2011. február 28., hétfő

Furmintok inkognitóban – Székesfehérváron teszteltem

Az első mindig izgalmas. Megelőzi egyfajta nyugtalan várakozás. Vajon milyen lesz? Megtalálom-e majd benne, amit keresek? Milyen lesz a megjelenése, az illata? És egyáltalán, milyen lesz az összbenyomás? Igen, végre én is átestem életem első vaktesztjén! És be is számolok arról az estéről.
Mivel a február a Furmint kóstolásának jegyében telik, a hónap közepe felé járva én is beneveztem egy „Furmintos” eseményre, méghozzá a székesfehérvári Monarchia Borszaküzlet Furmint vaktesztjére, hiszen már régóta kíváncsi voltam a vakon pontozás minden csínjára-bínjára.

Vakteszt Szurok Gábor vezetésével
Először a helyszínről ejtsünk néhány szót. Valahogy ilyennek képzeli el az ember borrajongó lánya a megfelelő kóstolási környezetet. Előkészített tesztlapok, tollak, jó világítás, semleges ízű ásványvíz, friss pogácsa, jó minőségű kóstolópoharak, kiöntőedények. Bármilyen bagatellnek is tűnik ez a felsorolás, néhány profi boriskolától és kóstoltatótól eltekintve sajnos sok helyütt nem egyértelműek ezek az alapvető elvárások, és még mindig előfordulnak e téren hiányosságok. Hamarosan megérkeztek a kóstolótársak is, ketten közülük nem is üres kézzel! Így az előre meghirdetett 8 tételes kóstolósort a lelkes „tagság” máris kiegészítette két újabb meglepetés palackkal.


Szurok Gábor vezetésével vágtunk bele a nagy kalandba, és rögtön főszerepet kaptak a kis szövött egyen zsákokba öltöztetett palackok. Hat Tokaj-hegyaljai, három somlói, valamint egy egri palack került a borsorba, közülük kettő hordómintát tartalmazott, melyeket a pontozás során az illatban és ízben felfedezett bizonytalanságok miatt kizártunk az értékelésből. A végül versenyben maradt nyolc tétel meglehetősen széles skálán mozgott stílusuk és természetesen a termőhely adta adottságaik miatt is: a könnyű, reduktív, nagyon illatos, friss bortól kezdve a szikár, savhangsúlyos, kemény Furmintokon át a krémesebb, testesebb, zamatgazdagabb borokig terjedt a repertoár.


Részemről az igazán nagy szemelkerekedésre az utolsó előtti bor kóstolásáig várnom kellett, ekkor került ugyanis sorra az általam legtöbb pontot elért tétel (mint a palackok leleplezésénél később kiderült, ez a bor, vagyis a 2008-as Somlói Apátsági Furmint végzett a pontok összesítése után is az első helyen). Már a pohárba dugott orr is tett nálam egy felkiáltójelet az akkor még ismeretlen tétel mellé, csak úgy dőlt belőle az erőteljes ázott bazalt, a telt, érett, gyümölcsös illatok, a lédús barack és az ananász. Az ígéret után jött a bizonyíték, vagyis az íz. Gazdag, aszalt kajszis zamatok az ásványosság gyönyörű sós cifráival, telt test, erőteljes és feszes savakkal, melyek mégis szépen belesimulnak a borba. Tiszta, karakteres, határozott illatok és ízek, amelyek sehol nem csúszkálnak el, és minden egyes porcikájuk abszolút Somló. A pincészet első Furmint évjárata, mely október végén szüretelt termésből készült, érezhetően maximálisan érett alapanyagból, majd 16 hónapig fahordóban érlelődött Én pedig ezúton is nagy szeretettel üdvözlöm Vári Kovács József kóstolótársamat, aki meglepetésként magával hozta ezt a tételt a vaktesztre, és beadta a „közösbe”.


