2012. április 20., péntek

Lépjük át határainkat! – Különleges Bortavasz készülődik Dél-Burgenlandban

Nagy hírem van: nyugaton a (bor)helyzet már nem változatlan! Különleges Bortavasz készülődik ugyanis a nyugati határ közelében, 2012. május 5-én és 6-án. Minden túlzás nélkül ide merem írni a különleges jelzőt, hiszen nem egy szimpla „nyitott pince” rendezvényről beszélünk. A Weinidylle Südburgenland szervezésében valósul meg az az egész hétvégés program, ahol egyetlen jegy áráért cserébe 64 dél-burgenlandi pincét látogathatunk meg, pincénként 5 bort kóstolhatunk (ez akárhogy is számolom, összesen 320!), és ami a legfőbb, a pincék között közlekedő, 50 megállóhelyen megálló, valamint a Szombathelyről induló – és oda vissza is érkező – buszjáratot is korlátlanul és ingyenesen igénybe vehetjük. A borkóstolóval egybekötött sajtótájékoztatón a részleteket Harald Popofsits, Hans-Peter Neun, Walter Dulmovits, valamint Szabadfi Zoltán ismertette. Fontos részletek következnek, na meg a pincejáráshoz szükséges „túlélőcsomag” bemutatása sem marad ki!

Harald Popofsits, Szabadfi Zoltán, Walter Dulmovits, Hans-Peter Neun

Nem kevesebb a szándéka a dél-burgenlandi turisztikai szakembereknek és bortermelőknek, mint hogy a borvidéket - a Vas-hegy magyar oldalon fekvő részeivel együtt - úgymond Szombathely borvidékévé tegyék. Többek között ezért is a szép gesztus: az itthoni zéró tolerancia szabályozás miatt (Ausztriában engedett bizonyos mennyiségű alkohol fogyasztása, anélkül, hogy a jogsiért aggódnának) gondoltak a magyar oldalról felkerekedőkre is, ezért mindkét nap délelőtt 10 órakor, majd délután 13 órakor startol Szombathelyről, és érkezik a Bortavasz központjába, Csejkére (Eisenberg) egy-egy autóbusz. Megérkezve nincs más dolgunk, mint megvásárolni egynapos jegyünket (ár: 22 €), vagy két napos bérletünket (ár: 34 €). Cserébe kézhez kapjuk kis „túlélőcsomagunkat”, melyre a pincézés során nagy szükségünk lesz, és amely az alábbiakat tartalmazza:

Egyik kézben a menetrend, másikban a "túlélőcsomag" - Így kelünk majd útra!

- a buszhálózat ingyenes használata
- ingyenes borkóstoló (pincészetenként 5 különböző bor)
- egy borospohár (praktikus pohártartóval)
- Wein Guide a látogatható borászok és valamennyi kóstolható bor felsorolásával, jegyzetelési lehetőséggel
- a borvidék részletes térképe (bejelölve a pincészeteket, és az éttermeket is)
- a buszhálózat menetrendje
- 5 € értékű bón, mely 6 palack bor vásárlása esetén váltható be
- nyereményjátékban való részvétel (nyeremények: 2 fő részére szóló borhétvége Ausztriában, valamint borok).

A buszjárat térképét mutatja be Harald Popofsits

Ha ezt magunkhoz vettük, máris felkerekedhetünk, és bejárhatjuk a Rohonctól (Rechnitz) Csejkén (Eisenberg), Németlövőn (Deutsch-Schützen), Csatárhegyen (Csaterberg), a winteni hegyen (egykori Pinkatótfalu), Pinkakertesen (Gaas), Nagysároslakon (Moschendorf) át Ókörtvélyesig (Eltendorf) húzódó területen található 64 borászatot. Minderre bőven lesz idő, hiszen a rendezvény két napos, de a szervezők jó tanácsként arra is felhívták a figyelmet, hogy az eseményt jövőre is megrendezik, tehát nyugodtan hagyjon mindenki időt arra, hogy kényelmesen borozgatva, sétálva, bortraktorozva (mert ilyen szolgáltatás is lesz!), buszozva felfedezze a kis régiókat, pincéket, és azok kincseit. Fontos információ, hogy jegyet váltani Szombathelyen nem lehet, azt kizárólag majd csak Eisenbergbe érkezve tehetjük meg, illetve a továbbiakban bármelyik nyitott pincénél.

Praktikus dolog, hogy ha kedvünk szottyan bort vásárolni – akár beváltva a 6 palack vásárlása esetén felhasználható 5 eurós bónt – nem kell a palackokat magunkkal cipelni, azt az úgynevezett borszerviz szolgáltatás az 5 vinotéka egyikébe elszállítja, és onnan vihető el szerzeményünk hazaindulásunkkor. A palackárak várhatóan 5 és 25 € között mozognak majd, a pincéknél kóstolható mennyiség pedig boronként 1/16 liter, vagyis 0,62 dl. Nem áll meg a borvidéken az élet este sem, érdemes az ingyenes buszjárat egyik megállójánál, Bildeinben leszállni, ahol május 5-én este rendezik meg a forró hangulatúnak ígérkező 3. Közép-Európai Nemzetközi Rockabilly Fesztivált, ott lehet tehát folytatni a dél-burgenlandi kalandozást. Aki azonban elfárad, vagy inkább a Bortavasz második napjára készülne némi pihenéssel, hazatérhet az Eisenbergből 19:30-kor induló, Szombathelyre 20:10-kor érkező busszal.

Mi már előkóstoltunk - A sajtótájékoztató bora

Akik nem tudnak várni május 5-ig, azok már május 4-én, pénteken megkezdhetik a Dél-Burgenland boraival és konyhájával való ismerkedést. A németlövői (Deutsch-Schützen) Komm-Zentrumban rendezett „Wein-Trophy” borversennyel indul a hétvége, amikor is a legjobb Kékfrankosokat és Olaszrizlingeket mutatják majd be ünnepélyes keretek között, háromfogásos vacsora kíséretében, ahol megkóstolható valamennyi benevezett bor is. A részvételi díj 44 €/fő, a korlátozott létszám miatt szükséges az előzetes bejelentkezés: office@ratschen.at, +43 3365-200 82).

A fentiek alapján tehát nem kérdés, hogy a május 5-6-i hétvégén érdemes Ausztriába borfelfedezőútra indulni. Nem csak azért, mert Dél-Burgenland pincészeteit, borait sokan egyáltalán nem, vagy csak kevésbé ismerik, hanem mert a jövő tervei között szerepel, hogy a Vas-hegy területének magyar oldalon fekvő és a Soproni borvidékhez tartozó részét is integrálják a közös borturisztikai vérkeringésbe, egységes, összetartozó egészként kezelve a területet. Ebben a munkában számítanak a magyar borászok, szakemberek közreműködésére, de szükséges a borkedvelők, borturisták aktív részvétele is. A dél-burgenlandi borrégió 700 bortermelőjéből most 64, minőségi szempontok alapján kiválasztott pincészetet látogathatunk végig, nem kizárt tehát, hogy jó néhány gyöngyszemre akadunk majd a szőlősorok és pincenegyedek ölelésében! 


Fotók és szöveg: Nagy Zita - Borgőz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...