2010. november 10., szerda

Libasorban a Beaujolais nouveau-ért – Novemberben is van ok az ünneplésre!

Novembert írunk. Óraátállítás, korán sötét, „mikor lesz már nyár?”-mantra, morcos sálakba és sapkákba burkolózás, romló kedélyállapot, csúszós utak, téligumi csere mizéria, orvosmeteorológiai ostorsuhogtatások, üzletek polcaira szemtelenül korán beszökött csoki mikulások, szóval úgy egyáltalán: „Minek örüljünk?” Pedig éppenséggel a november is ad okot az ünneplésre. Érdemes libavacsorával megörvendeztetni a családot és a barátokat, újbor kóstolóra indulni a pincékbe, vagy vigyázó szemünket Párizsra, pontosabban a francia Beaujolais nouveau-ra vetni, egyszóval: örülni. Ahogyan tették azt egyébként őseink is, márpedig egyre inkább elismerjük ugyebár, hogy ők aztán tényleg tudhattak valamit. Mert voltak például ünnepeik...

A bejegyzés folytatása itt olvasható, ahol "terítékre kerül" a Beaujolais nouveau, az Amélie-film világjáró kerti törpéje, a brutálisnak hangzó szénsavas maceráció, Paul Bocuse lyoni mesterszakács műve és egy kis "lúdbőrözés" a konyhában, a végén pedig Hamvas és Krúdy, valamint egy 1892-es ludaskása recept!


(Fotó: Flickr, catimini)

2 megjegyzés:

  1. Hozzánk is eljutottak az idén a francia Primeur borok, na nem épp a Beaujolais, hanem a Vin de Pays de L'Herault.
    Japánban meg van egy városka, ahol minden évben megünneplik az első Beaujolaist, méghozzá úgy, hogy...benne fürödve kortyolgatják...(majd küldök erről képet is):Mátray . ---

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm! Erről a japán tradícióról még nem hallottam, hiába no, mindig tanul valami újat az ember! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...