2013. november 26., kedd

Ruhaterv, design kollekció, és borfotel - Életre keltett parafadugók

Interjúsorozatunk harmadik részében ismét nagyon izgalmas pályaművekkel, valamint tervezőikkel-alkotóikkal ismerkedhetünk meg. Célegyenesbe fordult ugyanis a Zsirai Pincészet "Keltsd életre a parafadugót!" pályázata, a szorgos kezek már javában dolgoznak a prototípusokon, a zsűrinek pedig hamarosan döntést kell hoznia. Ambrus-Varga Elizával, a Winedrop ruhaterv egyik tervezőjével, Keserű Andreával, a parafadugók felhasználásával készült design kollekció tervezőjével, valamint Emri Dórával, a BOR-fotel tervezőjével-kivitelezőjével beszélgettünk.          


Ambrus-Varga Eliza – Simon Zoltán: 
Winedrop



Mű leírása: Ruhaterv, amely egy borospohár formájából inspirálódik, valamint a szoknya részén megjelenik a Pincészet Zs betűjének formája, amely a pohárból kifolyó bor motívumával kombinálódik. 
Felhasználandó parafadugó mennyiség: kb. 1.500 db

- Parafadugóból készült ruha tervével indultatok a pályázaton. Meglehetősen szokatlan, de egyben izgalmas is ez a „párosítás”. Mi motivált benneteket a tervezéskor?

- Ketten terveztük a parafadugó ruhát a barátommal, Simon Zoltánnal, a ruhának pedig a Winedrop nevet adtuk. Azért indultunk a pályázaton, mert egyébként is foglalkoztat minket az alternatív anyagokból való ruha készítése, és érdekesnek tartottuk, hogy hogyan lehetne felhasználni a parafadugót egy ruha alapanyagaként. A formavilágot egy borospohár és a belőle kiömlő bor, a mintát pedig a pincészet Zs betűje határozta meg, de ezen kívül nagy hangsúlyt fektettünk a parafadugók megmunkálásának módjára, hogy a minden pályázó számára adott standard alapanyagot minél izgalmasabban használjuk fel.

Ambrus-Varga Eliza és Simon Zoltán

- Mivel foglalkoztok, mennyire van jelen a mindennapjaitokban a tervezés, az alkotás?

- Jászberényben lakunk, de az egyetem miatt mindketten Budapesten élünk évek óta. Zoli a Budapesti Corvinus Egyetem környezetgazdálkodási agrármérnök szakán végzett tavaly, én pedig a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre járok textiltervező szakra, ahova egyébként jövőre felvételizik Zoli is. Körülbelül egy éve foglalkozunk együtt ruha- és kiegészítő tervezéssel, és a MOME elvégzése után is szeretnénk együtt dolgozni.

- A parafadugóra, mint alternatív ruhaanyagra tekintesz csupán, vagy szívesen találkozol vele a borospalackok kibontásakor is?

- Leginkább fröccsként fogyasztom a bort, tisztán csak az édes borokat szeretem, például a Tokaji Aszút. Egyikünk családjában sincs hagyománya a borfogyasztásnak, családi körben csak jelesebb alkalmakkor, mint szülinap, vagy karácsony kerül elő egy-egy üveg minőségi bor. Nekem nagyon tetszik, hogy a franciáknál elfogadott egy pohár bor az ebédhez, még munkahelyen is.


Keserű Andrea - Lámpás ’92 Alapítvány:
„Sommelier” ékszerei és a „borivó” táskája



Mű leírása: „Furfangos borivó” design kollekció - Petőfi majd’ 200 éve, kézzel írott, borivásra buzdító vidám versével szeretnénk megszólítani a minőségi borokat fogyasztó jelen generációt. „Sommelier” ékszerei: Plexire csipkeszerűen szitázott Petőfi vers díszíti a nyakékeket, díszdugókat. A „borivó” táskája: A fiatal Szendrey Júlia is szívesen hordaná. Üvegszálas, fekete hálóra szitázott Petőfi vers, szegecselt parafa dugó díszekkel. Légiesen áttetsző, vagányan fiatalos.
Felhasználandó parafadugó mennyiség: kb. 400 db

A pályamű parafás munkáit a Lámpás ’92 Alapítvány sérült kézműves kismesterei Keserű Andrea, az alapítvány iparművész munkatársának együttműködésével készítik.

Keserű Andrea iparművész és a kézműves "kismesterek"

- Mesélj kicsit kérlek az Alapítványról, az ott folyó munkáról, és a pályaműről.

- Ruha- és jelmeztervezőként személyes érintettség révén néhány éve kerültem közel a Lámpás ’92 Alapítványhoz, mely az elmúlt 21 évben (elsősorban értelmi) fogyatékos fiatal felnőttek számára dolgozott ki személyre szabott, egyedi lakhatási lehetőségeket, továbbá több mint 10 éve gazdája egy nemzetközi kortárs képzőművészeti programnak, és népművészeti kismesterségeket gyakorló kézműves műhelynek. Mindkét programunkban értelmi sérült fiatal felnőttek alkotnak, dolgoznak. Pályaművünk, mely a szocial design-hoz köthető, Magyarországon viszonylag újdonság, de egyre több tervező érzi ennek fontosságát, próbálja fogyasztói társadalmunknak a mások iránt felelősséget érző, tudatosabb vásárlás lehetőségét megmutatni.

