2012. július 19., csütörtök

Veszprém, rizling, rozé, rillette…

Na meg nyár, szerelem, libamájtorta, jazz, egy kacskaringós utcácskás óváros, borzselé, diós kenyér, jóféle szalámi és balatoni borok. Nagyjából ennyi a receptje egy igazán hangulatos kis nyári fesztiválnak. Tényleg nem kell több. Pedig ott jártunkkor, szombaton, még csak hangzatos sztárnevek sem szerepeltek éppen a programban – lévén a Rozé, Rizling, Jazz Napok a már jó előre minden jegyet elkelesztett George Benson-os, Buena Vista-s, Mezzoforte-s VeszprémFest kísérőrendezvénye -, minket is „csupán” A mi szalámink, vagyis egy már messze földön (értsd: Veszprémtől 120 km-re, Szombathelyen) is híres, nemespenésszel érlelt csoda vitt oda. Na meg a hír, hogy az általunk szívből szeretett balatoni borászok és boraik mellé némi gasztronómiai flört is ígérkezik az Óváros téren, Tornyos Balázsnak, a veszprémi Oliva Étterem nem kicsit, ellenben nagyon kreatív, Mediterráneumot látott séfjének köszönhetően. 

Tornyos Balázs a házban... (Fotók: Wawrzsák László és Nagy Zita)

A tett halála az okoskodás, úgyhogy mivel szeretjük a rizlinget (nagyon!), a rozét, és a kulináris kalandokat, plusz még a jazz-t is, belevágunk Veszprém, és a Rozé, Rizling, Jazz Napok meghódításába. Kora délután érkezünk a városba, és ha nem tudnám, hogy hol járunk, biztos lennék benne, hogy az egyik kanyargós, ódon, szűk utcácska vége egy színes napernyős tengerpartra fut le. Tombol a hőség, a város sziesztázik, mi is behúzódunk egy zamatos, élénkítő kávé erejéig a történelmi belváros eldugott, mégis sokak által látogatott romantikus kis zugába, a Buhin utcába, az Oliva Étterembe. Rögtön összefutunk a séffel, Tornyos Balázzsal, aki máris sorolja, mi mindennel készült fent az Óváros téren a Rozé-Rizling-Jazz-re: aszaltparadicsom krém, töpörtyűkrém, sertéshús rillette, kacsamájpástétom, libamájtorta borzselével, antipastik, na meg a már említett kolbász- és szalámi remekek. Mindehhez máris hozzáképzeljük a jelenlévő borászatok kínálatát, vagyis a Balatoni borok „krémjét” - Figula, 2HA, Nyári Ödön, Tamás Pince, Jásdi, Liszkay, Feind, Pántlika, Orbán Pince, Laposa, Istvándy, Söptei, Szászi, Fischer, Villa Tolnay, Szatmári, Bujdosó, Kislaki Bormanufaktúra, Veszprémi Pince, Bezerics, Homola, Kreinbacher – és rögtön észrevétlenül visz fel a lábunk a sziesztából ébredező, még álmosan nyújtózkodó térre.

A mi kolbászunk...
 
Egy, csak egy legény van talpon a helyszínen ezen a kora délutáni órán: Tornyos Balázs (igen, mindig, mindenhol ott van, én sem értem, hogyan csinálja). Már nyitva a Sajt-Kolbász Ház, és az Oliva Pástétom stand is. Mindkettőnek Balázs a házigazdája. Éppen kolbászt szeletel, A mi kolbászunk-at, pontosabban, ha nem lenne rémesen idétlen a kifejezés, azt írnám: az ő kolbászát (mégis leírtam). Tornyos Balázs és Kovács Zoltán receptje alapján készült ugyanis a híres csemege. Erről beszéltem. Mármint a poszt elején. Pontosabban szalámi változatáról, merthogy az is van. A fehér nemespenésszel érlelt szalámi lett az egyértelmű kedvencünk, de a paprikás – na meg a hússal duplán felturbózott – is hét nyelven beszél. A titok természetesen a kifogástalan minőségű színhúsban és fűszerekben rejlik. Bort keresgélünk a kolbász-szalámi tálhoz. A dolgunk könnyű, hiszen tele a tér tisztes, nemes rizlingekkel, ráadásul a „szerelmes a szakácsnő”-kategóriából, vagyis az ásványos, finoman sós borok élvonalából. Leginkább mégis egy vörös, a Villa Tolnay 2008-as Pinot Noir válik be könnyedsége mellett kicsit fűszeres, füstös aromáival, finoman ásványos lecsengésével.


