2012. május 22., kedd

A tizediken - Etyeki Pincefesztivál 2012

Nem kis feladat már megint teljesen „bevenni” Etyeket. Ráadásul ismét csődöt mond az előretervezés, hogy majd ezt is meg azt is, meg ide is meg oda is, elvégre két nap, hja az sok idő! De persze már megint nem úgy van, tehát soha többé forgatókönyv, mostantól már tényleg carpe diem, és hasonlók... Immár tizedszer fogható kézen a Pincefesztivál pohara, így hát iszom a jubileumra. Is. Aztán vasárnap délután jövök rá, hogy két nap „etyekezés” után bizonyos helyszínekre már megint nem értem oda, ráadásul már pincezenész sem leszek, pedig lett volna rá lehetőség a Kecskegödörnél. Késő bánat, de ne sírj, hogy elmúlt, örülj, hogy megtörtént. Pezseg a fesztivál, már ami a habzóborokat és pezsgőket illeti - végre kiemelt szerepet és helyet kaptak - égi szponzorációval pedig fogynak is rendesen, tekintve, hogy nyári hőség gyöngyözi a homlokokat mindkét nap. 

Etyeki Pincefesztivál tizedszer - Fotók: Nagy Zita
 
Szombat reggel könnyű edzéssel kezdek, vagyis felsétálok az Újhegyre. Etyek egyelőre csendes, kutyák alszanak elnyúlva a verandákon, vakító fehéren pózolnak a bodzabokrok a napsütésben, idős nénik sétálnak hazafelé a boltból, cekkerükben frissen sült kenyérrel. Lassan ébredezik a fesztivál, kikerülnek a pincék elé a borászatok molinói, a nagyszínpadot már hangolják a Búcsú téren. A Fesztivál Teraszon kezdek, ahol a Gourmet Terasz is helyet kap Szentesi József Pezsgőbárjával, a Kistücsök étteremmel, és a Bock Bisztróval. Dél körül fut be a szakmát szállító retró kabrió busz Budapestről, csatlakozom a csapathoz, és máris kóstolóra invitál minket Rókusfalvy Pál. Értékeljük a fesztivál borászainak legjobb borait, no meg megismerhetjük a fesztiválra új résztvevőként belépett borászatokat is. 


Szakmailag...
  
A végén a szakmai szavazatok alapján eldől, melyik a legszebb fehér-, vörös- és desszertbor, valamint pezsgő. Az eredmény: a legszebb fehérbor Szászi Pince Szent György-hegyi Olaszrizling 2011, a legszebb vörösbor Ráspi Borászat Electus 2008, a legszebb desszertbor Disznókő Furmint késői szüret 2009, és a legszebb pezsgő Taschner Bor és Pezsgőház Soproni Pinot Noir Rose 2010. Sajnos nincs a nyertesek között titkos fehér favoritom, Maurer Oszkár 2011-es Szerémi Szerelem bora (a szerémi Tarcal-hegy tetején termett az alapanyag: egyenlő arányban Sárgamuskotály, Olaszrizling és Rajnai rizling), de muszáj megemlítenem, mivel kisebb szerelembe estünk a napsütötte teraszon.


Varju Viktor séf  (Bock Bisztró)
 
Késő délután a lenge szellős Újhegy Gourmet Teraszán a Bock Bisztró remekeibe kóstolok bele. Legnagyobb örömömre asztalunkhoz ül az ételek megálmodója, Varju Viktor séf is, így sok kulisszatitokra tehetek szert. Viktor alapvetően a magyaros konyha híve, pontosabban a sztenderd fogásokat ülteti át mai felfogásba, és igazítja a magyar ízléshez. A Hideg hátszín „Stroganoff” elmondása szerint inkább a tapas szekciót képviseli. A hús rendkívül finom textúrájú (Hold-O-Mat készülékkel, alacsony hőfokon, nagyon lassú, kíméletes sütéssel készült), zöldséges (a hátszínbe zöldségszalma burkolózott), pikáns (a pirított újhagymából, vargányából, csemegeuborkából, tejszínből, tejfölből, fehérborból, Worcestertől és marinált céklakockákból álló izgalmas szósztól), és ahogy egy vérbeli tapas-hoz illik, imádja a bort (én egy Kreinbacher 2009-es Öreg Tőkék Borával kínálom, és nagyon szereti, mint ahogy a menüsor minden további résztvevője is). 

