2014. január 17., péntek

Olaszrizling szerintünk is - Avagy tél, Csopak, ízek, borok...

Mivel szeretjük a Balatont, szeretjük az Olaszrizlinget, no meg szeretjük a borokat ételekkel is párosítani, így remek alkalom kínálkozik jövő hét végén arra, hogy egyszerre szeressük mindannyiukat. Jön ugyanis a csopaki "Olaszrizling szerintünk" második évadja, főszerepben természetesen a sokarcú Olaszrizlinggel, háttérben és a pohárban a csillámló Balatonnal, és az idei ráadással, vagyis a tányéron az Olaszrizlinghez társított ételekkel, falatkákkal.Amellett, hogy a legelterjedtebb fajta, sokan a Nagy Magyar Fehérbor egyik lehetséges archetípusának tartják az Olaszrizlinget, sorsa valahol a magyar bor sorsa is. Hasonló a vélemény sok komoly borászat berkein belül is, így február első hétvégéjén a fajta jövőjében hívő borászok összegyűlnek Csopakon. Minden borász elhozza Olaszrizlingjét a legfrissebb és a legkedvesebb évjáratából, melyet egy nyílt sétálókóstoló keretében a nagyközönségnek is megmutat. Ezen felül idén a középpontban a fajta és a gasztronómia kapcsolata áll majd. De kóstolgassuk csak végig a két nap eseményeit!

Szombat - Az Olaszrizling és a gasztronómia kapcsolata

Február 1-jén, szombaton két helyszínen, a Jásdi és a Szent Donát Pincészeteknél 34 borász részvételével zajlik majd az a sétáló kóstoló, ahol lehetőség nyílik a borászokkal történő személyes eszmecserére is. Ezen kívül csemegézhetünk is, méghozzá az Olaszrizlingekhez illő falatokból Az Olaszrizling és a gasztronómia kapcsolata előadás keretében. Meghívott előadók: Csapody Balázs (Kistücsök Étterem, Balatonszemes), és Harmath Csaba (WSET gasztronómus szakértő). Az előadás alatt Olaszrizlingek és hozzájuk illő falatok kóstolhatók, "előételnek" pedig addig is néhány gondolat Csapody Balázstól a téma kapcsán:

Szent Donát Olaszrizlingek - Fotó: Wawrzsák László

"Az Olaszrizlingből készült bor hihetetlenül változatos és sokrétű. Szeretem a tiszta ízű, de nem túl bonyolult verzióját is, amihez nagyon kedvelem a könnyed főzelékeket, vagy akár a friss spenótot posírozott tojással. Az igazi arcát azonban dűlőszelektálva, kimunkálva mutatja meg, amikor is apró kortyokat fogyasztva élvezhetjük a friss balatoni levegőt!"

Szombat este "Túl a rizlingen" - "After" Balatonfüred borbárjaiban

A szombat estét is érdemes a Balatonnál tölteni, mivel Olaszrizling szerintünk "after" veszi kezdetét Balatonfüred borbárjaiban. Ameddig van bor és kedv, addig Füred "submediterrán borozójában", a Kredenc Borbisztróban időzhetünk a környék boraival, vagány borkorcsolyákkal, egyszerű, de nagyszerű ételekkel, remek kávéval, pálinkákkal, szörpökkel, lekvárokkal, meg ilyenekkel... Fellép a Csopak Demizson Allstars Orchestra latin-soul-funky-reggae-blues-folk elemekkel fűszerezett zenéjével.

Február 1-jére a Kredenc ajánlata a következő:
- Borsos sütőtök parasztsonkával és kéksajttal
- Főleg zellerkrémleves kolbászchips-szel
- Panini Deluxe
- Kredences Raclette sárgarépa-alma cimesszel
- Sült Debreceni páros házi tormával és tökmagolajos téli salátával
- Házi diós sütemény

A Horváth Ház pincéjében is várják a rizlingezésben még kellően meg nem fáradt vendégeket a csopaki kóstoló után szűkített, "Túl a rizlingen" étlappal, és a rendezvényen résztvevő borászok boraival. Lesz keszeg roston kovászos uborkapürével, konfitált burgonyával, fácán erőleves házi raviolival, házi túrótorta, pisztácia fagylalt, és még rengeteg finomság.

Vasárnap - Olaszrizling borebéd

Február 2-án, vasárnap Olaszrizling gasztroélmény felsőfokon! A program négyfogásos Olaszrizling borebéd vendégséfekkel és vendégborászokkal két helyszínen, a Jásdi Borteraszon, valamint a Szent Donát Birtokon. A Szent Donát Birtokon Csapody Balázs (Kistücsök Étterem, Balatonszemes) lesz a vendégséf, a vendégborász pedig Nagy László (Villa Tolnay és Sabar Borház, Badacsony), míg a Jásdi Borterasz konyhájában Takács Lajos (Laci Pecsenye, Budapest) sürgölődik majd, vendégborász "párja" pedig egyelőre még nem publikus.

Érdemes valamennyi fenti programra regisztrálni és helyet foglalni, hiszen az előadások és a borebédek befogadóképessége korlátozott. Jegyinformációkért, részletes programokért, a borjáratok (mert az is lesz!) részletes menetrendjéért érdemes egyet kattintani, mondjuk ide, vagy az alábbi képre.

Mi pedig addig is a nagy kedvenc, Karafiáth Orsi versrészletével búcsúzunk: "S.O.S. könnyekkel azért egereket ne itass / kösd össze a hasznossal a kellemest: / lestoppolsz Csopakra, mert előre küldted / magadnak ezt a verset, mint egy SMS-t". (Csopaki ezüsthíd - részlet).   
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...