2015. július 14., kedd

TOP30-on túl, Borbazáron innen - Folytatódik a boros élet a sárvári várban

Hogy hová érdemes menni egy masszív hőségriadó esetén Sárváron? Fürdőváros lévén azonnal adja magát a válasz, hogy legjobb ilyenkor a fürdő medencéiben-csúszdáin csobbanni, de múlt hét pénteken felfedeztünk egy hasonlóan jó helyet, történetesen a Nádasdy-vár kazamatáit. Mivel borospohár is volt a kezünkben, no meg két borász is velünk tartott - boraival együtt - a hűvös-félhomályos bástyák belsejébe, maga volt a tökéletes felüdülés-kikapcsolódás a TOP30+ sétálókóstoló e "fakultatív" kis programja. De ne szaladjunk rögtön le a "pincébe", kezdjük inkább ott, ahol az életben is sok minden elkezdődik, vagyis a házasságkötő teremben, ahol a vár vastag falai szintén maximális teljesítményen "pörgették" a természetes "légkondit", szóval csak ajánlani tudom hőségriadó esetére (is) a Nádasdyak egykori lakhelyét.

A TOP30+ teljes képgalériája a Borgőz facebook oldalán

Úgy tűnik, a nyár ideje alatt beindul az "uradalmi" boros élet Sárváron, ugyanis - ahogy azt mi is beharangoztuk - július 3-án, késő délutántól lehetősége nyílt a nagyközönségnek arra, hogy a korábban lezajlott Nádasdy Történelmi Fesztivál borversenyén legjobb 30 helyezést elért valamennyi bort megkóstolja, és egy értékelő-, illetve egy szavazólap segítségével kiválassza a közönségdíjas győztest. Mivel a borversenyre az egykori Nádasdy uradalom területén lévő mai borvidékek - vagyis a Soproni, a Nagy-Somlói, a Badacsonyi, a Balaton-felvidéki, valamint a Zalai borvidék - bortermelői nevezhettek palackozott tételeket, a sétálókóstolón is ezekből a borokból szemezgethettünk, köztük a szakmai zsűri által kiválasztott idei Nádasdy Történelmi Fesztivál borával, vagyis az Istvándy Pincészet 2014-es Kéknyelűjével.

Kazamatatúra

Mivel 30 bor végigkóstolása nem kis feladat - főleg nem egy piros riasztásos hőhullám koncentrációt tompító "ostroma" alatt - a szervezők arra is gondoltak, hogy a sétálókóstoló "menetrendjét", vagyis ajánlott kóstolási sorrendjét is kidolgozzák, kezdve a TOP30 egyetlen "bubisával", a Ság-hegyi Dénes Hegybirtok Raffiné gyöngyözőborával, majd folytatva a sort a 2014-es évjárat könnyed fehérboraival, aztán a korábbi évjáratok tételeivel, egészen 2007-ig visszakóstolva a fehér szekciót, a Villa Tolnay szépre érett, termőhelyet pedánsan közvetítő badacsonyi Rajnai rizlingjéig. Rozéborokból 4 tételt kóstolhatott a nagyközönség, ebből három a Soproni borvidék szülötte, és Kékfrankosból készült. A vörös tételek között sem tévedhettünk el, ha "követtük a nyilat", Pinot Noir-ral indult a sor, aztán többek között a kőszegi és vaskeresztesi borászok tételei következtek szép sorban, vagyis a Blauburgerek és a Kékfrankosok.

Azonos karakterek - a sétálókóstoló borász vendégei: Géró Péter (Somló) és Dénes Tibor (Ság-hegy)

Természetesen egy sétálókóstoló úgy teljes, ha találkozhatunk a borok készítőivel-képviselőivel is, így a kóstoló vendége volt a Somlóról Géró Péter, a szintén a Nagy-Somlói borvidékhez tartozó Ság-hegyről Dénes Tibor, a Badacsonyi borvidékről az Istvándy Pincészet képviseletében Molnár Martin, valamint a két borvidék - a Zalai, illetve a Soproni - között félúton található Mándli Borház borásza, Mándli Tibor is. A 30 tétel kóstolása közben lehetőség volt egy kis pihenőre is, hiszen a sétálókóstoló keretében fotókat is nézegethettünk, egy szintén 30 "tételből" álló fotókiállításon, amely a 2014-es Nádasdy Fesztivál fotópályázatának díjazottjait mutatta be, illetve izgi kazamatatúrára is indulhattunk, na de nem ám akárhogy!

