2013. február 12., kedd

Szemezgetések – Jön a VinCE Budapest 2013!

Azt mondják a bölcsek, hogy ha nem akarjuk, hogy az életünk végeláthatatlan, kétségbeesett kapkodássá váljék, legjobb időközönként egy csinos kis feladatlistát szerkeszteni. Nos, én bele is fogtam, így az éppen aktuális feladat ugyanaz, mint tavaly ilyenkor, de megsúgom, idén sem könnyebb. Vagyis el kell dönteni, melyik nap és milyen mesterkurzusokon, workshopokon vegyünk részt a VinCE Budapest 2013-as eseményén, na meg, hogy mindemellett mikor kóstoljuk meg a kiállító borászatok 1000-féle borát. Három napig – március 8. és 10. között – lesz lehetőség arra, hogy a fenti lehetetlen küldetést teljesítsük. A helyszín újra a főváros szívében pompázó, ötcsillagos Corinthia Hotel Budapest lesz, süppedős szőnyegei, kristályfényű csillárjai, grandiózus termei nem először várják a tanulni, kóstolni, szórakozni vágyó borkedvelőket. 

VinCE hangulat - Fotók: Wawrzsák László

Szóval itt a Tasting Ticket-ek, a Masterclass- és workshopjegyek erdejében elkelne egy iránytű. “Először is tudnod kell, hogy TE mit akarsz” – mondaná nagypapám, mivel mindennemű magánügyi dilemmázást ezzel a rövid kis “iránymutatással” intézett el. Tavaly tudtam is, akkor Caro Maurer és Peter McCombie  mesterkurzusát, valamint Steven Spurrier Cabernet-kurzusát választottam.  De idén? Egy biztos: ha valaki csak a borászok standjai között szeretne sétálni, beszélgetni, és kóstolni, és a világért sem töltené el drága idejét mesterkurzusokon koncentrálva, annak mindenképpen alap kóstolójegyet - fogalmazzunk úgy, napijegyet - érdemes váltani (8.000,- Ft/nap). A jegy birtokosa egész nap kóstolhatja az összes (!) kiállított bort és párlatot.

Ha valakit a korlátlan kóstoláson túl a tanulás is vonz, tehát részt szeretne venni egy-két színvonalas mesterkurzuson, vagy kisebb létszámú workshopon, akkor nincs más dolga, mint kiválasztani a kiszemelt programot, és az alapjegyen túl megvásárolni rá helyjegyét. Aki szakmabeli, netán elfoglalt sommelier, és csak egy kurta délutánja van az összes bor végigkóstolására, annak érdemes kedvezményes Szakmai Kóstolójegyet váltani péntek délutánra (15:00-19:00), mindössze 4.000,- Ft-ért. Azoknak pedig, akik annyira imádják a bort, és a tanulást, hogy mindhárom napot a VinCÉ-nek szentelnék, érdemes All in bérletet váltani, így székük három napra az összes programra biztosítva lesz.


Nos, ami biztos, hogy ha már ott van az ember borrajongó lánya vagy fia a VinCÉ-n, érdemes egy-két mesterkurzusra vagy workshopra benézni. Itt azonban már a nagyapai bölcsesség se sokat segít, mert hát bármelyik ujjunkat harapjuk, tényleg mindegyik fáj, ugyebár… Az alábbiakban gyorsan és lényegre törően végigszemezgetjük tehát a VinCE hatalmas fürtjét, és mindenki döntse el maga, számára melyik program ígérkezik a "legízletesebbnek".

