pécsi Borozó

A magazin első száma egyébként 2008 tavaszán látott napvilágot, akkor elsősorban a Pannon Borrégió boréletére fókuszált a lap tartalma. A legjelentősebb váltás 2016-ban következett be, amikor a Borozó megjelent az újságárusok kínálatában, előfizethetővé vált, és tartalmilag is bővült, azóta alcímében is hangsúlyozottan gasztronómiai és bormagazinként jelenik meg. Fokozatosan szélesedett a lap tematikája is, például indulás óta nyomon követte a déli szomszédos országok boréletét, a Pannon borrégión túl kitekintett más magyar borvidékekre is, de szisztematikusan 2019 óta kijelenthető, hogy nem csak terjesztésben, de tartalmában is országos, sőt még inkább közép-európai.

Ráadásul most még az a szuper hír is érkezett, hogy március 8-án országszerte megjelent a Pécsi Borozó tavaszi száma, amely egyben az eddigi legtartalmasabb magazin, hiszen ezúttal 132 oldalon kínálnak olvasnivalót! (jeeee!)

Kőszegen a Pécsi Siller (Planina Borház),  és a kecskesajttal töltött ravioli, zöldparadicsom-mártás - Fotó: Nagy Zita

Az új struktúra szerint a lap három fő részből áll, vagyis a Pannon Borrégióval kezdődik, a gerincét Magyarország adja, de jelentős a kitekintés Közép-Európára is. A szerzőgárda létszáma is emelkedett, ma mintegy negyven fős csapat áll a Pécsi Borozó mögött, egy pécsi és egy budapesti szerkesztőséggel, valamint tudósítókkal a közép-európai országokban. A tartalom fele boros tematika, míg a másik felén a gasztronómia egyéb szereplői osztoznak.

A Pécsi borvidék és Szabó Zoli Déli Fénye Kőszegen - Fotó: Nagy Zita

És hogy mit is találhatunk a tavaszi számban?

- Nyilatkozik a magazinnak Balla Géza, Brunner Attila, Deák Joci, Gere Zsolt, Horváth Máté, Kézdy Dániel, Kosztolányi Zoltán, Lőrincz György, Pálffy Gyula, Polgár Katalin, Segal Viktor, Sümegi Ákos, Teleky Zoltán.

- Járt a Pécsi Borozó a Heppenheimer-gazdaságban, az Antal Pincében, a Gemenc Whiskey-nél, a Dunakanyarban, a Bori maminál, a Textúrában, a Mecsek Csárdában és a Pajtában (utóbbi nekünk, Vas megyeieknek kötelező olvasmány ám!)

- Készítettek nekünk közép-európai pezsgőkörképet, kis horvát borkalauzt, bemutatják nekünk a Ménes-magyarádi borvidéket, összefoglalják a legfontosabbakat a cseh borvidékekről.

- Az irodalmi szakaszban (ami az egyik kiemelt kedvencem, írjon oda éppen  Cserna-Szabó András, Méhes Károly, vagy Keresztury Tibor, de én Győrffy Zoli Szerkesztői gobdolatait sem hagyom ki soha!) Méhes Károly és Ferencz Győző tárcái olvashatók.

- A Mustrában 13 borvidék 35 borászatának 80 remek bora szerepel, de kínálnak 15 kipróbálandó receptet is.

Tudom, tudom, a legfontosabb kérdés, hogy hogyan is érhető el a magazin?

A Pécsi Borozó országszerte kapható az újságárusoknál, elsősorban a Relay és Inmedio kioszkokban, plusz elérhető a forgalmasabb benzinkutakon és hipermarketekben, valamint a dél-dunántúli Coop-boltokban. Ezen kívül a magazin előfizethető a Postán, országon belül és a világ bármely pontjára is kézbesítik!

Kőszegen a Radó Pince pécsi édes Cirfandlija, és a tésztakosárba töltött fehércsokoládé mousse, aszalt sárgabarack, dió - Fotó: Nagy Zita

A Pécsi Borozósok élete azonban nem csak a magazinról szól, hanem bizony rendezvényeik is vannak, amelyek idén is megvalósulnak:

- a Portugieser du Monde, a Portugieser fajta egyetlen világversenyét április 27-én rendezik meg Pécsett,
- a Pannon Borrégió TOP25 borának bemutatóját június 15-én tartják meg a pécsi Littke Palace-ban,
- az évzáró Pécsi Borozó Adventi Sajtószalont pedig december 7-ére szervezik.

Szóval szívből ajánlom a Pécsi Borozó valamennyi cikkét, élményét, rendezvényét, nem fogjátok megbánni!

A végére pedig egy kedvenc részletet ollózok be a 2016. Tavaszi szám Szerkesztői gondolataiból:

"(...) Huszonévesen azt hittem, minden gyorsan változik. De a valóságban bizony sokkal lassabban, mint hittem. Viszont én látom borban is, hogy formálódunk, alakulunk. Ha összetartóbbak, kompromisszumkészebbek lennénk, és néha a pillanatnyi személyes érdekeket háttérbe szorítanánk a nagy közös jövő érdekében, gyorsabban is kialakulna egy új perspektíva. Addig araszolgatunk, legyen hozzá türelmünk.
És persze soha ne feledjük, borozni mindig csak mértékkel, a bort élvezzük (vagy épp a sört)  ne az alkoholt! "

(Győrffy Zoltán - Borra sör) 

Sziasztok, elmentem Pécsi Borozót venni!

