2014. december 18., csütörtök

Chuao! - Csokoládékat és borokat kóstoltunk a Cuvée-ben

Nos, bár továbbra is tartom magam amellett, hogy névvel nem viccelünk, mégis "becsúszott" baráti körben egy kis poénkodás a Cuvée Borszaküzlet&Bár decemberi kóstolóestjén, amikor is Bernáth-Ulcz Adél szőlész-borász vezetésével csokoládé- és bor párosokat kóstoltunk. Mentségünkre legyen mondva, földrajzi névről van szó, és többünknek olyannyira megtetszett az egyedülálló kakaóültetvényeiről híres Chuao-völgy neve, hogy ezt a szót használtuk tetszésnyilvánítástól kezdve, helyeslésen át, egészen az est végi elköszönésig. Ráadásul valamiért az az érzésem, hogy ez most már így is marad, ami azért is jó, mert legalább soha nem felejtjük el a legjobb minőségű kakaóbabok észak-venezuelai termőhelyének nevét, na meg azért is, mert ebből is látszik, hogy meglehetősen vidám este volt.

Csokoládé-bor est a Cuvée-ben - Fotók: Cuvée Borszküzlet&Bár

Mivel pár évvel ezelőtt már volt szerencsém egy csokoládé-bor kóstolón részt venni - akkor Csiszár Kati (Rózsavölgyi Csokoládéműhely) kézműves bonbonjaival és tábláival kalandoztunk a csoki-bor párosítások világában - úgy gondoltam, ideje megismételni-felfrissíteni az élményt. Akkoriban ráadásul Kati hatására, és egy másik cikkem kapcsán kicsit áttanulmányoztam a csokoládé útját a kakaóbab-ültetvénytől a kész táblákig, és egyre izgalmasabbnak találtam a témát, naná hogy a kakaóbab-szőlő és a csokoládé-bor párhuzam miatt!

Bernáth-Ulcz Adél szőlész-borász vezetésével kóstoltunk
Terroir, ültetvények, mikroklíma, fajták, szüret, erjedés, pörkölés - csakúgy, mint a szőlőtermesztés és a borkészítés során - rendkívül fontos tényezők, alaposan meghatározzák a kakaóbabok, majd a kész csokoládé minőségét, és ízvilágát. Mint ahogy - akárcsak a bor esetében - az is, hogy ki, és hogyan készíti. A Cuvée estjén három csokoládékészítő munkáival ismerkedhettünk: a Harrer Csokoládéműhely, a Fabric Csokoládé, és Szántó Tibor tábláival, no meg persze nem maradhatott el a kakaóbab-kóstolás sem. Lássuk csak a részleteket, és Adél csokoládé-bor párosait! 

Elsőként kakaóbabot kóstoltunk, méghozzá Costa Rica-it, amely - ahogy azt Adéltól megtudtuk - "pőre" kakaóbabként nagyon gyümölcsös ízvilágú, azonban amit kóstoltunk már átesett egy erőteljesebb pörkölésen, így egy kávés ízvilágú babocskát ropogtathattunk. Gondolom, nem csak nekem jutott eszembe ismét a borok világa, vele együtt meg a különböző pörkölésű hordók borokban felfedezhető aromái. És ahogy eszembe jutott, érkezett is az első bor, na meg persze az első csokoládé, mi pedig máris alkalmaztuk az "egy korty bor, egy falat csoki, még egy pici korty bor" kóstolási technikát.

A Harrer Csokoládéműhely táblái
Első páros
Tóth Ferenc Egri Csillag 2013 - Harrer Csokoládéműhely: Gyömbér-calamansi csokoládé
Első körben talán mindenkinek kérdőjel villant a buksija felett: mi a szösz az a calamansi? A választ gyorsan megkaptuk Adéltól: egy citrusféle, amely többféle citrus keresztezéséből jött létre. Maga a csokoládé egy "cuvée", hiszen tej- és étcsokoládé "házasításával" készült, méghozzá a hozzánk közeli, vagyis a soproni Harrer Csokoládéműhelyben, a citrus mellé pedig még egy pici pikáns-csípős gyömbér is került. A Karl Harrer és Harrer-Abosi Beatrix nevéhez fűződő csokoládéműhelyben egyébként bátran nyúlnak olyan aszalt és kandírozott gyümölcsökhöz, fűszerekhez, melyek a legjobb termőhelyekről érkeznek, és amelyek nem szokványosak, így a calamansi is csak náluk található meg csokoládé ízesítőjeként.

A csokoládéhoz a friss, lendületes 2013-as Tóth Ferenc Egri Csillag érkezett a pohárba, ahogy azt Adél is kiemelte már csak azért is, hogy láthassuk, száraz fehér borok is jól párosíthatók csokoládékhoz. Személy szerint nálam a sorban a vörösborok jobban szerepeltek a csokoládék mellett, és viszont, de voltak olyan vendégek is, akiknek pont ez a páros nyerte el leginkább a tetszését a csokiban és borban is visszaköszönő trópusi, citrusos, és friss gyömbér aromák miatt, szóval mindig más és más párosoknál hangzott fel a Chuao!-"felkiáltás".

Szántó Tibor táblái

Második páros
Ruppert Ákos Chardonnay 2011 - Szántó Tibor: Ecuadori tejcsokoládé nádcukorban karamellizált mandulával
No itt elérkeztünk ahhoz a pároshoz - nem csak a borban és a csokoládéban, hanem bizony a készítőiket tekintve is! - amely kifejezetten a termőhely(ek)ről, és azok ízvilágáról szól. Szántó Tibor csokoládékészítő szakterülete ugyanis kimondottan a területszelektált csokoládék és kakaóbabok világa, hiszen ahogy a szőlő is, úgy a kakaóbabok is különböző karaktereket "produkálnak" a különböző termőterületeken. Tibornál a csokoládékészítés a megfelelő kakaóbab gondos kiválasztásával és vásárlásával kezdődik, és a csokoládékészítés során mindvégig úgy jár el, hogy a csokoládéiban is a termőhelyek tiszta ízvilágát tudja megmutatni.

Kakaóbabok

Ebben a párosban a 42%-os tejcsokoládé finom aromájú Arriba kakaóbab alapanyaga 100%-ban természetes szemléletű gazdaságból származik, Ecuadorból. Nádcukorral, alpesi tejjel és hazai termelőtől származó, saját karamellizált mandulával készült, vanília nélkül, és egyéb adalékoktól mentesen. Hozzá Ruppert Ákos 2011-es Chardonnay-a érkezett a pohárba, krémes-vajas textúrával, ízeiben pörkölt csonthéjasokkal, finom fűszerekkel. Csokoládé és bor jól játszottak együtt, talán csak lecsengésben győzte le a csokoládé édessége a bort, főképp, mert egy cukros manduladarabkát is sikerült jól telibe találnom. Önmagában viszont a bor és a csokoládé is nagyon gazdag és egyedi ízvilágú, szép tétel volt.  

A Fabric Csokoládé táblái
Harmadik páros
Heumann Pincészet Lagona 2011 - Fabric Csokoládé: Arriba tejcsokoládé aszalt meggyel és mákkal
Elérkeztünk a vörösborok világába, ráadásul rögtön délen, Villányban kezdtünk, a Heumann Pincészet 2011-es Lagona házasításával (Cabernet Franc, Merlot, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon), mely 15 hónapot töltött hordóban. Érett gyümölcsösség, teltség, aszalt-füstös és vaníliás-fűszeres illatok-ízek játszottak a pohárban, így a Dél-Amerikai 39%-os Arriba tejcsokoládé aszalt meggye és a mák nagyon jó esélyekkel indult a bor mellett. Ahogy azt Adél is kiemelte, a meggy a bor gyümölcsösségére, a mák pedig a hordó pörkölt aromáira hivatott "válaszolni", és így is lett, a végén egy nagyon szép aszalt gyümölcsös ízvilág bontakozott ki a párosításból.

Bevallom, amikor először láttam Fabric csokoládét, elsősorban a külső megjelenése, vagyis a külső csomagolása, és a csokoládék gyönyörű, önmagában csipkés mintázata nyűgözött le, de most már az íze is. A Szeleczky-Takács Viki nevéhez fűződő Fabric Csokoládé minden csokoládét kézzel készít, melyek soha nem tartalmaznak semmilyen ízfokozót, aromát, adalékanyagot, minden felhasznált fűszer és ízesítés természetes, és minden csokoládétábla termőföld-szelektált.

Szántó Tibor csokoládéjához Pastor Cabernet Sauvignon

Negyedik páros
Pastor Pince Cabernet Sauvignon 2011 - Szántó Tibor: Vörösáfonyás, konfitált meggyes Afrikai étcsokoládé
A negyedik körben ismét Szántó Tibor egyik gyönyörűre komponált tábláját kóstoltuk: 70%-os étcsokoládé vörös áfonyával és konfitált meggyel. A csokoládé két top ültetvény alapanyagaiból készült, a gerincet a kongói Virunga Nemzeti Parkban termesztett kakaó adja. Beleharapva az élénk és gazdag savassága, finom keserűsége, gyümölcsössége és fűszeressége azonnal elbűvölt, csakúgy, mint a keményen roppanós, mégis lágy, selymes textúrája, és a meggy, valamint az áfonya édeskés-savanykás íze.

A csokoládéhoz a Juhász Tibor nevéhez fűződő szekszárdi Pastor Pince 2011-es Cabernet Sauvignon-ja érkezett testes, likőrös, picit már-már portóira emlékeztető aromavilággal, a csokoládéval persze azonnal egymásra találtak, és ez már egy igazán sok rétegű, finom részletekben összepasszoló párosítás volt, intenzívebb, cizelláltabb ízvilággal.       


Ötödik páros
Ruppert Ákos Cabernet Franc 2011 - Fabric Csokoládé: Santo Domingo étcsokoládé kardamommal és datolyával
Adél viccesen "perverz párosításként" vezette be ezt a párost, amely egyébként az egyik kedvencem volt ezen az esten. Takács Vikiék csokijában a Santo Domingo-i kakaó alapanyag trópusi gyümölcsös, mézes, citrusos ízvilága adódott össze a kardamomos, kámforos, ánizsos fűszerességgel, és a datolya finom édes gyümölcsével, Ruppert Ákos 2011-es Cabernet Franc-ja pedig hol babusgatva ölelte át feketeszedres, gyümölcsös, gyógynövényes finomságával, hol meg "leteperni" készült éppen robusztusabb testével és erőteljesebb hordós jegyeivel.

Kicsit amolyan "húzd meg-ereszd meg" játék lett a vége, de kétségtelenül izgalmas páros volt, váltogatva a jópofa játékosságot, és a vérkomoly "farkasszemet nézést".    

Hatodik páros
Borbély Pincészet Olasz rizling késői szüret 2011 - Harrer Csokoládéműhely: Big Shot Caramel
A végére egy édes páros érkezett. A Harrer csokoládé fehércsokoládé és karamellizált tej "keveréke", a szájban finoman krémes, lágyan olvadó, mely kényeztet, szeretget, melegséggel tölt el. Finom grillázsos ízeivel azonnal elvarázsolt, főleg, amikor párja, a késő szüretből származó badacsonyi Borbély 2011-es Olaszrizling kísérte mézes-barackos, pirított mandulás zamataival, no meg a 70 g/l cukortartalommal.

Balra a Harrer Big Shot Caramel, jobbra a gyönyörű csipkés Fabric tábla

A hat páros kóstolása közben persze sok mindent tanulhattunk Adéltól, szó esett kakaóbabfajtákról, termőhelyekről, magukról a csokoládékészítőkről és a csokoládé készítéséről, de a legizgalmasabb rész talán mégiscsak a borok és a csokoládék összekóstolása volt. Erről árulkodik az is, hogy a csokik és a borok mind egy szálig-kortyig-kockáig elfogytak, mi több, szinte a Cuvée-ben fellelhető összes csokitábla elkelt azon az estén. Mit is mondhatnék amolyan összefoglalásképpen, véleménynyilvánításként, és búcsúzóul, mint azt, hogy Chuao!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...