Péntek – Pezsgünk és fejest ugrunk a vízbe

Pezsgővel nyit a VinCE, vagyis Márkus György workshopján megtudjuk, hogy Champagne-ban valóban csak a nagy, sztárolt pezsgőházak tételei olyan jók-e? (Secret Champagne worksop) (a workshop pezsgői itt). Aztán... Fontos a hidratálás – belsőleg is. De tényleg létezik “víz-sommelier”? Tényleg, és úgy hívják: Arno Steguweit. A workshopon megmutatja, hogy a különböző vizek milyen hatással vannak a velük együtt kóstolt borokra. (Water Sommelier workshop)


Szombat – Nevek, arcok, helyek

A szombat a VinCE várhatóan legkelendőbb mesterkurzusával indul, vagyis jön a világ egyik legnépszerűbb pezsgője, a brit pezsgőrajongók által Bollynak becézett Bollinger. James Bond nagy favoritja is! (Champagne Bollinger masterclass) (a mesterkurzus pezsgői itt). Közben a workshop teremben: osztrák borok a házban! Ropogós zöldveltelinik, hosszú rajnai rizlingek, feszes és gyümölcsös Kékfrankosok. Nyolc varázslatos bor egyenesen Ausztriából. (Wines of Ausztria workshop)

Borász, szaktanácsadó, borszakíró, norvég étteremtulajdonos, londoni luxusáruház főbeszerzője, finn borkereskedés-tulajdonos, sommelier. Közös bennük, hogy valamennyien teljesítették a Master of Wine vizsgát, na meg persze hogy itt lesznek a VinCE mesterkurzusán, és egy-egy boron keresztül mutatják be, szakemberként mit is adtak a világnak. (10 wines, 10 lives, 10 MW masterclass). Ezzel egy időben: egy biológus professzor – Jamie Goodie – akinek borblogja van? Igen! Pro és kontra érvek felsorakoztatásával avat be minket a biodinamikus szőlőművelésbe, természetesen zseniális biodinamikus borok társaságában. Figyelem, csak 70 jegy kapható! (Jamie Goodie Biodynamic workshop).

Na és mi az az Amarone? Az olasz Veneto tartomány leghíresebb, szárított szőlőből készült bora. És a Masi? A vidék első birtoka. A kettő együtt adja ezt a mesterkurzust, melyet a birtokot vezető Bosciani család feje, “Mister Amarone”, vagyis Sandro Boscaini tart majd, páratlan borokkal. (Masi masterclass) (a mesterkurzus borai itt). A workshop terem eközben átalakul “csatatérré”. Csavarzár, parafa dugó, üvegdugó? Vakkóstolóval döntjük el, csúcsborok esetén ki nyeri a lezárók harcát! (Closure Impact workshop).

Utána jönnek a buborékok, vagyis a világ, ezen belül Olaszország legnépszerűbb buborékos bora, a Prosecco! A Villa Sandi főborászával kóstolhatunk majd zamatos prosecco-kat. (Prosecco Villa Sandi masterclass). Eközben fiatal borászok a workshop-teremben! Litkai Gergely, Bakó Ambrus, Kis Tamás és Csetvei Kriszti. Borkóstolás és egy kis stand up comedy. (Wine Kids workshop és stand up comedy).

Parancsol egy Gaja bort? Nagyon ritkán hallható kérdés, hiszen a Gaja ma státuszszimbólum, akár egy Krug pezsgő, vagy egy Château Lafite-Rothschild bor. A mesterkurzuson Gaia Gaja mutatja be az olasz Piemont régióban található kultikus pincészet borait. Kultuszborok a piemonti ikonborászatból, vagyis 17:30-tól Gaja masterclass. Eközben a kis teremben Villány legendás dűlőit járjuk be a Kopártól az Ördögárokig, természetesen borospohárral a kézben! (Villány prémium terroirjai workshop).