Takács Zoltán, a Nádasdy Múzeum igazgatója

Takács Zoltán a Nádasdy Múzeum igazgatója, aki egyben történész és turkológus is - a félreértések és a kuncorgás elkerülése végett ez utóbbi szakma a török nyelvű népek nyelvével és történelmével foglalkozó tudományág - vezetésével indultunk a Nádasdy-vár két kazamatájába, miközben nagyon érdekes történeteket tudhattunk meg, például arról, hogy az egykor a várban lakó Báthory Erzsébetnek a középkori szóbeszéd által "picit" ferdített, feltételezett borzalmas tetteinek van-e valóságalapja, majd hallottunk történetet Kinizsi "tálcájáról", no de számunkra inkább persze a "boros" részek voltak a legizgalmasabbak, így bejárhattuk a vár mindenkori lakóinak bortároló helyeit is.

Dénes Tibor és Ság-hegyi Furmintja a kazamatában

Hogy a történelem egy kis jelennel is vegyüljön, mindkét kazamatában egy-egy Vas megyei borász várt ránk - természetesen boraikkal együtt - hogy a hűvös falak között kóstolhassunk. Az első bástya belsejében a Ság-hegyen dolgozó Dénes Tiborral poharazhattunk, 2011-es Furmintjával a poharunkban hallgattuk bemutatkozását, gondolatait, és képzeltük el, hogy milyen is lehetett az az idő, amikor még a Nádasdyak uradalmi szőlőit szüretelték a Ság-hegyen.

Mándli Tibor kóstoltat a 2. bástyában

A másik kazamatában Mándli Tibor várt ránk. Az 1885 (!) óta szőlőterülettel rendelkező család borászata két borvidéken - a Zalain, illetve a Sopronin - termeszt szőlőt, a borászat pedig Kőszeg és Zalabér között félúton található. A vörösborok Kőszeg és Cák lankáiról kerülnek palackba, a fehérborok alapanyaga, valamint a Merlot fajta pedig a Zalai borvidéken teremnek. Tibor 2013-as Blauburgert töltött poharunkba, amely fajta egyébként a Soproni borvidék Kőszegi körzetének nagyobb területen termesztett, egyre ígéretesebb "szívügye", egyfajta zászlósfajtája is - természetesen a Kékfrankos mellett.

Fotókiállítás, sétálókóstoló, közönségdíj szavazás - TOP30+

Visszatérve a sétálókóstolóra még egy fontos feladat várt a közönségre, vagyis leadni a szavazólapokat, és ezzel kiválasztani a közönségdíjas bort. Az eredményeket a szervezők a szavazatgyűjtő dobozka, és a vár kapuinak bezárása után összesítették, ez alapján pedig a Nádasdy Történelmi Fesztivál 2015-ös közönségdíjas bora a Bogdán Pincészet 2014-es Nagy-Somlói Rizlingszilvánija lett.

A Nádasdy TOP30+ sétálókóstoló 2015 közönségdíjas bora

Ezzel azonban a sárvári "uradalmi" boros élet még korántsem ért véget, a folytatás ezen a hétvégén (2015. július 17-19.) lesz, amikor is a borrajongók ismét ostrom alá vehetik a sárvári Nádasdy-várat. Kezdetét veszi ugyanis a Nádasdy Történelmi Fesztivál, ennek keretében pedig a Nádasdy Borbazár, ahol 6 faházban 8 pincészettel találkozhatnak a borkedvelők. Ezúttal a "vendégpincészetnek" köszönhetően átléphetjük majd a Nádasdy "régió" határait is, így a pezsgőtől kezdve egy jó fehér boron, majd a hűs rozén át a szép vörös tételeken keresztül a természetes édes borig tart az "uradalmi" választék.

A résztvevő pincészetek-borvidékek:
- Alasz Pince / Soproni borvidék - Kőszeg
- Bezerics Borház / Zalai borvidék - Keszthely
- Bussay Pincészet / Zalai borvidék - Csörnyeföld
- Cezar Pincészet / Zalai borvidék - Nagyrada
- Istvándy Pincészet / Badacsonyi borvidék - Káptalantóti
- Laposa Birtok / Badacsonyi borvidék - Badacsony
- Mándli Borház / Zalai és Soproni borvidék - Bérbaltavár, Cák
- Vylyan Pincészet / Villányi borvidék - Kisharsány



Nádasdy Borbazár tehát a sárvári Nádasdy-vár Külső udvarában, 2015. július 17-19. (péntek-vasárnap) között. A faházak nyitva tartása pénteken 14:00 - 24:00 óra, szombaton 10:00 - 24:00 óra, vasárnap 10:00 - 19:00 óra között. A Borbazár a várudvaron kívül, de a várfalon belül található, a fesztivál területére megváltott jeggyel (700,- Ft) gyalogosan közelíthető meg három napon át.


Fotók: Wawrzsák László és Nagy Zita - Borgőz borblog 
  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...