Ismerős
a pillanat, amikor az új szomszéd átjön, becsenget, bemutatkozik, és meghív
magához például egy kis borozásra? Ideális esetben ez történik, amikor új lakó
érkezik környezetünkbe. De ez történhet akkor is, amikor a régi, jó szomszédság
valóban viszony, és nem iszony. Ha pedig a meghívást elfogadjuk, akár azt is elmondhatjuk:
a jó szomszédét iszom. Az elmúlt héten második alkalommal kopogtatott be
hozzánk nyugati szomszédunk, hogy áthívjon minket a határszéli borvidék
Bortavasz 2013 rendezvényére, 2013. május 4-én és 5-én. Első alkalommal 2012-ben tette
ugyanezt, akkor szintén az első májusi hétvégén ismerkedhettünk Dél-Burgenland boraival a Weinidylle pincéiben.
A
tematika szinte változatlan az előző évihez képest, de bővült a pincészetek
száma, a bevont hazai települések köre, illetve előzetes foglalással
kedvezményeket is kínál a szervező Weinidylle Südburgenland.
A borkóstolóval egybekötött sajtótájékoztatón a részleteket Harald Popofsits, Walter Dulmovits, valamint Szabadfi
Zoltán ismertette.
![]() |
A Bortavasz 2013 sajtótájékoztatóján Harald Popofsits, Szabadfi Zoltán és Walter Dulmovits |
Dulmovits
úr a három napos rendezvény borászati oldaláért felel, így a szakmai
szempontokat és főbb programokat ő ismertette. Megjegyezte, hogy az előző évi
statisztika alapján a látogatók 30%-a magyar vendég volt, így idén is hasonló
sikerre számítanak.
A
Bortavasz 2013. május 3-án, pénteken a Wein
Trophy-val indul. A borversenyen Dél-Burgenland három legjellemzőbb bora
kerül a bírák poharába: Welschriesling, vagyis Olaszrizling, Kékfrankos
Classic, és Kékfrankos Reserve kategóriában hirdetnek győztest egy gálavacsora
keretében. A rendezvény a bor és gasztronómia szerelmesein kívül zenei
ínyenceket is vár, hiszen a rendezők meghívását elfogadta egy japán
hegedűművész, Mayeda Tomoko, valamint
Theresa Ya-Lin Hsu zongorista, akik
Bartók műveket játszanak majd, így szép és maradandó élményt nyújthat az est
vendégeinek.
A
szombat és a vasárnap a nyitott pincék jegyében telik majd, a résztvevő 67
pincészetnél 5-5 bort kóstolhatunk meg, melyek a helyi, egyszerűbb
gasztronómiai termékek (pogácsa, sós stangli, stb.) kísérőjeként szolgálhatnak.
Néhol a helyi gasztronómia számos ínyencsége is asztalra kerül majd,
lehetőséget nyújtva arra, hogy a szakácsok és háziasszonyok tudásával is
megismerkedhessünk, a tapasztalatgyűjtés érdekében pedig egy-egy pohár bor
mellett bizonyosan lehet érdeklődni a finomságok készítéséről is.
![]() |
Tavalyi nagy kedvencünk: Tökmagolajjal kevert, és balzsamecetbe áztatott aszalt szilvával, chilivel készült zsíroskenyér variációk Sylvia és Clemens Hafner-nél |
Idén
bővül a buszhálózat, amely a borvidék csatlakozó pincészeteit köti össze. A
teljes élmény érdekében „házhoz” jönnek értünk, így az itthoni zéró tolerancia
szabálya miatt felhőtlen kóstolást kínálnak - vezetési szempontból - a felelős
borfogyasztó sofőröknek is. A kiterjesztett buszhálózat indulási és érkezési
pontja két magyar várossal bővült: Szombathely mellett idén már Kőszegen és
Körmenden is lehetőség nyílik a felszállásra, így egyre több magyar látogatót
várnak a nyitott burgenlandi pincék.
A
sajtótájékoztatón Harald Popofsits
egy ideális képet festett elénk: képzeljük el, hogy 20 Celsius fokban ülünk
egy kedves Buschenschank teraszán, jobbunkon egy friss, üde fehérbor, balunkon
pedig egy szép, helyi, nehéz vörösbor… Tehát a szép időt ők megrendelték,
nekünk már csak a borokra szükséges fókuszálni. A tavalyi évben ideális
borozgatós idő nyújtózott a Vas hegy lankáin, a harsány zöld természet felett a
kék égbolt varázsát csak egy kis árnyékadásnyi időre törte meg néhány felhő.
Kooperatív
együttműködés, vagyis a Dél-Burgenland turisztikai egyesület és a Weinidylle
egyesület, a borászatok egyesülete keltette életre a tavalyi évben a
Bortavaszt, amelyet idén és még jövőre is biztosan megrendeznek, így nyugodt és
ráérős bortúrára nyílik lehetőség, hiszen lehetetlen egyszerre végigkóstolni közel
330 tételt, így, ha valamelyik pince kimarad, oda jövőre vissza lehet térni.
