2015. április 18., szombat

Bortavasz 2015 – Határtalan borozás a határ mentén

Jó korban élünk. Ezt egyre többször jegyzem meg magamnak. A magnókazetta pörgetése helyett csak léptetünk egyet okostelefonunkon, és mára már „gúgli is a barátunk” lett. A szürkebarát alapokon nyugvó badacsonyi muskotály, és a városon át Balatonra dübörgő, turnusváltásra igyekvő állólámpás Mercik és egyes Golfok emléke is elhalványult. Na meg, a valutakeret is ismeretlen kifejezés, és ami annak idején zöld határnak számított, az ma már láthatóan zöldebb. Erdőkkel és szőlőtőkékkel szegélyezve átugorhatunk a szomszédba gyalog, kerékpárral, vagy épp „Hansi” ugrik át hozzánk néhány palack borral. Vagy, ha nem, akkor áthív minket… Idén negyedik alkalommal várhatjuk a Dél Burgenlandi borvidékre tartó „szokásos” buszjáratokat.

Bortavasz 2015 sajtótájékoztató a Cuvée Borbárban - Fotók: Wawrzsák László

Borítékolható, hogy május első hétvégéjén borospohár lesz a kezünkben. A sör-virsli párosát borral koronázhatjuk meg 2015. májusának második és harmadik napján, a Weinidylle Südburgenland szervezésében a Bortavasz 2015-ön. A tematika a már jól bevált rendezés szerint működik, azaz a téma most is a közös hegy, amely Szombathely kapujában, Vas megye határában húzódik. A határtalan borhétvége részleteit Thomas Schreiner, Harald Popofsits, valamint Szabadfi Zoltán ismertette a szombathelyi Cuvée Borbárban megtartott sajtótájékoztatón.


Az élet igazolta az összefogást. Tudatos szervezéssel, évente a vendégekhez rugalmasan igazodva rávezet minket Dél-Burgenland borútjaira a Shuttle busz rendszer, így látogathatóvá válik 9 kis borvidék, ahol 60 borász 300 bora lesz kóstolható. A rendszernek köszönhetően a zéró toleranciának is maximálisan eleget tehetünk a biztos ki- és hazautazással. A főbb vonalak mellett minden településen biztosítják a pincészetek és a buszmegállók közötti utazást. 

Jelentős változás, hogy a buszok idén „vasiasak” maradnak, a ki- és hazautaztatást a Vasi Volán biztosítja. A rendszer rugalmasságát, és tudatosságát jól mutatja, hogy 2015-ben a megyeszékhelyről Monyorókerékre (Eberau) juthatunk. A település központjában egy "Borfalu" épül fel, ahol a bor mellett kulináris érdekességeket - Uhudler csokoládé, Uhudler lekvár, stb. - kóstolhatunk. Szombathelyről Eberauba 9:45-kor és 11:45-kor indulnak a buszok az Ady térről. Két másik vasi városból is közvetlen járatok indulnak. Kőszegről, és Körmendről a buszok 10:00-kor és 12:00-kor indulnak az autóbusz-állomásról.

Kóstolju(n)k, amíg lehet…
               
Ausztria legkisebb borvidéke a határ mellett húzódik Rohonctól Moschendorfig, így a kb. 60 kilométer hosszú földrajzi távolságon változatos talajszerkezettel és klímával találkozhatunk.

A borvidék két alapvető fajtája az Olaszrizling és a Kékfrankos, továbbá sokat hallott kifejezés az Uhudler, ami néhány – engedélyezett körülmények között termeszthető - direkttermő szőlőt összefoglaló bor neve.

Hazánkban kizárólag kiskertekben lehet találkozni a mindent túlélő fajtákkal, de az Unió munkássága Ausztriában is érezteti hatását. 1993-ban még hét fajta volt az engedélyezett, de a közösségi csatlakozás után csak négy fajta maradt a leírásban. 

A két járásban engedélyezett négy szőlőfajta (Concorida, Elvira, Delaware, Ripatella) jelen állás szerint 2030-ig termeszthető, addig a telepítése is tiltott tevékenység, de a régi tőkék helyett új ültethető még. Természetesen civil kezdeményezés indult az Uhudler védelme érdekében, amit bizonyos hatóságok támogatnak, így a következő két szüreten át három szervezet két különböző oldalról vizsgálja a bor élettani és gazdasági hatásait.


Fent, északon, Rohonc (Rechnitz) a borvidék legészakibb pontja, 600 méteres magasságban is találhatunk szőlőket. Jellemzően fehérboros régió, itt főként Olaszrizlingeket (Welschriesling) kóstolhatunk. A borok gyümölcsösek, savban gazdagok, minerálisak. Az alacsonyabb területekről kikerülő vörösborok pedig vitálisak, élénkek. Kötelező feladatnak tűnik a Straka birtok meglátogatása, ahol az idősebb tőkék termése biztos kezekben nemesedik borrá, de Jürgen Horvath összefogással készített Geschriebenstein Welschriesling-je is hívogató.

A következő tájegység Eisenberg és vidéke. A Kékfrankos ideális termőhelye, a borok itt testesebbek, minerálisak, pikánsak, intenzív jellegűek, amely karakterekkel csak itt találkozhatunk ezen a borvidéken. Az ásványosság a teljes borvidékre jellemző, de Eisenberg intenzitása egyedülálló, így a Vas-hegy kiemelkedik a régióból. A Deutsch Schützen – Eisenberg tengely kóstolása megér néhány órát. Az előző években „lekóstolt” KopfensteinerStephanO, és Gerald Unger boraiban a terroir jelleg biztos pont, a Vas-hegy tükörképe borra vetítve. Csaterberg családias, gyalogtúrás, és ideális kerékpáros kis borvidék a maga romantikájával, Bildein (Beled) bormúzeumában pedig a magyar vonatkozású Mittl és Garger Imre borokat kóstolhatjuk.
               
A 498 hektáros eisenbergi borvidék déli régiója igazán délies. Csendes, nyugodt. Szélvédett területein a rügyekkel együtt fakadhatunk egy pohár borra. Délen a borok erősebbek, testesek. Heilgenbrunn és Eltendorf régió az Uhudler vidéke, amely egészen másfajta borokat rejt, mint az északibb Kékfrankosok, de a direkttermő mindenképpen kultikus borrá nőtte ki magát. Érdemes felkeresni a Gratl birtokot, Zieger Martint, és érdemes megkóstolni Oberkofler bio borait is.

Moschendorfban (Nagysároslak) az Uhudler egyesület a 2014-es Uhudlerek kóstolása és kiválasztása után 15-20 tételt mutat be. Ez a bortípus direkttermő szőlőfajtákból készül, melyekből közel ezerféle létezik a világon. Annak ellenére, hogy a borászok nagyon szeretik, az Izabella direkttermő fajta az Uhudlerbe nem tehető bele.  Uhudlert Ausztriában sokan készítenek - sokszor virgonc Frizzante formában is -, de ezzel a címkével ellátott tételt csak Dél Burgenlandban készíthetnek és hozhatnak forgalomba, amely megfelel az egyesület által támasztott magas követelményeknek.


Mivel bor és a gasztronómia kéz a kézben jár, így a helyi falatokon, harapnivalókon, pogácsákon túl, már úgynevezett gasztro pontokkal is bővül a Bortavasz, ahol magasabb minőségű ételeket is lehet a borok mellé fogyasztani. A rendezvény hétvégéjének péntek estéjén a Wein Trophy 2015 eseményt a Kastell Stegersbach étteremben rendezik meg. A borverseny keretén belül a régió három legjellemzőbb borát versenyeztetik, így az Olaszrizlinget, a Kékfrankos Classic, és a Kékfrankos Reserve tételeket. A győztes borok mellé háromfogásos menüt készít az étterem séfje.


Jegyeket, bérleteket! - Kedvezmény április 20-ig!

A kétnapos jegy ára: 28 Euro/fő (online, és elővétel esetén 24 Euro/fő). A belépő tartalmazza a „startcsomagot” (buszhálózat ingyenes használata, buszmenetrend, térképek, borkalauz, 5 bor/pincészet kóstolását a résztvevő borászatoknál, kóstolópohár, 6 palack bor vásárlása esetén igénybe vehető 5 Euro értékű bón). Kétnapos jegy online jelentkezéssel április 20-ig igényelhető, ára: 24 Euro/fő. Elővételben a Raiffeisen bank regionális kirendeltségein (Oberwart, Güssing, Jennersdorf) is megvásárolható a jegy 24 Euro/fő áron. Belépőjegyek vásárolhatók a pincészeteknél is, ebben az esetben a busz kiutazásra is használható már. 

Kérjük, figyeljenek rá, hogy a buszok Szombathelyről és Kőszegről a szórólapokon eredetileg olvasható időpontoktól eltérően indulnak! (A végleges menetrendet és útvonalakat ide kattintva lehet tanulmányozni). Szombathelyről Eberauba 9:45-kor és 11:45-kor indulnak a buszok az Ady térről. Kőszegről Rohoncra a buszok 10:00-kor és 12:00-kor indulnak az autóbuszállomásról. A körmendi járat időpontjai nem változtak: 10:00 és 12:00 órakor indulnak Moschendorfba.
                
Jó korban élünk. Újra kóstolhatunk határaink mentén, és ami sokáig ismeretlen volt számunkra, nagyon gyorsan ismertté vált. A palackokkal együtt megnyílunk mi is. Töltünk egy pohár jó bort, és beszélgetünk. Mára már kötelező nyelv lett a bor, szeretünk a nyelvén beszélni. A "házi feladatok" között pedig szívesen válogatunk, ha szükséges plusz órákat veszünk, és ellátogathatunk egy-egy bor szülői házába, a borvidékre. Mára már határtalanul kóstolhatunk, tegyük is meg minél gyakrabban, amíg csak lehet.

Szöveg és fotók: Wawrzsák László


Korábbi bortavasz élményeink:

     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...