A teszt többi tételéről is következzék pár szó a kóstolás sorrendjében (a vakteszt összesített végeredménye, illetve a saját pontszámaim alapján létrejött sorrend a cikk végén olvasható). A 2009-es Chateau Dereszla Tokaj Dry friss, könnyű, meglepően intenzív illatú (bodza, szőlővirág, nyári alma), ízben kis mineralitással és lendületes savakkal. Nem tisztán Furmint, a zamatgazdagságot kevés Hárslevelű és Sárgamuskotály házasításával érték el. Nálam emiatt mind az illat, mind az íz karaktere túlzásokba esett. Másik lelkes kóstolótársunkkal, Németh Gergellyel együtt érkezett az estre, és került be a tesztsorba a Bott Csontos Furmint, 2009-ből. 11 g/l maradékcukrával félszáraz tétel. Illata finoman tejszínes, körtés, almás jegyekkel. A korty textúrája és a savak krémesen selymesek, kerek, simulékony, és vonzó Furmint leheletnyi mineralitással. A zamatban azonban némi kis kuszaság jelentkezik. Demeter Zoltán 2006-os Kakas Furmintja az ásványos, gazdagon rumos-mazsolás, marcipános, „karácsonyi” illatok után ízben jóval kevesebbet adott. Az erőteljes savhangsúly mögé már nem sok minden zárkózott fel, inkább csak valamiféle visszafogott, hűvösebb ízvilág, és a lecsengésben némi fanyar alma és kis kesernye jelentkezett, enyhe oxidáltság mellett. Az illatra adott pontokat tehát lehúzta a zamat és az összbenyomás pontozása.


Teljesen véletlenül – hiszen vakkóstolóról beszélünk – egy újabb Demeter Zoltán tétel következett a sorban, a Lapis Furmint 2007-ből. Bodrogkeresztúr egyik legjobb dűlőjéből, a Lapisból származik az alapanyag. Szép felépítésű, cizellált bor, és bár nem kimondottan nagy testű, mégis komplex. Illatban az alma és körte mellet méz, ásványosság és fűszeres jegyek. A savgerinc határozott, és jócskán találunk mellette kifinomult, puha zamatokat. Az íz karakterében egy kis fésületlenség, utóízét is szívesen élveznénk még egy kicsit hosszabban. A Nagy-Eged szűztermésének bora, az egyetlen egri résztvevő, Kovács Nimród Nagy-Eged hegyi 2009-es Furmintja illatban bezárkózott, tovább tartott előcsalogatni az aromákat. Később aztán előbújt az érett alma, leheletnyi ánizsos, gyógynövényes illattal. Ízben elegáns savak, köves-ásványos jegyek, de a teljes karakter az illatbeli zárkózottság miatt részen rejtve maradt. A 2006-os Szent Benedek Furmint a mádi Szent Tamás dűlőből került palackba. Illatban gazdag, érett barack, alma, és leginkább ázott köves jegyek. Íze telt, zamatgazdag, az érett gyümölcsöket sós-ásványos jegyek kísérik. Savhangsúlyos bor, szinte már Somlói borra tippelnék, és tippelek is, amíg le nem lepleződik tokaji mivolta. Utolsó tételünk a Majoros Deák Furmint 2007-ből, Tarcalról, a Deák dűlőből. 2 hektáros Furmint ültetvény, meleg lösz dácit (enyhén savanyú, vulkáni) alapkőzeten, 1,2 kg tőketerheléssel. Illatban likőrös, mazsolás, diós. Ízben a battonage technológiának köszönhetően selymes, krémes textúra, erőteljes és nagyon határozott savakkal. Narancshéj, méz, birs és kandírozott gyümölcsök a kortyban, utóízben kis tanninnal.



A végére pedig - a visszakóstolás utáni üres palackokon kívül - nem is maradt más, mint az egyénileg adott pontok összesítése, melynek alapján a kialakult végső sorrend az alábbi (zárójelben a saját pontozásom alapján elért helyezések láthatók):
1. (1.) Somlói Apátsági Furmint 2008
2. (3.) Demeter Zoltán Tokaji Lapis Furmint 2007
3. (2.) Majoros Deák Furmint 2007
4. (4.) Bott Csontos Furmint 2009
5. (6.) Szent Benedek Tokaji Furmint Szent Tamás dűlő 2006
6. (5.) Kovács Nimród Winery Nagy-Eged hegyi Furmint 2009
7. (8.) Chateau Dereszla Tokaji Dry 2009
8. (7.) Demeter Zoltán Tokaji Kakas Furmint 2006


2 megjegyzés:

  1. Szia Zita,

    Lelkesítő, hogy a 2008-as Furmintunk bejött nektek :) Köszönjük az elismerő szavakat.

    VálaszTörlés
  2. Megérdemelten került az első helyre. Nagyon szép bor! Gratulálok!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...