2012. szeptember 4., kedd

Momentán Kisharsány - Szüret és születésnap a Vylyan-nál

Kisharsány, pontosabban a Fekete-hegy volt hétvégén azon szeglete a világnak, ahol Mata Hari - eredeti polgári nevén Margaretha Gertruida Zelle - holland származású, kémkedéssel foglalatoskodó bártáncosnő szelleme a szőlősorok és a nagy fa árnyékában megidéződött, méghozzá egy svájci részecskegyorsító laboratórium képzeletbeli falai között. Túlságosan szürreális kép? Lehet… De aznap nem ez volt az első, és nem is az utolsó. Ez azonban itt, a számomra mindig misztikus és különös világba repítő, borokat, találkozásokat, zenét, irodalmat, színházat és egyéb művészeteket sokat látott Vylyan teraszon egyáltalán nem szokatlan jelenség. Fleckenstein Aurél, alias Au számomra örökké emlékezetes májusi történetei, majd az Ördögkatlan történései után ugyanis most a Momentán Társulat brillíroz ugyanitt. Élethelyzetek, kapcsolatok, játszmák, jellemek. Improvizációs színház, annak is rekeszizom-próbáló és lélekmozgató legjava. Na meg perzselő napfény, kéklő Merlot fürtök, hűvös terasz, hömpölygő vörösborok, és finoman édes Sacher-torta szeletek. Egy szüret és egy születésnap története.

Bemelegítés - Fotók: Wawrzsák László és Nagy Zita - Borgőz

Ez az Ipacs metszőollója?!” – szakad fel a hazatérő féltékeny férjből (Harsányi Bence) a felismerés a porban heverő tárgy láttán, míg háta mögött rettegő-remegő rajtakapott asszonykája (Várady Zsuzsi) körömrágcsálva valami hihető magyarázaton töri a fejét. Mindez 2012. augusztus legutolsó napján játszódik, rekkenő hőségben, a Villányi borvidék Mandolás-dűlőjében. Ide érkezünk ugyanis szüretelni, az éppen a legszebb korba, vagyis húszas éveibe forduló Vylyan Pincészethez. A háttérben a főborász, Ipacs Szabó István is nagyokat derül a Momentán Társulat rögtönzései alatt. Mint később bebizonyosodik, nem áll tőle távol a móka, látva őt később a szőlősorok között a kollégákkal szódásszifon-csatát vívva vágtázni, vagy mezítlábasan vidáman szőlőt taposni, mindvégig arcáról letörölhetetlen mosolyával. Merlot-t szedünk, a szintén betyáros jókedvvel megáldott szőlész, Balogh Kornél utasításai alapján, de előtte még megnézzük, hogyan zajlik a csömöszölés, mint olimpiai versenyszám Momentán-módra, úgy, hogy a társulat tagjainak fogalma sincs róla, mit is jelent ez a szó. Félelmetes röhögések szakadnak fel, megállíthatatlanul tör elő mindenhonnan, ahogy Simonyi Balázs versenyszerűen, időnként a földet nyalogatva "csömöszöl".

A Momentán társulat

Mindeközben leginkább a sátor árnyára és a hideg Boszorkány rizlingfröccsre jelentkezik kereslet, de szépen fogy a vesszőkosárból a frissen sült stangli, a hozzá hatalmas tálból kínált apró, édes, friss paradicsom, meg a Vylyan Cabernet Franc és Merlot törkölyéből készült bársonyos Báró Harruckern pálinka is. Aztán metszőollóval a kézben irány a szőlősorok hosszasan kéklő szalagja. Szüretelünk… Nagyjából az ötödik percben kezdek el imádkozni egy árnyat adó akármiért, legyen az szalmakalap (direkt szóltak, hogy hozzak, persze nem hoztam), vagy akár egy Deep Impact-szerű mozi jelenet, amikor is szépen lassan elsötétül az ég, és… De semmi nem történik, csak a nap perzseli kitartóan a tájat, immár negyedik hónapja.



