2011. november 30., szerda

A végén csak egy maradhat – Bemutatkoztak az Év Bortermelője 2011 jelöltjei

Van az az esemény, amiért érdemes futni. Például a Városligetben, a gomolygó ködös sötétben átugorva szoknyában meg magas sarkú cipőben néhány természet alkotta, vagy éppen mesterségesen ottfelejtett tereptárgyat is. Illik, nem illik, hát valahogy így „rontottam be” a Bor Akadémia Borestjére a Mezőgazdasági Múzeum barokk épületszárnyába, mentségemre legyen szólva, kicsit távolabbról, pár száz kilométerről érkezve éppen.

Fotók: Nagy Zita (Teljes képgalériáért klikkeljen a képre!)

Ezen az estén mutatkoztak be az Év Bortermelője 2011 díj jelöltjei: Áts Károly, Dúzsi Tamás, Gálné Dignisz Éva, Heimann Zoltán és Vida Péter. Nagyon szerettem volna valamennyiük bemutatkozását, valamint a borról, az életről, a természetről alkotott gondolatait végighallgatni… Sajnos most nem sikerült, de nézzük a dolog pozitív oldalát. A zsúfolásig megtelt nagy konferenciaterembe belépve ugyanis az éppen utolsóként bemutatkozó Vida Péter mondatai fogadtak: „A bor semmihez sem hasonlítható Isteni csoda, amely az élővilág és az egész emberiség diadala. Az élet maga.” Késni tudni kell, nekem ezek szerint kivételesen jól sikerült!

Az egyik szekszárdi jelölt: Vida Péter

Amiről sajnos lemaradtam, és a kollégák elmesélése alapján sajnálhatom is, az Kállay Miklós, a Magyar Bor Akadémia elnökének megnyitója, majd a nemrég megjelent borszakmai kiadvány, a Hatnyelvű szőlészeti-borászati szakszótár bemutatása. Ezután következett a Kárpát-medencei Borverseny hivatalos díjkiosztó eredményhirdetése, és Berecz András ének- és mesemondó műsora. Majd szép sorjában bemutatkozott az öt jelölt. Nézzük csak, kik is ők, ezúttal azonban nem életrajzokkal, vagy a szakmai pálya ismertetésével szeretném őket bemutatni, hanem saját szavaikkal, vagyis egy-egy gondolatukkal:




Áts Károly – Tokaji borvidék (a Royal Tokaji Borászati Zrt. főborásza):
"Számomra a borászat az életem, a hivatásom. Úgy szeretem magát, egyben, ahogy van."


Dúzsi Tamás Szekszárdi borvidék:
Számomra az a legnagyobb öröm, ha egy fogyasztó azt mondja a boraim kóstolása után, hogy jól esett meginni belőlük egy pohárral.




Gálné Dignisz Éva – Kunsági borvidék:
Egy kis lépést mindig előre kell lépni, mindig kell fejlődni, mert anélkül megáll az élet.”



Heimann Zoltán – Szekszárdi borvidék:
„Az élet szeretete a zsigereinkben él. A szőlő és a bor a természet ajándéka, olyan ősi érték, mely az ember örömét sugározza.”


Vida Péter – Szekszárdi borvidék:
„A bor fantasztikus élőlény, nekünk kell megváltozni ahhoz, hogy megértsük, mi a lényege. Ha ez sikerül, akkor elképesztő dolgokat mond és mutat nekünk.”



Vida Péter zárta tehát a bemutatkozást a Bor Akadémián, utána pedig a jelöltek boraik által is bemutatkozhattak egy sétáló kóstoló keretében. A szervezők finom, kenyérre való kencékről, ízes, magyaros hideg falatkákról, sajtokról és meleg ételekről is gondoskodtak, így a borok mellé csúszhatott a dödöllétől a töltött káposztán keresztül a pörköltig minden, mi szem-szájnak ingere. A jelöltek borain kívül a Kárpát-medencei borverseny díjazott borait is végigkóstolhattuk (lista a poszt végén). Közben persze találgattunk, ki lesz majd az Év Bortermelője 2011 választás győztese, de mindig oda lyukadtuk ki, bárki is kapja a díjat, megérdemelten kerül hozzá. A képzeletbeli lepel lehullásáig azonban még péntekig várni kell, a végső, legizgalmasabb pillanatokra december 2-án kerül sor, amikor Kállay Miklós, a Magyar Bor Akadémia elnöke kihirdeti, hogy ki érdemelte ki az „Év Bortermelője 2011” díjat.


Aztán bezárultak a Múzeum kapui, hazafelé már nincs Városligetben szaladgálás, csak csendes, bandukolós séta, miközben Vida Péter gondolatai járkáltak a fejemben, akivel sikerült még az est vége felé néhány szót váltani: „Mindenkinek sokkal jobban kellene bíznia magában. Hiszen mindenkiben el van vetve egy kis mag...”   

Kívánok valamennyi jelölt borásznak további szép borokat és sikereket, titkos favoritomnak pedig péntekig külön drukkolok!


A Kárpát-medencei borverseny díjazott borai – és további képek a Borestről 
(Fotók: Nagy Zita - Borgőz)



Nagy Arany Érem
Kasnyik Családi Pincészet Kürt - Dunaj 2009
Vintop-Karkó Búcs - Cabernet sauvignon 2009



Arany Érem
Biocentrum (dr. Palik László és Palik Klára) Zselíz - Müller Thurgau 2009
Biocentrum (dr. Palik László és Palik Klára) Zselíz - Kékfrankos 2008
Mátyás András Kisújfalu - Kékfrankos 2009
Varga Zoltán Negyed - Zweigelt 2009
Vinszalkontakt Dunamocs - Dornfelder 2009



Ezüst Érem
Biocentrum (dr. Palik László és Palik Klára) Zselíz - Rajnai rizling 2008
Biocentrum (dr. Palik László és Palik Klára) Zselíz - Szent Lőrinc 2009
Biocentrum (dr. Palik László és Palik Klára) Zselíz - Zöld veltelini 2008
Biocentrum (dr. Palik László és Palik Klára) Zselíz - Cabernet sauvignon 2009
Kasnyik István Kürt - Kékfrankos 2009
Mátyás András Kisújfalu - Orsus cuvée 2009
Mátyás András Kisújfalu - Pinot noir 2009
Primavin Nagymegyer - Morva Muskotály 2011
Vinszalkontakt Dunamocs - Cabernet sauvignon 2009
Vintop-Karkó Búcs - Cserszegi fűszeres - 2011
VVD-Dvory Nad Zitavou Udvard - Devin 2009















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...