A parafadugók átváltozása

- A magam részéről nagy rajongója vagyok a különböző egyedi kiegészítőknek, és körülnézve munkáitokat bemutató oldalatokon, rendkívül izgalmas dolgokat találtam ott. A pályaművetek is egy design kollekció, amely ráadásul még az irodalmat is becsempészi kicsit az alkotásba…

- Igen, parafadugókat felhasználó, borverssel nyomtatott, kézi csiszolású plexi ékszerekkel és egyedi táskákkal szerepelünk. A művek és a metódus nem előzmény nélküli, tavaly kezdtünk bele az International Visegrad Found támogatásával a „Parafactura 2012” néven szereplő nagyszabású design projektbe. Számomra igazi kihívás volt olyan tárgyakat tervezni, melyeket részben, vagy egészben fogyatékkal élők készítenek. Összetett feladat az ő képességeikhez igazítani a kivitelezési technológiát. Természetesen a megrendelőt és a vásárlót csak a minőség érdekli, így célunk, hogy a mi kiegészítőink igényes, szép tárgyak legyenek.


- A pályamű tervezése során tudatosan fókuszáltál elsősorban a hölgyekre?

- A férfiak által uralt borszakmában a nem mindennapi légies ékszereinken és táskáinkon keresztül próbálunk a „gyengébb” nem kedvében járni. Akár kiegészítőként hordhatóak, vagy meglephetjük vele üzleti partnereinket, ajándéktárgyként is eladhatóak, ezzel öregbítve a régió hírnevét, segítve sérült munkavállalóink megélhetését és integrációját.


- Közel áll hozzád a borok világa is?

- Minden nagyobb boros tájegységről vannak olyan borászok, akikre különös szeretettel gondolok. Rengeteg csodálatos magyar borász, és még több csodálatos magyar bor van, különösen szerencsés nemzet vagyunk ebben a tekintetben. De nemcsak a magyar borokat, hanem a magyar borok kultúráját is szeretem. Ráérős baráti beszélgetéseket nehezen képzelek el jó bor nélkül. Szerencsére vannak is körülöttem a téma szakértői közül. Szülőként is igyekszem önállósodó gyermekemet az igényes borválasztás, és ezáltal a kulturált szórakozás felé terelgetni.

- Van kedvenc borstílusod?

- A tél beköszöntével a könnyed nyári vinkó helyett szívesebben választok testes, rubinvörös bort, melyet gyakorló háziasszonyként a mindennapi gasztronómiához is kapcsolok.


Emri Dóra: BOR-fotel




Mű leírása: A szék a szőlő részeként működik, illeszkedik a tájba, és a bor gazdagságát, sokszínűségét szimbolizálja. A parafadugókból készült hordó alakú szék/fotel kényelmes helyet biztosít a borkedvelők számára. A parafadugók több színben és méretben alkotják a művet, ezáltal lesz még mozgalmasabb és színesebb. A szék melletti „dugó-folyam” a bor gazdagságára utal, egyfajta talizmánként szolgál arra, hogy ily módon áramoljon ki sok-sok bor a pincészetből.
Felhasználandó parafadugó mennyiség: kb. 3.000 db

- Egy bor-fotel, vagyis egy berendezési tárgy tervével indultál a pályázaton. Esetleg „főállásban” is hasonló területen munkálkodsz?

- Budapesten élek, és itt is dolgozom. Rajztanári végzettségemből adódóan minden kreatív alkotófolyamat közel áll hozzám. Jelenleg elsősorban lakberendezéssel foglalkozom, de bármilyen jellegű művészeti tevékenységet is szívesen csinálok, legyen szó installációkról, vagy tér-kiegészítő elemekről.


Emri Dóri munka közben
- A mű leírásában szerepel, hogy ez a fotel kényelmes helyet biztosít a borkedvelők számára…

- Igen, azért esett a választásom egy ülő alkalmatosságra, mert a szőlőültetvények látványa egy ilyen fotelben egy finom borral könnyen magával ragadja az embert. Próbáltam a tájba illeszthető elemként megjeleníteni az alkotást, a szőlőlevelek és a dugókból készülő „borfolyam” nemcsak a bor ízgazdagságára, hanem az adott pincészet jó termésére is utal, mivel a fogyasztók felé folyó bort szimbolizálja.

- Te milyen borokat kortyolnál leginkább ebben a fotelben üldögélve?

- A tokaji és a villányi borokat kedvelem legjobban. Mindkét tájegység jellegzetes ízvilággal rendelkezik, és mindegyik más-más élményt ad. Persze vannak borok, amelyekhez a karakteres ízeken felül kellemes emlékek is kapcsolódnak. Az utóbbi években ismerkedtem meg igazán a borok világával, volt szerencsém több borkóstolón is részt venni, ahol fantasztikus ízélményekkel gazdagodtam.


Készül a BOR-fotel
- A legizgalmasabb részhez, a kivitelezés fázisához érkezett a pályázat. A parafadugókon kívül milyen anyagokkal dolgozol még?

- Az alkotásomhoz újrahasznosított papírhengerekből készítem el az ülő részt, amelyre dugókból ragasztok felületet. Ez hozza létre a boroshordó formáját. A szőlőlevelek drótból és festett dugókból készülnek. Ezen kívül a borfolyamhoz egy hungarocell alapot borítok be dugókkal.


A folytatásban a pályázat további alkotásait és alkotóit mutatjuk be.

A győztest - aki 100 ezer Ft-ot és 6 főre szóló borkóstolót nyer a Zsirai Pincészetnél - majd csak a díjátadón nevezi meg a zsűri. A művek egy részét elárverezik, a befolyt összeget pedig jótékony célra ajánlják fel.

Az interjúsorozat korábbi részei:
1. rész - Hetes Réka: Bacchus hordója és Szabó-Darida Ági: Bor bemutató palack
2. rész - Nyáry Erika: SzőlőZsir-ai és a Nyíregyházi Főiskola csapata: Szellem a palackból


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...