2012. július 10., kedd

A kék virág koktél, és ami mögötte van - Gasztro Portrék

Mi van a kék virág koktél vagy a büki Smoothie mögött? Termálvíz. No meg két laza és kedves figura, Bartók Zoltán és Csepregi Tibor. Egyikük sportosan elegáns barna bőrcipőben, másikuk vagány piros tornacsukában érkezik a Bükfürdőn tartott bemutatóra. Ők ketten hozták létre ugyanis azt a könyvet, a Gasztro Portrékat, amellyel el lehet tölteni egy hamisítatlan nyári teraszozós, lábfelpakolós, hátradőlős délutánt. Aztán észrevétlenül úgyis este lesz belőle, meg „Kérlek, hozzál (még) egy pohár hideg frizzantét!”–könyörgések. Mire aztán a könyvet becsukjuk, menthetetlenül elérkezik a kényszeres, éjszakai konyhában matatós szertartás is… De ne rohanjunk ennyire előre.


Fotók: Nagy Zita - Borgőz
 
Uborka, tejföl, dijoni mustár, lazackaviár… Minden van otthon, vacsoraesélyes a dolog, konstatáljuk a bükfürdői Greenfield Hotel Golf bárjában ücsörögve, jéghideg mentás-uborkakarikás-bodzás koktélt szürcsölve, és a Gasztro Portrék sorozat első könyvét lapozgatva. Az egyedüli és legfontosabb „összetevő” azonban hiányzik otthonról, ez pedig nem más, mint Dinnyés Csaba, a Greenfield séfje, aki Bartók Zoltán szavaival élve, úgy állította össze ezt az uborkasalátát, ahogy „csak nővel foglalkozik az ember”. Bartók Zoli tehát mindezt leírta, Csepregi Tibor, vagy ahogy leginkább ismerik e honban, Tibu pedig lefotózta. És nemcsak ezt az ételt, hanem 14 étterem féltett és különleges receptjeit. Tették mindezt kizárólag Bükfürdőn. Mert igen, itt, a nyugati határszélhez közel, ebben a mindössze 20,86 km2-es, 3410 fő lélekszámú kisvárosban bizony bőven akad egy könyvre való kulináris kaland, meg minden ételhez egy-egy történet. 


A könyv írója: Bartók Zoltán (balra) és Strén Tibor, éttermi igazgató
(Danubius Health Spa Resort)
 

A két szerző talán sokak számára ismerős. Legalábbis azok számára biztosan, akik rendszeresen nézik a Tények esti hírműsorát, vagy egyszer az életben voltak menyasszonyok/vőlegények, és ragaszkodtak egy olyan fotóshoz, aki, szó szerint, de tényleg mindent megtesz azért, hogy tökéletesek, és kivételesen egyediek legyenek az esküvői képeik. Most azonban egy kicsit másba kóstoltak bele a fiúk. Zoli letette a jólfésült, visszafogott, időnként drámai hangú tudósító szerepét, és hol lazán, humorral mesélősen, hol Krúdys vagy Újházis történeteket felidézve ír az ételekről, az emberekről, az éttermekről, a szó jó értelmében véve tényleg kalandozik, fesztelenül és élvezettel. Most Tibut sem a menyasszonyok, vagy a vőlegények inspirálták, hanem a mesterszakácsok, séfek, cukrászok. Egyéni látásmódját most nem fátylakban, csokrokban, karikagyűrűkben és boldog mosolyokban rejtette el, hanem tortákban, panna cottában, libamájban, szarvasbélszínben, koktélokban.

A könyv fotográfusa: Csepregi Tibor (jobbra)
 
A munka során puffantak földre torták, Tibu időnként „átrendezte” kicsit az ételeket a tányéron, felvágta a rozé kacsamellet, túrt-fúrt egy picit a cseresznyepálinkás Ajsa mousse-ban, villát állított a libamájba, bátran elrugaszkodott a merev ételfotós allűröktől, pörgött, alkotott, kattintott, szóval, ha lehet ilyen képzavarral élni, életre keltette az ételeket. Nem irigylem Zolit, akinek mindeközben azon kellett dolgoznia, hogy a már amúgy is magukért beszélő képek mögé olyan szöveges hátteret fessen, amely még vibrálóbbá teszi a fotókat, miközben figyeli a séfeket, cukrászokat, beszélget velük, trükköket, sztorikat, érzéseket, kivételes pillanatokat rögzít fejben és lélekben. Tette mindezt olyan impulzív módon, hogy nyoma sincs a könyvben a tényszerűen tudósító hangnemnek, felszabadultan ír, olyan stílusban mintha csak egy étterem asztalánál ülve mesélné el nekünk, hogyan készült az étel, kitekint a sajtos baquette kapcsán kicsit a messzi Párizsba és Marseille-be, a mézes gesztenye kapcsán a közeli Velembe is, érdekességeket, apró titkokat oszt meg, egyszóval finom fűszerekkel szórja meg a már amúgy is ínycsiklandó ételeket. 

