2019. március 11., hétfő

Amiért én szeretem - A megújult Pécsi Borozó margójára

Most egy kis személyessel indítanék, aztán jön a többi is! 

Még 2012. októberében kaptam egy meghívást Győrffy Zoltántól a Pécsi Borozó főszerkesztőjétől és stábjától, miszerint egy kis rendhagyó szekszárdi borbemutatóra invitálnak az Iván-völgybe a Németh János Pincészet Serius 2009 csúcsborának megjelenése apropóján, illetve egyúttal felkérnek a még palackozás előtt álló tételek megkóstolására is, afféle hordótesztelés jelleggel, plusz akkor már avassuk fel a pince elé nemrég telepített kemencét is. Ráadásul jó borok mellett beszélgethetünk borokról, médiáról, bormédiáról, gasztronómiáról, borokról, Szekszárdról, a kemencéről, borokról, az ivánvölgyiekről, jelenről, jövőről és akár még a borokról is... Igen, nem tévedés, ez pontosan így, ezekkel a szavakkal állt a meghívóban.

Szerintem már ez sokat elárul a "Pécsi Borozósok" közvetlen stílusáról, életigenléséről, közönség- és közösségszeretetéről, ami számomra rendszerint vissza is köszön a lapban, és többek között ami miatt imádom lapozgatni (na jó, olvasni is!). Itt is van a bizonyíték, gyűjtjük a számokat, és a régebbiek is folyton “használatban" vannak nálunk:

Fotó: Borgőz borblog

Fotó: Borgőz borblog

Sajnos az említett szekszárdi eseményre végül nem tudtam elmenni, de a Pécsi Borozót előtte is, és azóta is előszeretettel lapozgatom (olvasom is), hiszen az összes cikk értéket közvetít, mindig ad egyfajta pluszt, és mindig találok benne legalább egy "ma is tanultam valamit" cikket, vagy témát, no meg nem utolsósorban a Pannon Borrégió borvidékeinek (Pécs, Szekszárd, Tolna, Villány), valamint a déli szomszédos országok borvidékeinek életéről is ott olvashatok részletesen, méghozzá személyes gondolatokkal, élményekkel és impulzusokkal megtűzdelve.

Pécsi borok Kőszegen, háttérben a Pécsi Borozó - Fotó: Nagy Zita

Még talán az is idekívánkozik részemről, hogy nemrégiben Kőszegen szervezhettünk egy, a Pécsi borvidéket és borait, pincészeteit bemutató estet, ahová természetesen vittük a Pécsi Borozót is. Megmutatni, hogy annak a régiónak bizony van egy saját, most már országosan elérhető színvonalas magazinja, és ez bizony nem kis dolog! Gondoltam, ha már a magazint bemutathatom, kicsit "fel is készülök" az életéből, így találtam is egy szuper interjút Győrffy Zolival, amiből szerintem ismét csak az derül ki, hogy amit tesznek, azt abszolút szívvel-lélekkel teszik.

A Pécsi Borozó tavaszi száma - Olvasnivaló 132 oldalon! - Fotó: Pécsi Borozó

A magazin első száma egyébként 2008 tavaszán látott napvilágot, akkor elsősorban a Pannon Borrégió boréletére fókuszált a lap tartalma. A legjelentősebb váltás 2016-ban következett be, amikor a Borozó megjelent az újságárusok kínálatában, előfizethetővé vált, és tartalmilag is bővült, azóta alcímében is hangsúlyozottan gasztronómiai és bormagazinként jelenik meg. Fokozatosan szélesedett a lap tematikája is, például indulás óta nyomon követte a déli szomszédos országok boréletét, a Pannon borrégión túl kitekintett más magyar borvidékekre is, de szisztematikusan 2019 óta kijelenthető, hogy nem csak terjesztésben, de tartalmában is országos, sőt még inkább közép-európai.

Ráadásul most még az a szuper hír is érkezett, hogy március 8-án országszerte megjelent a Pécsi Borozó tavaszi száma, amely egyben az eddigi legtartalmasabb magazin, hiszen ezúttal 132 oldalon kínálnak olvasnivalót! (jeeee!)