Csattogtatjuk a metszőollót, külön válogatjuk azokat a fürtöket-szemeket, amelyek feladták a küzdelmet, töppedtek, vagy éppen teljesen kiszáradtak, közben kitartóan veszítjük, majd pótoljuk a folyadékot, pakoljuk a szüretelőládát, és egyre inkább tiszteljük a „hivatásos” szüretelőmunkásokat. A mellettünk lévő soron a birtok tulajdonos-igazgatója, Debreczeni Mónika szüretel – precíz és gyors mozdulatainak köszönhetően nem kis lemaradásba kerülünk pillanatok alatt - Ipacs Szabó István mindeközben pedig fröccsnek valóval kínálgatja, vagy kívánságra szódavízzel nyakon spriccelve frissíti a sorok között dolgozókat. Aztán végzünk a ránk bízott szőlősorral, és elindulunk a gomolygó portól homályos Pillangó-dűlőn átsétálva az autóhoz, majd vissza Kisharsányba, a Fekete-hegyre. Életmentő a hatalmas hűvös Vylyan terasz, a szél leszalad a szőlősorok közül, kacskaringózva átjár a terített asztal poharai között, majd újra elnyargal kacagva. A poharamban hideg Kakas rozé, hátradőlés és rövid pihenés.


Ilyen az igazi csömöszölés

Aztán Mónika invitálására és István vezetésével elindulunk mi is a "szőlő útján", egészen a pincéig. Szőlőfeldolgozó gépsorok, prések, tartályok, hordók, és közben egy valódi csömöszölés-bemutató, Ipacs Szabó Istvánnak köszönhetően. Merül is a törkölyalap a must felszíne alá, először acélcsömöszölő segítségével, majd a főborász tulajdon mezítlába által. Közben kóstolgatunk a pincében, meg-megnyílnak a hordók csapjai, majd visszatérünk a teraszra. Az ebédért Koszér Attilát, a harkányi Zöldkert Vendéglő séfjét illeti meg mindenféle dicshimnusz. Vörösborban párolt marhapofa szilvával, aszalt áfonyával, szalvétagombóccal. Mennyei. A hús lágyan, szaftosan omlik szét szálaira, mindehhez az aszalt áfonya savanykás édessége és a 2009-es Vylyan Ördög gyümölcsei-fűszerei a kifinomult kísérők.

Boldog szülinap - Sacher torta és Duennium 2006

Kis színpad áll a nagy fa alatt, oda sétálunk még pohárral a kézben ebéd után. A Momentán Társulat rögtönöz újfent, immár a karéjban körülöttük ülő közönséget is bevonva a játékba. Bódy Gergő adja az instrukciókat szakadatlanul, így sorban jönnek az újabb és újabb szituációk. Megtudhatjuk például, hogyan viselkedjünk, ha egy elemes hónaljventillátort szeretnénk kicserélni egy Tourette-szindrómás eladónőnél és egy perverz eladónál, majd egy robbanékony vulkánkutató és egy feledékeny mozdonyvezető is belép a képbe, sőt, a svájci részecskegyorsító intézetben is rejtélyes dolgok történnek. Megválasztjuk a Vylyan szüreti hercegnőjét Megyeri Sára személyében, majd a pincészet 20. születésnapja következik, de ez már tényleg a valóság. Sacher tortával és 2006-os Duennium-mal ünneplünk. A háttérben felhők gyülekeznek, szél támad, de a vihar csak incselkedik az ördögszántotta heggyel. Az ünneplő sereg elvonul, mi még maradunk kicsit, majd átutazunk Kisharsányból Villányba. Gere Zsoltéknál térünk nyugovóra, majd másnap Zsolttal és a Gere családot szőlővel és borral "megfertőző" nagypapájával együtt pincelátogatásra indulunk.

- Folytatása következik
Fotók: Wawrzsák László és Nagy Zita - Borgőz


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...