És ha már ez itt mégiscsak egy borblog, vagyis leggyakrabban a poharak fenekére néz, leginkább két koktélt emelnék ki a könyvből. Mindkettő Bogdán Gabriella bármixer munkája. Gabi korábban Angliában és Spanyolországban dobálta az üvegeket, ma már kicsit higgadtabban, inkább a koktélok ízében elmerülve alkot a kis fürdővárosban. Mindkét koktél különlegessége, hogy a híres bükfürdői gyógyvízből készül, a legnagyobb kihívás pedig az volt Gabi számára, hogy a koktélokban semlegesítse a jellegzetes gyógyvizes, kénes ízt és illatot. Hogy ez hogyan sikerült a büki gyógyvízzel készült Smoothie és a bükfürdői kék virág koktél esetében, a Gasztro Portrékban elolvasható.




A végeredmény tehát azt tükrözi, hogy bizony itt sokkal többről volt szó, mint egyszerű főzőcskézésről, fotózásról, receptjegyzetelésről. A séfek, cukrászok alkotóvágya, lendülete és szenvedélye ragadt át Zolira és Tibura is, a könyv egyes szereplői és közreműködői soha nem különvonulva dolgoztak, hanem egyfajta szimbiózisban éltek egymással. Feltárultak hát a kicsi, de annál mozgalmasabb kisváros, Bükfürdő konyháinak ajtói, lekerültek az ételekről a fedők, gőzölögnek a különleges ételek és a frissen sült sütemények, csábítanak a színes koktélok. Ráadásul olyan alapanyagokból és olyan eljárással készült valamennyi étel és ital, hogy otthon, saját magunk is elkészíthetjük. Kalandozzunk tehát mi is kedvünkre először a könyv lapjain, aztán a valóságban is. A Gasztro Portrék folytatásában pedig várhatóan Sárvár és Hajdúszoboszló konyháiba kukkanthatunk majd be. A magam részéről ezt is nagyon várom, hiszen egy újabb nyugat-magyarországi település, és egy, az ország másik felében lévő város kultúrájához és emberi értékeihez kerülhetünk közelebb a gasztronómián keresztül, a fiúktól megismert egyéni, színes stílusban.      


A könyv szereplői, közreműködői


A könyvben szereplő séfek, cukrászok, éttermek:

Bánszki Péter séf, Hotel Répce Gold**** Wellness Szálloda
Bogdán Gabriella bármixer
Dinnyés Csaba séf, Greenfield Hotel Golf & SPA****Superior
Fürdő Étterem – Vadételek és ételkülönlegességek
Hock Róbert tulajdonos – Roberto Pizzéria – Hagyományos és újszerű olasz ételek
Iliás Norbert séf, Hotel Danubius**** Health SPA Resort
Kerekes Szilárd tulajdonos, Kes Pub Étterem és Söröző
Kiss Péter tulajdonos, Café Kiss-Erős Étterem és Kávézó
Kovács Bálint séf, Hotel Caramell**** Holisztikus Wellness Szálloda
Molnár Gabriella séf, Bistro Verde Étterem és Kávézó
Nagyné Farkas Laura – Laura Cukrászat – Házi készítésű finomságok
Németh Ildikó, főcukrász, Villa Rosato Cukrászda és Coctail Bar
Sass Dezső társtulajdonos, Sasfészek Vendéglő – A klasszikus magyar ízek őrzője
Tóth Attila tulajdonos, Bajor Panzió – Bajor és nemzetközi ételkülönlegességek 

A Gasztro Portrék beszerezhető a könyvben szereplő vendéglátóhelyeken, valamint a Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesület TDM büki és bükfürdői irodáiban.



Fotók: Nagy Zita - Borgőz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...