Mi van a kék virág koktél vagy a
büki Smoothie mögött? Termálvíz. No meg két laza és kedves figura, Bartók Zoltán és Csepregi Tibor. Egyikük sportosan elegáns barna bőrcipőben, másikuk
vagány piros tornacsukában érkezik a Bükfürdőn tartott bemutatóra.
Ők ketten hozták létre ugyanis azt a könyvet, a Gasztro Portrékat, amellyel el lehet tölteni egy hamisítatlan nyári
teraszozós, lábfelpakolós, hátradőlős délutánt. Aztán észrevétlenül úgyis este
lesz belőle, meg „Kérlek, hozzál (még) egy pohár hideg frizzantét!”–könyörgések.
Mire aztán a könyvet becsukjuk, menthetetlenül elérkezik a kényszeres, éjszakai konyhában
matatós szertartás is… De ne rohanjunk ennyire előre.
Fotók: Nagy Zita - Borgőz |
Uborka, tejföl, dijoni mustár,
lazackaviár… Minden van otthon, vacsoraesélyes a dolog, konstatáljuk a
bükfürdői Greenfield Hotel Golf bárjában ücsörögve, jéghideg mentás-uborkakarikás-bodzás
koktélt szürcsölve, és a Gasztro Portrék sorozat első könyvét lapozgatva. Az
egyedüli és legfontosabb „összetevő” azonban hiányzik otthonról, ez pedig nem
más, mint Dinnyés Csaba, a Greenfield
séfje, aki Bartók Zoltán szavaival élve, úgy állította össze ezt az
uborkasalátát, ahogy „csak nővel
foglalkozik az ember”. Bartók Zoli tehát mindezt leírta, Csepregi Tibor,
vagy ahogy leginkább ismerik e honban, Tibu pedig lefotózta. És nemcsak ezt az
ételt, hanem 14 étterem féltett és különleges receptjeit. Tették mindezt
kizárólag Bükfürdőn. Mert igen, itt, a nyugati
határszélhez közel, ebben a mindössze 20,86 km2-es, 3410 fő lélekszámú kisvárosban
bizony bőven akad egy könyvre való kulináris kaland, meg minden ételhez egy-egy
történet.
A könyv írója: Bartók Zoltán (balra) és Strén Tibor, éttermi igazgató (Danubius Health Spa Resort) |
A két szerző talán sokak számára ismerős. Legalábbis azok számára biztosan, akik rendszeresen nézik a Tények esti hírműsorát, vagy egyszer az életben voltak menyasszonyok/vőlegények, és ragaszkodtak egy olyan fotóshoz, aki, szó szerint, de tényleg mindent megtesz azért, hogy tökéletesek, és kivételesen egyediek legyenek az esküvői képeik. Most azonban egy kicsit másba kóstoltak bele a fiúk. Zoli letette a jólfésült, visszafogott, időnként drámai hangú tudósító szerepét, és hol lazán, humorral mesélősen, hol Krúdys vagy Újházis történeteket felidézve ír az ételekről, az emberekről, az éttermekről, a szó jó értelmében véve tényleg kalandozik, fesztelenül és élvezettel. Most Tibut sem a menyasszonyok, vagy a vőlegények inspirálták, hanem a mesterszakácsok, séfek, cukrászok. Egyéni látásmódját most nem fátylakban, csokrokban, karikagyűrűkben és boldog mosolyokban rejtette el, hanem tortákban, panna cottában, libamájban, szarvasbélszínben, koktélokban.
A könyv fotográfusa: Csepregi Tibor (jobbra) |
A munka során puffantak földre
torták, Tibu időnként „átrendezte” kicsit az ételeket a tányéron, felvágta a
rozé kacsamellet, túrt-fúrt egy picit a cseresznyepálinkás Ajsa mousse-ban,
villát állított a libamájba, bátran elrugaszkodott a merev ételfotós allűröktől,
pörgött, alkotott, kattintott, szóval, ha lehet ilyen képzavarral élni, életre
keltette az ételeket. Nem irigylem Zolit, akinek mindeközben azon kellett
dolgoznia, hogy a már amúgy is magukért beszélő képek mögé olyan szöveges
hátteret fessen, amely még vibrálóbbá teszi a fotókat, miközben figyeli a
séfeket, cukrászokat, beszélget velük, trükköket, sztorikat, érzéseket,
kivételes pillanatokat rögzít fejben és lélekben. Tette mindezt olyan impulzív
módon, hogy nyoma sincs a könyvben a tényszerűen tudósító hangnemnek, felszabadultan
ír, olyan stílusban mintha csak egy étterem asztalánál ülve mesélné el nekünk,
hogyan készült az étel, kitekint a sajtos baquette kapcsán kicsit a messzi Párizsba
és Marseille-be, a mézes gesztenye kapcsán a közeli Velembe is, érdekességeket,
apró titkokat oszt meg, egyszóval finom fűszerekkel szórja meg a már amúgy is
ínycsiklandó ételeket.
