„Mindig, mindenben stílusos volt... Ahogy meg tudott enni egy túrós
palacsintát, vagy ahogy kezet csókolt egy hölgynek.” – meséli a folyton
mosolygó szemű Bezerics Csaba borász Dr. Bakonyi Karcsi bácsi csopaki
születésű szőlőnemesítőről. Kétezertizenkettő decembere. Borral teli pohárral a
kézben ülünk egymással szemben a keszthelyi Balaton Színház Simándy termében,
és csak hallgatom, ahogy Csaba – mint Karcsi bácsi egykori tanítványa -
kifogyhatatlanul és mérhetetlen szeretettel idézi fel az emlékeket. Véget ért a
harmadik 100 Hungarikum Bormustra, és az Almár
Judit, alias Almátka csodás
hangjától szikrázó Borra-való
koncerten rögtönzött, némi néptánc és kubai salsa fűszeres kevercséből álló tánc
is a múlté. Ezt az élményt valószínűleg a Koronának, vagy a Csókaszőlőnek
köszönhetem, nem tudom… Mindenesetre valamelyik hungarikum fajta huncut fürtje
van a dologban, az biztos.
Fotók: Wawrzsák László és Nagy Zita |
A harmadik általában már
mindenből olyan, amilyet igazán szeretnénk. Talán mostanra, a harmadik
alkalomra értek igazán össze a Bormustra ízei is, vagy csak most találtam meg
teljes valójában azt az esszenciáját, amelyből sok mindent kikóstolhattam.
Nemcsak a hungarikum fajták miatt érzem ezt, hanem a jelen lévő közönség miatt
is, amely valójában inkább közösség. Mert bár kint a nagyvilágban átfogó
társadalmi kapcsolatok erősödéséről beszélnek, a valóságban meg az történik,
hogy a hely, és az ott élők személye, kultúrája egyre jelentéktelenebbé válik,
az idő pedig lassan csupán röpke pillanatokká, apró villanásokká sorvad. Már
persze, ha nem őrizzük őket. Nekünk kell vigyázni rájuk.
A város, Keszthely azonban ezen a
decemberi napon makacsul őrzi mind az időt, mind a helyet. A hungarikum fajták
felkarolásával őrzi annak fontosságát is, hogy mindig kell valamilyen
megkülönböztető „csak a miénk” érzés. Nem erőszakos birtoklásból, hanem
identitásból fakadóan. Akár egy szerelemben... Fontos tudnom, ki vagyok, és
honnan jöttem, és miért váltam azzá, aki ma vagyok. És fontos tudnom, hogy
hová, kihez tartozom, hogy hová tartok, és fontos megőrizni önmagamat, miközben
mégis tökéletesen belesimulok a másik világába. Ráadásul fontos, hogy fel
tudjam idézni azt az első pillanatot, amivel az a szerelem elindult. Mert jó
oda visszatérni. Keszthely mintha tudná ezt. Keszthely harmadik éve a nagy
találkozások, és a nagy egymásra találások városa. Szerelmes város…
Ráadásul azt érzem, hogy egy
kóstolópohár itt évről-évre, újra és újra Dr. Bakonyi Karcsi bácsié. Mintha a
Cserszegi fűszeres atyjaként ismert, 89 éves korában elhunyt szőlőnemesítő most
is ott figyelné mosolygó szemekkel, mindig nett öltönyében és tökéletesre
kötött nyakkendőjében a Simándy terem forgatagát, hallgatva a poharak vidám
csilingelését. Persze ott áll ilyenkor a Színházban a tiszteletére
fotóválogatással berendezett emléksarok, és mindig ott táncol a gyertya lángja
is, de igazából ez az immár három éve minden decemberben együtt koccintó közösség őrzi igazán Karcsi bácsi emlékét, történetekben,
huncut mosolyokban, egy szóval: szeretetben. Mert itt bizony nem lehet úgy
Cserszegit kortyolni, hogy ő ne kerüljön szóba…
Aztán persze nincsen 100
Hungarikum Bormustra a minden évben visszatérő, vagy újonnan érkező vendégek
nélkül. Évről évre egyre többen vagyunk, és egyre több az ismerős arc, gesztus,
és hang is. A már jól ismert szervezőkön - Csengei
Ágota, Pampetrics György, Osvald Bálint - kívül rendszeresen érkeznek
vendégborászok is, ebben az évben például ott van a Bormustra közösségében
Villányból Gere Zsolt, Etyekről Kertész Zoltán, Mádról ifj. Szepsy István, Szekszárdról Dúzsi Tamás, „helyből”, vagyis Zala
megyéből a már említett Bezerics Csaba, és pezsgőivel a Cezar Pincészet. Ez utóbbi standnál
picit talán többet időzünk egy kis pezsgőtan elsajátítása miatt, na meg a
tapasztalatszerzés okán is, kezdve a kóstolási sort egy 1996-os nyerspezsgővel,
befejezve egy légies, epres-málnás rosé pezsgővel. Aztán persze áttérünk a
hungarikum fajtákra… 133 bor, 64 szőlőfajta, 70 pincészet. Meg egy nagyon
hosszú este, némi pálinkával, kézműves sajttal, sonkával, kolbásszal, és házi
pogácsával.