Snétberger Ferenc

A tér egyre nyüzsgőbb, a technikusok is munkába állnak, érkeznek ugyanis a Felsőörsön működő Snétberger Zenei Tehetség Központ diákjai. Nagyon fiatalok, ugyanennyire lelkesek, és szemtelenül tehetségesek. Olyan jazz-örömzenével árasztják el az Óvárost – és teszik ezt még e hét végéig – hogy hamarosan teljesen megtelik az egykori piactér. A már Berlinben élő Snétberger Ferenc is ott van a közönség soraiban, itt is figyelemmel kíséri a srácok útját. Mi pedig megint kóstolunk, újra Balázzsal együtt, méghozzá ezúttal az aszaltparadicsomos krémet. Tamás Ervin Syrah-Cabernet Rozéját tesszük mellé. Szép felépítésű, izmos, masszív rozé, semmi cukimuki, könnyed, közhelyes tuttifrutti. A bor Provence-t idézi, az aszaltparadicsomos kence Nápolyt, és most már tényleg kezd a hangulat erősen Donizetti-s, féktelen temperamentumú, mediterrán életérzésbe átcsapni. Ehhez Balázs személye és ételei is hozzájárulnak, nem véletlenül dolgozott egy olasz trattoriában (La Palazzina), egy provence-i étteremben (La Jarrerie), meg aztán nem mellesleg a Michelin-csillagos Gerald Jeitler konyhájában, Brombergben. Most már tényleg elhiszem, hogy az a vehemencia - „Lepje meg saját magát! Ne korlátozza elképzeléseit! Legyen bátor és önbizalomtól duzzadó! Ha nem sikerül, ne búsuljon, másodszorra biztosan sikerülni fog. Próbáljon ki olyan dolgokat, amelyek nem megszokottak. Rugaszkodjon el a hagyományoktól, de mindig a jól bevált és kiforrott receptekre alapozzon!” – amellyel Balázs első könyvében, A rántott húson túl…-ban beköszön, egyáltalán nem túlzás.


Sertés rillette

Franciahon óta gyengém a rillette, simán le lehet vele „kenyerezni”, teljesen mindegy, hány lábúból készül, úgyhogy erről is kifaggatom Balázst. Leginkább az tetszik, ahogy belevág a mesébe: - Nagymamám régen mindig készített egy egész vindővel… Divat most a nosztalgiázás, meg szinte minden eladható némi vidéki „fíling” hangoztatásával, de Balázsnál ez bizony lélekből és valódi élményekből jön. Annyira, hogy például a nagymamájánál lévő, édesapja által metszett bokorról szedett friss fügét is gyakran használja lent az Olivában. Például némi vaníliafagyival… Persze Balázs rillette-je nem egészen „nagymamás”, a szálakra szétomló sertésdagadó, és a csodásan krémes zsír-fedőréteg mellett benne van saját stílusa, a mediterrán csavar, vagyis a kapribogyó. Az étel zsírtartalma és a kapribogyó miatt a borválasztás során élénk savakra vadászunk, na meg valami vibráló izgalomra, így kerül a poharunkba a szigligeti Szatmári Pincészet 2011-es Vulcanusa. Az igazi pluszt a talaj adja a borba, és persze ott van a napfény, és a Balaton vízpárája is a pohárban. Meg a vízbe csobbanó evezők, és a széltől dagadó vitorlák hangja. Vagy csak képzelem…


Libamájtorta
 
Végül a libamájtortát kóstoljuk, tetején borzselével. Diós kenyeret kérünk hozzá, borban pedig testre, eleganciára, több rétegű, cizellált élményre vágyunk, így ismét Villa Tolnay-ékhoz megyünk, méghozzá a 2007-es Bandériumért. A zászló alatt Csobánc fehér fajtái gyülekeznek, igazi terroir-bor, krémes, vajas, telt, érett, gyümölcsös, szép mineralitással és savkészlettel. Aztán még néhány vörös, például a Liszkay Mihály nevével fémjelzett monoszlói Liszkay Pincészet 2008-as Pangyéri Szűz házasítása, vagy 2008-as Cabernet Franc-ja. Egy világlátott bárzongorista, aki a monoszlói szőlőhegyen bordói fajtákkal foglalkozik. Felderítésgyanús történet!



Aztán leszáll az este, a tér teljesen átforrósodott. Én már csak táncolnék. Vele. És ha lehetne, Omara Portuondo-ra. Mueve la cintura mulato... Bár minden jegy elkelt, holnap, július 20-án, pénteken ő lép majd fel. Egy rozé és egy rizling, na meg némi gasztronómiai kalandozás azonban garantáltan kárpótolja azt, aki nem jut be a koncertre. Rozé, Rizling és Jazz Napok Veszprémben tehát még egészen vasárnap estig! Nekünk meg elég nehéz tudomásul venni, hogy megérkezett a taxi... Agyő, Veszprém!

Fotók: Wawrzsák László és Nagy Zita - Borgőz 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...