2012. szeptember 23., vasárnap

Különleges magyar borok a királyok városában – I. Székesfehérvári Bormustra

Márai Sándor szerint viszonyunk a szülővároshoz az évek múlásával mind bensőségesebb lesz, és még nagyon sokszor szeretném ezzel a mondattal kezdeni az írásaimat. Vagyis remélem, hogy a szülői ház látogatásán kívül egyre több borhoz kapcsolódó esemény miatt is vissza kell majd térnem szülővárosomba, Székesfehérvárra.


Érzelmileg még egy nagyon fontos tény visz majd szeptember 28-án a gyönyörű, belvárosi Hiemer-házba. A Borgőz már 2010-ben, azaz két évvel ezelőtt hírt adott az első keszthelyi 100 Hungarikum Bormustráról, majd egy évvel később folytatásáról is. Már akkor szívügyemmé vált a hungarikum fajták sorsa, maga a rendezvény is, egyrészt azért, mert valóban egyedülálló, és olyan fajtákat mutat be, amelyekkel talán még a legdörzsöltebb borértő sem találkozott soha, másrészt azért, mert hiteles szakmai elhivatottságról tett tanúbizonyságot. Nem egyszerű küldetés ugyanis néhány olyan fajta beszerzése, amelyet elvétve, csekélyke területen termesztenek csak hazánkban. Pampetrics György keszthelyi borkereskedő kitartó munkájának köszönhető, hogy egy napon, egy helyen közel 100 hungarikum szőlőfajta bora kóstolható egész napos szakmai előadások kíséretében, és persze az esti szórakozás sem marad el.


Ezt a hagyományt folytatva szeretnénk Székesfehérváron elindítani egy exkluzív eseménysorozatot, melynek első állomása lesz a szeptember végi seregszemle” – nyilatkozta Kertész Zoltán, a Kertész Családi Pincészet vezetője, a bormustra egyik főszervezője. 75 magyar fajta szerepel a bormustra listáján, mindezt 80 borászat 200 borán keresztül ismerhetjük meg. Rozália, Bakator, Csomorika, Pátria, Valentin, és még nagyon sok őshonos magyar, illetve magyar kutatók által nemesített szőlőfajta, és az ezekből készített borok állnak a program középpontjában, amely a sétáló kóstolón túl itt is kiegészül szakmai beszélgetésekkel, borászok előadásaival. A bemutatkozó 80 borászat nem csak boraival lesz jelen, de több borász is fontosnak érezte, hogy személyesen is részt vegyen a mustrán, így is népszerűsítve kedvenc fajtáit. 

A szakmai előadásokon hallhatunk majd Dr. Brazsil József egyetemi adjunktustól a Badacsonyi magyar fajtákról, a Magyar szőlőfajták című előadást Szentesi József borász prezentálja, Miklós Csaba borász pedig a Tradíció és a marketing a borászatban kérdéskörét fejtegeti majd. Mindeközben a Lovagteremben a Mangalica Húspatika ételkülönlegességeit kóstolhatjuk, az udvaron pedig a Kádármesterség hagyományai kiállítást, a Törley pezsgőkülönlegességek bemutatóját, illetve az Agárdi pálinkák kóstolóját látogathatjuk szorgosan.


A belépőjegy ára (3.500,- Ft/fő) tartalmaz egy pálinka kóstolót, korlátlan borfogyasztást, egy pohár Törley pezsgőt, mangalica termékeket tartalmazó ételkóstolót, és az előadásokon való részvételt. A rendezvény fővédnöke dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár MJV polgármestere, a szakmai fővédnökséget pedig id. Kamocsay Ákos borász vállalta. Az esemény házigazdája Váczi Gergely.

I. Székesfehérvári Bormustra
Székesfehérvár, Hiemer-ház
2012. szeptember 28. 17 óra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...