Keszthely a nagy találkozások
városa is, így régi vágyam válik valóra, ezen a Bormustrán megismerhettem
személyesen a csillogó borászati monstrumból a családi pincészethez visszatérő
villányi Wunderlich Alajost, vagy,
ahogy egy egész ország szólítja, Lojzit.
Véget nem érő történetek szabadulnak el kakaspörkölt főzésekről, és a Jammertál
présházának életéből. Olyan egyszerű, mégis gazdag történetek ezek, amelyektől
azonnal nyílik a szív, és mosolyog a lélek. Lojzi szeme is mindvégig mosolyog,
akárcsak Bezerics Csabáé. De ha jobban megnézem, ezen az estén itt valahogy
mindenkié. Aztán rájövök… Ennek a kis közösségnek a nyugalom, az egymásra szánt
idő és a figyelem a fáradhatatlan mozgatórugója.
Úgy idd a bort, hogy vége lesz a napnak – szól az este fellépő
együttese, a Borra-való dala, és hát azt hiszem, egész este úgy ittuk… Almátkát
már említettem, az ő kristálytiszta hangján szólaltak meg ezen az estén a
bordalok, de akit még mindenképpen említenem kell, az a „ritmusszekcióért”
felelős Perger Guszty. Valahogy talán
miatta jöttek elő a rég tanult salsa-lépések, miatta mozdult öntudatlanul a
lábam, hiszen játszott Carlos Santana koncertjén is, és a latin zene igaz
szerelmese. Bármit is játszik – jelen esetben például népies hangzású
bordalokat -, bizony ez „áthallatszik”. Legalábbis én hallottam… De talán a pezsgő
az oka.
Másnap délelőtt még egy
rögtönzött Jánosáldásra összegyűlünk a keszthelyi sétálóutca egyik kis
presszójában. A város derekát forralt bor illat karolja át, az utca végén a
kastély karcsú tornya kukucskál, a járdán pedig jéghideg decemberi eső
kopácsol. Amolyan elmélkedős-halkan beszélgetős, csendes délelőtt ez. Nem tudom
miért és honnan, de Karcsi bácsi egy régebbi interjúban elhangzott szavai
jutnak eszembe. Éppen akkor, vagyis halála előtt egy évvel dolgozott
Bendegúzon, egy új szőlőnemesítésen, és mosolyogva mesélt arról, mi
lendületének, lelkesedésének titka. „Ha
van az embernek terve, akkor lesz, ami előreviszi” – mondta mindezt 88 éves
korában. A következő évben – végakarata szerint – három legkedvesebb fajtája, a
Pátria, a Cserszegi fűszeres, és a Nektár borával locsolták be sírját, én pedig
a mai napig sajnálom, hogy soha nem találkozhattam vele… Legalábbis
személyesen. Hiszen három éve mégis minden decemberben találkozunk ebben a
szerelmes városban. Mert hát mindannyian visszatérők vagyunk. Valamit mindig hagyunk magunk mögött, amihez időnként vissza-visszatérünk. Egy város, egy szerelem első pillanata, egy ölelés, egy régi présház, egy történet, egy emlék. Nekünk kell vigyázni rájuk.
Fotók: Wawrzsák László és Nagy Zita
Nagyon köszönjük a képeket és a szép, dicsérő, jó hangulatú kritikát! :-)
VálaszTörlésAlmátka
Borra-való
www.borra-valo.hu