2019. február 27., szerda

Jardinette GasztroKlub - Hernyák apa-fia borest

Tapasztalatból mondom, van annak valami tényleg különös és emlékezetes hangulata, ha egy családból két borászgeneráció együtt mutatja be boraikat, munkájukat, életüket. Legutóbb a sárvári Borista Kóstolóműhely és Delikátban tapasztalhattam mindezt, ahol egy Borcsavargás est keretében az apa, vagyis Cseri Norbert, és fia, Cseri Barni volt a vendégünk, méghozzá a Pannonhalmi borvidékről. Éppen ezért ajánlom szívből a hasonló tematikájú kóstolókat, boresteket, mint például a budai Jardinette GasztroKlub rendezvényét is.

Ahogy a "szlogenükben" is áll, "Többet tudnak, mint egy borvacsora", és mindjárt ki is derül, hogy miért. Valami mocorog ugyanis Budán, újra divatja van a kényelmes borvacsoráknak, együttléteknek, beszélgetéseknek: a Jardinette ráadásul az egyik azon helyek közül, amelyek a hagyományos értelemben vett jószívű budai vendéglátást képviselik. Kálmán Zoltán és csapata a borvacsorák köré is történetet kanyarít, amolyan egész estéset.


Az Apa-Fia tematikát folytatva 2019. március 7-én egy igazi vagány pároson, Hernyák Lacin és Tomin a sor. Az etyeki páros igazán összetartó csapatot alkot, aki járt már kint náluk a megújult birtokon, a csodás Fűvészkertben, kóstolta Hernyák Laci "konyakját", vagy részt vett Tomi főzőkurzusán, az tudja, hogy borászatnál jóval több az, amit ők ott a szőlőhegyen "művelnek".
Ismerjétek meg családi borászatuk történetét, hogyan álltak át évekkel ezelőtt az organikus gazdálkodásra. Borászatukban bio növényvédelem mellett a komposztálásra, a megújuló energiák folyamatos bevonására, a tudatos és fenntartható energiagazdálkodásra, a környezetünk zöldítésére és vegyszer-mentesítésére nagy hangsúlyt helyeznek. Boraik jó értelemben vett kézműves tételek, melléjük a Jardinette séfje, Csánky István fantasztikus menüsort állít össze a tökéletes ízkombináció jegyében.

További részleteket az estéről itt találtok.

2019. február 22., péntek

Badacsony New Yorkban, kilencedszer!

Klassz borok, helyi finomságok, Badacsony, New York, vagyis hamarosan Badacsony New Yorkban! 

No ne szaladjunk rögtön dollárt váltani, meg repjegyet foglalni az "államokba", mivel csak a budapesti New York Palotába kell elutaznunk, hogy remek badacsonyi borokat és ételeket kóstoljunk. 2019. március 9-én ugyanis immár kilencedik alkalommal szervezik meg azt a hagyományos borvidéki sétakóstolót, ahol a látogatók a badacsonyi térség ízeit is megkóstolhatják.


A Balaton-felvidéki Nemzeti Park levendulaszörppel és bivalyszalámival, a Csobánci Kézműves Csemege különleges medvehagymás tallérral, levendulás keksszel, cukormentes lekvárokkal, zöldségkrémekkel, csatnikkal, szörpökkel, fűszersókkal készül. A Folly Arborétum & Borászat elhozza egyedi fenyőrügyszörpjét, a Káptalantóti Kemencésház kecskesajtos, paradicsomos falatkákkal, házi káposztás rétessel kínálja az ínyenceket. A Lábdi Termelői és Gasztropiac bemutatja teljes kínálatát: szörpöket, mézeket, lekvárokat, homoktövis termékeket, száraztésztákat, sajtos tallért, süteményeket, mákolajat, dióolajat és még sok minden mást. 

Csobánci Kézműves Csemege

A Szegedy Róza Ház Irodalmi és Bormúzeum a hagyományos badacsonyi Ürmös bort és annak készítését tárja az érdeklődők elé. A Szegi Családi Gazdaságtól érlelt sajtokat; parenyica, natúr, füstölt, vörösborban érlelt, fűszeres sajtokat lehet kóstolni a borok mellé. A vendégek megismerhetik a Szigligeti Vár és az Ökoturisztikai Látogatóközpont programjait és szolgáltatásait is. A Bacchus Apartman - Borbarlang Vinotéka, a Halászkert Hotel&Étterem, a Hotel Neptun Badacsony - Tilia Borvendéglő akciós szállásajánlataikkal, különféle borkorcsolyákkal, pogácsákkal várják a vendégeket. 

Lábdi Termelői és Gasztropiac

Ha mindez nem lenne elég, két izgalmas mesterkurzus avatja be az igazi ínyenceket a badacsonyi borok „titkaiba”. 