Vasárnap – A különlegességek napja

Vajon a háború sújtotta országokban leállnak a munkával a borászatok? A válasz: nem, bár ezekkel a borokkal sem borszaküzletekben, sem kóstolókon nem találkozhatunk. Angela Muir MW ilyen országok borait mutatja majd be ezen a mesterkurzuson. Borok háború sújtotta országokból, vagyis Make wine not war masterclass (a mesterkurzus borai itt). A workshop teremben kötetlen beszélgetés, tanácsadás, kérdés-felelet, kóstolás, címkemustra Mai Tjemsland MW oslói étteremtulajdonos és gasztrotanácsadó segítségével – minden, ami segíthet azoknak, akik szeretnének borukkal bekerülni híres éttermekbe. Add el nekem a borod!, avagy 9:30-tól Sell your wine to me! workshop

Utána sosem kóstolt szőlőfajták boraival érkezik Julian Harding MW. A világ összes szőlőfajtáját nem, de az eddig számunkra ismeretlenekből nyolc fajta borát biztosan megkóstolhatjuk majd a mesterkurzuson. (Julia Harding masterclass). Majd egy workshop Laurent Gotti előadásában a burgundiai árverésekről, természetesen burgundy borokkal kísérve. Az árverések izgalmas világa, avagy Burgundy Auction workshop (a workshop borai itt).

Nagyszerű hazai birtokok és külföldi testvér- vagy anyapincészeteik egy mesterkurzuson. Allegra Antinori, Tűzkő Birtok, Cos d’Estournel, Tokaj Hétszőlő, Gere Attila és Franz Weninger. A sikeres közös vállalkozások gyümölcseit kóstolhatjuk majd. Hazai nagyok és külföldi “ikonpárjuk”, vagyis David, Goliat masterclass. “Kihalás előtti” példányok sajnos borokból is léteznek. Az utolsó fellelhető palackokat bontják ki ezen a workshopon, Horkay András vezetésével. Egyszervolt borok – kóstolás az utolsó pillanatban, avagy 11:30-tól One time wines workshop.

A fetească regală magyarul királyleányka, hungarikum, amely Erdélyből származik. A fetească neagră Románia fő kékszőlő-fajtája. Egzotikus kiruccanás a szomszédos, ám annál ismeretlenebb borvidékekre. Leányka fehérben és feketében, avagy Feteasca and friends workshop. Aztán az ázsiai tigris borban is élre tör. A legnagyobb borversenyeken valóságos éremeső zúdul rájuk. Vajon jogos ez a sok díj? Valóban ennyire zseniálisak a kínai borok? Herczeg Ágnes mesterkurzusán megtudjuk. (China masterclass)

És a végén jönnek a serpenyők jóképű zsonglőrjei, vagyis a Flying Culinary Circus mesterkurzus. Fiatal séfek tűzzel, jéggel és akrobatikával, na meg persze komoly szakmai múlttal. Természetesen a végeredményből kóstolás is lesz! A serpenyők zsonglőrjei, avagy 17:30-tól Flying Culinary Circus masterclass.



És ami még várható

Kapcsolatépítés, ismerkedés, beszélgetések, koccintás? Legjobb ott tenni ezt, ahol a VinCE hazai és külföldi vendégei, kiállítói, előadói, borvásárlói, újságírói koncentráltan megjelennek. Tehát nyitófogadás, vagyis Grand Opening Party a bálteremben március 8-án 20 órától.

Tematikus ingyenes kóstolók a VinCÉ-n? Igen, méghozzá a VinCE Borbárban, ahol a chilei temperamentum, a krétai őshonos fajták, a német élcsapat, az indiai ízek és a magyar virtus találkozik. Mivel a bor a gasztronómia elengedhetetlen része is, így a VinCE a rész mellett az egésszel is kíván foglalkozni. Jönnek tehát a gasztronómiai kiállítók is, például a Zara hotel finom falatokkal, az etyeki kézműves sonkákat készítő Árpás László, lesz olívás kiállító, vagy a sajtokat és kézműves lekvárokat kínáló Stelázsi.

A választás tehát nem könnyű, de van még néhány röpke nap a döntésre. Addig is érdemes megnézni a VinCE 2013 beharangozó videóját, nemcsak azért, hogy kedvet kapjunk a további szemezgetéshez, hanem, mert a Borgőz is szerepel benne. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...