Tavasz van. Már igazi tavasz. Az idei tél nélküli téli esték egyikén pakolgattam a
borokat a borhűtőmben. Melyik is legyen az est bora? Nézegettem a palackokat. Válogattam. Aztán, ahogy fogyott a sor, egyre erősödött bennem az érzés, hogy újra bortúrára mennék. Ki a szabadba, ki a termőhelyre, a tőkék
közé, oda, ahol a csendnél az ember a vendég. Távol az utca zajától, dudáló
autóktól, lökdösődő, türelmetlen emberektől...
![]() |
Uhudleres invitálás - Szabadfi Zoltán és Harald Popofsits Fotók: Wawrzsák László |
Meggyőződésem, hogy minden bort
szerető, minden szőlőt, és borászt tisztelő borfogyasztó kíváncsi a termőhelyre,
kíváncsi a bor szülőhelyére. Biztosan sokan jártak már
borpincében, de aki még nem, annak itt az alkalom, most érdemes élni a lehetőséggel.
Ha esetleg valaki pedig gyakorló borturista, részére újabb alkalom nyílik
megkóstolni a Vas-hegy, így a dél-burgenlandi borvidék terméseinek levét.
Valójában otthonról csak kitekintésünk lehet más bort készítő országok
borászatára, de a termőhelyen betekintést nyerhetünk a borvidék, és
egy-egy pincészet életébe is.
Az
előző évi sikeres Bortavasz után most újra szívélyes - Uhudleres koccintással
köszöntő - invitálást kaptunk a szomszédoktól. 2014 májusának első hétvégéjén a Weinidylle Südburgenland szervezésében ugyanis ismét megrendezik a Bortavaszt. A tematika a már jól
bevált rendezés szerint működik, azaz a téma most is a közös hegy, amely
Szombathely kapujában, Vas megye határában húzódik. A borhétvége részleteit a sajtótájékoztatón turisztikai szakemberek, vagyis Hans-Peter Neun és Harald Popofsits, valamint Szabadfi
Zoltán ismertette.
A Bortavasz még anno „lánykorában” települések szerinti borfesztiválok formájában működött,
amelyek lokális szinten jól szolgálták a közösséget, de felvetődött egy regionális
rendezés lehetősége. Így bekapcsolták Dél-Burgenland turizmusának
vérkeringésébe a rendezvényt, majd 2012-ben első alkalommal értünk jött a
„hegy”.
![]() |
Harald Popofsits bemutatta a Shuttle busz rendszert |
Kilenc kis borvidék vált látogathatóvá a Shuttle busz rendszerrel, amely az
évek során az igényekhez és a látogatók számához folyamatosan és rugalmasan
igazodott, így a zéró toleranciának is eleget tehetünk a biztos ki- és
hazautazással. A főbb vonalak mellett minden településen biztosítják a
pincészetek és a buszmegállók közötti utazást is. A rendszer rugalmasságát jól
mutatja, hogy 2014-ben már három Vas megyei városból indul - és érkezik is oda - busz.
Az előző évben még Szombathelyről Kőszegen át lehetett csak kiutazni Rohoncra, amely
plusz egy órás, felesleges buszozást igényelt, de mára változtattak, így közvetlen
járat indul Szombathelyről és Körmendről mindkét napon 10 és 12 órakor,
Kőszegről 11 és 13 órakor.
Számok,
változások, újdonságok, árak
10
fő buszvonal fedi le a 9 kis borvidéket (hegyközség), ahol 70 borász 350 bora
lesz kóstolható, amely 50 különböző fajta bort jelent. A vendégek száma
folyamatosan emelkedik, az előző évben körülbelül kétezren vettek részt a
Bortavaszon.
Az
egyik fő változás, hogy május 2-án, pénteken este a Wein Trophy borversenyt a régió legrangosabb éttermében rendezik meg, amely a Gaullt &
Millau által két szakácssapkával kitüntetett Csencsits Étterem, Harmisch-ban. A
borverseny keretein belül a régió három legjellemzőbb borát versenyeztetik, így
az Olaszrizlinget, a Kékfrankos Classic, és a Kékfrankos Reserve
tételeket. A győztes borokhoz a séf,
Jürgen Csencsits háromfogásos ételsorát szolgálják fel a
vendégeknek.
A résztvevő borászatok száma változott, egészséges rotálódással emelkedett. Új
termelőként kapcsolódik a sorozatba egy „nagyágyú”, Uwe Schiefer, aki ígéretes
Kékfrankosokat készít. És mivel a bor és a gasztronómia kéz a kézben jár, így a helyi
falatokon, harapnivalókon, pogácsákon túl, már úgynevezett gasztropontokkal is
bővül a Bortavasz, ahol magasabb minőségű ételeket is lehet a borok mellé
fogyasztani.
