2013. október 15., kedd

Erdők ízei - Borgőzös próbafőzés a Régimozi étteremben

Ősz van, és mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy egyik reggel könnyű ökörnyál ragadt a hajamba, és úgy úszott utánam a bágyadt napsütésben, mint egy gyöngyházszínű fátyol, egészen addig, míg véletlenül morcosan rá nem csaptam a kocsiajtót. Puff. Mivel évszakváltás történt, és átsétáltunk a nyárból az őszbe, a konyhákban a séfek keze alatt is szép lassan kicserélődnek az alapanyagok, és mi is másfajta hőmérsékletű, színű és összetételű ételek – és italok - után kezdünk vágyakozni.  Így működik az ősz „gasztropszichológiája”.

A Régimozi ördögei: Dianiska Dániel és Szabó István - Fotók: Wawrzsák László

A tavaszi Régimozis versenyételes próbafőzésünk és borvacsoránk után tehát ismét elfoglaltuk a nagykanizsai konyhát, és annak ördögeivel, vagyis a Dianiska Dániel-Szabó István párossal együtt kicsit „bevadultunk”. Egészséges, zsírszegény, sok fehérjét tartalmazó, rostgazdag vadhúsokból, friss erdei gombákból, zöldségekből és gyümölcsökből álló menüsorral készül ugyanis az étterem az október 18-i „Erdők ízei” gourmet-vacsoraestre, mi pedig ismét a próbafőzés során történő összekóstolás igencsak ínyünkre való feladatát kaptuk, méghozzá borokkal kiegészítve.

Koncentrálás az ízekre, és a tapasztalatok jegyzetelése

Annyit elárulok elöljáróban, hogy a szezonalitás elvét szem előtt tartva ezúttal nemcsak az ételek lesznek más jellegűek, de a borsort is picit „vadabbra” hangoltuk, hiszen a borpárok kiválasztása során szakítottunk a „tankönyvi” alapszabályokkal, és a próbafőzés-összekóstolás után úgy tűnik, teljesen jól döntöttünk. Bízunk benne, hogy elégedettséggel tölt majd el minden vacsoravendéget az eredmény.

Így állt elő az a helyzet, hogy a könnyű fehérborokat kihagytuk a sorból, és egy vörösborral kezdünk majd, történetesen egy etyeki Kertész Pinot Noir-ral. Utána jönnek a kissé fajsúlyosabb, hordós érlelésű fehérborok, a menüsor közepén pedig a szarvasragu és a szaftos vadmalacnyak között „elvágólag” felfrissítjük az ízlelőbimbókat egy szeder sorbet és egy Kertész Carla nyerspezsgő segítségével.

Talpig vörösben - A Vylyan Pinot Noir társa

A sor vége is érdekes lesz, hiszen úgymond bezárul a kör, vagyis a borsor vonala visszatér a kezdőpontba. A desszerthez ugyanis nem a megszokott édes bor párosítást, vagy egy szupertestes vörösbort választottunk, hanem  egy Pinot Noir-t a Vylyan Pincészettől. Ő lesz a társa a málnaraguval kínált csokoládéfelfújtnak.

Ami a tányérok tartalmát illeti: a desszertet és a sorbet-t kivéve kizárólag vadak (vadpástétom, fácánerőleves, szarvasragu, szaftos vadmalacnyak) sorakoznak majd a menüsorban, őszi termésekkel, gombákkal, zöldségekkel, gyümölcsökkel és fűszerekkel (például tökmag, boróka, vargánya, cékla, sütőtök) kiegészítve, borok tekintetében pedig - a fent felsoroltakon kívül - ott lesz velünk a Bussay Pince Esküvéje, a Borbély Családi Pincészet Kőmagas Rajnai rizlingje, valamint a Vylyan Pincészet Montenuovo házasítása.

Repül a pöcsmácsik

Érkezik majd a tányérunkra a pöcsmácsik is, amely a Magyar Néprajzi Lexikon szerint főtt krumpli, liszt és só keverékéből álló, apró hengerekre formált tésztából készülő kifőtt tészta. Nos, az Erdők ízei borvacsorán sütőtökös pöcsmácsikkal találkozhatunk majd, nekünk meg bónuszképpen abban az élményben lehetett részünk, hogy végignézhettük a más tájakon, más néven angyalbögyörőnek, vagy pucunak nevezett étel készítését, kezdve a tésztagyurkamurkától és a hihetetlenül gyorsan, de mégis precízen egyenlő hosszúságú „nudlikra” történő darabolástól, a sűrűn hulló hóra emlékeztető lisztezésen át a serpenyőben történő aranybarnára és ropogósra sütésig bezárólag.

A párosításoknál az illatoknak is nagy szerepe van

Mondanom sem kell, a srácok - akárcsak a májusi próbafőzésen és összekóstoláson - ismét brillíroztak, megint előkerült jó pár fűszer és tálalási ötlet, kóstoltunk, kortyoltunk, törtük a fejünket, átvariáltuk a borsort, aztán visszavariáltuk, és persze én sem maradtam ki a konyhai teendőkből, hiszen mindeközben még foghagymát is pucoltam. Pénteken már kicsit más szerepben, a borok bemutatásában veszünk majd részt, no meg igyekszünk a kedves vacsoravendégekkel néhány bor- és ételpárosítás tapasztalatot is megosztani.  

Ismét hatalmas élmény volt tehát a Régimozi próbafőzés, és előreláthatólag az október 18-i Erdők ízei borvacsora est is az lesz. Aki igazi, őszre hangolós, zamatos, és ami nagyon fontos, egészséges (!) ételekre vágyik, ne hagyja ki a péntek esti „vadkalandot”. Mindenkit szeretettel várunk, tartsanak velünk egy őszi erdei gasztrosétára!

Fotók: Wawrzsák László
       
Mi? - Erdők ízei gourmet borvacsoraest
Hol? - Régimozi étterem, Nagykanizsa
Mikor? - 2013. október 18. péntek, 19 óra

Szívből jövő menü

Az „Erdők ízei” vacsoraest menü- és borsora:

Szalonnaköntösbe bújtatott vadpástétom tökmagolajos zöldsalátával és pirított tökmaggal
Kertész Családi Pincészet, Etyek – Pinot Noir 2009

Fácánerőleves borókás galuskával
Bussay Pince, Csörnyeföld – Esküvé 2011 (Olaszrizling, Rajnai rizling)

Vargányafelfújt tejszínes-zöldséges szarvasraguval
Borbély Családi Pincészet, Badacsonytomaj – Kőmagas Rajnai rizling 2011

Szeder sorbet
Kertész Családi Pincészet, Etyek – Carla nyers pezsgő 2011

„Makacs nyakas” – avagy Szaftos vargányás vadmalacnyak kerti zöldségekkel és sütőtökös pöcsmácsikkal
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, Kisharsány – Montenuovo Cuvée 2008 (Cabernet franc, Merlot, Syrah, Zweigelt)

Csokoládéfelfújt málnaraguval
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, Kisharsány – Pinot Noir 2008


A hatfogásos menü ára az ételekhez kínált borral 8.900,-Ft/fő.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...