2015. június 30., kedd

Pohárral a kézben öt bástya között - Nádasdy TOP30+ sétálókóstoló Sárváron

Van olyan történet, amely egy - vagy több - borvidéken kezdődik, és egy házasságkötő teremben ér véget. Ez a sárvári történet például pont olyan. Merthogy pár nap múlva megnyílnak a Nádasdy-vár - pontosabban a benne található házasságkötő terem - kapui, és a város történetében először egy sétálókóstoló keretében több mint 30 tételt kóstolhatunk majd, méghozzá a Nádasdy Történelmi Fesztiválhoz kapcsolódó borverseny top mezőnyéből. De ne szaladjunk ennyire előre...

Történt ugyanis, hogy tavalyi évben először, ebből eredően pedig idén másodszor hirdettek borversenyt Sárvár városában a Nádasdy Fesztiválhoz kapcsolódóan. 

A borverseny alapgondolata a Nádasdy uradalom egykori területein fekvő mai borvidékekre, ha úgy tetszik, Sárvár öt "borbástyájára", a Soproni, a Nagy-Somlói, a Badacsonyi, a Balaton-felvidéki, valamint a Zalai borvidékre koncentrál, illetve 2015-től kezdve minden évben meghívást kap a borbírálatra az előző évben a "Nádasdy Történelmi Fesztivál Bora" címet viselő bor készítője, aki az idei borversenyen a Ság-hegyi (Nagy-Somlói borvidék) Dénes Hegybirtok borásza, Dénes Tibor volt, az ő 2008-as Olaszrizlingje nyerte el ugyanis a tavalyi fődíjat. 

Az idei borversenyre 5 borvidék 31 pincészete 70 tétellel nevezett. A győztes a badacsonyi Istvándy Pincészet 2014-es Kéknyelűje lett, jövőre tehát e bor készítőjét várják majd a zsűribe, illetve természetesen ez a bor is kóstolható lesz a pénteki (2015. július 3.) TOP30+ sétálókóstolón, ahol a belépőjegy megváltása ellenében a közönség is megismerheti és végigkóstolhatja a borverseny "top" borait. A kóstoláson-borozgatáson túl arra is lehetőség nyílik majd, hogy a borfogyasztók, kóstolók is szavazzanak, és pontozásuk alapján - amelyhez egy 20 pontos rendszerű kóstolólap is segítségükre lesz - megválasszák a közönségdíjas tételt is.

Istvándy Gergely (balra) a Nádasdy Történelmi Fesztivál Bora 2015 díj átvételén

14 fehér-, 4 rozé-, és 12 vörösbor bírálatára lesz majd lehetőség, de a TOP30-nál valamivel több bor lesz kóstolható ezen a pénteki estén, amely természetesen nyitott a borok készítői, valamint a pincészetek képviselői előtt is, így akár egy-egy beszélgetés, információ hasznos lehet a kóstoló során.  

Természetesen, ha már Sárvár kulturális központjában, a Nádasdy-várban kóstolunk majd, nem maradhatnak el a művészetek sem: a sétálókóstoló keretében a 2014-es Nádasdy Történelmi Fesztivál fotópályázatának kiállításán nézegethetünk 30 fotót pohárral a kézben, illetve egy-egy rövid "történelmi kóstolás" idejére az 5-ből 2 bástya is megnyílik a résztvevők előtt, így a vár olyan szegleteit is bejárhatjuk, amelyre ritkán adódik lehetőség.

A kóstolható borok készítői:

- Badacsonyi borvidék: Istvándy Pincészet, Villa Tolnay

- Balaton-felvidéki borvidék: Káli Kövek

- Nagy-Somlói borvidék: Bogdán Birtok, Dénes-Hegybirtok, Géró Péter Pincéje, Somlói Apátsági Pince, Zsirai Pincészet

- Soproni borvidék: Alasz Pince, Garger Pince, Hauer Pincészet, Jagodics Pincészet, Kampits Családi Pince, Tóth Pincészet, Major-Árva Borház, Mándli Borház, Roll Pincészet, Töltl Pincészet, Winelife

- Zalai borvidék: Bezerics Borászat, Bussay Pince, Cézár Pincészet, Dóka Éva Pincészete

Nádasdy borverseny TOP30+ sétálókóstoló és fotókiállítás tehát 2015. július 3-án, pénteken a sárvári Nádasdy-vár Házasságkötő termében 17:15 - 21:00 óráig. 

Fontos információ, hogy a rendezvényre korlátozott számban vásárolhatók jegyek.

Egyéb információk:

- Jegyelővétel június 25-től július 2-ig: 3.900,- Ft/fő (jegyek elővételben válthatók Sárváron a Nádasdy Étteremben, valamint a Zöldfa Italdiszkontban)
- Jegyvásárlás a helyszínen: 4.500,- Ft/fő - 17:15-20:00 óráig

Részletes program, további információ a sétálókóstoló facebook eseményénél található.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...