2018. május 28., hétfő

Bortavasz, hetedik évad - Dél-Burgenlandban jártunk

Idén hetedszer startoltunk Ausztria felé április utolsó hétvégéjén, hetedszer kanyarodott fel csuklónkra a karszalag, nyílt ki a "mindentudó" Wein Guide, került nyakba a kis "túlélőcsomagocska", kezünkbe pedig a kóstolópohár, elkélt a naptej és a szalmakalap is, szóval minden együtt állt egy szuper tavaszi (nyári) boros hétvégéhez.

Fotók: Wawrzsák László - Borgőz borblog


Az idén már a "Paradicsomi tavasszá" bővült rendezvénysorozat részeként nyíltak ki Dél-Burgenland pincéi, mi pedig hetedszer is körbejártuk a vidéket Rohonctól Deutsch Shützen-Eisenbergig, Straka-éktól, StaphanO-ékon, Gerald Ungeren, Tallian-ékon át Schützenhof-ig és Kopfensteinerig (a felsorolás természetesen korántsem teljes) sok-sok "kötelező" pincészetet érintve, és ami a legfontosabb, sok-sok figyelemreméltó bort kóstolva, amelyekből több tétellel határon innen is találkozhattunk a Bortavaszt követően az idén már nemzetközivé bővült sárvári Nádasdy Történelmi Fesztivál Nemzetközi Borverseny 2018 eseményen. A két régió - vagyis a nyugat-dunántúli és a dél-burgenlandi - ugyanis immár így is összekapcsolódott: az osztrák oldalról 7 pincészet 20 borral nevezett a sárvári megmérettetésre.

Fotók: Wawrzsák László - Borgőz borblog

Apropó borverseny: a dél-burgenlandi Bortavasz is egy borversennyel startolt, a Wein-Trophy nevezett borai a poszt végén megtalálhatók, a győzteseket - vagyis a legjobb Olaszrizlinget és a legjobb Kékfrankosokat - pedig egy négyfogásos gálavacsorán hirdették ki és mutatták be a steinfurt-i Gasthaus Fandl-ban.

Fotók: Wawrzsák László - Borgőz borblog
A győztes borok:

Olaszrizling:
- Weinbau Familie Thomas Straka, Rechnitz - Welschriesling 2017

Kékfrankos:
- Weingut Wachter-Wiesler, Deutsch Schützen - Eisenberg DAC 2015

Kékfrankos Reserve:
- Weingut Stubits, Harmisch - Eisenberg DAC Reserve 2015

Thomas Kopfensteiner - Fotók: Wawrzsák László - Borgőz borblog

Kétnapos Bortavaszozásunk során ellátogattunk Rohoncra, ahol az Arkadenhof Mandl boraival indítottunk, aztán bekukkantottunk az idén új helyszínen "nyitottpincéző" Gerald Tallian-hoz, és persze felsétáltunk a hegytetőre is, Straka-ékhoz. A különleges terroir-ról és annak ritka geológiai szerkezetéről, valamint az itt termő borok egyediségéről már korábbi Rohonci beszámolónkban értekeztem, és bár föciórát idéző kifejezés a "tektonikai ablak", de nagyon is kifejező, főleg, ha az itt termett borokat kóstolgatjuk.

Straka-éknál - Fotók: Wawrzsák László - Borgőz borblog

Rohoncról "átshuttléztunk" Deutsch Schützen-Eisenbergbe, vagyis igénybe vettük az ingyenes, pontosabban a jegyárban benne lévő szolgáltatást, az egész napos "pincejárós" busz- és taxijáratokat, sőt, a vasárnapot is ott töltöttük, a  minerális vörösek birodalmában. StephanO-ék 2014-es látogatásunk óta kihagyhatatlanok, akárcsak a kezdetektől, vagyis 2012 óta Kopfensteiner-ék, akiknél a különböző termőhelyek (Königsberg, Weinberg, Szapary, Saybritz, Hornig) Kékfrankosait kóstoltuk, vagy Gerald Unger, aki idén sem maradhatott ki.