És ha már ez itt mégiscsak egy
borblog, vagyis leggyakrabban a poharak fenekére néz, leginkább két koktélt emelnék ki a könyvből. Mindkettő Bogdán Gabriella bármixer munkája. Gabi
korábban Angliában és Spanyolországban dobálta az üvegeket, ma már kicsit
higgadtabban, inkább a koktélok ízében elmerülve alkot a kis fürdővárosban.
Mindkét koktél különlegessége, hogy a híres bükfürdői gyógyvízből készül, a legnagyobb
kihívás pedig az volt Gabi számára, hogy a koktélokban semlegesítse a jellegzetes
gyógyvizes, kénes ízt és illatot. Hogy ez hogyan sikerült a büki gyógyvízzel
készült Smoothie és a bükfürdői kék virág koktél esetében, a Gasztro Portrékban
elolvasható.
A végeredmény tehát azt tükrözi,
hogy bizony itt sokkal többről volt szó, mint egyszerű főzőcskézésről, fotózásról, receptjegyzetelésről. A séfek, cukrászok alkotóvágya, lendülete és szenvedélye ragadt át
Zolira és Tibura is, a könyv egyes szereplői és közreműködői soha nem
különvonulva dolgoztak, hanem egyfajta szimbiózisban éltek egymással. Feltárultak
hát a kicsi, de annál mozgalmasabb kisváros, Bükfürdő konyháinak ajtói,
lekerültek az ételekről a fedők, gőzölögnek a különleges ételek és a frissen
sült sütemények, csábítanak a színes koktélok. Ráadásul olyan alapanyagokból és olyan eljárással készült valamennyi étel és ital, hogy otthon, saját magunk is elkészíthetjük. Kalandozzunk tehát mi is kedvünkre
először a könyv lapjain, aztán a valóságban is. A Gasztro Portrék folytatásában
pedig várhatóan Sárvár és Hajdúszoboszló konyháiba kukkanthatunk majd be. A magam részéről ezt is nagyon várom, hiszen egy újabb nyugat-magyarországi település, és egy, az ország másik felében lévő város kultúrájához és emberi értékeihez kerülhetünk közelebb a gasztronómián keresztül, a fiúktól megismert egyéni, színes stílusban.
A könyvben szereplő séfek,
cukrászok, éttermek:
Bánszki Péter séf, Hotel Répce
Gold**** Wellness Szálloda
Bogdán Gabriella bármixer
Dinnyés Csaba séf, Greenfield
Hotel Golf & SPA****Superior
Fürdő Étterem – Vadételek és
ételkülönlegességek
Hock Róbert tulajdonos – Roberto
Pizzéria – Hagyományos és újszerű olasz ételek
Iliás Norbert séf, Hotel
Danubius**** Health SPA Resort
Kerekes Szilárd tulajdonos, Kes
Pub Étterem és Söröző
Kiss Péter tulajdonos, Café
Kiss-Erős Étterem és Kávézó
Kovács Bálint séf, Hotel Caramell****
Holisztikus Wellness Szálloda
Molnár Gabriella séf, Bistro
Verde Étterem és Kávézó
Nagyné Farkas Laura – Laura
Cukrászat – Házi készítésű finomságok
Németh Ildikó, főcukrász, Villa
Rosato Cukrászda és Coctail Bar
Sass Dezső társtulajdonos,
Sasfészek Vendéglő – A klasszikus magyar ízek őrzője
Tóth Attila tulajdonos, Bajor
Panzió – Bajor és nemzetközi ételkülönlegességek
A Gasztro Portrék beszerezhető a könyvben szereplő vendéglátóhelyeken, valamint a Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesület TDM büki és bükfürdői irodáiban.
Fotók: Nagy Zita - Borgőz
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése