2019. április 16., kedd

Nekünk nyolc! - Újra Bortavaszozunk Dél-Burgenlandban

Egyszerűen lehetetlen megunni, és még mindig tartogat felfedezni- és kóstolnivalókat, úgyhogy a magunk részéről mi nyolcadszor is felkerekedünk május első hétvégéjén, vagyis május 4-én és 5-én, hogy körbeutazzuk és végigkóstoljuk Dél-Burgenland pincéit, borászatait, két napon át friss levegőt szívjunk, ha az időjárás is úgy akarja fűben és napágyakban heverésszünk borospohárral a kézben, szuper társaságokkal, borászokkal találkozzunk, no meg nem utolsósorban klassz borokat kóstoljunk.

"Előkóstolás" a sárvári Borista kóstolóműhely és delikátban tartott sajtótájékoztatón - Fotó: Wawrzsák László


Az elmúlt években megszokhatták a "Borgőzös" olvasók, hogy minden áprilisban menetrendszerűen megjelent a blogon a Dél-Burgenlandi Bortavasz híre, utána pedig természetesen az élménybeszámolók is, így idén sincs, és nem is lesz ez másként. Minden évben igyekszünk kicsit segíteni azoknak is, akik még nem jártak a Bortavaszon, vagy még nem fedezték fel néhány régióját, borászatát, és ötleteket, vagy javaslatokat szeretnének gyűjteni, mielőtt belevágnak. Így természetesen a mostani posztban is megtalálhatók a korábbi évek beszámolóinak linkjei.

Pincészetenként 5 bor kóstolható - Fotó: Wawrzsák László - Borgőz borblog

Lássuk tehát az idei tudnivalókat, információkat, amelyeket egy sajtótájékoztató keretében osztott meg velünk Szmolekné Pöszt Zsuzsanna, valamint Thomas Schreiner ezúttal egy újabb határon inneni helyszínt, vagyis Sárvárt is bevonva a tájékoztatásba, amit - lévén, hogy nagyon sok borkedvelő lakja e városkát és környékét is - külön köszönünk!

És ha már szóba került Sárvár: azoknak, akik a május 4-5-i eseményre Sárvárról, vagy környékéről indulnának, fontos információ, hogy busztranszfer indul mindkét nap Sárvárról (a Nádasdy-vár parkolójából) Eisenbergbe - és természetesen kora este vissza is -, Eisenbergből pedig már korlátlanul utazhat mindenki tovább bármelyik pincészethez, vagy településre az ottani ingyenes különjáratokkal egész nap (további részleteket az ingyenes különjáratokról lásd lejjebb). Transzferköltség 2 napra (Sárvár-Eisenberg-Sárvár): 6.500,- Ft/fő/2 nap (szombat és vasárnap), indulás pedig Sárvárról a Nádasdy-vár parkolójából 09:00 órakor (mindkét nap). A busztranszfer igénybevétele regisztrációhoz (jelentkezéshez) kötött! Jelentkezés és további információ: Aqua Travel Utazási Iroda, 9600 Sárvár, Hunyadi u. 11., telefon: +36 95/320-578, +36 20/336-3020.

Sárvárról Eisenbergbe indul 2 napos busztranszfer
 
Visszatérve tehát az információkra, a Borista kóstolóműhely és delikát adott otthont az idei Bortavasz sajtótájékoztatójának, ahol az alábbi részleteket osztották meg az érdeklődőkkel a szervezők.

Bortavasz sajtótájékoztató a sárvári Borista kóstolóműhely és delikátban - Fotók: Wawrzsák László

- 2013-ban Rohoncról és Csaterbergből hoztunk élményeket - 

Immár nyolcadik alkalommal tárják ki a Vas megyéhez legközelebb fekvő osztrák borvidéken a dél-burgenlandi borászok pincéik kapuit a borok szerelmesei előtt. A szomszédos osztrák borvidékre - ahogy eddig minden évben - ismét indulnak közvetlen, ingyenes különbuszjáratok, méghozzá Szombathelyről, Körmendről és Kőszegről is. Fontos információ, hogy a rendezvényre április 18-ig kedvezményesen, 39 helyett 35 euróért lehet jegyet rendelni

Online jegyrendeléshez ide érdemes kattintani.

A Straka "tesók" Rohoncon - Fotó: Wawrzsák László - Borgőz borblog

A Rohonctól (Rechnitz) Csejkén (Eisenberg), Németlövőn (Deutsch Schützen), Csatér-hegyen (Csaterberg), a winteni hegyen (Pinkatótfalu), Pinkakertesen (Gaas), Nagysároslakon (Moschendorf) át 60 kilométer hosszan húzódó terület legjobb borászatait látogathatjuk meg és kóstolhatjuk végig, hiszen közel 70 borász összesen több mint 350 féle borral várja a jófajta nedűk kedvelőit, amelyekből pincészetenként ötfélét kóstolhatunk. A bor mellett mindenhol gondoskodnak némi tipikus helyi harapnivalóról is. A sós stangli, tökmagos hagyományos különlegességek mellett lesz néhány igazi "kulináris gasztro-állomás" is, ahol helyi termékekből született konyhaművészeti remekeket kóstolhatunk.

Fotó: Wawrzsák László - Borgőz borblog


Az Olaszrizling, a Kékfrankos és az Uhudler

A határmenti Weinidylle borvidék borászai összesen 500 hektár betelepített területen művelik szőlőskertjeiket és készítik változatos boraikat. A tájegység mikroklímája és ásványos talaja karakteres, csak erre a vidékre jellemző borokat eredményez.


Deutsch Schützen - Eisenberg: Mineralitás a köbön - Fotó: Nagy Zita - Borgőz borblog

Egy kis kalauz a Bortavasz fontosabb helyszíneihez:

- Rohonc (Rechnitz): a tipikus Olaszrizling otthona.

- Németlövő - Csejke (Deutsch Schützen - Eisenberg): magas mineralitás, fűszeres jelleg - ilyen egy igazi Kékfrankos, amivel az itt található számtalan pince szinte mindegyikében találkozhatunk.

- Csatár-hegy (Csaterberg): ahol a bor és a kő egymásra talál - ezekben a borokban is az ásványosság dominál.

- Beled (Bildein): bor határok nélkül, avagy az osztrák-magyar határrégió legjobb borai a Borarchívumban (Weinarchiv).

- Eberau (Monyorókerék): Bor és kulinárium - a Pinka-medence sokszínűsége köszön majd vissza a település közepén - ahogy a helyiek hívják "falupusztán" - felépített borfaluban. Az Olaszrizlingtől a Kékfrankoson keresztül egészen az Uhudlerig kóstolhatunk, miközben a helyi ínyencségeket is megismerhetjük a standoknál.


Egy jéghideg Uhudler Frizzante, és minden helyére kerül - Fotó: Wawrzsák László - Borgőz borblog

- Nagysároslak (Moschendorf)Az Uhudlert a Vas megyei közönségnek nem kell bemutatni. Direkttermő szőlőfajta számtalan van a világon, de itt Dél-Burgenlandban sikerült az ezen fajtákból készült borokat igazi kultitallá tenni. Számos egyedi termék (Uhudler, Frizzante, lekvár, csokoládé, stb.) csak itt készül. Az Uhudler Egyesület védjegyét csak szigorú minőségi feltételek teljesítése esetén használhatják a borászok.

Fotó: Wawrzsák László - Borgőz borblog


Közvetlen buszjáratok - Menetrend

Hogy igazán, és a jogosítvány elvesztésének, vagy baleset veszélye nélkül lehessen élvezni a Weinidylle borvidék borait, szombaton és vasárnap különjáratok indulnak Szombathelyről, Kőszegről és Körmendről.

- Szombathelyről, az Ady térről Eberauba szombaton és vasárnap 9:30-kor és 11:30-kor indulnak a járatok.

- Kőszegről Rohoncra szombaton és vasárnap 9:25-kor és 11:25-kor indulnak buszok az autóbusz-állomásról. 

- A körmendi járatok indulási időpontjai Moschendorfba szombaton és vasárnap 9:15 és 11:15 óra.


Buszozni jó! - Fotó: Wawrzsák László - Borgőz borblog

A borvidéken belül is közlekednek buszok, szőlőhegytől szőlőhegyig, illetve egy-egy kisrégión belül borásztól borászig. A buszhálózat 1 fővonalból és számos kiegészítő járatból áll. Újdonság ebben az évben, hogy a fővonalon a legforgalmasabb időszakban félóránként járnak a buszok. A magyarországi vendégeket a buszok mindkét este vissza is hozzák Szombathelyre, Kőszegre, illetve Körmendre a következő időpontokban:

- Eberauból Szombathelyre szombaton és vasárnap 17:45-kor és 19:45-kor indulnak a járatok. - Rohoncról Kőszegre szombaton és vasárnap 17:50-kor és 19:50-kor indulnak buszok.

- Moschendorfból Körmendre az indulás szombaton és vasárnap 17:50 és 19:50.


A buszozás is élmény a Bortavaszon - Fotó: Wawrzsák László - Borgőz borblog

Jegyinformációk

A Bortavaszra szóló kétnapos jegy, amely magába foglalja a teljes buszhálózat ingyenes használatát, 39 euróba kerül, azonban április 18-ig kedvezményesen, 35 € ellenében váltható, illetve rendelhető jegy.

Az elektronikus levélben küldött utalványt a helyszínen lehet majd jegyre váltani - bármely résztvevő borásznál, a vinotékákban, vagy az információs pontokon. Náluk természetesen a rendezvény alatt a helyszínen is lesz lehetőség jegyet venni.

A buszokra történő felszálláskor nem szükséges, és nem is lehet jegyet váltani!

Online jegyrendeléshez ide érdemes kattintani.

Gerald Tallian - Fotó: Wawrzsák László


A pincék mindkét nap 10:00-től 19:00 óráig lesznek nyitva. A jegy birtokában pincészetenként öt különféle bort kóstolhatunk meg, kapunk egy egyedi borospoharat, hozzá egy praktikus pohártartót, egy borkalauzt, részletes térképeket, a buszhálózat menetrendjét és két darab 5 euró értékű bónt, amelyeket külön-külön 6 palack bor vásárlása esetén válthatunk be.

Kihagyhatatlan: Thomas Kopfensteiner - Fotó: Wawrzsák László - Borgőz borblogMit kóstoljunk?

Természetesen bármit a kínálatból, viszont néhány tételt minden évben külön figyelem övez, méghozzá a Bortavaszt megelőző borverseny, a Wein-Trophy díjazott borait. Érdemes lesz tehát figyelni az eredményeket, amelyekről a borászatoknál kifüggesztett, bekeretezett, egységes megjelenésű oklevelek tájékoztatnak majd. Egyelőre ismerjük meg az ígéretes jelölt borokat, amelyeket három kategóriában (Welschriesling/Olaszrizling, Blaufränkisch/Kékfrankos, valamint Blaufränkisch Reserve/Kékfrankos Reserve) indítanak:

Ezeket az okleveleket (is) érdemes keresni! - Fotó: Wawrzsák László - Borgőz borblog

Welschriesling/Olaszrizling:
• Weinbau Josef Bradl, Csaterberg (Welschriesling 2018)
• Weingut Anton Mittl, St. Kathrein (Welschriesling 2018)
• Weinbau Dr. Michael Varsits, Rechnitz (Welschriesling 2018)
• Weinbau Wachholder Ernst und Yvonne, Burg (Welschriesling 2018)
• Weinbau Weber Alfred, Deutsch Schützen (Welschriesling 2018)

Blaufränkisch/Kékfrankos:
• Weingut Erika und Paul Grosz, Gaas (EisenbergDAC 2017)
• Weingut Kopfensteiner, Deutsch Schützen (EisenbergDAC 2017)
• Weingut Krutzler, Deutsch Schützen (EisenbergDAC 2017)
• Weingut Rainer Stubits, Harmisch (EisenbergDAC 2017)
• Wachter Wein, Deutsch Schützen (EisenbergDAC 2017)
• Weinbau Weber Alfred, Deutsch Schützen (EisenbergDAC 2017)

Blaufränkisch Reserve/Kékfrankos Reserve:
• Weinhof Gassler, Moschendorf (EisenbergDAC Reserve 2015)
• Weingut Krutzler, Deutsch Schützen (EisenbergDAC Reserve 2016)
• Weinbau Anton Mittl, St. Kathrein (EisenbergDAC Reserve 2015)
• Wachter Wein, Deutsch Schützen (EisenbergDAC Reserve 2016)
• Weingut Wallner, Deutsch Schützen (EisenbergDAC Reserve 2015)

A tájékozódáshoz/útvonaltervezéshez pedig egy nagyon szuper és hasznos térkép érhető el itt, ahol az adott borászatra kattintva azonnal megtudjuk, hol is találjuk, megmutatva a helyet, megadva a címet és a telefonszámot is.

Dél-Burgenlandi Bortavaszra fel! 

Fotó: Wawrzsák László - Borgőz borblog


Információk a Bortavaszról magyar nyelven itt találhatók.
Facebook esemény itt található.
Minden más információ itt érhető el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...