2016. november 24., csütörtök

Borfesztivál Szombathelyen - Vasárnap Szent Márton poharából kortyolhatunk

"Márton a bornak bírája", tartja a mondás, vagyis régóta tudjuk, sőt tapasztaljuk, hogy Márton napja bizony jócskán borillatú ünnep. A hagyomány szerint november 11-e a gazdasági elszámolások ideje, ilyenkor kell megkapnia mindenkinek a maga jussát, kinek mennyi véka búza, vagy hány hízott liba jár a jó szolgálatért. De ami a legfontosabb, ilyenkor lehet megkóstolni az újbort. Szombathelyen - talán az idei kései szüretre, és persze a Márton napján esedékes jeles városi ünnepségekre való tekintettel - két héttel érettebben kóstolhatunk friss borokat (is).


A helyszín
2016. november 27-én, vasárnap a Szent Márton pohara Borfesztiválon könnyed fehérek, ifjú rozék, és testesebb vörösek várják a finom italokra és jó zenékre szomjazókat. Mivel Márton a bornak bírája, bíráljuk felül a vasárnap délutáni szunyókálásról és az esti kártyapartiról szövögetett terveinket, tegyük zsebre a hátrahagyott tennivalókat, csapjuk a barátainkat a hónunk alá, és - szigorúan gyalog, legfeljebb rollerrel - irány az AGORA Sportház összes terme!

„Csak egy nap a világ…”
Az eredetileg több naposra tervezett szombathelyi Borfesztivál a sok-sok szombathelyi program torlódása miatt ezúttal csak egy napra korlátozódik, de a vasárnapi kínálat annál erősebbre, sőt, kifejezetten ütősre sikeredett. A kapunyitás 14:00 órakor várható, úgyhogy érdemes időben ebédelni, majd rászánni a vasárnap délutánt és estét a kóstolásra-borozásra, hiszen az AGORA Sportház küzdőterén nem akármilyen kínálat várja a szombathelyieket, és a város vendégeit.

Dobrovnik - nem Dubrovnik!
Erről a meseszép helyről, a muravidéki Dobrovnikból (Dobronakból) érkezik vasárnap vendégségbe Szombathelyre néhány tucat „vend”-ember. Jó torkú és nagytorkú férfiak jönnek a határ túloldaláról, az egykori Zala vármegyéből, hogy megmutassák, náluk miként megy ilyenkor, Márton nap táján a borszentelés. No nem igazából, csak amúgy a tréfa kedvéért, vagyis azért, hogy aznap „hivatalból” kelljen minden férfinak végigjárnia az egész szőlőhegyet, csapra verni minden hordót, majd csapot-papot otthagyva… de erről már nem írnak a néprajzi szöveggyűjtemények. Az viszont biztos, hogy a Dobronaki Nótázók (fél három után nem sokkal) magyarul (is) elhúzzák a nótánkat!



„BEG – a Fonogram-monogram” – Balázs Elemér Group
15:00 órakor a tavaly 15 éves Balázs Elemér Group tölti be a színpadot, és minden bizonnyal a nézőteret is. Az ország legnépszerűbb jazz-formációja a legutóbbi MaHaSz díjátadón Fonogram-díjat kapott, övék lett ugyanis a legjobb jazz-lemez az elmúlt évadban. A BEG-tagság ígérete szerint vasárnapra elhozzák a legjobb számaikat, mi pedig kiválaszthatjuk hozzájuk a legjobb borokat a Borfesztivál kínálatából.


Berecz András vizet prédikál?
A vasárnapi szombathelyi Borfesztivál vendége lesz Berecz András, aki a délutánt édesíti majd meg kedves történeteivel. Hogy valóban „vizet prédikál”-e, vagy meg is kóstol valamit az ottani kínálatból, vasárnap megtudjuk. Azt azonban már most is tudhatjuk, hogy az embernek a szájában szinte összefolyik az egész Kárpát-medence – még bor nélkül is. Előadásába beleférnek az ősi eredetmondák éppúgy, mint a pajkos évődések, a költögetők és a ringatók, a bor előtti nóták, és a bor utáni dallamok. Hogy közötte mi van, hogy mi is érlelődik abban a Berecz-pohárban, azt 16:00 óra után mi is meghallhatjuk, miközben természetesen a pörgebajszú „mesebeszélőt” meg is koccinthatjuk a saját szemünkkel.


Budapest Bár, és az Ünnep
Vasárnap este a Budapest Bár Szombathelyen jár! Méghozzá egy nagyszerű felállásban, hiszen ezúttal Behumi Dóri, Németh Juci, Frenk, Keleti András és Szűcs Krisztián énekli a jól ismert dalokat, és ezúttal a kevéssé ismerteket is, hiszen új, Ünnep című karácsonyi albumukról játszanak majd nekünk a szombathelyi Szent Márton Ünnep programsorozatának méltó részeként. Amit hallhatunk: „Szívbemarkoló és szívderítő dalok cigányzenei feldolgozása kitűnő zenészek és a magyar rockzene kultikus énekeseinek varázslatos előadásában”.


No de kik töltenek bort Szent Márton poharába?
Természetesen a résztvevő borászatok, név szerint:
Alasz Pincészet - Kőszeg
Bezerics Borház - Keszthely
Cseri Pincészet - Pannonhalma
Itália borai - Valdobiadone
Kovács Pincészet - Mátra
Laposa Borbirtok - Badacsony
Lelovits Tamás - Villány
Mándli Borház - Csempeszkopács
Mittl Pincészet - Vaskeresztes
Planina Borház - Mohács
Polgár Borászat - Bük
Polgár Pincészet - Villány



Részletek és további információk a Borfesztivál facebook eseményében olvashatók.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...