![]() |
Bortavasz a javából: napsütés, kék ég, és egy jól behűtött Uhudler Frizzante a Wiesler Schreiner pincénél |
De
mi teszi egyedülállóvá a Dél-Burgenlandi Bortavaszt?
9
borrégió 67 borászata - köztük Garger
Imre és Mittl András -, közel 330
bor, Rohonctól (Rechnitz) Ókörtvélyesig (Eletendorf) 60 km hosszú földrajzi
távolság, amely a teljes Dél-Burgenlandi turisztikai régió is egyben. A borrégiók,
és ezáltal a borok között is vannak különbségek, így - csakúgy, mint a hazai
borvidékeinken - itt is találkozhatunk bőven egyedi, terroir-t tükröző borokkal.
Ami igazán különleges azonban, az a buszhálózat. A turizmusban fontos trend a
fenntarthatóság, valamint az ökológiai gondolkodás. A Bortavasz az első igazán
„zöld” boros turisztikai rendezvény Ausztriában. Tavaly több mint 700 ember élt
a buszhálózat adta lehetőséggel az 1200 látogatóból.
A
Shuttle buszrendszer célja, hogy minél könnyebben, gyorsabban, és
környezetbarát módon lehessen közlekedni a pincészetek között. A buszok útvonali térképe már-már egy metróhálózat képét idézi - valahol ez is a rendezők célja. A
hálózaton közlekednek majd gyorsjáratok, de lesznek rajta minden állomáson
megálló buszok is. Összesen 9 busz közlekedik majd a hálózaton belül
folyamatosan, így fél-1 órás ütemben minden településről eljuthatunk egy
másikra. Konkrétan a régió összes panziójából, településéről elérhető a
rendszer, illetve Szombathelyről, Kőszegről, Körmendről is lesz csatlakozási
pont, így busszal, saját autó használata nélkül két nap alatt be lehet utazni a
teljes borvidéket.
Helybeli
szálláslehetőségeket is kínál a turisztikai egyesület kisebb hotelekben,
panziókban, de érdemes előre foglalni, ugyanis az előző évben teljes
kihasználtsággal működtek az autentikus szálláshelyek. Az „ottalvós” hétvége
kulináris élményekkel, hosszabb pihenéssel, és kedvezménnyel is kecsegtet,
ugyanis szobafoglalás esetén egy napijegy áráért (22 euró) 2 napi belépő jár.
Az opció foglalási határidőtől mentes, de érdemes mielőbb foglalni!
![]() |
Gyorsjáratok, minden állomáson megálló buszok - A busztérkép nagy segítségünkre lesz |
Árak
tekintetében…
A
szervezők különböző rendszereket alakítottak ki. Napijegy 22 euró, ehhez
különböző módon lehet hozzájutni, bizonyos esetekben jelentős kedvezménnyel.
Online
jegyrendelés, speciális ajánlattal (április 15-ig!): 22 euró/2 nap, azaz egy
napijegy áráért 2 napi belépő jár! Egyszerű a rendszer… formanyomtatvány, név,
e-mail cím, voucher nyomtatás, biztonsági kód, majd helyszíni fizetés a
rendezvény napján egy borászatnál, vagy vinotékában a borvidéken, és máris
átvehető a két napos karszalag.
Elővételi
jegy az összes dél-burgenlandi Raiffeisen bankfiókban hozzáférhető, ebben az
esetben az ár: 18 euró/nap. Beszerezhető a bank nyitvatartási ideje alatt május
3-a péntek estig.
Helyszíni
jegyvásárlás: 22 euró/nap, a rendezvény napján minden résztvevő borászatnál,
vinotékánál.
Csoportos
kedvezmény 10 főtől, ez esetben a jegyár 18 euró/nap. (Előzetes
bejelentkezéssel az office@weinidylle.at
címen).
Szoba
foglalása esetén egy napijegy áráért két napi belépő jár, azaz 22 euró/2 nap.
Mit
kapunk?
„Túlélőcsomagot”,
amely egyfajta ismertetőjel is egyben a két nap alatt. Jó példa erre, hogy tavaly a dűlő
menti sétánk közben 50 fős busz állt meg mellettünk a két megállóhely között, a
sofőr pedig kedvesen invitált minket.
A
csomag tartalma, szolgáltatási:
-
a buszhálózat ingyenes használata
-
a buszhálózat menetrendje
-
ingyenes borkóstoló (pincészetenként 5 különböző bor)
-
egy borospohár (praktikus pohártartóval)
-
Wein Guide a látogatható borászok és valamennyi kóstolható bor felsorolásával,
jegyzetelési lehetőséggel
-
a borvidék részletes térképe (bejelölve a pincészeteket és az éttermeket is)
-
5 euró értékű bon, mely 6 palack bor vásárlása esetén váltható be (szükség
esetén a központi vinotékába szállítják a palackokat, így ott átvehető
hazautazás előtt).