Gerald Unger - Fotók: Wawrzsák László - Borgőz borblog

A szőlősorok közé simuló étterem - aki arra jár, ki ne hagyja! -, a Ratschen szomszédságában bekukkantottunk a KraMa Pincészethez - őket sem érdemes kihagyni -, aztán lefelé ereszkedve a szőlőhegyről a Schützenhof Pincészetnél kóstoltuk végig a sort. Itt azért lecsúszott egy "kis" helyben sütögetett Angus Burger is a remek vörösek mellé/után, de a következő állomást, a Wachter-Wiesler-t sem hagytuk ott egy kis sonkás-sajtos-kenceficézős-almásrétesezős-teraszozós gasztronómiai kalandozás nélkül.

Fotók: Wawrzsák László - Borgőz borblog

Ugyanezen a helyszínen kóstolhattuk a Nador tételeket, amelyek "alcíme": A terroir követe. A Nádor Rainer Garger vállalkozó, valamint magyar unokatestvére, vagyis a Vas-hegy (Eisenberg) magyar oldalán bort készítő vaskeresztesi Garger Imre, és Reinhold Krutzler borász közös projektje. A 3,5 hektár szőlő teljes egészében Vaskeresztesen, a Vas-hegy Soproni borvidékhez tartozó magyar oldalán található, a Nádor nevű borok pedig 100%-ban Kékfrankos szőlőből készülnek. A Nádort tehát a Vas-hegy "magyar oldali" nagykövetének szánják, hozzájárulva ahhoz, hogy a borvidék mind Ausztriában, mind Magyarországon, de szélesebb, nemzetközi szinten is ismertebbé, és - kivételes terroir-ja miatt - elismertebbé váljon. És ha már a Nádor kapcsán Reinhold Krutzler borász neve is felmerült, hetedik Bortavaszozásukat a Krutzler Pincénél zártuk.

StephanO-nál - Fotók: Wawrzsák László - Borgőz borblog

Mielőtt pedig a szokásos elköszönéssel zárnánk a hetedik Bortavaszt, lássuk a Wein-Trophy nevezett borait:

Fotók: Wawrzsák László - Borgőz borblog

Olaszrizling:
- Weinbau Josef Bradl, Csaterberg - Welschriesling 2017
- Weinbau Wachholder Ernst und Yvonne, Burg - Welschriesling 2017
- Weingut Erika&Paul Grosz, Gaas - Welschriesling 2017
- Weingut Jalits, Badersdorf - Welschriesling 2017
- Weinbau Familie Thomas Straka, Rechnitz - Welschriesling 2017
- Wein Tallian, Rechnitz - Welschriesling 2017

Fotók: Wawrzsák László - Borgőz borblog

Kékfrankos:
- Weingut Helmut Poller, Höll - Eisenberg DAC 2015
- Weinbau Wachholder Ernst und Yvonne, Burg - Blaufränkisch Ried Saybritz 2015
- Weingut Gerald Unger, Deutsch Schützen - Eisenberg DAC 2015
- Weingut Wachter-Wiesler, Deutsch Schützen - Eisenberg DAC 2015
- Weingut Gerhard&Manuela Wallner, Deutsch Schützen - Eisenberg DAC 2016

Kékfrankos Reserve:
- Wachter Wein Eduard Wachter, Deutsch Schützen - Eisenberg DAC Reserve 2015
- Weingut Gerald Unger, Deutsch Schützen - Blaufränkisch Limitation 2014
- Weingut Stubits, Harmisch - Eisenberg DAC Reserve 2015
- Weingut Wachter-Wiesler, Deutsch Schützen - Eisenberg DAC Reserve 2015
- Weingut Schützenhof, Deutsch Schützen - Eisenberg DAC Reserve 2014

Szóval: Köszönjük Dél-Burgenland, jövőre veled ugyanitt!Szöveg: Nagy Zita
Fotók: Wawrzsák László

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...