Tálalás (Bock Bisztró)
 
A főétel Rántott malacpofa krumplis tésztával. A bundában a hús finoman szaftos, kívül a panír frissen roppan, tehát itt is titoknak kell lenni. Viktor azonnal meg is osztja velünk: sous vide-álás (ejtsd: szuvidálás), azaz vákuum alatt történő lassú főzési eljárás, amely során légmentesen lezárt tasakban vízfürdőbe kerül az étel. A tányérunkon lévő malacpofa tehát ettől szaftos, a nagyon finoman ropogós panír titka pedig az, hogy a morzsája három részből áll: 1/3 rész kiflimorzsa (ez ad bele egy csipetnyi édeskés aromát), 1/3 rész baguette bél (ez egy picit durvább állagú morzsa), és 1/3 rész tempura por. Viktor szóba hozza Thomas Kellert, a bisztróhonyha filozófiáját szenvedélyesen követő világhírű séfet, a Bouchon étterem tulajdonosát is – „Szívesen elmennék hozzá mosogatni”-mondja – de nekem még nagyobb öröm egy másik személy említése a krumplis tészta kapcsán: Varju Sándor, vagyis Viktor édesapja. A krumplis tészta ugyanis az ő stílusában készült, a krumpli egy része pürésítve, másik része pedig egészben hagyva került a tésztába. Mennyei.

Kapros túrós lepény
 
Kapros túrós lepény jön a végére, az alap sajttorta, majd túró, mascarpone, tejszín, a tetőn pedig némi friss kapor és méz. Aztán már csak beszélgetünk, leginkább „belsőségesen”, vagyis a fülétől a farkáig szó szerint kivesézzük a belsőségből készült ételek kérdését. Ennek kapcsán még egy izgalmas ételre hívja fel figyelmemet Viktor, a Big Bock hamburgerre: hagyományos (vagy ha jobban tetszik: retró, vagy „moszkvateres”) édeskés hamburgerzsemle pirítva, egy kis ajvár réteggel, melyet két húspogácsa követ, egy 30%-ban vesehájból, és egy borjúfejből készült. Az egészet káposztasaláta fedi be, én meg szívesen megkóstolnám, ezért egyszer meg is fogom.

Elbúcsúzom az Újhegytől. Lefelé sétálva még egy kis desszert: belekóstolok a Disznókő aszúiba. Friss, tejszínes, krémes, sárgabarackos, ananászos 2007-es 5 puttonyos, aszalt gyümölcsös, félelmetesen lehengerlő savú 2002-es 5 puttonyos, érett, lédús, állon végigfolyós-barackos, lime dzsemes 2000-es 6 puttonyos, és egy igazi karizmatikus aszú: 1999-es 6 puttonyos, rengeteg-rengeteg gyönyörű savval és aszalt déligyümölcscsel.

A Kasnyik Pincészetnél
 
A Kecskegödörben Pezsgőudvar, kihagyhatatlan helyszín, és ettől kezdve ember legyen a talpán, aki tudja, melyik irányba is induljon el, mert legszívesebben mindenfelé tenné. Most kezd szétesni a forgatókönyv, úgyhogy engedem is, hadd menjen... Benézek kicsit a kürti (Dél-Szlovákia) Kasnyik Pincészethez, és megtalálom az idei nyaram egyik esélyes vörösborát, amit akkor iszogatok majd, ha éjjel sem csillapodik a hőség, vagy ha csak úgy ki akarok ülni tücsköket hallgatni a hold lampionja alá: Initium 2011. Cseresznyés, meggyes, frissítő vörös, „csak úgy” levéshez, nyári vacsorához, meg beszélgetésekhez is persze. Mi is beszélgetünk sok mindenről, színházról, operáról, balettről, az élet nagy dolgairól, majd tovább indulok.


Élet, erő, egészség...
 
A Körpince felé tartva a debreceni Csipkerózsa Kft. standjánál Csipkebogyóborral kínálnak kedvesen. (Meg is kóstolom, nem hagyom ki, hiszen csipkebogyóilag Rákos Margit keze munkáján, a káptalantóti Liliomkert piac legjobb csipkeszörpjén „szocializálódtam”.) Ez a tölgyfahordóban érett, majd kézzel palackozott gyümölcsbor meglep és elvarázsol: csodálatosak a savai, illatban aszút és szamorodnit idéz, aszalt fügés, picit füstös, rendkívül szép, érett aromákkal, végtelen hosszú utóízzel. Azonnal enni kívánok hozzá gondolatban: vadételekről és desszertekről álmodozom.

A Kertész Pincészetnél - Györgykovács Imre, Kertész Zoltán, Laposa József
  
A Körpincénél összefutok korábbi interjúalanyommal, a kádárnak készülő Vida Péter Andrással. Visszasétálunk a Kecskegödörbe, ahol a Kertész Családi Pincészetet látogatjuk meg. Nem telik el sok idő, Kertész Zoltán máris a pincébe, a hordók közé invitál minket, hogy ne csak elméletben beszélgessünk a dolgokról. Peti rögtönöz egy kis előadást a hordókkal kapcsolatban, Zoli pedig a borain keresztül mutatja meg ugyanezt. Nagy öröm egy ilyen spontán kis szakmázás a pincében! Még néhány rövid látogatás itt-ott-amott, aztán tessék, azon kapom magam, hogy észre sem vettem, és már csak surlófények simogatják a pincék falait, tehát megint vége a Pincefesztiválnak.



Fotók: Nagy Zita - Borgőz


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...