![]() |
Gyalogosan is érdemes lesz majd néhány megállót megtenni |
Válaszok a kérdésekre, azaz fontos tudnivalók!
Útvonal
-
Szombathelyről Kőszegen át vezet a busz útja. Ez egy olyan változás az idei
évben, amely a tavalyi buszos nehézségek elkerülése érdekében történt, hiszen korábban
a gyanútlan, borosan vidám turista könnyen másik buszra szállhatott. Ezért most
a járatok érkezését kissé „széthúzták”, így a buszok Rohoncra (Rechnitz)
(észak), és Nagysároslakra (Moschendorf) (dél) érkeznek. A településeken
szintén kínálnak bort a nyitott pincék, de innen lehetőség nyílik a
továbbutazásra is, például a gyorsjáratok igénybevételével.
-
Az 1-es vonalon kétszer annyi busz közlekedik majd, így hamarabb juthatunk el
A-ból B-be.
Borok
-
Magyar borászokkal is bővült a tavalyi létszám, Garger Ime és Mittl András
Bildein-ben, a Borarchívumban lesz megtalálható.
-
Különlegesség: A Ferreum borászat a tradíció őrzése jegyében 1 literes,
csavarzáras, - a későbbiekben parafa dugó zárási móddal is - palackokba töltött
borokkal jelent meg a piacon három tétellel (Gemischter Satz, Kékfrankos,
Kékfrankos alapú cuvée). A palackforma - és méret - ideális piknik borospalack
lehet…
-
A résztvevő 67 borászatból 48, összesen mintegy 200 ezer palackot termelő
borászat tagja az Eisenberg DAC rendszerének, amely bizonyos előírások alapján
egyfajta minőséget takar.
![]() |
A sajtótájékoztató borai - 6 tétel a közel 330-ból, amelyet a Bortavaszon kóstolhatunk |
Terroir
-
Terroir-ok tekintetében más-más stílusú borok születnek:
Fent,
északon, Rohonc (Rechnitz) a borvidék legészakibb pontja, 600 méteres
magasságban is vannak dűlők. Alapvetően fehérboros régió, itt főleg
Olaszrizlingeket (Welschriesling) kóstolhatunk, de vörösborokat is készítenek
az alacsonyabb területekről. A borok gyümölcsösek, savban gazdagok,
minerálisak. Josef Mandl
Welschriesling-je is igazi terroir bor, amely hűen tükrözi az északi fekvést.
Ropogós frissességgel üdítő kezdet lehet egy bortúrához.
A
következő tájegység Eisenberg és vidéke, mi tavaly elsősorban ezzel a résszel
ismerkedtünk. A Kékfrankos ideális termőhelye, a borok itt testesebbek,
minerálisak, pikánsak, intenzív jellegűek, amely karakterekkel csak itt
találkozhatunk ezen a borvidéken. Az ásványosság a teljes borvidékre jellemző,
de Eisenberg intenzitása egyedülálló, így a Vas hegy kiemelkedik a régióból. Kopfensteiner, Grosz, Mittl, Stubits. Kékfrankosok különböző kézből,
különböző évjáratokból, más-más dűlőkről, de egy talajról. A megkóstolt négy
tétel a Vagy hegy tükörképe borra vetítve.
Délen
a borok erősebbek, testesek. Heilgenbrunn és Eltendorf régió az Uhudler vidéke,
amely egészen másfajta borokat rejt, mint az északibb Kékfrankosok, de a
direkttermő mindenképpen kultikus borrá nőtte ki magát. Feltérképezésre érdemes
tájegysége ez is a 498 hektáros eisenbergi borvidéknek.
![]() |
Két nap Dél-Burgenland lankáin... |
Ha valaki tanácstalan, merre is induljon el az „ismeretlenbe”, annak figyelmébe
ajánljuk előző évi élményeinket itt a blogon,
és képgalériánkat a facebook oldalunkon.
Tehát ha valaki meghív minket, azt érdemes meglátogatni, a szomszédot pedig illik
ismerni. Mi, magyarok, szerencsés helyzetben vagyunk, sokrétű és izgalmas a
borvidéki térképünk, de a szép boraink mellett sok bortermelő szomszédunk is
van. Felvidék, Erdély, Horvátország, Ausztria… Sokan bemutatták már boraikat a
hazai rendezvényeken - Boregyetem, VinCE, Kárpát-medencei Borászok Találkozója - sőt, bizonyos határon túli borfesztiválok szereplői magyar borászok. Így van
ez rendjén, szükséges az együttműködés. Most tehát Ausztriából érkezett
meghívás, hogy bemutassák nekünk is kis régiójukat, annak titkait, hangulatát.
Illik
ismerni a szomszédot, jó átmenni, jó együtt borozni, jó tapasztalatot szerezni.
S jó utána hazatérni is, azzal az érzéssel, hogy megint többet láttunk a
világból
Szöveg
és fotók: Wawrzsák László
Nagyon alapos. Ráadásul élvezet volt olvasni. Köszönjük szépen! - Szasza
VálaszTörlés