Dr. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus, egyetemi docens Badacsonyi “Hegylakók” című előadásán a következő, különleges hegyborokon keresztül mutatja be a borvidék finom különbségeit: 

Bakó Ambrus Olaszrizling 2018/Badacsony-hegy
Szászi Birtok Olaszrizling 2017/Szent-György-hegy 
Sabar Borház "Sabar Olaszrizling birtokbor 2017”/Sabar-hegy- Csobánc -Bács-hegy
Villa Tolnay Borház Panoráma Olaszrizling 2016/Csobánc 
Éliás Birtok Fent a hegyen Olasz rizling 2017/Badacsony-hegy
Borbély Családi Pincészet Karós Olasz rizling 2015/Gulács-hegy 
Varga Pincészet Aranymetszés Olaszrizling késői 2017/Örsi-hegy 

A Szegi Családi Gazdaság sajtjai

A másik mesterkurzus előadója Wolf András, a Salon Étterem és New York Kávéház executive chef-je, a Bocuse d'Or Akadémia tagja, a Séfek Séfe zsűritagja. „A badacsonyi bor és kenyér kapcsolata” című kurzusán különleges, saját készítésű kenyerek, ínyenc ételek és a következő badacsonyi borok közötti harmónia világába avatja be a résztvevőket: 

Laposa Birtok Illatos 2018
VáliBor Budai Zöld 2017
Németh Pince Rózsakő 2018
a’Capella Szőlőbirtok Kékfrankos rozé 2018
Sellyei Gábor Siller 2018
Sipos Borház Pinot G 2017
Villa Sandahl Shop Stop Rajnai rizling 2017
Folly Arborétum&Borászat Kéknyelű 2017
NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Szürkebarát késői 2015
2HA Szőlőbirtok és Pincészet Courage 2013 

Badacsony New Yorkban

Jegyeket a rendezvényre és a mesterkurzusokra 2019. március 7-ig lehet elővételben vásárolni a www.kostolo.badacsony.com oldalon 6.900,- Ft-os áron, vagy a helyszínen korlátozott számban 8.900,- Ft-ért. 

A szervezők az érdeklődők figyelmébe ajánlják az alábbi, újdonságképpen bevezetett kedvezményes jegyárakat illetve a hallgatói jogviszonnyal rendelkező fiatal közönséget megcélzó diákjegyeket: 

1. Aki mesterkurzusra is foglal, annak az alapjegy csak 5.900,- Ft-ba kerül. 

2. Minimum 5 alapjegy foglalása esetén kedvezményes jegyár: 5.900,- Ft/db. 

3. Érvényes diákigazolvánnyal rendelkező hallgatóknak - nappali és levelező tagozatosoknak egyaránt - az alapjegy ára: 4.900,- Ft.

4. Szakirányú felsőfokú képzőintézmények hallgatóinak az alapjegy ára: 3.500,- Ft. 

További információk, részletek ide kattintva érhetők el.

2019. január 30., szerda

Koccintás a legjobbakkal - Borászok Borásza Kóstoló Kör

Új, egyedülálló eseményt szervez a Borászok Borásza díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány: a Kóstoló Kör keretein belül a Kárpát-medence 50 legjobb borásza és a díj győztesei tartanak szakmai kóstolót, amelynek második felét nyilvánossá teszik, hogy egy korlátozott számú borkedvelő szerencsés koccinthasson a legjobbakkal! 

A Borászok Borászát felügyelő Vinum Praemium Alapítvány egy új és egészen egyedülálló sétáló kóstolót szervez: az 50 legjobb magyar borász és a díj eddigi nyertesei gyűlnek össze 2019. március 2-án Budapesten, hogy egymás tételeivel közelebbről is megismerkedhessenek és értékeljék azokat. Igen ritka az ilyen alkalom, amikor hazánk összes régiójából a legjobbak találkozni tudnak és eszmét cserélhetnek, kóstolhatnak. 

Az esemény része a Borászok Borásza megválasztási mechanizmusának, hiszen részben ezen szakmai fórum alapján döntik majd el, hogy idén ki lesz a Borászok Borásza. Minden borász legfeljebb három, a pincészetet leginkább jellemző tétellel mutatkozhat be. A Kóstoló Kör délelőttjén ez a szakmai rész szigorúan zárt kapuk mögött zajlik. 

Délután 15.00 és 18.00 óra között azonban a Kóstoló Kör megnyitja kapuit azon néhány szerencsés előtt, akik időben regisztrálnak, és jegyet igényelnek az eseményre. Belépőket valóban csak korlátozott számban és érkezési sorrendben biztosítanak, ezért nem árt igyekezni! Tehát, aki szeretne bejutni erre az exkluzív kóstolóra, hogy koccinthasson a legjobbakkal és megkóstolhassa a legszebb magyar borokat, látogasson el a boraszokborasza.hu oldalra és keresse a pontos részleteket, illetve a jegyigénylés feltételeit a Borászok Borásza Kóstoló Kör leírásában!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...