2012. március 14., szerda

Ugye te is ott leszel? - VinCE 2012

Az egyik legjobb pillanat az év eleji időszakban, amikor a borrajongó előveszi a naptárát, és nemcsak a kötelező név- és születésnapokat karikázgatja bőszen (naná, garantáltan palackbontogatós napok ezek!), hanem a kihagyhatatlan boros eseményeket is bejelöli. Így biztosan mindenkinél karikába került – nálam egy borospohár sziluettel lett körbekerítve - a március 23-25-i hétvége is.


Tavalyi szárnyalás a VinCÉ-n

Miért szeretem?

Ismét irány tehát a körút és a Corinthia Hotel, vagyis a VinCE Budapest borrendezvény. Aki esetleg még nem találkozott a névvel, azoknak egy kis magyarázat a szóösszetételhez: a rendezvény elsősorban a borról szól (vin), és Közép-Európában várja vendégeit (CE = Central Europe). És hogy miért szeretem? Mert a korábbi évek tapasztalatai alapján nem nagyon akarok innen hazamenni. A borról mindig van mit tanulni, tapasztalni, beszélgetni, és erre a legkiválóbb alkalom és helyszín a VinCE, főleg a mesterkurzusok miatt.

A fő csapásvonal persze itt is a kóstolás, vagyis a kiállító pincészetek standjainak környékezése. Jövő hétvégén 110 hazai és külföldi pincészet boraival ismerkedhetünk meg, és ami a lényeg, nem a mennyiség számít, hanem a minőség, hiszen csak olyan pincészetek vehetnek majd részt a kiállításon, amelyeknek borai a VinCE Magazinban (illetve elődjében, a magyar Decanterben) négy- vagy ötcsillagos minősítést értek el.


Szakmailag...

A pénteki, március 23-i nap a szakmáé lesz, ekkor a Cava-k (spanyol, őshonos szőlőkből készülő, palackos erjesztésű pezsgő), illetve Horvátország borai kerülnek górcső alá – na meg a poharakba - egy-egy workshop erejéig. Aztán… Jön a nagy „meccs”, vagyis Magyarország vs. Az egész világ! Kiderül, hogy vajon tényleg csak itthon vagyunk-e nemzetköziek? Tokaj kontra Sauternes, magyar kontra osztrák Kékfrankos, magyar kontra szlovén Olaszrizling, magyar kontra chilei és bordeaux-i Cabernet… Egy borverseny, ahol tizenegy magyar és ugyanennyi külföldi csúcsbor száll ringbe. A három Master Of Wine-nal is büszkélkedhető bíráló bizottságban pedig ott ül majd Steven Spurrier, a legendás 1976-os Paris Wine Tasting (később a Judgment of Paris, vagyis Párizsi ítélet néven elhíresült) vakkóstoló szervezője is. Magyar részről Mészáros Gabriella és Romsics László kap majd helyet a bírák között. Ezen a napon kerül majd sor a legnevesebb hazai pálinkaverseny, a HunDeszt eredményhirdetésére is.




Szabad szombat...

Szombaton - és vasárnap - már a nagyközönség is beléphet a borrajongók paradicsomába, március 24-én és 25-én ugyanis már nekik is szól a rendezvény. Csupán néhány érdekességet emelnék ki a teljesség igénye nélkül, hiszen lehetetlen itt valamennyi programot, kiállítót és workshopot részletesen ismertetni, ehhez feltétlenül keresse fel mindenki a VinCE órarendjét, és szemezgessen belőle kedvére. Szóval idén első alkalommal érkezik orosz pincészet – a Myskhako Estate Winery – a rendezvényre, méghozzá a Fekete-tenger melletti Krasznodar régióból. Érdekességük, hogy Vlagyimir Putyin kedvenc bora is az ő pincéjükből kerül ki. Jönnek persze a nagy nyugat-európai, illetve újvilági borvidékek is, de természetesen a hazai pincészetek is szép számmal képviseltetik magukat. Kiállítók listája itt, de készüljünk fel, hogy úgysem bírunk – sajnos – valamennyivel, három nap ide vagy oda…


Champagne, portói, Ararat Brandy, ééés a teraszon a Cabernet Franc!

Aztán a mesterkurzusokról csak címszavakban: Piper-Heidsieck Champagne mesterkurzus az Év pezsgőmesterének előadásában, majd két Master of Wine szagol bele a borokba, és meséli el róluk, milyen esélyeik vannak a piaci versenyben, és mekkora sikerre számíthatnak. A dugó körül szaglászunk majd azon a mesterkurzuson, ahol a palackozás tudományát járjuk körbe. Ezt követően 10 zseniális Cabernet érkezik a pohárba a világ különböző tájairól, majd a Kékfrankos karakterével ismerkedhetünk. Pedro Silva Reis 100 éves portóit csepegtet majd nekünk, aztán Örményország aranya, az Ararat Brandy nem hagy majd minket nyugodni. Hogyan lesz édes tudás a keserű titkából? – „Das ist ein unicum!”, avagy kerüljünk közelebb a Zwack titokhoz! És aztán ha Villány, akkor bizony Cabernet Franc – randevú 11 villányi borásszal a teraszon némi Magyar Kikerics társaságában. Vasárnap molekuláris reggeli, vagyis bor- és ételpárosítás tudományos alapon, aztán tabudöntögető hordókísérlet, vagyis egy Shiraz 12-szer. Ezt követően ki mit tud Új-Zélandról, ha senki semmit, vagy nem sokat, akkor ne maradjon ki ez a mesterkurzus sem. Aztán jönnek a leánykák meg a bikavérek, vagyis Eger legfényesebb csillagai. Mi is van még? Ja, igen: jön, jön, jön minden hedonista önigazoló mesterkurzusa. Fektessünk borba, no meg kúráljuk magunkat borral…




Nem lehet őt elfelejteni...

Az egyik legértékesebb mesterkurzus a történelem kortyolgatásával zajlik majd, a résztvevők 1.000.000,- Ft értékű bort kóstolnak meg. Muzeális aszúk a pohárban, szemek csukva, szájak nyitva... Szó lesz még Közép-Európa borainak piaci esélyeiről a világban, a Janneau-ház Armagnac kóstolóján élvezkedhetünk, aztán jönnek a Frapin-parfümök és -cognacok. Nem maradnak ki a sorból a jégborok sem, vagyis friss zamatok aranyárban. A végén pedig irány a mínusz 1. szint, I feel good, vagyis ötfogásos Mangalica borvacsora az Orfeum klubban! Ja, zene: Peet Project Feat Pély Barna smooth jazz & funk formáció, yeah!  Miért érzem úgy, hogy a VinCE 2012-ről még sokáig fogunk beszélni?





1 megjegyzés:

  1. Talán még is ott leszünk!!
    Ha már ilyen szépen invitálsz!

    Borjour standon szombat délután.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...