2011. március 9., szerda

Szeretettel Badacsonyból – Aktuális korty: Borbély Családi Pincészet


Rögtön a legfrissebb balatoni helyzetképpel kezdeném: ragyogó napsütés, kertek alatt könnyű léptekkel járkáló, egyelőre kardigánba burkolózó tavasz, minden fán unplugged füttykoncert, fejüket földből kíváncsian kidugó zöldek, a tó vize hol déliesen türkiz, hol mosolygó babakék, én pedig hétvégén Fűzfőn ünnepélyesen megettem az idei első „szabadtéri” lángosomat. Szóval van egy rakás jó hírem innen a Balaton mellől! Bónuszképpen jön még egy hosszúra – azaz 4 naposra nyúló – hétvége, és az időjósok szerint sem fogunk azokban a napokban panaszkodni (legalábbis az időjárásra nem, a többi meg a mi bajunk). Mi következik ebből? Hogy úgyis mindenki a szabadba vágyik majd.

Gyere ki a hegyoldalba!

Éppen ezért azt javaslom – idén nem először és nem is utoljára – hogy ismét Borbarangoljunk Badacsonyban!. Ezúttal nem csak az aktuális Borbarangolás-állomásra, azaz a Borbély Családi Pincészetre  hívnám fel a figyelmet, hanem arra is, hogy péntektől, azaz március 11-től újra kanalazgathatjuk a halászlét, eszegethetjük a tepsiben sült pontypatkót, meg a diós-muskotálymártásos Badacsonyi palacsintát, ugyanis újra kinyitja kapuit Badacsonytomajban a Borbarátok Vendéglő is. Egy balatoni ismerősöm szerint az igazi nyári időszámítás attól kezdve lép érvénybe, amikor az első, télre bezárkózott vendéglátóhely újra kinyit a Balatonnál, és ha így nézzük, a nyár pénteken kezdődik. Kár lenne hát lemaradni róla.

A Borbély család
 
És akkor néhány mondatban a szombati, március 12-i Borbarangolásról. A Borbély Családi Pincészet ez alkalommal a ház asszonya, vagyis Borbélyné Galambos Gabriella által komponált borvacsorával várja a vendégeket. Lesznek ott sültek, tökmagolajos káposzta, nagyis házisütik, ezen kívül természetesen a 2008-2010-es évjáratokból is kóstolhatunk. A ma már 18 hektárral rendelkező pincészet története egy nászajándékba kapott régi badacsonytomaji családi szőlőterület újratelepítésével indult. A „családi vállalkozás” pedig a Borbély család esetében tényleg nem csupán jól hangzó szlogen, hiszen a pincészetnél a szőlőműveléstől az értékesítésig minden munkafolyamatot maguk a családtagok végeznek. A modern technológia alkalmazása mellett a hagyományokhoz is ragaszkodnak, boraikat tölgyfahordós erjesztés és érlelés után palackozzák. Kóstolgathatunk száraztól az édesig bezárólag, és ha elfáradtunk, vagy még egyáltalán nem húz a szívünk hazafelé, a kényelmes vendégházban álmodhatunk szépeket.


Mit kortyolhatunk?

Klasszikus borok: Muscat Ottonel (félédes), Olaszrizling, Pinot Noir Rosé, Somlói Juhfark, Szürkebarát (félédes), Tramini (félszáraz)

Selection borok: Bácsi-dűlő Olaszrizling, Gabriella Muscat Ottonel, Jégbor (édes), Kéknyelű Selection, Kőmagas Rajnai rizling, Olaszrizling Késői szüretelésű (édes), Szürkebarát Késői szüretelésű (édes), Szürkebarát Selection, Tomaj Kéknyelű-Olaszrizling, Zeusz Késői szüretelésű (édes)

További részletek, információk:
Borbély Családi Pincészet
+36-30-927-1414
info@borbelypince.hu
www.borbelypince.hu

Fotók: www.borbelypince.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...