Kőszegen a Pécsi Siller (Planina Borház),  és a kecskesajttal töltött ravioli, zöldparadicsom-mártás - Fotó: Nagy Zita

Az új struktúra szerint a lap három fő részből áll, vagyis a Pannon Borrégióval kezdődik, a gerincét Magyarország adja, de jelentős a kitekintés Közép-Európára is. A szerzőgárda létszáma is emelkedett, ma mintegy negyven fős csapat áll a Pécsi Borozó mögött, egy pécsi és egy budapesti szerkesztőséggel, valamint tudósítókkal a közép-európai országokban. A tartalom fele boros tematika, míg a másik felén a gasztronómia egyéb szereplői osztoznak.

A Pécsi borvidék és Szabó Zoli Déli Fénye Kőszegen - Fotó: Nagy Zita

És hogy mit is találhatunk a tavaszi számban?

- Nyilatkozik a magazinnak Balla Géza, Brunner Attila, Deák Joci, Gere Zsolt, Horváth Máté, Kézdy Dániel, Kosztolányi Zoltán, Lőrincz György, Pálffy Gyula, Polgár Katalin, Segal Viktor, Sümegi Ákos, Teleky Zoltán.

- Járt a Pécsi Borozó a Heppenheimer-gazdaságban, az Antal Pincében, a Gemenc Whiskey-nél, a Dunakanyarban, a Bori maminál, a Textúrában, a Mecsek Csárdában és a Pajtában (utóbbi nekünk, Vas megyeieknek kötelező olvasmány ám!)

- Készítettek nekünk közép-európai pezsgőkörképet, kis horvát borkalauzt, bemutatják nekünk a Ménes-magyarádi borvidéket, összefoglalják a legfontosabbakat a cseh borvidékekről.

- Az irodalmi szakaszban (ami az egyik kiemelt kedvencem, írjon oda éppen  Cserna-Szabó András, Méhes Károly, vagy Keresztury Tibor, de én Győrffy Zoli Szerkesztői gobdolatait sem hagyom ki soha!) Méhes Károly és Ferencz Győző tárcái olvashatók.

- A Mustrában 13 borvidék 35 borászatának 80 remek bora szerepel, de kínálnak 15 kipróbálandó receptet is.

Tudom, tudom, a legfontosabb kérdés, hogy hogyan is érhető el a magazin?

A Pécsi Borozó országszerte kapható az újságárusoknál, elsősorban a Relay és Inmedio kioszkokban, plusz elérhető a forgalmasabb benzinkutakon és hipermarketekben, valamint a dél-dunántúli Coop-boltokban. Ezen kívül a magazin előfizethető a Postán, országon belül és a világ bármely pontjára is kézbesítik!

Kőszegen a Radó Pince pécsi édes Cirfandlija, és a tésztakosárba töltött fehércsokoládé mousse, aszalt sárgabarack, dió - Fotó: Nagy Zita

A Pécsi Borozósok élete azonban nem csak a magazinról szól, hanem bizony rendezvényeik is vannak, amelyek idén is megvalósulnak:

- a Portugieser du Monde, a Portugieser fajta egyetlen világversenyét április 27-én rendezik meg Pécsett,
- a Pannon Borrégió TOP25 borának bemutatóját június 15-én tartják meg a pécsi Littke Palace-ban,
- az évzáró Pécsi Borozó Adventi Sajtószalont pedig december 7-ére szervezik.

Szóval szívből ajánlom a Pécsi Borozó valamennyi cikkét, élményét, rendezvényét, nem fogjátok megbánni!

A végére pedig egy kedvenc részletet ollózok be a 2016. Tavaszi szám Szerkesztői gondolataiból:

"(...) Huszonévesen azt hittem, minden gyorsan változik. De a valóságban bizony sokkal lassabban, mint hittem. Viszont én látom borban is, hogy formálódunk, alakulunk. Ha összetartóbbak, kompromisszumkészebbek lennénk, és néha a pillanatnyi személyes érdekeket háttérbe szorítanánk a nagy közös jövő érdekében, gyorsabban is kialakulna egy új perspektíva. Addig araszolgatunk, legyen hozzá türelmünk.
És persze soha ne feledjük, borozni mindig csak mértékkel, a bort élvezzük (vagy épp a sört)  ne az alkoholt! "

(Győrffy Zoltán - Borra sör) 

Sziasztok, elmentem Pécsi Borozót venni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...