2011. február 24., csütörtök

Szeretettel Badacsonyból - Aktuális korty: Villa Tolnay Borház

Jó, jó, persze, kicsit farkasordító a hideg, elismerem, a Balaton ma reggel már "foltosan" ébresztett, hiszen hol a még hullámzó, ezüst hátú vízen, hol az éjszaka csendjében vacogva összekapaszkodott jéghártyákon csillant meg a nyújtózkodó napsugár. Mesés, gyönyörű, nem ragozom. El kell jönni, és megnézni.

Jégvilág Badacsonyban

Nem utolsósorban azért is, mert szombaton ismét lesz Borbarangolás Badacsonyban! Sokat fogjuk még hallani ezt az egyébként szépen alliteráló kifejezést, ez biztos. Tervek között szerepel ugyanis a Borbarangolás valamennyi állomásának bejárása és részletes bemutatása, még ha az elfoglalt, egyszemélyes Borgőz stáb nem is a "hivatalos" napokon teszi ezt, kihasználva kicsit a hazai pálya előnyét, vagyis azt a szívmelengető tényt, hogy egy idő óta hivatalosan is e táj lakója, és bármikor átszaladhat egy-egy pincébe, borászatba egy kis beszélgetésre, borozgatásra. Így is tesz majd, és a tapasztaltakról az olvasókat is tájékoztatja.

"Hordóminta"

A mostani, február 26-i szombaton a Villa Tolnay Borház várja majd szeretettel a borbarátokat. 12 hektárral rendelkező borászat, a pince a Tapolcai-medencében, a Badacsony mögött északi irányban található a Csobánc lábánál. 70%-ban fehér, 30%-ban vörös borok készülnek itt, hagyományos termelési módszerekkel, kézi szürettel, hagyományos borkészítési technológiával. A borászat környezetbarát növényvédelemmel működik, és hagyja a bort a palackozásig kiegyensúlyozott módon kiteljesedni. A borászatot egy kicsi, innovatív és borokért lelkesedő csapat vezeti. A birtok alapítója és tulajdonosa Philipp Oser, svájci informatikai vállalkozó és vendéglős. Oser úr saját kézzel készíti a Villa Tolnay borait Nagy László segítségével.

Nagy László
Tanácsot és támogatást barátaitól, német, francia és osztrák szőlőtermelőktől szerzett. Oser úr és Nagy László mellett Fülöp Alexandra is a vállalkozásban dolgozik, a szőlő- és pincemunkák elvégzésében segédkezik. És hogy miért hívják a pincét Villa Tolnaynak? Tolnay Klára, a híres színésznő lakott ebben a házban a második világháború idején, ezért nevezték el a környékbeliek Tolnay Villának. Oser úr a színésznő iránti tiszteletből tartotta meg a nevet. Sok ma ismert borász is megfordult és dolgozott itt a szocialista időkben, a villa tehát újra bekapcsolódott a magyar borászat vérkeringésébe.

A Villa Tolnay pincéjében

És hogy mit kortyolhatunk?


Fehérborok: Rajnai Rizling száraz (reduktív és hordós), Olaszrizling száraz, Zöld Veltelini száraz (reduktív és hordós), Chardonnay száraz
Vörösborok: Pinot Noir, Cuvée (Cabernet sauvignon és Merlot), Primus (Cabernet sauvignon)

További részletek, információk:
VILLA TOLNAY
Telefonszám: +3630/5184540   
e-mail: villa.tolnay@freemail.hu

Fotók: Nagy Zita - Borgőz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...