Idei
újdonság, hogy Moschendorfban (déli szeglet, Nagysároslak, az Uhudler hazája) az
Uhudler egyesület a 2013-as Uhudlerek kóstolása és kiválasztása után 15-20
tételt mutat majd be. Az Uhudler direkttermő szőlőfajtákból készül, melyekből közel ezerféle
létezik a világon, de Dél-Burgenlandban a leggyakrabban termesztett fajták a Ribatella,
a Noa, és a Clinton. Annak ellenére, hogy a borászok nagyon szeretik az
Izabellát is, az Uhudlerbe nem tehető bele. És bár Uhudlert Ausztria szerte sokan készítenek, ezzel a címkével ellátott
tétel csak Dél-Burgenlandban palackozható, és hozható forgalomba, méghozzá olyan minőségben, amely
megfelel az egyesület által támasztott magas követelményeknek.
Jó hír, hogy csökkent az ár, kedvezőbb, mint
az előző években. Az egynapos jegy
megszűnt, de a kétnapos jegy ára 28 Euro/fő (2013-ban 44 Euro/fő volt). A belépő
tartalmazza a „start csomagot” (buszhálózat használata, buszmenetrend,
térképek, 5 bor kóstolása a résztvevő pincészeteknél, kóstolópohár, 6 palack
bor vásárlása esetén igénybe vehető 5 Euro-s bón). Kétnapos jegy online jelentkezéssel április 27-ig igényelhető, ára 24 Euro/fő. Elővételben a
Raiffeisen bank regionális kirendeltségein (Oberwart, Güssing, Jennersdorf) is
megvásárolható a jegy, 24 Euro/fő áron. Belépőjegyek vásárolhatók a
pincészeteknél is, ez esetben a buszokat használhatjuk már kiutazásra is.
Előző
évi tapasztalataink alapján is alátámasztjuk, hogy ezen a kis területen
változatos borok születnek, így termőhelyek alapján:
Fent, északon,
Rohonc (Rechnitz) a borvidék legészakibb pontja. 600 méteres magasságban is
vannak dűlők. Alapvetően fehérboros régió, itt főleg Olaszrizlingeket
(Welschriesling) kóstolhatunk, de vörösborokat is készítenek az alacsonyabban fekvő területekről. A borok gyümölcsösek, savban gazdagok, minerálisak. Josef
Mandl Welschriesling-je is igazi terroir bor, amely hűen tükrözi az
északi fekvést, de kihagyhatatlannak ígérkezik az idén is a Straka birtok. A 2013-as Bortavaszon szereztünk csodálatos élményeket Rohoncon.
A következő
tájegység Eisenberg és vidéke. 2012-ben elsősorban ezzel a résszel ismerkedtünk. A Kékfrankos ideális termőhelye, a borok itt testesebbek,
minerálisak, pikánsak, intenzív jellegűek, amely karakterekkel csak itt
találkozhatunk ezen a borvidéken. Az ásványosság a teljes borvidékre jellemző,
de Eisenberg intenzitása egyedülálló, így a Vas-hegy kiemelkedik a régióból. Kopfensteiner, Grosz, Mittl, Stubits.
Kékfrankosok különböző kézből, különböző évjáratokból, más-más dűlőkről, de egy
talajról. A kóstolt négy stílus a Vas-hegy tükörképe borra vetítve.
Családias hangulatú, szép tételekkel tarkított Csaterberg, amely gyalogosan is könnyedén lejárható.
![]() |
Vidám hétvége lesz - Hans-Peter Neun, Harald Popofsits és Szabadfi Zoltán |
Számunkra
még ismeretlen, feltérképezésre váró szeglete a déli tájegység a 498 hektáros Eisenbergi borvidéknek. Délen a borok erősebbek, testesek.
Heilgenbrunn és Eltendorf régió az Uhudler vidéke, amely egészen másfajta
borokat rejt, mint az északibb Kékfrankosok, de a direkttermő mindenképpen
kultikus borrá nőtte ki magát. Idén az Uhudler kap kiemelkedő szerepet a két
nap során, de mellette érdemes felkeresni a Gratl birtokot, Ziegartig, és az Oberkofler bioborászatot.
Ha
esetleg valaki tanácstalan, merre is induljon el az „ismeretlenbe”, annak
figyelmébe ajánljuk korábbi élményeinket itt a blogon, és képgalériánkat a facebook oldalunkon. Amennyiben pedig járt már valaki egy-egy részen, akkor érdemes az újdonságokat keresni, hiszen a korábban jól
bevált pincészeteknél biztosan történtek évjáratváltások, így egy-egy szeretett
tétel új köntösben újra kóstolható.
A
borvidéki betekintés után - immár kis tapasztalattal a hátunk mögött - érdemes aztán kitekinteni hazafelé a buszok ablakán… Az édes hazatérés előtt pedig - ha tetszett a két
nap -, bátran integessünk vissza azzal az érzéssel, hogy újra többek
lettünk, mert többet láttunk, többet kóstoltunk a világból.
Szöveg és fotók: Wawrzsák László
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése