2012. augusztus 6., hétfő

"Pinkavüzet" a pohárba! – Picture on 2012

Egy borvidék körülöttünk, egy kis „Pinkavüz”, vagyis „Pinkawossa” a poharunkban, némi tradicionális borozás, egy stílusosan Uhudler névre keresztelt színpad, és zene, zene, zene két napon át, minden mennyiségben. Nagyon leegyszerűsítve ez a Picture on fesztivál. Pontosabban ez lesz augusztus 10-én és 11-én. Az elmúlt tizenkét évben sokat látott a mesebeli kis borvidék, a szőlősoroktól zöldellő Vas-hegy osztrák oldalának beledi (Bildein) platánfája. Táncoltak már alatta elektronikus zenére, lazultak reggae-re, ráztak fejet metálra, „dühöngtek” kemény rockra, doboltak kézzel-lábbal folkra, merengtek jazz-re, és még sorolhatnám.

Légy te is Pinkarocker!
 
Hogy honnan lehet indulni, és hová lehet eljutni, ha nem csak kesergés van, hanem lelkes tettek, arra jó példa a Picture on rövid története. 2000-ben még csak egy kis, 150 fős lelkes mag táncolt hajnalig Bildein egykori papi pajtájában. A kemping füve érintetlen maradt, senki sem tervezett ottalvós fesztiválozást a piciny, 370 lelket számláló határmenti falucskában. 11 évvel később a Picture on jegyei már napokkal előbb elkeltek. A fesztivál a pajtába már nem fért be, a színpad évek óta a szabad ég alatt áll a hatalmas platán árnyékában, és az almáskertben is külön színpad várja a fesztiválozókat. A kempingben sem igen akad szabad hely ilyenkor. A Picture on ma már A fesztivál Délkelet-Ausztriában.

Újra borvidéken lép fel a Quimby
 
Mivel láttam én már Quimby-t borvidéken játszani, szinte kötelezőnek érzem a Picture on-t. Akkor a Badacsony ősi szellemének felébresztésén dolgoztak a srácok a szőlősorok között, háttérben a Balatonnal. Furcsa érzés volt akkor a bazaltúton koncertre igyekezni, hiszen leginkább „csak” pincézni, szüretelni, vagy fügét szedni járt arra a földi halandó. Pedig hátborzongatóan jó érzés tüzes, ásványos badacsonyi rizlinggel a kézben hallgatni, hogy neki megadom magam... Most tehát a Vas-hegy kerül sorra, pontosabban annak Ausztriába átnyúló oldala. Ahogy az örök érvényű Quimby dalban elhangzik: „Nekem mindegy, csak a színe legyen vörös”, vagyis most akár Kékfrankossal a kézben is kipróbálhatom ugyanazt az élményt. És nem csak a Quimbyvel, hanem egy egész zenei fesztivállal. Ami ráadás, hogy a nagyszínpadtól pár méterre, az üvegfalú borarchívumból lehet figyelni, hogyan zúznak a sztárok. Az egykori pajtából modern rendezvényhelyszínné avanzsált Bor-Kultúr-Házban rendezett after-show partikat pedig már legendák övezik.

Mindeközben egy pohárka „Pinkavüzet” („Pinkawossa”) is kortyolgathatunk. A „Pinkawossa” nem más, mint 1/1 arányban elkészített Uhudler fröccs. Létezik azonban ennek „light” változata is: 1/3 rész Uhudler, 1/3 rész Almdudler, és 1/3 rész szóda. Ismert a Pinkawossa light-nak bodzás verziója is, ebben az esetben egy deci borba némi kis bodzaszörpöt tesznek, és ezt öntik fel szódával.    

Magyar formáció a fesztivál nyitózenekara: Big Bunny Hall Swinger Club
  
A Picture on egyébként a zene határtalan ünnepe, és nem csupán szlogenileg, hanem a valóságban is. A nagyszabású zenei fesztivált ugyanis magyar partneregyesületekkel együtt szervezik, magyar fellépők (például idén a Quimby, és a fesztivált megnyitó Big Bunny Hall Swinger Club) részvételével is, így a vasfüggöny „jóvoltából”évtizedeken át egymástól elválasztott, németül, magyarul és horvátul beszélő régiók újra összenőnek. Mivel májusban már átkukkantottunk némi Bortavaszozás erejéig a Vas-hegy osztrák oldalára, tapasztalhattuk, hogy a határok valóban lebonthatók. Ahogy az a Picture on sajtóanyagában is áll: „A zene lebontja a határokat a fejekben is” Én ezt talán még annyival egészíteném ki, hogy a bor is. Igazán ugyanis a szőlő és a borász együtt mutatja meg, mit tud az adott terület, mire képes a terroir. Hiába húzódtak fölötte egykor szögesdrótok, és hiába húzódnak fölötte térképen megrajzolt határvonalak. A szőlő és a bor szempontjából úgysem ott vannak, illetve időnként nincsenek is. A zene is valami hasonlóra képes...


Jimmy Cliff, a reggae főpapja
 
Szóval a Szombathelytől alig 20 km-re fekvő kis falu templomkertje és a platánfa ismét sokat lát majd. Például jön a friss Grammy díjas sum41, a reggae egyik még utolsó élő főpapja, Jimmy Cliff, az extravagáns frizuráiról és elszabadult hangulatú koncertjeiről híres Leningrad Cowboys, a már említett Quimby, a színpadot lángba borító német In Extermo, vagy a funkyval kevert indie rockot játszó belga dEUS. Táncolhatunk a Los de Abajo-ra, az alternatív stílus kedvelőinek pedig az almáskerti Uhudler-színpadon fellépő Francis International Airport szerez majd felejthetetlen élményt. Az igazán kemény zene hívei a Black Inhale zúzását élvezhetik majd, a fesztivál nyitókoncertje pedig szintén magyar vonatkozású, a swing-punk-rock stílust képviselő Big Bunny Hall Swinger Club csap a húrok közé.

És ami még lesz: a pihenni vágyóknak „nyugis kemping”, a tradicionális borivás szerelmeseinek kitelepült buschenschank (klasszikus osztrák hegyi borozó), a mozogni vágyóknak zumba, az elmepallérozásra vágyóknak Pinkaparti felolvasó programok, a lazításra vágyóknak megnövelt chill-out zóna, a strandimádóknak pedig a Pinka homokos plázsa. A nagy nevek mellett természetesen fellépnek még kiváló osztrák és magyar együttesek, de érdekes utánpótlás-zenekarokat is láthatunk, sőt, még sramlizene is lesz. 

 
Leningrad Cowboys
 
Néhány szó még a fesztiválfilozófiáról: a Picture on-t kb. 150, nagyrészt önkéntes munkatárs szervezi. Nincs szó nyereségmaximalizálásról, túlszabályozásról és kontroll-őrületről. Itt a látogató áll a középpontban, az a felelősségteljes zenerajongó, aki becsülni tudja a zenei fesztiválhoz való komplikációmentes hozzáállást. A Pinkarockerek egyébként zöldek, ezt tükrözik a környék településein át közlekedő ingajáratban közlekedő buszjáratok, a szelektív szemét gyűjtése, illetve a szemét mérséklése, a regionális ételek- és italok, és a bio fesztiválpóló. A szervezők egyébként hálásak minden konstruktív ötletért, amelyek segítettek, és segítenek a jövőben még jobbá tenni a fesztivált. Ezekre mindig nyitottak, hiszen a vendégekkel együtt szeretnék a rendezvényt még vonzóbbá tenni.

Tehát 2012. augusztus 10-11., Ausztria, Bildein, Picture on fesztivál. Jegyek vásárolhatók Magyarországon a körmendi Lokálpatrióta klubban, a szombathelyi Pianho Hangszerboltban, a www.eventim.hu oldalain, és egy, a készlet erejéig tartó meglepetés akció keretében a www.quimby.hu oldalon történő regisztrációval (részletek a Quimby zenekar oldalán). Minden egyéb információ elérhető és letölthető a www.pictureon.at oldalról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...